Wednesday, December 10, 2014

persiapan sekolah darjah satu - part 1..

Lately rajin masuk blog balik bukannya apa, aku tgh cari org berciter pasal persiapaan anak ke sekolah.. especially yang nak masuk darjah satu..

nak kena tahu berapa budget untuk baju sekolah?
berapa budget untuk buku?
berapa budget untuk sek agama?
tengahari transit macam mana?
pegi sekolah bawak bekal apa?
bagi duit berapa ringgit untuk anak?
mcm mana time management mak2 pulak?
time management anak2 macam mana lagi?

haaa.. banyyak kan persoalan aku sebenarnya..
maklumla anak pertama..

al-kisahnya Aira ni pulak pada  mulanya aku daftarkan dia di sek.keb.tmn.de.sa.mi.nium...seri kembangan.. tapi alih2 dapat sek.uni.versiti serdang..
ikut prosedur boleh buat rayuan untuk ke sekolah SKTD nih.. tapi begantung kpd kekosongannn..
so memandangkan aku skrg dh bertukar tmpat kerja di putra.jaya... alang2 nak buat rayuann.. moh le kita buat rayuan ke putrajaya teruss...

Alhamdulillah, senang proses rayuan untuk ke sek.pjaya ni rupanya.. aku terus ke ppd ptrjya.. bg surat n dokumen2 yang diperlukn ..dan dlm masa yg sama jgak dpt keputusan utk ke sek keb pjyaa presint 5 nih..
ekceli sek nih di bawah opis ku saja.. insyaallah lepas ni pegi balik aira dengan aku jek.. sehala..
cuma time transit ni aku tgh pkir2.. aku leh jd runner kejap kot.. tgk dia pg sek agama..
so.. pengalaman sek rendah kt pjaya ni aku mcm blur la sket.. katanya kain sek agama b kn kaler ijo.. kaler cekelatt.. aku pn x penah tgk kalernye mcm mna..

nak call ustazah dia kangg cakap hover plakk kan.. belum masuk sekolah dah call byk kali tanya mcm2 hallllll....

hurm.. buntu nih..

** anak masuk darjah satu jek pun.. kecoh macam anak nak masuk U ober de seaa lagi..**

sapa ada experience.. meh la share dengan ai nih,,, :P




Tuesday, December 09, 2014

Pengarang jantung hati ku,,

Adik...
ni laa busuk masam mama..
suka cari gaduh ngan kakak..ada je perangai dia..

tak banyak ceritera adik dalam ni.. maklum laa mama malas update blog dah bertahun2..
zaman kakak dlu rajin menghapdett..

so far Alhamdulillah.. azriq membesar macam kanak2 yang lain.. manjaa semedang..
sket2 nangess.. sket2 nangess.. huhukhss... hero dalam hati ada taman..
time nak jadi ultraman.. bukan main dia bersilat ..hiyakk hiyaakkk bagaiii...


hero malaya saayaa..


haipp.. 


Monday, December 08, 2014

Bye..Bye Kindergarten ..

Rindu pulak nak update blog nih.. merayau2 dalam laman sesawangg.. meh kita update..

pejam celik pejam celiikkk dah besaq anak dara aku .. dah nak masuk darjah satu..

bye bye tadika dunia elit.. selama 4 tahun aira kat taska/tadika tu.. memang puas hati dengan teacher2 nya..  dari sorang budak yang penakuttt.. xde konpiden sampai dah boleh baca dan ada self confident yang sangat tinggi..

kalau ingat citer masa dari baby duk mcm2 taska.. siap amik maid lagi.. nenek ipah tolong jagakan lagi.. huhukss sangat sedeyh dan sadiss .. apapun Alhamdulillah.. aira membesar dengan bijak dan sehat..

giving a welcoming speech to all parents teachers and audience..

class of 2014 TDE

Won 2nd on spelling competition English and B.Malaysia


Wth her beloved teacher dianna

tudiaa aah.. ratu gelekk arabian mokcikk

memang suka bab2 menari nih ..


Wednesday, July 23, 2014

it has been more than 1 year..

Pheww... lebih dari setahun dah aku tak update blog nih..
penuh berabokk ..kusamm.. dan bersawang lah kiranya...

Assalamualaikumm....

Kekok lak nak tulis apa nih..
Insyaallah dah tukar keja baru ni boleh la cuba update blog ni selalu..
selama keja di syarikat kewangan dlu tuuu.. ya allah sibuk nye sangat macam x cukup napas.. nak pi toilet pun rasa tak sempat.. Apapun banyak aku belajar dalam masa 3tahun lebih di situ.. Segaala susah senang suka duka kini menjadi sejarah kerjaya. chewahh...

Update sekarang.. dh keje di Putrajaya.. only 20 minits from my home..
Aira pun dah 6tahun.. tahun depan dah masuk darjah 1.. since dah keja di pjya ni.. Alhamdulillah , aku telah memudah kan urussan aku dapat daftar Aira di sek pjya.. senang sket..

Azriq. makin besar.. makin mulut chott chet chott chett.. sangat terhibur dengan keletah dia..
buas nakal aktif.. tu la pengarang jantung kami..

Ok. till then.itu saja sebagai pembukaan untuk kembali menulis..

Selamat berpuasa dan selamat menyambut hari raya aidilfitri.

#prayforgaza
#prayformh17

Saturday, February 02, 2013

Its my birthday..

Walaoopunnn dah 32tahun...tetap gumbira sambut birthday yg macam baru sweet 16.. Ewwwwe... Hahaha.. Xde maknenya.. Alhamdulliah.. Syukur for what i have now...menjadi anak, adik, kakak,isteri dan ibu ... Bless...

Sepasang cahayamata kami yang sangat manja dan petah tak jemu2 aku layan dua orang tu..
Si kakak makin besar dan independant.. S adik dah boleh merangkak dan duduk dengan tegap.. Now dah nak mula memanjat plak.. Padahal badan bleh tahan semangat..

Kerja, alhamdulillah..tak stress, tak tension dan happy working environment..
Rmah.. In progress on small renovation... Insya allah hopefully bulan 3 dh bleh masuk  umah baru
Ps: now aku mmg aktif kt fb jek..blog nipun dh malas sgt dh nk update..gambar lg byk di fb..and instagram... Ok..sekian...chowwristaa...


Upload from ipad..


...

Sunday, December 16, 2012

masa terlalu mencemburui kita....

perhh tajuk jiwang tak ingat..
bukannya apa.. sedar tak sedar dah nak hujung tahun 2012..
rasanya tahun ni la paling sikit ngadap blog nih..
ye la.kat opis memang harapan la nak bukak blog/update/baca
kat umah betambah la lagi harapan...
rutin harian semakin sempit ..
semakin macam masa amat mencemburui gitu....

Azriq punya milestone pun tak update.
Alhamdulillah so far Azriq dalam track yang betul..
sekarang dah angkat2 buntot.. ala2 nak merangkak tuh...
dah start solid food .. but im lack of idea what to prepare for him..=(
yang pasti tak leh ditinggalkan sorang2 coz if tak nampak orang sure meraung..

Aira next year dah 5thn..
dah full tadika dh.. n still we will send to Dunia Elit..
As die nye progress is so far not bad..
bebudak aku tak mau pressure teruk2.. nanti stress dia..
memang nak anak pandai tpi if telalu mendesak dan set expectation yang tinggi kat dia..kesian dia..
Janji dia bleh baca, mengira dan menulis.. n ofcoz kalau dia fast learner aku amat bersyukur lah..

update me?
nothing great after being a mother of 2 kids..
penat memang penat..dengan keje kat ofis yg tak penah kurang,
tpi alhamdulillah sangat diberi rezeki dan kesihatan yang baik..

lain2 update...banyak kt fb jek..:P sbb senang n cepat...


OMG>.. saya semakin gemoks.. huuwaaa =( 
ok start diet.. =P

Tuesday, November 20, 2012

Update macam2..

aku rasa blog ni lama2 sepi cenggiitu aje kan.. kesian dia...

so supaya tak menyepi sebegitu saja.. let me share few things happened last few months..
AZRIQ update
1. Azriq dah menerap dan angkat2 bontot..
2. Dah start makan nestum
3. Dah start tak mau kat orang.. nak mama or daddy saja
4. Dah start tak mau tdo walaupun mata mengantuk yang amat2...
5. Suka jerit kuat2 nak attraction
6. Pantang kena tinggal sengsorang.. mula la jerit2 panggil orang main ngan dia
7. Duk mengasah gusi dengan semua benda.. tudung mama, napkin, 5 jari..


AIRA update
1. kakak yg sangat penyayang. caring dan concern adik dia
2. dah mula tulis nama sendiri, adik, mama dan daddy
3. belajar ikut mood, mood baik belajar la..mood malas jangan harap
4. baru habis concert dunia elit.. actually aira belum enroll untuk full tadika pun.. die just join sekali-sekala.. but AlHAMDULILLAH even tak masuk kelas belajar she is fast learner..
5. Hafal surah fatihah sampai habis
6. Jadi ketua menari untuk umur 4tahun.. dia yg paling semangat dan ingat semua step...
7. Tahun depan ingat nak enroll die ke tadika english education since die nak speaking english tpi tak pandai. 
8. Nak tukar tadika tpi kami dah selesa dengan tadika DE sekarang..



Tema Bollywood Night... 

Update Rumah Kecilku..
1. Masih dlm proses pembelian rumah.. Susah gak coz umah ni dr developer yg bemasalah.. Temp CF dh dpt tp owner belum dptkan kunci dan surat dr developer.. so aku nk kuarkan duit epf pun sangkut..Ya Allah permudahkanla urusan kami..Aminn...

- Layan Aira begelek Nour EL Shams






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails