Thursday, December 28, 2006

welcome 2007

nothing much to say..
just wanna wish everyone HAPPY NEW YEAR!!

memacam dh jadi dlm hidup aku sepanjang 2006..yang amat bernilai dan berharga ..
2006
APRIL 06.
- bought Che Bu
OCTOBER 06.
- the engagement between me and my lovely "ibbi" Adzmi Idham [28th of October 2006].
career..work..life..money..just go on..
kehilangan id ym kesayangan aku.. =(( huwaaaaaaaaaaaaaaa~~

2007..
kawin!!? ark..(tekejut) heee...(suke) grrrr...(takut)
keje..? haihhh....(money...money..money......)
heh..sesape yang tgh cari keje IT aje ehh..>>>>IT in Networking..Windows Server..UNIX..Linux..SQL DBA..Oracle DBA..<<<>
ps: dopwang, mane banner??!!!

** nnt smbg entry lagi..**

Tuesday, December 26, 2006

bingung

bingung!!
confuse!!
pening!!

............... argh!!!! .......................

Tuesday, December 12, 2006

lama suda...

Hulla...

Lama suda aku rasa tak mengapdet blog nih..
rabu yang lepas betolak dari KL dlm kul 10lebih ar jugak..
tekocoh-kocoh jugak sebenarnya...dlm keletihan dan kepenatan....
balik ngn whh (che Hi).. besama2 ngn bakal adik2 ipar aku..
sesampai di umah..sesudah subuh jugak la.. sbbnye telah merehatkan diri di Bukit Merah selama 3 jam.. tdo dlm gheta ler...

abah ngn mak dah siap baghang sumanya...beg besar..beg kecik.. aku beli hensepon baghu utk mak..=) x canggih sgt pun.. as long as mak n abah boleh contact each other masa kat sana nnt.. sbb hensepon mak pun bateri dia x betui... pagi 9 Dec.. tepat jam 7.30 mak dan abah turun dr rumah.. pepagi lepas solat subuh aja.. dh ghamai org dtg.. pak imam.. tok bilal.. org2 masjid.. lpas sarapan dlm kul 7 tu.. dah ready sumanya... tepat 7.30 bacaan doa dr pak imam.. doakan mak abah selamat pegi dan selamat pulang.. permudahkan utk beribadah... semoga segala2nya selamat...
tetiba aku rasa sgt sebak masa mak abah masuk gheta.. abis bacaan doa.. ada org azan.. sogha tok bilal tu plak shahdu je.. sunyi sepi..menghayati azan...mata aku pun dh bekaca2...
smpai di bayan lepas.. tabung haji.. suma nya selamat sejahtera...mak abah chek in hostel... kitorang tunggu pun xlama sgt...sbb mak abah nk berehat di hostel..

hehee..mak saya.. abah saya....
sepanjang aku di sp..xbyk sgt aktiviti..cumenye ari ahad tu dh gi survey kedai2 pengantin... tgk pakej..tgk baju..tapi?! kursusnye belum smpai.. :((
plann nk gi sabtu ahad tu tapi..sabtu dh telambat sgt..sonye insyallah buat next week..kat KL aje...mane2 pun sama ja...
gheja?! argh!!!!! **sak**




Saturday, December 02, 2006

hah ??


new brand of adzmi idham..

Friday, December 01, 2006

1 DeCeMBeR 2006


1 year wif emerio..

so many things happened..

yg baik.. yang tak baik.. yang menyakitkan hati.. yang menggembirakan..smbt besday together.. annual dinner ala2 Hawaiian...hurmmm

MNC kampeni yg agak besar jumlah pekerjanya...begantung pada client "halim parjo" jugak "kulit kerang" di Malaysia.. hanye di malaysia.. but in spore.. blh tahan jugak la...bank2.. n ape2 ntahhh..

sesampai di opis kul 9.30pg..brekpes... arrange induction shell utk 3 org ..meeting ngn AA , the country manager n also Manu frm Spore..ade perubahan dlm Management site..n petang ni kul 3.30 ade ORGANIZATION BRIEFING.. apekah maksudnye?! aku pun tak pasti.. belum kul 3.30 lagi..

even utk aku sndiri aku belum pasti ape position aku?!! hahaaa.. lawak sungguh aku ni..mane taknye.. join dgn jawatan "Recruiter Support" but after 7months being supporter to all recruiter aku di promote jd recruiter.. even mase aku jadi supporter pun aku buat keje recruiter.. sourcing candidate, n mase jadi supporter pun aku dh closed 4 position utk $hell.

then.. after 7month performance.. mase tgh tak ckup recruiter..aku dipromote as a recruiter.. dgn title Jr. Recruiter..BUT.. without any official letter..the official is only via mail yg aku antar tanye aku punye incentive..aku nye phone claim.. itu dikira as a formal...for kampeni n also 4 me..

sedikit history performance slps jd recruiter tak bertauliah

Aug - 4

Sep - 4

Oct - 4

Nov - 4

DECEMBER - 10

jan 07 - 4 (will evaluate somemore)


hurmm... biarlaa tak de org puji (tp sll je aku dpt compliment dr boss aku.. u hv done great job.. good performance..keep up the good work.. bla..blaa..blaaaaa)

tapi.. ape yg aku xpuas hati lagi.. ssh sgt ke nk keluarkan official letter pasal status aku nih.. for my career growth... sbb aku dh bising byk kali pasal surat tu..die setuju la jugak nk bagi.. but...

the thing is.. aku dh rase TEKANAN menjadi recruiter.. setelah 5 bulan jadi recruiter, baru sekarang aku rase tekanan die.. sbbnye.. keadaan makin kritikal.. name pun tak berape nk elok dah..so.. cane nak cr candidate sedangkan candidate tahu kampeni ni cemana..

dlm usaha untuk mensucikan kembali name kampeni AA n beberapa org besar2 dr luar sane mencari solution dn berusaha dgn sungguh2.. but ..

recruiter ttp menjadi penjana kampeni.. kene cr sebanyak mungkin candidate..dn berkualiti...

huhh... susah nyer..... =(

pas ni aku xkisah laa klu aku jd supporter balik... as long as aku dpt incentive aku utk bulan dec and jan.. n sume candidate2 aku ..especially LOCAL!! derang2 lain ni bukan gheti ckp melayu... ntah la.. aku pun tak tahuuu.... tak kisah pun keje ape yg sebenarnye.. cume keje supporter tak de tekanan langsung, hal2 MSC n immigration je.. utk employment pass derang.. xde target...xde dateline... kejeeeeeee aje.. dtg kul 9- balik kul 6.. tapi sekarang?? weeken pun keje..

(esok kene keje jugakk.. tp aku demam lagi nih... bdn leh tahan panas.. tp bukan aku sorang yg demam tp tepakse keje..ye tak?!)

appraisal? boleh laa kaver duit minyak..tp kalau thn depan minyak naik lagi.. tak leh nak kaver jugak la.. haihh..

setahun besama mu ~~



Tuesday, November 28, 2006

sebulan sudah..

to day is 28th November 2006

nothing much to update

banyak sangat dikejutkan dengan berita-berita terkini dan sensasi..
ada yang baik..
ada yang menggembirakan..
ada yang kurang sedap didengar...
isu dlm kampeni,biasela...smpaikan org paling besar dr spore dh turun padang..
org yg dr australia dh turun padang...org di sini kena keluar padang..
yg pastinye gue punye appraisal udah tahu berapa..=)

stop now.. keadaan tak mengizinkan.. kesakitan yng teramat sgt... dh smpai duduk bwh meja dh nih... tapi sbbkan ari ni adelah 28hb aku nak jugak update!!!!


Monday, November 27, 2006

sambungan FriDay - a bad day!

---------------------------------------------
ape ehh saye nak cite..


ekceli wiken yg lpas adalah wiken paling sedih aku rase..jumaat tu dah dlm dilema dah... then ari sabtu tu tejadi satu kejadian yg amat menyedihkan between me and my fiance..sepatutnye aku xleh pkir yg bukan2 pasal die..aku kene pecaye kan die..mane la aku tauuu akan tejadi bende yg tak elok kt die..mase tu plak kredit aku lgsg xde.. yg boleh aku buat hanyalah hantar sms jerk..dn sms aku pulak mase tu..memang agak menyakitkan hati jugakla..maybe sbb aku frust tak dpt pegi reen tunang..dh dekat kul lima petang dia masih belum smpai lagi..heh..aku ni dh la "peghongoihhh" maksudnye mcm panas baran la...begituuu...bak kata ' KnK ' ...pastu baru aku teringat yang aku boleh redeem point Hotlink.. sekali cek aku leh redeem 1point aje, terus aku kol.. mase tu dia pun dh mengamuk jugak.. tgh2 becakaap talian teputus..terus aku anta sms.. "org on da way gi sana.."..aku amik masa tak smpai 15minit untuk besiap.. drive dgn jaya dan lajunya, sll aku nk ke USJ tu dlm mase 30-40 minit laa...tapi kali ni aku rase kurang dr 30 minit, smpai aku sndiri menggigil.. bukan aku yg gigil sgt.. tapi stereng kete begegar.... smpai je depan umah aku hon.. sejap je die pun keluaq.. ngn muka ..hehhh... mls nk described..pas tu gi mkn.. nasi goreng Shiraj yg RM2.50.. langsung tak becakap..diamm.. muka memasing mmg lawak jugak arr...

pastu dh abih mkn aku ajak dia balik..gi antar dia dpn rumah..masa nk turun, die sua tangan nk salam... mase tu aku dh xleh nk tahan lagi.. air mate aku turun dgn lajunye... * babak-babak drama swasta yang selalu aku tak suke tengok* sekali aku yang melakonkannya.. bukan melakon kan tauu.. die dgn naturalnye jadi.. kan abg kan??? mlm tu balik umah dh ok balik dah.. dia mmg pandai pujuk arr.. tapi ttp hari sabtu ygmenyedihkan... =(

ahad dh ok balik dah.. semuanya berjalan dengan lancar... ...
sebenarnya apa yang terjadi ada hikmahnya..


Friday, November 24, 2006

FRiDaY...good day or bad day?

---------------------------------------
jumaat dah eik?
yeayy!!! esok cuti...."weekend recruitement" drive dipostponed kan sampai satu tarikh yang akan ditetapkan..hulllaa!!!
ari ni baru 24 eh?
esok reen tunang... congrats reen..sorry sesangat xdpt pegi...
sedih sbnrnye xdpt pegi..tapi lagi sedih kalau aku memaksekan diri aku pegi...aku harap Reen fahamm..sbb reen bukan org yg xmemahami...
lagi 6 hari ehh.. adehh lambat jer rase...cepat laa..cepat laa....CEPATTT!!!!
nape laa skang ni aku makin malas nak kije..
aku nk keje..tp tak nak..tapi nak...tapi tak nak...
skang ni tetiap hari aku call mak ngn abah aku..
kalau x sblm ni aku call derang 2 kali seminggu..ari isnin ngn khamis..
tp sekarang nih ari2 aku call..
bukannye cakap ape sangat pun..
just tanye..mak sihat? abah buat apa? barang2 dh siap kemas?barang2 ape lagi yg tetinggal...
aku mcm rase rindu sgt ngn derang.. :(
mak abah aku buat kenduri doa selamat 2hb dec nih... nak jugak balik.. tp nnt nak balik 7 ngn 8hb tu jugak...

klu nk balik 2hb tu nnt aku balik sesorang je lahh.. naik bas.. boleh x ***? klu ### nak ikut, kte naik bas la jugak.. yg 7hb baru kte naik kete.. 9-10 nak gi kursus dah...kan?

bad day...
Where is the moment when we need it the most
You kick up the leaves and the magic is lost
They tell me your blue sky's faded to grey
They tell me your passion's gone away
And I don't need no carrying on

Stand in the line just ahead of the law
You're faking a smile with the coffee you go
You tell me your life's been way off line
You're falling to pieces every time
And I don't need no carrying on

Cause you had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
The camera don't lie
You're coming back down and you really don't mind
You had a bad day
You had a bad day

Well you need a blue sky holiday
The point is they laugh at what you say
And I don't need no carrying on

You had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
The camera don't lie
You're coming back down and you really don't mind
You had a bad day


Sometimes the system goes on the blink and the whole thing it turns out
Wrong
You might not make it back and you know that you could be well oh that
Strong
Well I'm not wrong
yeaheyeah!

So where is the passion when you need it the most
Oh you and I
You kick up the leaves and the magic is lost

Cause you had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
You see what you like
and how does it feel
one more time
You had a bad day
You had a bad day
You had a bad day


sedih sgt ari ni.. tatau la naper..maybe sbb bende yg aku nk buat..aku nk pegi..aku nk ade.. tak dpt..


Wednesday, November 22, 2006

ReRen...DeDek..

ari ni saye tatau nk marah atau nak senyum..
sebabnye saye senyum ..berpuas hati..segala usaha saya berbaloi jugak..
dpt closed utk shell requirement yg sgt banyak...

tapi...

saya marah jugakkkk!! marah ngan "enggekk enggekkk..."
buat la akaun memasing...ni sesibukk nak masuk dlm aku nye line...mase meeting td bukan main..skang sibuk2 apesal?? hehh..marah tau...

nasib ler gambo desktop saye boleh buatkan sy senyum..
asal tensen aje..saye akan pandang itu muke dedek...
dedek mate besar...tesembul bijik mate dedek...

Biodata DeDeK
Name: DeDek DeMin
Date of Birth: 29 Oct 2006
Age: 3 weeks.. Dedek di*lahirkan* sehari selepas myengagement
Place of Birth: Central Square, Sg Petani
Color: Green
Type: FRoG
Nama dedek diambil sbb bnyi katak kan.. oinkkk...dededekkk... oink...dekk..(lebih kurang gitu la..)





DeDeK ....






Reren ngan Babe

Biodata ReReN

Name: ReReN Na..

Date of Birth: 18 Dec 2005

Age: 11 months 4days.. ReRen di"lahirkan" semasa hari perishtiharan berkapel

Place of Birth: Metro,Kajang

Color: Red n Black

Type: Ladybird..

Name Reren bersempenaan.. nak buh warne Red n orange..then shortcut.. ReRen....

Monday, November 20, 2006

wiken saye..











him.. palap..intan..and me..



=)last week - saturday..pegi intan's weeding...

bestnyer tgk org kawin..mcm tak caye je..yg aku dh smpai tahap sebegini..aku dok ingatkan yg aku ni mcm budak baru abih sekolah ajer..xde rase pun mcm diri ni dh matang ..dh boleh kawin.. dh boleh mempunyai rumah tangga..huhuuu...
tapi yang sebenarnya aku tahu..aku pun akan kawin..dan ada rumah tangga sendiri...sape tak mo kan???mase tgk intan besanding tuh.. dlm otak aku dh duk berangan-angan..pelamin camane.. kenduri camaner.. kaler tema ape..hehe.. pastu senyum sorang2.... on da way balik je.. terus becerite ngn mzrh..ngn my fiance... hehee...betapa bahagianya bila dpt hidup besama dengan orang yang kte sayangi..org yg kte cintai..
seriesly... aku nak kawin cepat jugakk...hehehee....

"oh.. mama... saya mahu kawin.." =)
sepanjang2 weekend tu amatla menggembirekan hati..finally... setelah 1thn lebih tak jumpe mazrah.. akhirnye weekend lps ketemu juakk...kan mazrah.. nnt dtg lagi tau.!!sabtu mlm lepas kenduri tu..mzrh n yanie lepak di umah aku..borak2... mengimbau kenangan di UTM.. becerita itu dan ini...biase laa...gossipss..

ahadnye gi jejalan kat Times Square..rase cm teringin jugak nk main2 kat situ... tp,.. tapi...taaaapiiii.. =D
hehee.. lain kali boleh pegi main jugakk...then..lunch kat chicken rice shop.. (sape banje eik.. loqman ngn mazrah ke? ).. mashihhhhh sangat,.. kenyang tak tekire.. herksss... insiden sup bulu ayam buatkan sume org gelak smpai merah-merah muke........










Thursday, November 16, 2006

x faham!!

ENTRY INI BERLABEL 18SG!!( SANGAT GARANG)


aiyarkk..
saye cakap saye tak boleh ... sbb ada halangan yg tak dapat dielakkan...
halangan tu bukan ditetapkan oleh saya..
halangan itu dari kampeni yang beri saya duit setiap bulan..
walaupun saye selalu marah2 dan tension dgn boss saya..
tapi saya hanya seorang pekerja...apa boleh saya buat...
bukan selalu pun saya kena kerja pada hari weekend..
hari weekend saya selalunya meriah dan ceria dan penuh dengan enjoy...
mana laa saya tau pada weekend saya merancang untuk lakukan aktiviti lain saya kena kerja..
apa? ingat saya suka kerja di hari weekend..
aduhh.. weekend adalah hari yang di tunggu-tunggu oleh saya...
oleh itu.. betullah apa yang dikatakan malah dalam ayat QUran pun ada termaktub ..

"Manusia merancang dan Allah juga merancang. Dan Allah adalah sebaik-baik perancang" - [Al-Anfaal:8-30] -- amik dari .

mmg le kta dah plan..dah janji.. dah ape sume.. tapi dh memang kte tak dapat... nak wat cane kan.. so kalau kte plan.. dan kte dapat ape yang kte plan.. syukur la.. arkk.. speachless... tetibe aku rase tangan aku gigil semacammm!!! haihh...... =(

Wednesday, November 15, 2006

xde kije..

bukannye xde kije.. tapi malash sikit ari nih.. hehe.. (sebenarnye tetiap ari pun i malash...)
sambil bejalan-jalan.. merayau-rayau dlm IE ni i tejumpe la site ni..
i tetarik dgn artikel ni..make i copy dan letakkan disini.. =)

Tips Menempuh Perkahwinan
1) Anda perlu meletakkan tujuan perkahwinan untuk mencari keredhaan Allah. Naluri untuk berteman dan keinginan kepada anak-anak adalah kehendak semulajadi yang telah diletakkan oleh Allah dalam diri setiap manusia yang normal.
Surah Al-Furqan ayat 74:"Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati kami, dan jadikan kami imam bagi orang yang bertaqwa."


2) Anda perlu menyedari bahawa perkahwinan anda dengan orang yang dikasihi itu adalah suatu ketetapan dari Allah. Tanpa restu dan izin yang Maha Berkuasa perkahwinan anda tidak mungkin akan terjadi walau bagaimana besar usaha dan penat lelah yang telah anda lakukan kearahnya. Anda juga perlu menerima hakikat bahawa usia perkahwinan anda terletak di tanganNya, dan Allah berhak mengambilnya pada bila-bila masa yang dikehendakiNya. Sebagai seorang yang beriman dengan qada' dan qadar Allah anda hendaklah sentiasa berdoa agar jodoh anda dengan pasangan berpanjangan sehingga ke akhir hayat.
Allah berfirman dalam surah Al-An'am ayat 17:"Jika Allah menimpakan satu kemudharatan kepadamu, maka tidak ada yang menghilangkannya melainkan Dia sendiri. Dan jika Dia mendatangkan kebaikan kepadamu, maka dia maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu."

3) Perkahwinan membuahkan hak-hak dan tanggungjawab tertentu yang perlu ditunaikan baik oleh suami atau pun isteri. Diantara tanggungjawab suami ialah melunaskan mas kahwin, memberi nafkah zahir dan bathin, mendidik isteri dan anak-anak serta berlaku baik terhadap mereka. Manakala tanggungjawab isteri pula ialah mentaati suami dalam perkara yang tidak berlawanan dengan syara', memelihara diri dari perkara yang mungkar, menjaga harta suami dan menguruskan rumahtangga.
Segala hak dan tanggungjawab ini telah termaktub didalam Al-Qur'an dan sangat bersesuaian dengan tabiat dan fitrah semulajadi manusia. Anda seharusnya melaksanakan segala tanggungjawab ini bukan sekadar untuk menyukakan hati pasangan anda sahaja, sebaliknya kerana mencari keredhaan Allah s.w.t.

4) Sebagai seorang mukmin, sama ada lelaki dan perempuan mestilah meletakkan Allah dan Rasul lebih tinggi daripada segalanya.
Firman Allah yang bermaksud:"Katakanlah, jika bapa-bapa, anak-anak,saudara-saudara, isteri-isteri,kaum keluarga kamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khuatiri kerugiannya dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai adalah lebih kamu cintai daripada Allah dan RasulNya dan dari berjihad di jalanNya, maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusanNya. Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik." [Surah AtTaubah, 24]
Oleh itu anda mestilah memahami kedudukan anda di sisi pasangan. Anda bukanlah pihak yang pertama di hatinya. Bagi suami,selepas ketaatan kepada Allah dan RasulNya, ibubapa jatuh tempat kedua kemudian barulah isteri dan keluarga. Sementara bagi isteri, suami adalah tempat kedua selepas Allah dan RasulNya. Kemudian itu barulah ibubapa. Setelah memahami kedudukan yang ditetapkan oleh Allah, anda seharusnya tolong menolong di antara suami isteri dalam meletakkan hak dan kedudukan ini supaya kena pada tempatnya.

5) Anda haruslah ingat bahawa pasangan anda adalah manusia biasa yang tidak terkecuali daripada kelemahan dan kesilapan. Anda juga demikian. Oleh itu sekiranya pasangan anda melakukan kesilapan, janganlah terlalu diperhitungkan. Sentiasalah mengamalkan sikap bertolak ansur dan saling maaf memaafi antara suami dan isteri.

6) Dalam surah Al-Baqarah ayat 187, Allah menggambarkan hubungan suami isteri sebagai pakaian bagi satu sama lain. Bayangkan bagaimana pentingnya pakaian bagi manusia untuk menghindarkan diri daripada hujan dan panas, begitulah pentingnya anda kepada pasangan anda. Sebagai pakaian anda diperlukan setiap masa oleh pasangan anda untuk menutupi keaibannya dan melindunginya daripada perkara-perkara yang tidak menyenangkan. Oleh itu anda perlulah menjadikan diri anda sebagai pakaian yang terbaik untuknya dan menjauhkan diri daripada menjadi pakaian yang buruk, lusuh dan tidak berguna.

) Sebagai seorang Islam, telah wujud ikatan persaudaraan Islamiah antara anda dan pasangan sebelum perkahwinan. Ijabkabul bukan sahaja menjadikan anda suami atau isteri malah mengerat dan mengemaskan lagi ikatan persaudaraan ini. Oleh itu kasih sayang tidak hanya berfungsi untuk mengikat suami dan isteri tetapi juga sebagai saudara seiman dan seagama.

8) Anda perlulah beradab dipertemuan pertama dengan pasangan anda. Suami hendaklah memberi salam kepada isteri apabila memasuki bilik pengantin dan meletakkan tangannya di atas ubun-ubun isteri sambil berdoa dengan maksud:"Wahai Tuhanku aku memohon kepadaMu kebaikannya dan kebaikan apa yang Engkau fitrahkan dia atasnya. Dan aku berlindung dengan Mu dari kejahatannya dan kejahatan apa yang Engkau fitrahkan dia atasnya."
Selepas itu pasangan hendaklah bersembahyang sunat dan berdoa kepada Allah agar diberiNya kebaikan dan dijauhiNya kejahatan.
Dan jika hendak bersama dengan pasangan bacalah doa dengan maksud:"Wahai Tuhanku, jauhkan kami daripada syaitan dan jauhkanlah syaitan daripada anak-anak yang engkau anugerahkan kepada kami."

Pertelingkahan antara suami isteri adalah sesuatu yang biasa terjadi sebagaimana lazim disebutkan 'sedangkan lidah lagi tergigit'. Maka apabila berlaku pergeseran janganlah diperbesarkan. Kalau suami marah seeloknya isteri diam dan kalau isteri marah, giliran suami pula diam. Adalah tidak perlu pasangan yang dimarahi cuba membela diri kerana lazimnya ia tidak membuahkan hasil yang baik. Walaubagaimanapun sesiapa yang marah ini perlulah ingat dan bertanya kenapa aku marah. Adakah pasangan aku telah melakukan mungkar yang bertentangan dengan syariat Allah. Jika tidak, nasihat yang baik adalah lebih berkesan. Hidup saling memaafkan dan saling mengerti antara satu sama lain akan menambahserikan rumah tangga.
Janganlah takut menghadapi dugaan dan ujian kerana rumahtangga yang diujikan membuatkannya lebih kukuh dan matang jika pasangan bijak mengendalikannya. Sentiasalah berdoa kepada Allah agar mempermudahkan usaha kita dalam melayari kehidupan berumahtangga.

Tuesday, November 14, 2006

hapdet terbaru...

roadtax che Bu dh dapat...
roadtax che hi pun dh dpt..
lagi?
arh..ujung bulan ni nak p pasang CD player.. hehee.. jgn jelesh tau.. (tapi sekali-kali ingat rasa mcm tak buh pun tak apa..)
memandangkan masa akan datang lagi memerlukan uwang...
tapi sbb "keinginan sesorang" tu.. insyaallah akan diusahakan..
tengokla cemana.. begantung pada aku punya appraisal jugak nk naik bape hinggit...
kalau duit candidate so far.. mmg lpas la utk cd player CHe BU kan? lebih pada lepas tuuuuu....
hurmmm
make up keta cantik2 pun... bukannyye nnt tdo dlm keta..makan dlm keta... hidup dlm keta kan? tapi.. nk le jgak tengok kete tu comeiii aja..
rim dh cun..hehee.. tak yah pk2 nk tukar rim lagi dah...
**arkk rim? =( pagi tadi aku parking rapat sgt ngn divider jln.. rim sebelah kanan teguris... banyak jugak arr.... waaaaaaaaa... tgk keadaan rim tu terus aku "cebekk" smbil usap2 rim.... hitam jari aku...**

awal bln 12 ni pun kene balik sp gak nih.. mak ngan abah dh dpt tiket penerbangan ke Mekah.. pd 9 Disember... paling2 busuk pun aku nk balik 7 - 8 - 9 - 10... atleast.. 9 - 10 tu leh gi "kursus" .. kursus tu la.. yg byr 80 hinggit.. dpt sijil tu baru leh planning ngn senang hati.. ape name dia ntah.... xpasti.. tapi kursus tu biasanya org akan pegi bepasangan la kan...heheee......
soklan2 cepu emas yg sll org tanye aku sekarang..
"bila ko nak langsung?"
"bila kenduri?"
"waaa.. jgn lupa jemput tau!!"....
aiyakkk... saya tidak boleh bagi jawapan yg pasti lagi la...
masih dlm perancangan.. tapi yang pastinya tentulah di tahun hadapan..
bulan bila.. tarikh bila.. besabar aje yer... akan di hapdet.. setiap masa...

tata 4 now... =)

p/s: tak sabarnye tunggu weekend nih kan mzrh?! dh lame simpan rindu.. cerita.. gossip nih...

Monday, November 06, 2006

suke ehh?

ello.. betemu lagi kte di minggu baru di bulan November nih.. =)
ekceli xde idea sgt pun nak hapdet..
tapi sbb macam boring nk wat keje kan..
hapdet le jugak..
hapdet sinopsis slpas engagement... ;;)

he.. suke wooo... sbb ape tau?!
sbb ramaii sgt org tegur i..

"ehh.. nmpk lain la.." beseri jerk muke.."
"waa.. beseri-seri ekk muke ko skang"
" lain ler nmpk.. nmpk ceria..."
he.... dan macam2 la.. (ishh perasan sungguh i ni kan...)
tapi tu la.. keperasanan i x dpt dibendung...
sbb byk sgt puji-pujian...
alhamdulillah.. terime kasih semua yng memuji..bukan mengeji..yang mendoakan kebahagiaan bukannye kedengkian.. yang mengharapkan kesejahteraan bukannye kecemburuan... i love u all.. thank u to all ur support... ( ecehhh...macam menang anugerah jer..) huehuehe...

aktiviti weekend lpas i pegi open house.. umah kak zalifah..
kt tmn puchong perdana...hurmm.. tu jerk open house yg i pegi...
ermm.. i rase.. saat2 i bersama dgn B sgt sekejap..walaupun dr pg lagi ktorang dh bersama... smpai ke malam2 hari... rase sekejap ar.. tu la.. " masa sangat mencemburui kita.." (iskh.. POYO ler i nih....) hehee..

erk..?!! roadtax dh nk mati.. 18 nov..
saman polis ade lagi 2...
saman dbkl ade ... hurmm 30 lebih kot... heeee :D
lantakkan aje la... duit dh bank in kat abah..hopefully everything is fine..
tapi saman polis tu.. ermm.. cane ehh?
tawakal je la... huhuuuuuuuuuu

Wednesday, November 01, 2006

entry Jiwang.. ;)

alkisahnya...
perkenalan.. percintaan.. ini bermula..

nov 2005
"jamy.. aku ada interview minggu depan.. .. sapa ada note book arr? pinjam notebook ank leh? "

aku punya note book hang ssh nk guna kot... canggih.. penuh ngn software music ntah apa2... jawap jamy..

(aku paham... bukan senang nak bagi harta kesayangan kita untuk dipinjamkan.. apatah lagi itu adalah barang kesayangan kta...)

"hurmm.. sapa ada arr?? haa.. demin ada kot? sat aku tepon dia.."(dlm masa yg sama...terus dail DeMin..)

" hello.. wehhh!! hang kat mana? gheja ka? sori laa kacau hang..."
hang ada note book kan?

demin - ada... tapi aku dh bawak balik sp.. bapak aku guna...

nada kecewa.... " ala.... cemana aku nk buat arr... aku ada interview ngn Emerio, 2nd interview.. dia nk test aku.."

demin - nnt laa aku tengok yg ofis aku punya.. kalau hang nak guna sat .. tak pa la.. nnt aku hantaq.. hang dok mana la??

" aku dok kg.subang ar... umah kak lang aku... hang tau dak nak mai? dekat ja USJ ngn Kg. Subang.. kalau xtau hang tepon aku"

demin - ok.. nnt dh dpaat.. aku nk p.. aku tepon hang... bye, aku kat KWSP nih...

"ok... thanx wehh... bye..."

--- masa tu.. relationship aku ngn Jamy sangat rapat.. Jamy ngn Demin.. adalah ex-housemate.. Jamy yang bawak aku jumpa Demin, tak silap aku tahun 2002.. masih seorang mahasiswi di UTM.. masa aku balik ke Kajang umah kak long aku.. aku turun di Serdang.. kemudian, Jamy jemput dr serdang dan bawak seorang budak kecik iaitu "demin".. masa itulah kami berkenalan...---

imbasan tahun 2002
Jamy: ni membe sekolah aku.. eina.. budak sp gak nih!..
demin: oo.. hang sp kat mana?
aku: taman keladi.. hang??
demin: sg. layaq.. taman orkid..
jamy: ni budak kedah online la jugak ni..
(pada zaman itu.. aku agak aktif dengan forum Kedah OnLine dan chatting mIRC dlm # Kedah n #Darulaman)...
sembang punya sembang.. bertukar id ym...

sepanjang perkenalan di dalam YM..sepanjang berchatting ngn demin..
asik gaduhh je... ade je laa topik yg tak puas hati..
tapi yg sll menang mesti la aku.. smpai dia kene belanja aku di McD...bertahun janji nk belanja McD.. dari McD sg.petani.. smpai ke McD K.L Central....

- kembali ke era 2005 ... -

ehh.. B, kta dating (mkn McD ngn Pizza) dulu ka org pinjam notebook dulu arr?? x ingat.. ghee... masa tu I byk spare part,.. :P
rasanya dating dulu..
- McD KL Central... (makan dan bercerita...)
- gi MIdvalley.. tgk wayang...
- makan Pizza plak.. (pizza tak abih baru teringat nak sms Jamy)..
- B dh beli Che Hi...
- Arwah Pak Ndak B meninggal...
- B nak balik keja pun tepon org dulu.. wlupun masa tu hanya kwn2...
- B x posa..demam (kantoiii kat sini..hehee..) pun habaq kat oghang...
- Kami (jamy, wan, maya, wawa pi picnic kat PD. B nak join tp time tu kena outstation kat JB..)
- balik ghaya ngn jamy.. konvoi ke KL 30km dr belakang...
- beli adiah besday Jamy.. ladybird kecik..
- B adiah kan REREN... 18 Dec 2005...
- dapat sweet sms yg bnyk sgt...
- hehee..... bnyak lg nak cite... tapi itu la, bila org tanya.. cemana kenal? cemana leh kapel? cemana kawan??

sepanjang 2006.. =) panjang ceritanya.. tapi.. aku pendekkan je nih..

28 Oct 2006
- majlis berjalan lancar.. walaupun pada mulanya sedikit kekalutan berlaku..
ikut perancangan lepas zohor.. dlm kul 2.30 gitu.. tapi disebabkan ada masalah kecil.. (Bapa sedara, Pak Lang pihak lelaki terlewat..lebih kurang 3.30 baru derang smpai.. majlis berjalan dengan lancar..). Kebetulan wakil pihak lelaki dan wakil pihak perempuan jugak saling mengenali.. lagi senang perjalanan majlis..
jumlah hantaran.. mas kahwin semuanya dh ditetapkan..
tarikh perkahwinan... lpas mak abah balik dr Mekah.. baru nk tetapkan bila...
target kami.. asap!org cakap ape "janji hidup" krenye belum setahun kalau dh cukup duit pun leh nikah laa... huhuuuu....




kerana cinta suci lahir dari hati yang ikhlas....
to my lovely fiance..
i love u so much.. terima kasih kerana menyayangi diri ini...

Tuesday, October 31, 2006

berlalu sudah 28 Oct 2006

assalamualaikum sume...
=) ... hows your hari raya?
pade aku... raye tahun ni mmg special...
teramat special...

- hari raya 1....
pagi... (thn ni xberkesempatan menunaikan solat hari raya...)
tgh ari.. cam biase melayan tetamu.. sanak-saudara.. datang berhari raye...
petang.. rombongan dr "taman orkid- sg.layaq" smpai...
siap dgn hadiah hari raye.. sll nye dpat duit raye.. dpt kad raye.. tapi aku dapat hadiah hari raya...
gheeeee.. smpai petang nak ke malam jugak laa behari raya ngn encik adzmi idham....

- hari raya 2...
pagi... balik kampung umah tok..tok ndak.. tok njang...ngok ngek ngok ngekk...pott pettt pott petttt....
jalan2 raya...
ptg balik sp balik...
xde ape sgt raye 2...
mlm raya? kemas bilik arr..

- raya ke3 dan ke-4
sibuk ler..
mengemas dan mengemas dan mengemas......

- raya ke-5 -
pepagi lagi aku dh nerves semacam jerk...
ahh tak gheti nak cite la... =)
ape yg pasti..
aku sangat bersyukur, everythings went well... and very-very well....
masa yg ditunggu dh pun tiba..
dah berlalu sudah....=)
yg bestnye tu, time suspen nak dipakaikan cincin oleh bakal mak mertua..
sume org tgh diam ni... smbil mata memandang ke *fokus* utama...tetibe ade suare..
"comeiiinyaa........" ( aku terase mcm ade awan2 keluar atas kepala.. pastu... muke rase mcm merah2 gitu...)
heheee.. bayangkan laa mak mertua puji depan2 orang ramai.. mase kemuncak majlis lak tu...
abih selesai semuanya.. malam tu kitorang makan2.. bakar sate....sembang2....


erkh... aku kini telah bergelar tunangan orang...tunangan kepada Encik Adzmi Idham Abd Halim... =)



Friday, October 20, 2006

sebegini dan sebegitu ....

really sad...
really ~ really ~ really.....
dah ditakdirkan berhari raya "sebegini..."
walaupun terpaksa "begitu" ...
aku akan buatkan raye ni adelah raye yg paling special...
esok pagi nk balik kpg..
untung dpt "laki" yang sedaerah ni ekk B..
balik kampung sesama.. berhari raye sesama..
berbaju raye kale same.. (bile mengenangkan semua tu.. baru aku leh lupe masalah "sebegitu"...)
lepas diskas ngn B .. kete sape punye turn balik tahun ni...

ngan WHH ke ngan ngn Che BU... n the winner is "CHe Bu.."








suke... =) tapi tu la.. sementare ber-2 ni.. naik kete kecik pun tak pe laa.. barang tak banyak sgt la.. tapi ttp banyak arr.. kotak2 utk barang hantaran aje dah 3 kotak A4 yang besar tu... baju raye mmg kompem sangkut dlm kete aje.. beg raya sorang sebiji.. kuih raya lagi? hurmmm .. xpe2.. seat belakang kosong lagi... yeayy... tak sabarnye saye... menunggu hari esok..
semoga perjalanan bertambah baik

kepada dop.. rakan senasib ku yang "sebegitu" tabah laaa dlam menghadapi hari raye ni ye Dop.. nak wat cemane dh nasib kte dapat boss ngek ngek... bergembiralah walaupun sebenarnye kte tak berape nak gembire...

thats all... i'll be back on 31 Oct 2006. enjoy ur holiday.... cheers....

Tuesday, October 17, 2006

aidilfitri.....


kad raya?
lagu raya layan ar...
kad raya nak jugak melayan nyer..
tapi malashhhhhh.... =)
malas nk beli..
mls nak tulis...
mls nk antar..
tapi..sbnrnye kad raya more valueable then e-kad raya.. kan?
tapi tu arr..
sbb kemalasan yang bertahta di hati...
membuatkan terpaksa anta e-kad raya jerk..
sume kengkawan... adik-adik.. kakak-kakak.. abang-abang...
di kesempatan ini..
saya mengucapkan selamat hari raya...
mintak maaf segala-galaa-galaaa....
jangan simpan marah... tak baik tau gaduh-gaduh.... kosong - kosong eik??





Monday, October 16, 2006

menghitung hari...












helo...
minggu baru...
semangat baru...
hari baru...
tarikh baru....
terasa "excited" ...
lagi sebelas ari nak melangkah ke "gelaran" baru..
skang kalau org tanye...
"keluar ngn sape?.. pak we ke?"
a ahh.. keluar ngn pak we.. =)
nnt? istilah "pak we.." boyfriend" balak" bukan lah gelaran yang sesuwai lagi...
nnt nye akan jadi... "tunang saye..." nnt nye lagi akan jadi.. "husband saye...."
erkk... macam tak pecaya kan?

even aku sendiri mcm tak pecaye...
setahun yg lepas.. raye aku x best,
bosan? boring? sunyi? walaupun besama ngn family..
but.. this year..
happy..! excited...! suke..! gembira..!
hurmmm tatau nak cakap cemana arhh..satu hari nnt...
suma kengkawan akan "rasa" perasaaan nih..
dan lagi? 2 - 3 malam tdo aku tak lena sgt..
try menggaya kan tudung la...
try make-up2 la....
huuhuuuuu.... yippiiiiiii..... saye sangat suke!


dear,
thank u so much to u...(bla..bla..bla... bla... secreto...) ;)

Thursday, October 12, 2006

ape? mengape? kenape?

ape?
ape yg ape nye...
ntah... aku xpaham ape yg apenye..
dalam kamus dewan bahasa tak de pekataan ape?
apa ada la...
ada apa?
nak apa?
kenapa?
mengapa?
haa.. mengapa?
tetiba aku teringat akan lagu ini...
yang dinyanyikan oleh nicky astria..
dedulu zaman aku kat utm..
aku suke sangat dgr lagu nih..
farah Af2 nyanyi pun bole tahan jugak..


MENGAPA - Nicky Astria

Mengapa kau pergi
Mengapa kau kecewakan
Mengapa kau hancuri
Mengapa kau menghinakan

Mengapa kau sakiti
Mengapa kau melukakan
Mengapa kau memberi
Mengapa kau memulakan

Dengan getaran jiwa
Kukemukakan pertanyaan

Tak ingin kau pergi
Tak ingin kudikecewakan

Tak ingin cinta dinodai
Tak ingin dihancurkan
Tak ingin kudisakiti
Tak ingin kudilukakan
Tak ingin kau kuberi
Bila kau melupakan

Tak ingin ku di akhiri
Bila kau memuliakan dengan perasaan
Hampaku meminta jawaban
Reff#

Di kananku cinta penuh bermadu
Di kiriku racunmu
Kalimah sakti yang man untukku
Cepat kau membuat pilihan
Agar kita dapat bersama

Kau..bisa membahagiakan menceriakan
Kau..bisa menggembirakan mempesonakan
Aku…ingin dicintai dan mencintai
Aku…ingin bila terjaga kau di sampingku slamanya

Semoga cinta bersemi
Semoga cintamu kan dekat padaku
Asmara kan mengundang
Tanpa mengira waktu bertahta di hatimu dan di hatiku
hurmm.. tak abih lagi aku nak membebel nih..
yang sebenarnye
ari ni gua agak stress gitu..
ttbe nye rase nk update blog gitu..
bukak page terus nye naip..
ngak tahu apa-apaan mau ngomong...
aku kompiush ekcelinyer..
mana satu mahu ku buat?
yang shell kah?
yang hp kah?
yang project manager kah?
yang unix kah?
yang aix kah?
haihh...
p/s: entry di atas hanyalah untuk meluahkan tekanan aku sahaje.. xde kene mengene ngan perasaan mahupun perasan.
quote of the day :Be Not Afraid of Growing Slowly...Be Afraid only of standing still....

Monday, October 09, 2006

satu kejadian.. satu kenangan.. satu hari..

Kehilangan ku dirasai rupenyer…(winkkk winkkk 2 all...)
(^ _^)
Meh nak cite kenapa aku menghilangkan diri..
Selasa bersamaan dengan 3 October 2006.
On da way balik keje..mase tgh jammed bangat…
Sedang aku follow kete..biase la kan, tgh jammed mane leh lelaju…
Sambil nyanyi nyanyi ikut lagu .. smbil duk membebel sesorang…
Sambil duk “peghati” kirik dan kanan…
Tapi tetap berhati-hati la kan..
Aku kan pemandu berhemah…
Sejap jalan..sejap break… sejap jalan lagi..sejap break lagi…tak lebih dari gear 2 la kan.. (Gear kene mentioned sbb aku bawak manual.. heheee….)
Tetibe.. “GEDEGANGGGGGG” sambil tesengguk kepala aku..
“Allahuakbar….mak kau ape tuu..” tgk back mirror satria kuning dah kisss buntot Che Bu..
(tarik hand break.. sambil pasang lampu hazel.. kuar kete ngn hensepon… dgn keadaan yg agak marah)”Asal akak follow rapat sangat??? Dah tahu jammed jgn le follow rapat2… dh tu laju plak tu.. kalau slow tak de teruk kete saye ni hah”
Akak tu tediam.. sambil tangan menggigil2… (series gigil.. muke pucat lesi..)
“Ape no phone akak”
013272***4.. – 3 kali aku try call..
“ tak dapat” akak miskol saye..
Die pun miskol aku balik ler…
Dapat.. tp bukan no yang die kasik kat aku.. belakang die tkar satu number.. jaahat nye akak...nk tipu aku..
“Sape name akak?”
Mellisa…(name sedap… tapi gumok,kata aku dlm hati.. maghah punya pasal kan..biase la.. dalam hati.. cehh tak guna punya pempuan ade hati nak tipu aku..)
“Ok.. saya tanye workshop ape2 hal .. repair akak bayar.. kaalu tak saye report polis.
Ok..ok..kate akak tu ( tak leh sembang lelame sbb tgh jammed walaupun dalam hati aku sangat tak puas hati lagi…
So.. jalan je cam biase.. tetibe.. die ikut lane kanan sekali potong aku..cesss….
Aku terus bagi signal follow die..,bukan niat nak langgar dia balik pun.. rapat je aku ikut… siap sempat “snap” beberapa keeping gambo kete die.. takut die nak lari siap ngn plate die aku close-up…



Sampai dekat tol sungai besi aku kol die lagi..
“akak benti tepi.. saye tunggu tepi hentian sg besi”
Die pun ngan takut2 nye benti… sambil aku tak berape puas hati lagi.
Akusuh die bayar skang atleast RM150.. die tanak.. ok fine.. aku cr workshop..estimate harge.. then die akan bayar tapi tak lebih dr RM 200. kalau more than that.. repot.. aku tak kisah pun kalau repot polis.. sbbnye bukan aku yg salah.. kalau repot polis sah2 die kene bayar 300 kompaun.. ganti bumper aku lagi.. huhuuu..
Nyway..aku masih ade belas kasihan.. skang pun dah settle..die bayar.. siap dapat duit minyak lagi…
Che Bu dah berbontot baghu…. Kilat lagi hahh bumper tu….

Rabu
hari menguruskan kete .. pegi antar kat workshop USJ..Gi kacau Bie kat tempat keje… estimate bape.. akak tu bank in..aku pun balik

Khamis & Jumaat
demammmm…
gastric….
Low blood preassure…Dapat cuti sakit 2 ari…..

weekend... cam biase la....ngn enchek busuk tuh...
huwaaaaaa puase tahun ni aku banyak tinggal....
tapi tettap nak raye dengan semangat yang "lain"...

** tajuk tu xde kene mengene pun ngn hape yg aku update nih... **


Monday, October 02, 2006

October ?!

wake me up... when september ends...
ehh? dah masuk bulan spuloh?!

"sedar xsedar.. dh masuk ke bulan baru"...
"sedar xsedar.. dh setahun aku di laman ini.."
"sedar xsedar..suma barang persiapan utk tunang dah 80% siap.."

weekend yg demam..nasib le time aku demam ni bulan pun mengambang..
xde la ghugi puase aku...demam-demam pun aktiviti ttp seperti biase..
ye ar..kalau tangguh2 lagi, mane sempat nk cr cincin dah... nk amik baju lagi..
susahnye nk cari cincin aku.. jari dh ler haluss... size 6 tau...
byk kedai aku pegi.. Tomei? Poh Kong? Habib Jewels? kat Mines? Kat warta? kat alamanda?.. cincin emas kuning.. cincin emas putih.. cincin ade batu.. cincin kosong... haihhh.. penat le sepetang sabtu itu...
setiap usaha pasti laa dpt kejayaannye kan? so w get what w want...at last...walaupun cincin tu kene potong... kena "otter" supaya sesuai di jari manis aku nih... dpat la jugak.. suke sangat.. mlm tu jer en demin suh aku bawak balik tunjuk kat kak long.. the next day tak leh dah.. die nak smpan sendiri.. sbbnnye die kata kalau ada kat aku.. mmg aku akan "sat-sat try... - sat gi belek2 pakai.." huhuuuuu.... memang betui pun... dlm xsmpai 24 jam cincin tu kat aku mmg aku dekat 28 kali laa "menerai"... sbb suke laa..tgk cincin tu ade dekat jari orang...

baju 28 hbln pun dah siap... baju raye pun dh siap.. duit pun dh abih..hahaa....
tp alhamdulillah.. aku dpt rase duit "candidate shell" aku.. 3 orang je pun...tp cukup la utk aku beli DiGi Camera...beli brg2 rumah.. beli brg2 raye..byr hutang... next month gaji awal..
n nasib baik jugak 3 org lagi candidate aku joined hari ini..hopefully mereka akan suke bekerja di "hp" sane nunnnnnnn......

saye suke sangat hari ini.. walaupun xberape sihat hari nih..
ehh.. ari ni xde quote la..xpe, next entry saye masukkan...
ok frenzz... slamat menjalankan ibadah puase...

Thursday, September 28, 2006

puase ke-4

semalam gi bebuke kat Ramal Junction besama ngn encik demin....
order bleh tahan la.. kangkung ikan masin+sotong pedas+ayam goreng kunyit...
azan jer.. terus bace doa.. amin...makannnnnn... ramai gak org bebuke kat situnyer...

sblm bebuke tu aku dh rase mcm ala2 nk pitam dah..tapi leh control lagi la kan...
lpas makan..xlame pun ktorang makan....then terus gi Warta..
nak repair hensepon 7210 tu.(dah tak de display) cane leh rosak aku pun tatau..
alih2 je xde display.. =(

mase gi kedai hensepon tu aku dah rase cam xlarat sgt dah..pedih perut..sakit "ulu hati" (rase mcm menyucuk-nyucuk tuuu)...dah tu pulak perut dh masuk angin..ditambah ngn sotong pedas yg aku makan tu..
then gi draw duit kt bCB..
mase tu ade "org" tu dh mrh2 aku.. sbbnyer aku kuarkan duit saving ktorang tanpe pengetahuan die.. =(

(sorry B.. i explained 2 u already rite...forgive me..nnt gaji org ganti la..org xde duit minyak dh nk gi keje =( ... )

tgh2 "org" tu tanye *bla..bla.. bla...bla...*** tetibe je muke aku jadi pucat... ditambah ngan peluh2 sejuk tu..
"org" 2 dh panik dah..
papah aku smpai parking...
mase dlm lift byk kali "org" tu pesan..
* jangan pejam mata...abg ada kt sebelah niiii.... jgn pejam mata...* dua tiga kali jugak la...
sambil genggam tangan aku kuat...
masuk je dlm kete.. dummmmmmmmm..

smpi umah dah ok sikit dah...tp pagi ni terus badan panas.... nk MC..
tapi ade candidate dtg nk amik Offer Letter die...
pk keje..hehhh.. lagi betambah demam aku....

ermm tepk.. kenape aku pitam ehh smlm??
low blood preasure ke? erhhh.. ari tu darah aku dh ok dah..ntah ler.. xcukup makan kut.

quote 4 today:
Age may affect the physical body,but it need not affect the power of thought"-
dr.forrest c.shaklee-

Wednesday, September 27, 2006

xde title..

quote for the day:

ATTITUDE is a little thing that makes a big difference

rutin biasa di opish kembali seperti biasa.. baru due hari aku bersenang-senang.. dah sibuk plak...sabo je la.. dah name pun keje...mencari rezeki... xkan la dtg nk goyang kaki pas tu nkamik gaji pulakkan?tu name die makan gaji bute...(aku penah gak makan gaji bute mase kat MAS dulu)...bersyukur la dgn ape yg kte ada sekarang ni wahai cik norazlina... jangan asik nak merungut jer...

life....kekadang aku rase sunyi..sunyi bile aku rindukan kehidupan besama kengkawan...kengkawan di KMK..mase bulan puase lepak kat Melawis...sementara tgu waktu bebuke puase..kecoh mcm kat pasar....pegi PARAM = pasar ramadhan naik kancil 8 orang satu kete..aku pun xsure mcm mane leh sumbat smpai 8 org dlm tu...tp sbb sume nak p...sumbat la jugakk..sesak x sesak....janji semua dpt pi....sahur beramai-ramai..masak begilir-gilir..waaaa...miss dat time so much..masuk pulak kolej...hurmmm life aku mase kt kolej agak menyuramkan ekceli...byk maselah time tuu...dgn sindrom kemurungannye..dgn xde duitnye..(loan mara lmbt gile...)thanx so much to all my dearest friend..n give me a good support smpai akhirnye aku berjaye jugak aku habiskan degree aku tu...hurmmm...miss u all so much lorr....semuanya berkat kesabaran dan ketabahan kta semua...pokok pangkalnya sabar aja dong....

mase datang dan pergi....kte tak leh nak stopkan mase sesuke hati...kesimpulannyer..hargailah setiap masa yang ada bersama orang di sekeliling kte.. whatever..whoever... orang yg kte sayang ke..kawan2 kte ke... musuh kte ke...kucing yg kte slalu sepak ke...sbb satu mase nnt kte akan rase rinduu sangat pade semua2 tu...

Tuesday, September 26, 2006

b.o.s.a.n

haihh ler..
bosan la pulak...
ari sibuk kate sibuk...
ari xsibuk kate bosan.. tu laa manusia...
but last weekend aku tepakse bekerja..
dan hasilnye..
huhuuu.. 13 cleared technical..
macam la suma boleh offer kan?
mcm la byk sgt requirement kan?
ntah la.. aku x paham sgt ngn ngek ngekk nih...
suh cari candidate.. besungguh sungguh bagai..
suruh closed.. mcm ade requirement??
oo.. bukan utk new project.. yg aku dgr..
utk replacement?!
hehh.. dah tu lagi ramai2 yg dah cleared tu nak campak mane?
aku kurang faham la pengurusan si botak nih..

uitt x baik ngumpat bos.. susut pahale puase..


sedar tak sedar dh 3 hari berpuase ye..
sedar xsedar dah 26 haribulan ye...
sedar xsedar jugak lagi dah nak masuk bulan 10...
sedar xsedar...(tp mmg aku sedar) duit dh abihhh .. sigh....

Thursday, September 21, 2006

.. Me..He...

Me..
lately.. very bz...
NOT PRETENDING bz..
itz the fact...
smpai office..normal hour 4 me (9.30 to 9.40)...
trus check mail.. mail memacam mail..
around 11...meeting...
keje..call..keje..call..keje...call...
target 150 candidates...perhh....
just imagine... within 1 weeks need to identify 4 every skills..
unix- windows - network - back up- (ckp macam aku paham je sume bende ni..)
well..im being confirtable..being confident.. just one shoot... ouhh dis is unix guy.. dis windows person...(dah terror sket)
last week n dis week bz berpuase..alhamdulillah.. =)
quite tired .. dgn tekanan keje nyer..... dgn keletihannye.. hurmm.. im choose not to talk too much...but...my work need to talk... (sigh..)...
kat umah.. as usual..tlg kak long ape2...
ahh..tolong berbisnes mase hari sukan kat sekolah abg min...ahad lepas..
enjoy..n letih.. tapi beshhh.. sbb untung =D
me..helping 1 of kwn abg min.. jual air.. air yg kene ceduk2 tu.. grape..orange..jagung...air kelape..penat telinge aku mendenggar.. kak.. nak air anggur kak.. air oren..air jagung..air kelape... tak menang tangan beb....dapat komisen sbb tlg brother tu jual air...

He..
not only im being bz..
even he also very2.. bz..super bz..
maybe ni adalah bln sibuk for us....
selagi terdaya utk kerje..
hurmm.. boleh dpt duit byk.. =D
boleh wat duit raya....
n most of the important thing..
persiapan 4 our engagement...
in process n in progress..
hopefully everything fine..
xde masalah..
mak abah kat umah sibuk ngecat umah la.. bilikla..
lame tak kenduri kata nye...anak bongsu pempuan lak tu..
nothing special ekceli..

aikk... x bz plak aku.. leh buat entry panjang2...(4 me its quite long entry..)
ni lunch time... sbbnyer aku bosan dh asik duk menelepon aje... terase mcm nk updet blog..
okie all...
take care... chiaoo..

-- Buat sahabat beragama Islam.. اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَارَكَاتُهُ Seiring akan datangnya Ramadhan, ku maafkan kesalahan sahabat, kawan serta teman - teman sekalian, dan mohon ku di maafkan atas semua kesalahan yang telah dilakukan selama ini, baik disengajakan mau pun sebalik nya.. Ya Allah, berikan kebaikan, Rahmat dan BarakahMu di bulan Sya'ban dan sampaikan kami ke bulan Ramadhan.. Amin..---

Monday, September 18, 2006

warghhh!!!!

arkk..
tensenn...
tetekannn...
bosannn...
balik-balik tengok resume orang...
belek sini..belek sane..
tengok experience...
tengok skills..
HUAHHHHH.... FED UP LIKE SEVEN UP lorr....
saturday n sunday need to come also..
aiyakk....
grgrgrgrrrr...

Thursday, September 14, 2006

tanda tanya?

yeosh... (curi trade mark darkwan!!)

heeeehh... terasa mentallity aku untuk bekerja semakin down..
semakin menjadi-jadi.. tambah2 lagi slps aku bace satu forum yang agak panas yang berkaitan ngn kampeni nihh....
ntah ler.. ekceli ape yang derang perkatekan dan bincangkan mmg ade betulnye...
tp as a one of the management and recruitement team.. agak menyakitkan jugak...hurmm....
ade satu kenyataan yang agak direct ... yang mane setiap pagi aku bangun.. ayat tu terngiang-ngiang dlm pale otak aku... betape besarnyaa impak dlm pikiran aku slps aku bace forum tu...
- hati terluka-

malashh arrhh nk cite pasal keja.. nnt akan jadi sindrom kemalasan berpanjangan...

we never get what we want,
we never want what we get,
we never have what we like,
we never like what we have,
still we live, still we love, this is life ...

betul kan? lpas aku dpt msg ni dr Vander Edwin ape tah name dia.. =P
smbil drive dlm kesesakan lalu lintas yang amat teruk di TUDM-Seremban...
aku fikir every sentence dlm ayat tuu...
hurmmm.. salah satu sifat manusia... tak pernah berpuas hati dengan apa yang mereka ada....


lately....
tdo aku asyik dgn mimpi...
mimpi yang indah..ahaaa...
every nite..hearing his nice voice...talked a sweet things...then get sleepzzzz....
morning..woke up.. hering his sweet voice..with a full of motivation for me to go work...
just so sweet.... arkhh!!!! cepat laa banyak duit... can be together forever...

Monday, September 11, 2006

~~pening-pening~~

a very relaxing weekend that we had last week..

saturday the day with Che Bu...
actually he had a work to do.. he is on duty...
but bcoz of he promised me something...sumthing nice to be do with Che Bu..tinted... hehe...tinted sikit je.. cermin depan yg kat atas tuu.. actually kete tu dh di tinted... kaler ijau lagi arrhh..mase beli tu mmg dah di tinted.. tp bahagian depan cemin tu dh tak berape clear tintednyer.. so nyer.. che bu dh bertinted baru.. siap ade line silver lagi arhhh...
then go 4 washed.. i never washed it at any kedai basuh kereta.. shiann che bu, dh lama tak mandi...n sabun.. lpas basuh che bu..just pusing2....jalan2... pegi mydin lagi...
balik awal jugak.. sbb nk tgk anugerah ERA... ajak B tgk ERA sama.. tapi die kene balik sbb nk gi amik org kat Mega Steel lagi... shian kat B, cuti pun kena keje...kalau leh claim OT tak pe gak kan B.. sabar je la....

on sunday...
buat projek best..
projek decoration...



ari ni berpuase lagi.. =)
selamat menjalani ibadah puasa.... lagi 2 minggu.. =)





Friday, September 08, 2006

sembang2..

malam semalam yakni hari rabu malam... tengah makan malam ngn kak long..
aku borak-borak ngn kak long.. kutip pengalaman dr org yg lebih berpengalaman..

"long, hang dulu masa tunang ngn abg min , abg min mai dak??"
kak long: abg min mai... tapi bapak dia tak bagi masuk dlm.. dia duk luaq ja.. dr duk kat luaqqq.. nuunn kat bawah pokok jambu... peh tu.. intai sikit..sikit..sikit.. tengok2 dh ada depan berandaa dah... abah buat dia syttt.... jangan ckp apa2...
"oo.. hehe... tapi mesti dia nak dengaq apa depa bincang kan?" masa tu hantaran ngan mas kawin hang beghapa? hang yg tetap ka?
kak long: mak ngn abah laa tetap.. tapi b4 tu.. abg min dh tnya mak dah... beghapa suma.. mak habaq la jumlah dia.. tp roughly la.. masa tunang baghu bincang betui2.. siap berapa bekas hantaran masa kawin... ikat berapa lama.. setahun ke..sengah tahun ke... nk kawin terus pas tu ke...
"cam tu kaaaa!! mana p tau.. demin tu dh laa anak sulung.. mak ayah dia tak penah ada pengalaman lagi bab-bab nihh.. tu yg dia duk tanya aku tuu.. aku masa zaman hang dulu2..mana aku amik tau lagi..masa tu aku kan kanak2 ribena lagi...heheee
kak long: kalau mak bapak dia tak dak pengalaman..besanya hantaq wakil ja.. wakil yang cakap semua tu.. mak bapak dia dengar je la.. time nak sarung cincin baghu mak dia buat...
"hurmm tu la..."tak pa ni saja tanya jaa...." hehee....
kak long: mmg la kena tanya... kalau tak tanya macam mana hang nak tau.. masa ni laa pengalaman tu semua berguna..
sedaq tak sedaq aku makan mi hailam dah habihh semangkuk.... erkk.. alhamdulillahhh... =)

Tuesday, September 05, 2006

tak tahu nak update apa

hari ni saya berpuasa..
setelah berhari-hari asyik postponed jerkk...
ari ni aku nekad dan tekad,..walaupun sebenarnya perut aku lapar gile..
smalam makan mlm (meggie jerk pun..) mls nk p beli makanan..
pastu..tak bgn sahur.. siang tgh hari tu..makan kue tiau tomyam..
bayangkan la.. perut aku dh tak terisi nasi selama 2 hari lamanya...
day be4 that..aku atas bas...pun makan bihun sup je sesudah smpai..
siang breakfast mi goreng.. oo..last aku makan nasik ialah
hari ahad..makan ngn B kat umah B...
arkk..mcm nk pitam pun ada nih...
nenoneno...panggil ambulan cepat!!!
ptg ni plak derang ada makan2 sbb besday pugal..
hahh.. sabarrr...
kuatkan iman anda... =)

Monday, September 04, 2006

hati yang tenang.. hati yang senang..

alhamdulillah...
semuanya berjalan dengan lancar dan jayanya.. walaupun banyak cabaran dan dugaan ....

merdeka dah lepas...smbut merdeka kat dataran putrajaya..
tengok bunga api...sambil becerita kenangan-kenangan zaman dedulu...
zaman jahat B jadi geng mat rempit...zaman aku jadi budak nakal kat KMK..budak bongek kat UTM..enjoy n relax sangat rasa.....
malam tu B tdo kt umah aku, kat Bndr Baru Bangi...shian B tdo bawah..tp takpe..ade selimut satin kan?Hehee... skang ni selimut satin dah bertukar TUAN!!!
esoknya..(hari merdeka)
balik kampung ngan bas ekspress....letiHHHhhHH!!!!
seghik je rase balik kampung ngn bas.. (menyebaiiii)
sblm bas jalan pun dh jadi insiden berebut tmpat duduk..nasib laa aku beli tiket direct ngn kaunter P&O.. so ktorang laa yg dpt seat tu..kalau aku bli kat kaunter lain kompem xdpt balik kampung aritu...sepanjang pejalanan tu ok jer..
sbb penat..kami tdo jerrkk spanjang jalan....
smpai kat Butterworth..bas benti drop passanger..dlm hati best gak naik bas ni..laju ja..
kul 4 dh smpai btrwth..tp..kuaq je dr Btwrth.. singgah kat TEMPAT BASUH BAS!
hahhh!! aku rasa cam x pecaya jerk... pakcik driver bas tu btau kami smua yg DIA NAK BASUH BAS!!biaqq betuii.....suma yg dlm bas tu dh bising2..aku ni pun bukan laa angin baik sangat..dgn MACHO DAN POWER nya aku sound pak cik tu
aku: pak cik nak basuh bas skarang jugak ka???
dreba bas: ya la... sat ja.. bukan lama pun..tu laa org melayu..tak boleh nak sabaq sikit...yg kami bawak 120km/j... tanggung risiko kena speed trap.. bukan nak terima kasih..
aku: tak kan nak basuh "la" kot pakcik??ghamai ni ada dlm ni...(dlm hati duk tahan sabar je lagi..)
..dia xjawap aku kata,.terus dia blahh....
kami yg dlm bas ni..tepinga-pinga...nmpk laa snow- basuh gheta...air..mencurah-curah kt cermin tingkap bas..dlm hati tuhan ja yang tauu(bangang punya dreba!!!!!).. dia nak balas dendam.. pas kuaq dr butterworth slow ja dia bawak..siap singgah d pehentian...makan2...hisap ghokok..sbb nak sakitkan hati kami..especiallly aku..sbb aku yg mula caghi gaduh ngn dia..pastu..B aku tughun sound pakcik tu lagi.. tp slow talk arr..smpai ja kat SP kami dorang buat jahat kat bas tuu..hehee...seat bas tu bemandikan AIR 100PLUS...amik kau pakcik bas..nak menganiyai pengguna lagi...-----hehh----

hari-hari di SP...
Jumaat.. hari mengecat rumah...B pun dtg tolong cat ghumah jugak.. ghumah aku dh betukar kale.. dah jadi ceria.. mak abah happy jerk.. nk kenduri?! =)
sabtu... jalan2 kat CS ngn Sp Plaza.. cr baju n sandal.. menyebai jugakk...sbb apa yg aku nak suma tak dapat...gaduh ngn mak pasai curtain!! masa p ngn aku lain..masa beli lain..sedehhhh aku..ngadu kt B..masa tgh ckp tpon ngn B abh dgar...ngan abah aku skali report kt B yg aku gaduh ngn mak ...mlm tu jugak B smpai umah ngn moto...abah aku senyum lagi..tanda puas hati yang anak dia dpat peneman hidup yang sgt bertanggungjawap....
ahad.. mak abah gi kursus intensif haji..xdak org nk amik..B dtg jmput,.bawak balik umah dia..
erkk.. jumpa mak ayah B.. lunch kt umah B..hurmmmm.. so nice...bila dgr mak B ckp kat mak dia(opah B).. "ni Azlina..bakal menantu Kamariah..." masa tu...hati rasa kembang-kembang..mcm ada bunga2 tumbuh,ada rama-rama terbang atas kepala...ada angel...
baju dlm talam pun dh tunjuk kat kedua-dua parents..both of them dh setuju.... =)
xde bantahan dr memana pihak..insyallah.. 28 Oct 2006...

balik ke BBB(Bdr Br Bangi).... dgn hati yang tenang...dgn hati yang senang...


selamat bulan September...

Monday, August 28, 2006

Ringgit Malaysia!

arkk... cepat laa gaji.... =(

bulan ni aku sangat laa bekesimpitan fulushh..
ape yg aku buat pun tatau..
buku ING diary pebelanjaan pun tak tertulis...
hurmm...tpi bekesempitan uwang pun..aku puas ati sangat!!!
sbb dapat 2 pasang baju raya yang same kaler...
dapat baju utk letak dalam dulang jugakk....
dapat baju utk pakai masa tunang jugak...
semalam tak de tak de duit.. shopping lagikk aku..
pegi Jusco Taman Equine...beli baju utk "b" pakai mase tunang gak..
heheee... sbb kan mase tunang ni baju aku kaler pink..maka aku telah memakse b pakai baju kaler pink jugak ar... :P
tapi bile dh beli rase xkan pakai t-shirt je plak? mmg la tshirt berkolar..tapi kan majlis formal..
nnt mak abah bising lak..
pas tu nk pakai baju ape?baju melayu...huhuuu.. xlaa..
pakai baju kemeja la kan.. kemeja batik eikk??hheeheee.. cam Dato'-datukkk la plak...
takpe la.. baju utk b nnt kta caghik lain eikk..
tudung/selendang aku pun tak caghi lagik..
haihh... al fulusss.....
dlm xde2 duit jgak.. ade oghang tu dpt tinted gheta dia ..
hehee.. suke eik dpt tinted gheta...nnt ade lebih buh satu gheta eik..
tu Che Bu punya tinted tu pun dah nk hilang gak tu...
gheeeee...

Facial di Jusco Taman Equine
"encik cuba ni krim.. tengok muke encik sangat beminyak.. ade jeragat..
ade bintik2 hitam...saya sapu ini..encik tengok kesan dia..
jangan sapu putar..jangan sapu dua hala..encik kena sapu sehala saja...
baru nampak kesan die...tengok...ape yang keluar nih...."
punya panjang jurujual tu becerita kat ktorang..siap sapu-sapu krim kat muka ..
encik rasa apa?
encik B=Busukkk : sejuk..rase kulit bersih...
encik Jurujual: mintak maaf jugak kakak.. kakak pun byk bintik2 ...muke kakak sudah cantik..tp kalau kakak biar lagi lama...itu bintik lagi byk tumbuh.. abg sudah kawin?kalau belum kawin sama kakak.. sekarang masa yang sesuai utk abg dan kakak cuba..nnt abang dn kakak akan nampak lagi berseri...
... bla-bla.. bla... dekat 40 minit stuck ngn jurujual...aku dh nk blah..lemas..rimass suma ada....
sbb enche B yg sgt baik hati...
B: ok la... sy cuba..sebotol sudah cukup....(kuar duit yg agak besar nilainya..)
Jurujual:ambillahh 3 botol..harga utk 3 botol encik sudah untung..bla..bla...huwaa.. (die membebel lagi...)..
B: xpe..sya nk satu je!!
Jurujual: ok la... saya bagi 1 percuma utk kakak.. saya nk bagi kakak dn abang lg cantik... dn berseri..
huahauhaa... dpt jugak 2 botol dgn harga yang agak murah dr sepatutnya...
smpai umah.. kak long tanya.. "aikk.. sapa main krim ibu nih?ka.. mak chik punya?"
slamber nye aku jawap.."kak chik punya ar.. teperangkap dgn jurujual tdi , hang ada jugak ka?
ha la..aku pun pakai.. tp cream ni mmg bagus pun..tp la nih aku xdan pakai....
dlm tak dak-tak dak duit ujung bulan ni beli jugakk benda2 yg tak sepatutnya....
...................
moral of the story:
duit ..duit..money...wang.. RM?????!!!

Friday, August 25, 2006

traffic yg sangat sesak...

the worth jammed smlm..
2 jam lebih aku stuck ..kuar kul 6 sengah smpai kul 8.45...huhuuuu
kuar jalan duta.. terus jem...merangkak-rangkak...
sejam lebih aku kt jalan istana tu..
manenye nk te$%%^** lagi..
kenderaan langsung tak begeghakk..
nak balik jalan short cut tak de jalan pilihan...(bukan takde..aku yang tak tau kot...)
ari ni..huhuuu.. usah dikata laa...
ngan ujannyer...ngn jalan jammed nyer...sekolah nk bukak plak lagi...
huwaaaaaaaaaaaaaaaa.....
teperangkap lagi arr aku cam ni...
sabo je la....
subhanalallahh...(guruh n kilat sabung menyabung......)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails