Tuesday, March 21, 2006

pesiapan nak kawen..?!

Ada kebenarannya..............!!!
Ok.. sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ader plan nakkahwin. Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer mudah banyakpersiapan yg perlu di aderkan... . ia memerlukan satu perancangan yg cukupteliti bagi dua dua blah pihak
Kekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak kahwin. Maknernyer diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with each other so theybergaduh and taklah jadi kahwin.
So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin. Kalau kahwin mestilah nakbuat majlis Walimah... untuk mereka yg tak tahu, majlis walimah ialah majlissambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara sahabat handai jirantetangga dijemput hadir makan bersamer.
Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripader memikirkanmaser depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas nikah.
Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlisini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan yg inginberkahwin lagi.


1. Kadi :
At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi registerkat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu asaskahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register orangbolehlah book kadhi. Sorang je book... . jgn dua dua gi book plak.
kos kadi : RM80++


2. Kursus rumahtangger:
Kener pergi... . kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when ugo and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijilkursus... . whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus.walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiterrefresh balik aper yg telah kiter ketahui.
kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)


3. Book Mak Andam:
Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owangpompan... .. pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah,lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six months misti nakbook... later than that u might have a problem finding one... .. kalau aderpun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.
Kos : RM1200 (tengok baju aper... kalau ader baju batman atau otromen(mungkin mahal sikit)


4. Photographer:
Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korangkenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai... . dah pandaiamek studio, dah pandai amek outdoor.
Kos : RM800


5. Kompang / Hadrah
Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil atleast 3 mths notice.
Kos :RM300


6. Dekorasi blok dan pelamin
Sekarang sudah canggih... kolong blok diorang transform jadi macam istanaTaj Mahal... . kalau tak pun jadi macam lori cina mampos... . letak kacangsamer kuaci sudah original beb... . tinggal nak campak kerander je kattengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.
Kos :RM1000


7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja
Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner owang nak makan? Lainlahkalau korang buat majlis kat Mac Donald's.
Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)


8. Kerete
Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter (*naikbasikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer... Mercke?... Jag ke?. kira yg besau punyer kereter lah. Janganlah plak badankorang besau abih sewa Kancil... ... sampai besok pun takleh masok!
Kos: RM300


9. DJ/Karaoke
Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owang akanengage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band.At least 6 mths mesti nak kener book.
Kos :RM850 (dengan dinner sekali)


10. Berkat
Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi... tapi sekarang dahmaju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala, sabun buku, cokelat,agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.
Kos : RM3000++


11. Miscellaneous
Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara perkara kecik ginilahyg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunga Pahar,Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisaurewang, barang barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,laukpauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan... ...


Kos : RM2500 ++

TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH : RM17,110
Belom termasok hantaran lagi beb... . korang pandai pandailah plus sendiri.Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin... ... . SELAMAT PENGANTIN BARU!


ps: dapat dari email.. heee.. belajar2 la saving kalau nak kawen cepat... ;)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails