Friday, March 31, 2006

what the heLL is DiS?!

bengang!! maghah!! menyampah!!!
kalo dah keling tuh keling jugak.. (sorry arr kalo ade keling memana tesesat bace blog aku nih..)
mula tu kata aku tak leh claim ERAS incentive ..sbb aku dlm team.. so aku akan dpt mcm derang dapat la.. kalo ikut ERAS aku nye incentive tgi laa kan..
tapi smalam makhluk 2 ekor tu menyakitkan hati aku..kate incentive tu kene share ngn derang plak. huh.. WHAT THE HELL IS THIS?~ pegi mamposs arr cammnieh.. cakap keling mmg tak leh pakai..peh tu duk buat muka toya kat aku.. aku macam nak je penampaq muka sekor2..
balik umah aku cite ngn kak long sume2.... after this kalo derang nk promote aku pun.. jgn haraplaa aku nk terima selagi tak de HITAM PUTIH atas kertas.. makin aku besungguh sungguh nak cari candidate..makin mcm2 hal derang buat... padan le recruiters sblm ni asik benti gheja ja.. ghupenye derang punye keje suke curi candidate org... yg si sekor lagi tu.. dah senior die tau laa ape nak buat kan.. aku yang junior ni je asik kene buli.. mentang arr aku baghu join 4 bulan..tapi smlm sbb aku dh tempered sgt ngn derang slamber je aku jawap ngn boss aku.. "thats why all the recruiters come n go easily..always resign..n watever...bcoz of this ..rite??".. FED UP!![emo nye aku ari nih...]
hahhh... benci... konon lepas ajak aku negotiate tu.. tanye plak bape umo aku.. konon ingat aku baghu 19-20 thn laa.. hah asal kalo aku nmpk mude pun?!! nak amik hati aku balik la tu..tak yah ckp pun aku tau arr.. ghamai dh ckp muke aku tak mcm umoq 25.. so.. ade masalah ke???

ingat pas dpt candidate nih.. ok la sket .. nk bebelanja ke ape ke kan.. ni lagi memeningkan kepala ade ar... mana nk start bayr kete lagi.. bayar loan lagi.. mak abah lagi.. hehhh.. patut laa org ckp makin gaji banyak makin duit tak cukup... camni tak yah keje la kot eik.. cukup la kut duit.. boleh macam tu??!!!
hehh.... aku sngat geram nih.. ntah.. ghase cam nk hempuk2 je..ape2 yg patut.. tak de ke sesapa nk bagi punching beg kat aku.. as aku leh buat sesuatu kat punching beg tu pun aku dah rase lega dah.....................................

Thursday, March 30, 2006

hohoooo!!!!

aku ubah lagik layout blog aku..
sungguh ghajin kan??
bukan apa.. tetiba aku ghasa sangat seghabut bila nak bace entry tu...
biaq la kosong pun...
lagi pun skang ni aku tgh tak de mood nak belek cv..resume oghang..
tu yang make up blog tuh..
huhhh..last last pakai basic template jerk..
asal aku xde mood nk gheja nih..
aiyakk...
candidate baghu 2 org..
kalo sebulan 5 org candidate pun dh ok dah...
boss aku kata lagi 3 bulan nk promote aku..
gheheee.. jangan cakap saja tau..
cakap keling bukan leh pakai sangat...
tp skang ni die mcm suka laa tgk aku punya commitment ngn gheja..
cuma kekadang mood malas aku mai tu..
memang tak dapat nak tolong arr kan...
sume oghang ada mood malaih..
jangan duk tipu arr kalo sume oghang ghajin...
aku semangat nak caghi candidate weiii...
sesapa yang ada kengkawan in IT background..
Network.. Helpdesk.. Programmer.. apa saja laa..asalkan in IT background..
ghamai-ghamai laa fwd resume kat aku... kat mail nih..

Wednesday, March 29, 2006

TaK BaWaK enSePoNNN!!! =(

arkh... apa laa nyanyokk sangat aku ari nih.. =(
pagi tak de la rushing sgt.. tp mcm kelam kabut je la..
biase kuar umah kul 9 pagi..(masuk opis kul 9 tapi kul 9 baru kuar umah...)
ari ni kul 6 sengah cam tu aku dah tesedaq.. kaklong bangun.. pastu.. pusing kiri..pusing kanan.. tetido balik..sedar balik kul 7 suku camtu.. miskol enche konon nak kejutkan arr..padahal aku pun tak bukak mata lagi.. smbg balik tdo.. sket je lagi...(lgpun kalo aku bangun.. buat semak jer.. tgh kak long ngn anak2 die besiap nk p sekolah...) kul 8 camtu baru aku bangun betul2... temenung dpan lemari baju... dh pening nk pakai baju apa plak.. last2 sbb rase dh lmbat.. aku amik tshirt "28" jerk.. pastu baghu kelam kabut nak iron tudung... gheeee... pas mandi sume dh kat kul 8 45.. kak long dh siap nk kuar pun..aku capai je apa yg sempat.. yg bestnyer aku sedar bateri ensepon aku nk abish.. aku amik je charger.. tapi ensepon nyer aku mcm dah rase ade dlm beg..ghupenye..smpai opis baghu aku sedaq.. aku bawak charger saja... ensepon masih di atas katil... tak beshh sangat ghase x bawak ensepon.. atleast kalo bwk ensepon.. kedit xde pun xper...ni dh la baghu top up..tetinggai plak ensepon.. huwaaaaaaaaaaaa.. sunyi je ghasa... kalo leh terbang cam superman dh lama aku balik amik ensepon...

i miss my ensepon aSuS... =(

Monday, March 27, 2006

malashnyerr ari ni

warghhh...
ntah kenapa eik ari ni aku rase malashh bangat..
series... hari ni aku tak buat keje2 yang berpekdah pon..
hishh.. sindrom apa la plak nih..
sindrom kemalasan kot..
nyahhh kau jauh2 kemalasan aku........
(ke aku ni mmg pemalas orangnya?!.. heee...)

Tuesday, March 21, 2006

pesiapan nak kawen..?!

Ada kebenarannya..............!!!
Ok.. sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ader plan nakkahwin. Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer mudah banyakpersiapan yg perlu di aderkan... . ia memerlukan satu perancangan yg cukupteliti bagi dua dua blah pihak
Kekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak kahwin. Maknernyer diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with each other so theybergaduh and taklah jadi kahwin.
So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin. Kalau kahwin mestilah nakbuat majlis Walimah... untuk mereka yg tak tahu, majlis walimah ialah majlissambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara sahabat handai jirantetangga dijemput hadir makan bersamer.
Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripader memikirkanmaser depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas nikah.
Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlisini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan yg inginberkahwin lagi.


1. Kadi :
At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi registerkat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu asaskahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register orangbolehlah book kadhi. Sorang je book... . jgn dua dua gi book plak.
kos kadi : RM80++


2. Kursus rumahtangger:
Kener pergi... . kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when ugo and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijilkursus... . whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus.walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiterrefresh balik aper yg telah kiter ketahui.
kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)


3. Book Mak Andam:
Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owangpompan... .. pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah,lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six months misti nakbook... later than that u might have a problem finding one... .. kalau aderpun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.
Kos : RM1200 (tengok baju aper... kalau ader baju batman atau otromen(mungkin mahal sikit)


4. Photographer:
Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korangkenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai... . dah pandaiamek studio, dah pandai amek outdoor.
Kos : RM800


5. Kompang / Hadrah
Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil atleast 3 mths notice.
Kos :RM300


6. Dekorasi blok dan pelamin
Sekarang sudah canggih... kolong blok diorang transform jadi macam istanaTaj Mahal... . kalau tak pun jadi macam lori cina mampos... . letak kacangsamer kuaci sudah original beb... . tinggal nak campak kerander je kattengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.
Kos :RM1000


7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja
Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner owang nak makan? Lainlahkalau korang buat majlis kat Mac Donald's.
Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)


8. Kerete
Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter (*naikbasikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer... Mercke?... Jag ke?. kira yg besau punyer kereter lah. Janganlah plak badankorang besau abih sewa Kancil... ... sampai besok pun takleh masok!
Kos: RM300


9. DJ/Karaoke
Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owang akanengage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band.At least 6 mths mesti nak kener book.
Kos :RM850 (dengan dinner sekali)


10. Berkat
Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi... tapi sekarang dahmaju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala, sabun buku, cokelat,agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.
Kos : RM3000++


11. Miscellaneous
Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara perkara kecik ginilahyg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunga Pahar,Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisaurewang, barang barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,laukpauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan... ...


Kos : RM2500 ++

TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH : RM17,110
Belom termasok hantaran lagi beb... . korang pandai pandailah plus sendiri.Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin... ... . SELAMAT PENGANTIN BARU!


ps: dapat dari email.. heee.. belajar2 la saving kalau nak kawen cepat... ;)

Wednesday, March 15, 2006

...

minggu lpas aku balik kampung ngn bas...lama dah tak naik bas.. tingat zaman2 ulang alik dari JB ke SP dulu..spuluh jam dlam bas..huhhh.... penatnye tok sah nak cakap arr...tapi kali ni balik dah laa naik bas tambahan...seat sempit lak tu..duk lawan tolak seat ngn kakak kat depan aku..die jatuhkan seat dia smpai langgar lutut aku..mula aku tolak je ngn lutut..die tolak balik...aku tolak ngn lutut balik...pas tu lama2 dia pun tak tahan..hempas badan kat seat...lagi kuat kena lutut aku..huhhh..aku ghasa nak ja sound..awak ingat awak sorang je ke nak selesa..org lain pun nak selesa jugak la...bas sempit buat la cagha bas sempit...(aku tak sound direct arr..aku membebel je kat belakang dia..ghasanya die dengaq kut..)tapi geram...aku ..maghah2 aku ilang macam tu ja...sbb aku pun kena maghah balik ngn Adzmi Idham...suka caghi gaduh ngn oghang..org bukan cr gaduh arr...org nak menuntut keadilan pengguna... tambang sama2 bayaq...sama2 laa ghasa sempit ka luas ka... last2 tetido mcm tu jer... terus tak kena kaki aku dah....

ari sabtu pagi.. abah bawak pi kedai gheta..hurmm..survey punya survey.. test drive ngn pak mat pomen.. aku mcm tak puas hati dgn keadaan dalam gheta tu.. body luar mmg cun arr.. siap ade lips.. ade skirt..tp dlm kurengg arr sket.. aku nk ckp tak suka..sat gi abah aku kecik hati plak kan...tapi abah mana tak paham anak dia kan.. balik umah..sembang punya sembang, abah aku kata..tak pa... kita pi caghi yang lain lagi...survey arr lagi..

aghi senin pagi... banyak aku jumpa yg aku bekenan...last2 dpat jugak .. abh aku bincang ngn mak aku nk buat loan utk aku.. means aku bayaq kat mak ja la bulan2...mak nak bayaq cash gheta tu..aku ok je..lagi aku suka, interest tak tinggi..tapi yang aku ghisau ialah kakak2 aku.. apa kata kak long?apa kata kak ngah?apa kata kak lang?apa kata amir?hurmmm... tapi tu suma keputusan mak abah aku kan.. bagi pihak aku...aku kata..aku boleh bayaq jumlah yang dipersetujui tu.. so.. selesaila ceghita bab gheta... pas bayaq deposit tanda setuju mak abah aku mai Kolumpo (saja mai jalan2 tgk cucu) .. tapi aku tak ikut balik sama..aku balik ngn bas jugak malam tu...

erkk.. terskip haghi.. (ahad)
as ahad adalah hari kerja utk org kedah...segala urusan rasmi boleh la buat aghi ahad tu...
urusan yang sangat rasmi bagi warganegara malaysia.. buat myKad.. actually aku mmg dh guna myKad lama dah pun.. tapi ada laa soghang budak yang kurang prihatin nih.. hehee.. lepas kene pakse buat ic baghu nak buat.. tu pun takut...takut nak amik nombor.. tkt nak tanya.. tkt nak amik gambaq..hishh laa.. aku nak maghah pun ada...kesian pun ada.. lawak pun ada.. ape arr .. umoq dah suku abad pun takut nak buat ic.. teghuk laa awk.. :p
siap la kena dgr aku punya membebel...settle urusan rasmi dh tatau nak wat apa lagi dah..jejalan lerr kat CS tuu.. balik umah pun dh lewat petang..tp family aku still x ballik lagi..derang pi makan kenduri kat perlis...

malam on da way balik ke kajang.. nasib dapat bas yang best..selesa arr kigha.. tapi sejuk sangat la plak... nak tdoq pun cam xbest sangat arrr.. sbb aku tak tahan sejuk...tapi..best tak best..mmg kena tdoq..sbbnye esok pagi (selasa ) dah kena gheja..smpai kajang kul 5 kut.. kak long dtg amik kat tol kajang.. balik ghumah aku smbg tdoq smpai kul 8 lebih..bangun malas gila nk dtg gheja..penat pun penat lagi...lagi penat kat A.I... balik umah kak long..amik gheta dia,balik USJ plak..pagi terus p keje...lagi penat...tu yang ngantuk sangat tu..aku plak sampai aghi ni rase mengantuk n letih dan penat dan tak larat.. dan sewaktu dengannya..haihhhh....


... x sabaq nk tgu "satria baja kelabu"

Tuesday, March 14, 2006

general knowledge?!

FEBRUARY

Abstract thoughts. Loves reality and abstract. Intelligent and clever. Changing personality. Attractive. Sexy.. Temperamental. Quiet, shy and humble. Hones! t and loyal. Determined to reach goals. Loves freedom. Rebellious when restricted. Loves aggressiveness. Too sensitive and easily hurt. Gets angry really easily but does not show it. Dislike unnecessary things. Loves making friends but rarely shows it. Daring and stubborn. Ambitious. Realizing dreams and hopes. Sharp. Loves entertainment and leisure. Romantic on the inside not outside. Superstitious and ludicrous. Spendthrift. Tries to learn to show emotions




Monday, March 06, 2006

saya sangat geram dan marah dan sedih..

huhh.. aku tengah geram dan marah nie...
sume keje slow-slow ... pass kat aku..moving forward..u should do this..do that.. bla..bla..bla..
dah tu sblm ni sapa buat bende tu?asal skang sume nak pass kat aku jerk?huhh geram nyerr....
BONGEKKKKKKK....

ermm smlm weekend?
ari sabtu..pi cari enset..survey ..jejalan..hermmm.. nk beli enset tu dan gaduh dulu..hee.. =D.. bile ingat balik,lawak pun ade..tapi sbb hati tgh marah kan..mmg ssh nk control...seb baik "dia" pandai pujuk... ari ahad yg besh...ntah arr..ari ahad mmg besh laa...

nama aku tlah disenaraikan dlm call user ranking.. means ..aku punye bill tepon dlm company adalah RMxx.. mmg sangat besar la jugak jumlah nya kalo dibandingkan dgn lain2 staf..hehe..baru masuk 3 bulan dah buat rekod pemanggil terbanyak.... no favorite 2828 dah masuk dlm favourite no dial.. (ranking no 2 tu awak.....).. izad pun kalah.. padahal izad adalah org yg sll dicari (sbb dia sll tak de dlm opis).. dn mmg akan aku kena sound lahh nnt sbb menyalahgunakan tepon kompeni...huhuuu..

so dah kompem laa yg aku kena pindah paling lewat awal bulan 5.. nak duduk mana nih??huwaaaaa.. nk duduk ngn kawan2 yg dah rapat.... xmo duduk ngn org yg belum kenal.. shedeyyyy nye sayer...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails