Wednesday, January 31, 2007

gud news and bad news...

seriesly.. banyak berita yang aku dapat...
baik dan juga tak baik..

yang baiknye...loan aku dah diluluskan..alhamdulillah...
yang tak baiknya.. plan aku nak balik kampung tak jadi...
sebabnya ibbi kena keje.. =(
dah la esok 1 haribulan.. hurmm .. tak pe la..nak wat cemana..mcm la sebelum2 ni aku smbut besday dengan meriahnya.. .. cume nye..since aku ada "sesorang" aku mmg nak "something special happened on that day.." tapi.. kta hanya mampu merancang... apa2 benda yang kta buat pun, kta hanya terdaya untuk plan..

macam ari ni.. kak long dpt KPLI... unexpected..unpredictable..langsung!! kene bagi short notice... sape nk jawap.. cemana nak cari ganti org imm.. mak memang gembira..suka.. sbb memang mak abah aku harap dpt masuk KPLI... keje cikgu.. xyah susah..nak balik malam ke...nak tdo smpai lewat pagi buat gaji ke.. dh mmg tak yah risau dah..
tapi.. cemana dengan tanggungan2 lain?? anak2 sekolah..rumah..kereta.. aku xpe..sbb aku bukan dalam tanggungan die pun..

sedihnyeeeeeeeeeeeeeeee............waaaaaaaaaaaaa.. ghasa cam nak nangihh..(ekceli dah nangih dah pun..)

Tuesday, January 30, 2007

im getting old...

ouh no!!!

Mr.J: heyy.. when iz ur birthday?
me : 2days more la.. why?
Mr.J: what is d number?
me : u guess it first...
Mr.J: wat laa.. is only d number..tell me ..23 rite?
me :looks like 23 arr... hooo... really arr...i wish so.. (dgn gaye manja n mengada)
so, when is ur start date? tomorrow arr.. what time u will be here?
Mr.J: im coming with Raymond.. ic..
me : so, ill send the "mail" to both of u..
Mr.J: wat mail....? u wnt to leave? think carefully.. mp...(bla..bla..bla...) memberi pendapat yang buat aku kembali kompius
me : but... i alreadi take decision la...pls dnt make me more confused ...hurmm... now how???
Mr.J: coz as of my perception..u shld join a Recruitment firm as fresher..not with a exp. of being in a project exp...if u move out of ******..u shld join a project based company or product based company..whr u will c growth
me : hurmmm..u make me confused again..:D
Mr.J:itz juzz a recruitment company..not into projects...in a recruitment company wat will b ur growth..if u get a offer with xcnk..........i will ya..u will 've growth..Kelly, Manpower these companies r one time placement..companies....think!!n take ur own decision..which means..iam not stopping u..but @ some point u shld alwaz feel wat u chose is d rite one 4 u n ur career

n now.. how??
tepuk dada..tanya la minda... ape pun aku tetap...... ada masa sehingga esok...kalau nk anta surat..tetap esok.. anta n blah terus.. cuti 4 ari.. balik kampung.. tenangkan hati..tenangkan minda... senin depan dtg mai keja cam besa... tapi kalau xnak antar surat kat dia,antar la surat plak kat mp..

Mr.J: btw.. wht u want 4 ur besday?
me :haaahh.. so nice..(bagusnye boss aku cam ni..ni yg buat aku belah bagi ni..alerr..tapi tetap die "perangai" dia yg byk aku dengar.. dan aku tengok sndiri dlu..tapi at dat time..aku support ja..x direct bawah die...).. anything.. clothes..choc..
Mr.J: ok..ill buy u choc..wat choc do u like..
me : anything also..but pls not mentos..(die tau aku suke mentos...)

arghhhhhhhh!!!!!!!!!!!! tensen sihh....

Friday, January 26, 2007

b l u r

itz reaally hard 4 me 2 make a decision...
im still stuck wth the situation..
haihh`letih dah memikirkan..
nak je aku nekad ..blah terus..
lagipun aku nak behijrah bukannye dr kampeni kecik ke kampeni cikai2...
masalahnye dari kampeni kecik ke kampeni besar..tp tu la.. sbb kampeni besar tu la aku ghisau...tapi apa yang aku nak ghisaukan..
bak kata CM..whatever u do..wherever u work..d main point is u.. =)
kan? mana2 aku keje pun..kalau aku x perform..kalau 8jam mase keje.. 2 jam je aku keje.. mmg la aku xkan perform.. tp kalau 8jam keje..dan 8 jam mmg aku keje ngn dedikasi.. hurmm sgt la baiknye aku.. tapi kalau asik ngadap komputer je..xkeje.. bosan tu weh....


heh..tapi kan.. aku dh commit ngn kampeni sana...
ngn kampeni sini aku tgu loan aku approve jerk ekceli..
lamenye derang nih.. dh dekat seminggu..kate 4 ari je.. ke form aku xcomplete.. =(
kaalau x stel loan aku..mmg masalah ler jawapnye...

mak ngan abah dh selamat sampai ari selasa lepas... abah batuk2.. mak batuk2 jugak...
skang dh jadi Hj. Haron n Hajah Hasinah.. hehee.. aku? hurmm sendiri mau ingat la kan.. =D

byk tejadi lately..tp aku je malas nk hapdet.. sbb memasing bz.. ibbi pun bz tak hengat.. suke j anji pastu lupa.. bongek sungguh ibbi.. asik gheja..sheja..gheja... tgl tulang ngn kulit ja... x ensem dah.. dh jadi macam cicak kobeng...oghang suh minum sekot emosion x minum..

preparation utk aku nye wedding baru nk mula ekceli... baru nk cr baju.. baru nk tgk doorgift... baru nak macam2 la...insyallah.. kalau xde halangan.. doakan segalanya lancar..kta hanya merancang... Allah lagi bekuasa...


===============================

Monday, January 22, 2007

akhirnya .....

akhirnya aku telah memilih..

walaupun smpai sekarang aku masih celaru.. masih bingung..
rase mcm buat keputusan yg salah..
aku masih belum besedia...
untuk behijrah ke tempat yang lain..
antara alasan aku .. aku mmg masih mentah dlm arena ini..
ketika aku bertemu dengan boss aku..
die tanye.. ape yg menyebabkan aku rase aku lemah..
aku ckp byk bende aku kene belajar.. aku bermula dr bawah... n aku bukan jump dr saatu kampeni ke satu kampeni dgn high jump!.. mungkin kalau nk dibandingkan dengan wang aku akan memilih ke sana.. tapi aku belum besedia..
kesimpulannya.. aku belum besedia...tunggu la.. lagi 6 bulan.. 8 bulan.. atau 12 bulan.. by that time aku yakin aku bole bediri dgn lebih kukuh... =)

sedih jugak ekceli.. tapi itulah hakikatnye.. mlm ni balik kmpg..
esok smbt abah ngn mak kat bayan lepas ..then rabu balik kl balik...
1 feb balik semule ke sp.. cuti lame sket... nk gi survey2.. n nak gi kusus..

"kadang-kadang sesuatu keputusan yang telah kta ambil adalah terlalu risiko...telalu complex..tapi kta hendaklah berpijak di bumi yang nyata.."

Monday, January 15, 2007

p i l i h a n ..

susahnye nk buat pilihan...
actually aku didalam dilema.. to go or not to go..
bile buat cam mzrh suh list down ape yg baik dan ape yang tak baik nye aku x bole nk list kan.. =(

positive
1. more exposure(aku leh belajar byk bende...not only for IT recruitement)
2. career enhancement( dah masuk kampeni gini for sure market value utk diri aku naik kan??)
3. world wide company( skang MNC kampeni je..belum world wide..bezanye kampeni skang owner NGek Ngek..yang tu US kampeni)
4. more benefit( for sure... incentive ade 3 pakej.. by team.. by individual and also KPI)
5. salary (jump about 600 from my basic..just imagine that.. but huiyooo xde efek pun sbb jauh...!!)
6. provide a training( mmg bagus utk memajukan diri sendiri...kalau nk harapkan pegi training sndiri mane mampu..nk harapkan kampeni skang bg training.. ntah ler labuu....aku hanye semut merah aje kat kampeni skang,title position pun ade tulis jr..jahat sungguh!! tu pun selepas aku mintak utk career path aku..baru derang nk kasi..)

negative
1. jauh maaaa (kalau by feb derang pindah ke midvalley dekat sikit ar)
2. company org putih..(english aku hancur cane nk ckp slang US ar)
3. tekanan keje..( mmg tekanan arr... kalau xsalah aku saturday pun keje..)
4. mesti lagi banyak keje.....( huwaa..tak de la mase aku nak melahu)

aiyakk.. from the list that i wrote down tentula jawapannye behijrah kan.?tapi.. mampukah aku?
bile pkirkan balik kemampuan aku..agak takut jugak sebenarnye..
aku pun tatau cane aku leh selected for this position dgn exp aku yg seciput ni..(xsmpai 1year dlm recruitement.) ngn 1st interview wat kat san frasisco ampang point.. x mcm interview pun mulenye..just sembang2... tukar2 idea.. tp die byk tanye la...
2nd interview kat opis die d medan tunku.. ngn Operation Manafer..Susan (minah salleh yg seksi...) xbyk bende dia tanye..cume tanye ape aku buat.. bape aku dh closed... cite derang nye planning..derang nye style recruitement..mmg bagai langit dan bumi.. dn on the way balik (mase bas bawak aku jalan2 di sekitar bukit damansara..aku tepk..adekah aku akan terpilih..hehh... tak kisah la dpt ke x, dpaat baru pk nk pegi ke tak..) skang pulak mase nye untuk aku pkirkan..NAK PEGI KE TA NAK PEGI!!!!!!

haihh~~~dah 15 Jan ..hanye lagi beberapa hari saje lagi abah ngn mak nak balik.. heppi nye.. =)
xsabar nk jumpe mak dan abah..

ouhh..1 lagi maasalah aku..
kain nikah - biru nila(very light blue)
wedding reception 1 - maroon (umah pempuan)
wedding reception 2- light purple(umah laki)
hantaran pempuan - kaler ape sesuaiii???? adekah maroon?? biru??? atau maroon + gold..
adehh... ni pun masalah aku ni.. weekend ni aku akan find out the solution la..haiyakk..
kompiushh alredi.. =(

ok la... ttfn

Thursday, January 11, 2007

aku ?

entry ni penuh dengan emosi...

Conversation 1
A: na.. aku nak mntk tolong hang arr..
Aku: ape? Kalau bole aku tolong aku tolong la..
A: aku ada course kat uptown 5 hari ,minggu depan..aku nk tumpang hang boleh dak?
Aku: uptown.. jauh kot…Lagipun aku tatau jalan nk p sana arr dr opis aku..

“ honestly aku hanya tahu jalan dari rumah aku ke ofis dan dari ofis ke rumah aku.. even aku nak gi KL central pun aku naik public transport.. bukan aku tatau jalan .. tapi aku x confident.. driving di KL ni bukannye senang… tesalah jalan.. sesat 3-4 km baru leh u turn..”

A: xpa laa nnt aku sembang lain ngn hang..

“ aku dah agak… dia mesti nak mintak tolong anta ke uptown.. aku bukan tak mahu menolong..masalahnyaa ...sumpah..aku tatau jalan nak ke UPTOWN kalau dr bukit damansara.. memang arr derang cakap dekat je.. bayangkan laa aku sendiri nak ke KL central dr bukit damansara naik BAS RAPID KL no T82.. tu pun on the way balik dr KL central ke Bkt Damansara aku telah bepusing2 smpai ke OU..smpai ke TTDI .. Mont Kiara… punye laa aku malas nak meng explore jalan2 di KL ni.. maybe satu hari aku akan buat explore race untuk diri aku..aku akan JALAN2 di KL sepuassnyer…

Conversation 2
A: na..
AKu. Yoo..nape?
A: opis hang kt bkt damansara kan? Hang tau dak nk p ke uptown
Aku: laa.. kan aku dah habaq aritu…aku tatau nk p ke uptown dr sini..
A: dekat ja kan? Kawan aku dok kt HP tu kata dekat ja..
Aku: ye ker? Aku tatau jalan arr.. lagi pun aku sibuk skang ni..

Sibuk bemakne aku memang sibuk keje… sesapa yang selalu mendengar luahan kesibukan keje aku mmg akan faham…

A: betui la apa org kata.. hang time ssh baru nk cr kawan.. time kawan nk mintak tolong hang tak leh tolong..
Aku: erkh.. ni tetibe kisah ungkit mengungkit la plak…
A: ye la…ari tu hang kata jauh.. ni tak tau jalan plak..
A: time hang susah hang tau nak cari kawan… ingat la kawan ni bukan time susah aja..
A: masa hang ngan ………. (panjang je cite nih, aku malas nk flash back)
Aku: adehh la… cemana la aku nk ckp nih.. aku bukan tak leh tolong ..tapi aku tak mampu.. aku mai gheja kul 8.. balik kul 8 malam… aku sndiri huru- hara.. cemana aku nk tolong org
A: sudah la..bukan 1 kali aku mintak tlg hang.. dh banyak kali..
Aku: ye la.. ari tu hang mntk tlg bantuan kewangan.. mmg le aku xdpt tolong.. aku sendiri pun tak cukup cemana aku nk tolong org.. pebelanjaan aku sekarang besaq…
A: byk la alasan hang..
Aku: hummm.. ikut la hang nk kata apa..tp honestly..aku xdpt tolong bukan sbb aku tak mau tolong.. tepulang la org nak kata apa.. aku ni time ssh baru cari kawan ka.. aku xsuka tolong orang ka..
Aku: apepun.. terima kasih tegur kelemahan aku….aku akan cuba ubah… aku mntak maaf le kalau hang terasa..

" aku kah yang bersalah?? Aku pun xtahu apa sepatutnye aku buat....bukan aku x mau tolong.. tapi aku tak mampu menolong.."



Wednesday, January 03, 2007

its a new year ..

dah pun 3 januari..
a long weekend that i had...
jumaat last keje..ade celebrate new year kt opish..
tah mimpi ape tah derang celebrate nu year kt opis....
aku malas nk pegi..nak je balik awal..tapi dah derang prepare awal..kul 5.30 dah mule.. so nye aku sekadar menghadirkan diri..tunjuk muke..minum epal jus.. makan kek .. n makan kekacang... ade tiup2 belon gitu...heh..agak meriah jugak la ..

then malam tu begegas ke Port Dickson.. kak ngah ngn amir dtg KL.. memula smpai lepak kat Corul Paradise..tdo beramai-ramai di apartment yg agak besar..aku tdo kat hall jerk ngn iBBi ngan adik aku.. pagi tuh bangun ingat leh ar bemandi manda di kolam Corul Paradise tu..tp org yg jage kolam tu stricct sgt..nk mandi kene ade pass la..satu pass satu adult and satu kids la... ntah ape2...x best langsung..disebabkan suma org tak puas hati..ktorang sume bepakat tukar apartment..pegi ke Glory Beach Resort..
hahh ni sempoooiii.. suma bole mandi.. n mase ktorang smpai tu pun xramai...siap main gelongsor..besh woo..air terjun..air hujan sume aku mandi.. berape kali lemas aku pun tatau.. main tolak2 smpai jatuh dlm air...hurmmm... bebaloi sangat...
dah puas mandi ktorang pun begegas turun ke Nilai...
dalam pejalanan menuju ke Nilai ..ktorang gunekan jalan belakang..lalu ikut Sepang..
lpas je satu traffic light belok kanan tu.. tetibe ade road block...

" ni dari sekolah tahfiz ke?" tanya pakcik polis kepada iBBi..
"ehh.. tak lahh." jawap ibbi.. tapi dlm hati aku jawap jugak.. heh pakcik polis ni tak kan la kami ni tahfiz..aku ngn tak pakai tudung..ghambut shinga..
"dari mana ni?" tanya pak cik polis lagi...
"PD"jawap iBBi..
"tengok lesen!" mintak pakcik polis tu..
jantung aku dup dap dup dap...
iBBi keluarkan lesen die..
" apa yang kujangkakan benar belaka" kata pak cik polis tu..
kuang..kuangg..kuang... make kereta kami disuruh ketepi..
dan iBBi telah disaman kerana memandu tanpa PELEKAT P.
huhuu.. iBBi keluar sbb pak cik polis tu suh ke tepi n nak sign saman.. sambil mendengar leteran dari pak cik polis tu..
dah selesai sign autograph tu makenye..kami menuruskan pejalanan ke Nilai. kak long ngan kak lang tgu di depan.. smpai je kat nilai kecoh laa kami becerite...tak pasal2 je kene saman...

raye haji tak rase cam hari raya pun..
just dok kat umah.. ade la sorang dtg beraye kat umah kak long.. iBBi dtg dgn baju melayu..yang lainnyer x beraye pun...petang tu bawak amir jejalan KL tapi jalan raya byk tutup sbb new year celebration kot...
malam tu kitorang xkemane pun..ingat nak gi putrajaya tgk bunga api ke..lepak2 ke..nasib la xpegi..sbbnye abg min aku pegi balik ,frust je.. xde pun bunge api pun..
maybe sbb betembung ngn raye haji n banjir di JB..

the next day..pegi SOGO..last day YES (Year End Sale)..maklum le..gaji baru masuk..tepakse le pegi last minute..apelagi..gue shoopping laa. jam bonia satu set..wallet and belt...cemin mate.. baju keje..heh..macam2 aku beli...

agak pack la jadual weekend aku yng lepas..thts y semalam aku demam...n ari ni masih ada sisa2 demam....

hurmm..susah hati nih.. nak tepon Mak Cik Kamariah.. sbb anak dia tak balik ghaya haji aritu..ghisau jugak aku..sat gi dia ckp aku telah meng control anak dia..belum kawin lagi dah control itu dan ini..aku bukan control...ermm cane eh nk cakap..
"mak cik.. selamat hari raya..mintak maaf x angkat tepon malam tu..sy dah tdoq.. idham xbalik sbb dia kata xdak duit..sy dah sughuh dia balik..tapi dia kata nnt la balik ujung bulan nih" boleh x cakap gitu.. erhh.. nerves..nerves..!! haihhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails