Friday, October 24, 2008

citenye camni...

3 ari lepas aku lahirkan Aira, baru aku balik ke umah kat Puncak Jalil tu.. masa discharge tu.. tak nampak pun yang aira ade kunen.. dah balik umah, ari sabtu ade le kengkawan datang ziarah nengok Aira ngn mamanya .. masa tu tengok Aira asik tdo jek... letih agaknya anak mama ni travel dr Bangi ke Sri Kembangan (mcm jauh je bunyinya...)..

hari ke -4 (ahadnye)... dah nmpk mcm ada tanda2 kunen.. nmpk kulit die mcm ade sket kunen.. then dipekuatkan lagi dgn kedatangan cousin aku.. cakap nmpk cam kunen.. aku , mak n enche dmin dah cuak jugak.. sbb tatau nak buat cemana n kami prefer nak balik SP... tp aku kan operate...manaleh gerak banyak2 gitu...

hari ke5.. mak aku makin susah hati... aku? lagi la susah hati kan.. mana ada experience apa.. pastu.. enche demin bawak pegi klinik...kitorang xbawakpegi Azzahrah balik sbb geram... dah la charge mahal.. masa nak discharge tu xdak pun derang ckp baby nmpk mcm ada tanda2 nak kunen... so kami pun pegi klinik biasa.. Doc cakap.. ada kunen tu.. tapi biasa la.. x kritikal... then mak aku tanya, sbb aku ni operate, leh ka balik SP? jauh tu pejalanan.. takut gegar2 nnt tebertas plak perut... Doc cakap boleh ja... apa lagi... sampai ja umah.. enche demin pack2 barang.. terus segera gerak balik ke SP... mak aku ni tak konpiden klu dia sorang2.. kalau kt SP.. ramai ada.. abah ada, pak chaq ada, mak bapak mertua aku ada.. so ramai orang2 tua yang leh bagi petuua itu dan ini....sampai di SP.. perut aku memang cramp gila.. langsung tak leh nak duduk.. baring je.. makan pun besuap la...

hari ke 6.. enche demin pegi daftar Aira kat klinik kesihatan.. dgn segera nurse mai umah naik moto... mai ja umah.. dia tengok Aira.. dia suh bwk p klinik nak check darah..bapa bacaan bilirubin ke apa tah.. kali petama bacaan OK.. ada kunen tu tapi tahap x merbahaya...

aku rasa.. kena ulang alik ke klinik kesihatan tu ada la ...sampai 14 hari.. then derang dah suspect prolong jaundice... so kena refer kat Hospital Sultan Abd Halim... buat appointment ngan paed suma.. nasib baik.. bapak mertua aku tu dulu keja ngn hospital ..tp la nih dah pencen.. so dia still ada contact ngn org spital.. xyah tgu lama2.. terus masuk jumpa Doc ja..

kali pertama cek kat spital masa tu baby dah hari ke 14.. dia amik darah... nak cek kut kut hati dia x berfungsi ke.. sbb normally jaundis ni akan berkaitan ngn hati..kalau hati tak kuat nak buang bilirubin tuh.. sbb tu la jaundis dia lama.. banyak jugak darah Aira kena amik..cucuk kat tumit tu.. derang tak bagi ibu bapa masuk..tp,, bapak mentua aku masuk ..dia pun xberani tgk..sbb drh yang amik tu agak banyak.. satu picagari tu la.. sbb nak test lab tu..lab ni..
seminggu lepas tu.. hari ke 21 aku rasa.. pegi tengok result darah tu.. Alhamduliillah.. suma normal.. Hati Ok, paru2 OK, buah pinggang OK, sbb tu berat dia naik mcm biasa.. perkembangan pun cam biasa... tinggi naik, lilit kepala suma derang cek sbb takut la kan... then derang suh plak amik test air kencing..


<-- kecik je nih...

macam mana nak amik test air kencing baby?? rupanya derang abgi satu beg kecik.. yang khas tu tepek kat ***** .. so pas mandi.. terus kami buh benda tu tunggu dia kencing.. Doc pun pesan.. kalau leh biar dia kencing kat lampin.. sbb nk tengok air kencing dia kuning or x...
tak..kencing dia x kuning... kena kat lampin jernih je kaler... tapi kenapa dia masih ada kunen??
susah hati laa aku ngn mak aku nih.. satu SP la susah ati.. taman keladi vs taman orkid...
petua orang macam2 kami try.. bagi mandi air daun hujan panas, air buah keranda, air kucai, air kelapa... segala-galanya laaa... makan sengkuang cina.. mutiara cina,..susu kambing.. apa yang kami tak try..suma kami buat oo.. tapi ada jugak kuning tu...

yang pelik nya.. kenapa DOc tak admi babay kat spital?? aku pun pelik... kalau dah tau baby aku kunen prolong jaundis.. admit laa weii.. marah sebenarnya aku time tu..sedih tau.. mcm2 kami buat tapi tak ilang lagi kunen dia.. ayaq penawaq..ayaq jampi pun kami cuba...

<-- nampak kan muka dia.. mcm ada kuning2..

Doc cakap lagi.. ni kalau next check up, pas test airkencing, baby still ada kunen.. kta nak amik air tulang belakang!!! Oh my God!! tu yang paling aku takut sekali.. byk aku dengar org amik air tulang belakang pas tu ada yang jd sindrom down la.. macam2 kesan la.. tapi Doc cakap.. tu tepulang pada family... derang tak paksa.. sbb derang cakap.. baby everything OK.. hati OK. jantung OK, organ2 dalaman OK.. so x mungkin akan seteruk tu.. but still kami tak mo buat tu (amik air tulang belakang).. Doc tu cakap lagi.. "cuba stop breast feeding tengok..sbb mungkin baby kena KUNING SUSU IBU...dalam dunia ni 1%-2% saja baby kena kuning susu ibu..selalunya kuning biasa... kuning biasa tu laa.. yang kena banyakkan breast feed" (memang aku ingat part ni.. sbb Doc tu smbil dia cakap.. dia tengok tepat2 mata aku... slow je dia cakp.dia nak konpiden kan aku...

balik tu aku ngan mak aku pelik..sangat pelik.. macam tak pecaya ja cakap Doc.. aku pun buat research pasai kuning susu ibu n prolong jaundice.. mak aku kata.. xpa.. kta try stop breast feed.. huh.. nak stop bukan senang beb!!! nangis2 aku ngn mak aku tengok aira nangih rindu nenen dia.. tak leh tdo sampai ke siang...

then.. pas check up yang antar air kencing tu..hari ke 45.. dh abih pantang 44 ari dah pun.. aku ngn mak aku pun sangat konpiden yang Aira dah tak dak kunen lagi dah.. Doc mengesahkan Aira dah x kunen!! yeayy!! Alhamdulillah.. aku sangat2 besyukur.. xpa laa xleh minum susu ibu pun janji Aira sehat... balik tu terus aku buat kenuri .. sedekah pisang kat Masjid, gula-gula kat bebudak lorong tuh..
so.. kamu kamu sekalian... masa aku mengharungi saat saat getir dan suspen tu.. banyak aku dpt advice.. time ngandung.. jangan makan benda2 yang asid sangat..contohnya asam..aku dulu mmg feveret seeh asam tuu.. pastu jangan banyak makan mi kuning.. tu pun faveret mak cik gak.. mi rebus..mi kuah.. mi goreng.. sbb ada pewarna.. pas tu.. kalau berdarah O+.. jangan la amik epidural or bius banyak2.. dadah masuk dlm darah.. susah nk kuar.. ni kalau aku penagih ni msti aku ssh nk benti.. (hishh.. merepekk ja.. Nauzubillah..) mcm2 lagi la... pada aku.. pengalaman ni sangatt2 memberi aku pengajaran.. erti pengorbanan seorang ibu.. mcm mana mak aku pun berkorban untuk cucunya.. tak tdoq malam2 .. hurmm..

<--- aira dah sihat!! yeayyy....


7 comments:

irises said...

*mental note*
/no makan benda2 yang asid e.g.asam..n no banyak makan mi kuning time pregnancy/

eina. *big hug*

emi said...

ish3,mencabar btl la..takpe,yg penting now everything is ok kan..

eiNa said...

haa..mazrah...nnt ingat tau.. :)

emi.. ko pun, nnt pesan kat bini ko...

mummyshasya said...

masa tu hanya tuhan jer yang tau perasaan kite..

Elyn said...

owhh gitu cite nyer... jgn sedih x leh nyusu baby.... tu sume tuk kebaikan baby gak

Aku Bukan Bidadari said...

tiba2 lepas baca entry ni rasa nak nangies.. rasa mcm mana eina rasa..

sbb ayra pun kuning gak..

eiNa said...

mummyshasha: msa tu kesihatan kta sendiri dah tak hirau lagi dah...
baby lagi penting..


elyn: alhamdulillah.. skang dia dah sehat, xpa laa..atleast dpt gak rasa sikit kan...

tiara: we are survivor.. mommies2.. suma ni kena tabah...!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails