Monday, October 13, 2008

susu formula+nestum+bubur

sabtu pi cucuk Aira for 5mths nye..
Berat? sudah 7.8kg ini adik....
Tinggi? sudah 71cm...
bagus tul Aira time cucuk sikit pun x nangih...
siap angkat2 buntot dia.. cucuk ni 3 serangkai ke namanya.. tapi Dr cucuk seperate.. dia suh dtg lagi 2 minggu.. Kenape die seperate kan ek? Adakah untuk mengaut keuntungan??!!
Tpi dia cakap tu utk elakkan dr baby demam sbb cucuk yg 3 serangkai tuu mmg selalu baby demam nye.. aku ni pun iyekan aje laa...
Bukan baby saje kene cucuk.. Mamanye pun kene cucuk.. ini cucuk planning maa.. 3bulan sekali..huhuu.. cucuk cari penyakit.. kalau x cucuk nnt cepat lak Aira dapat adik..hahaa...
tapi aku kan c-ser mana leh pegnen lagi.. atleast 2 tahun...

petangnye gi umah Azza... Aira moody jek.. dah la baru kene cucuk..Mama bawak jalan2 plak.. Orang nak tdo pun x puas... sapa pegang jek dia buat muke cebek.. then terus huwaaaa...

Ahad operasi mendobi.. enche DeMint dengan baik hati tolong basuh baju dr pagi sampai ke tengah hari.. pas abis mendobi baru pegi open house umah kwn Bi..
petang tu kononnye nak p umah kak lang tp cuaca mendung aja.. tido pun sodapp...
bangun tdo.. aku merajinkan diri masak utk makan malam..

me dah test Aira dgn nestum beras + susu (tin kaler biru).. dan jugak nestum beras (tiin kaler hijau).. yang tin biru tu aku bancuh cam susu biase je, tp buat cam cair sket.. die minum sket je.. pastu x habis.. yg tin ijau tu.. aku campur ngn susu die.. 3 sudu susu + 2 sudu nestum.. habis di minum 1 shoot.. hoo... ni lagi sedap la kut.. monitor 2 hari tgk die nye poo poo cam biase .. tp memula tu amik lajak gak nak terannn..
Paed adviced dah blh cube bg makan.. masak bubur nasi sendiri lagi... letak carrot .. letak kentang... hurmm.. tp kalau nak yang macam tu.. aku prefer tunggu betul2 die turn to 6 monts.. lagi bape minggu jek pun kan... baru kompiden nak bagi makan..
makanan-makanan lain pun ade gak riki-riki.. hurmmm banyak la jugakk.. smpai aku kompius nak cube yg mana dulu.. orang dolu dolu bagi anak derang makan lenyek ubi atau pisang je kan.. tak pun biskut marrie.. kte skang nih sume dalam tin atau kotak jek.. pegi shopping complex.. baca laa satu satu kotak yang mana sesuai..
me tengah buat research pasal Susu Formula gak nih.. dah nak kena tukar susu Aira nih.. susu ape eh yg sesuai?
Any suggestion??! since dlm forum ramai sangat cite pasal Enfa .. nak jugak try.. sapa2 ada try susu nih?

ps: :YaWn... lately our site very cool and rilex.. datang keje at 8.30 going home at 5.30... lalaa.. syok gak keje cam nih.. lepak je..

6 comments:

DarkWan said...

for the sake of my unborn baby camtu, teruskan research anda. hehehe. nnt leh jadi consultant aku suatu hari nnt.

kekekeke.

iDOp eiNa! iDop eiNa! *habis kipas neh*

cikmazrah said...

ditto.haha.sokong darkwan sokong eina. *flipping eyes @ eina*

eiNa said...

heeehee.. ye ye..
nanti jika ada kemusykilan sila la ke kaunter informasi sini ye..
::blink blink eye lash::

Tuan Themint said...

...baby aira sayang daddy dia wooo... nampak daddy terus senyum besar... hehee... nanti daddy belanja makan eskerem... =)

Zana S said...

hai..salam kenal2.. seronok bc pasal bb nie..especially development dia. :)

enfagrow agak mahal tapi bagus utk anak2. cth yg saya dpt utk anak kat nursery aris, this girl around 3-4 yo selalu selesema. sampai tetiap bulan kuar masuk klinik amik ubat.
sudahnya mak dia tukar susu enfagrow n anak dia slowly kurang masalah running nose. sekarang nie makin sihat dan lasak kata bb sitter sana :D

satu lagi, depends pada bb juga la, anak td tu ada selera nak mkn. kalau dulu mmg payah la dia nak mkn.

actually for foumula milk nie mmg byk kena beli dan cuba sbb nak tgk anak ok ke tak. tapi tak salah invest utk kesihatan anak kan.

sekadar pendapat :)

eiNa said...

hi zana..

Tq.. for ur opinion..
belajar dr pengalaman kan.. =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails