Friday, November 28, 2008

bahaya minyak angin?!

dapat nih dari email.. perkara belaku dah lama tahun 04, tapi mcm good information to share too....

Bahaya Minyak Angin! Parents Please Read!

Ini untuk pengetahuan awak dan bolehlah awak sampaikan atau pesan kepadakawan-kawan tanpa mengira kaum agar apa yang berlaku kepada anak sayatidakberulang kepada anak kawan-kawan kita dan juga umat manusia seluruhnya.Ahmad Tarmizi Ahmad Basri ( anak kesayangan saya yang kelima) 3 tahun.
17/08/04-Demam biasa dan dibawa ke klinik untuk perubatan
18/08/04-Masih deman dan perut kembong akibat tak selera makan kerana sakit tekak bengkak)
19/08/04-Saya kurang senang dengan kesihatan anak saya dan bawa diaberjumpa doktor pakar.

Setalah diperiksa soalan pertama yang doktortanyakepada saya serta isteri saya ialah??
ada sapu apa-apa minyak di perut?
bererti sebagai doktor dengan ilmukedoktorannya dia tahu bahawa puncanya adalah disebabkan minyak angin.Anak saya dimasukan ke wad.
Dia dalam keadaan koma tanpa membuka mata,berkata-kata, bergerak dan pernafasan pun dibantu dengan alat penafasanoksigen.
Darah, kencing diambil bagi tujuan pemeriksaan.

Keputusan pemeriksaan :Hati anak saya bengkak teruk disebabkan minyak angin telah menyerapmasukke dalam tubuhnya. Kencing anak saya juga mengandungi minyak tersebut.Kesemua saluran darah menghadapi kesukaran akibat minyak itu. Anak sayataksedarkan diri dan terus koma. Dia dibawa ke wad ICU dan dirawat oleh 6orang doctor, antara 6 orang doctor, 2 darinya adalah dari Jerman.Kedua belah kakinya ditebuk untuk memasukan ubat dan oksigen denganmengunakan tiub. Kedua tangan juga ditebuk untuk memasukan glukos dandarahKepala juga ditebuk di bahagian dahi untuk memasukan cecair ubat.Saya disuruh oleh pihak hospital untuk tandatangan hampir 7 keping documentuntuk membenarkan anak saya diselamatkan dengan apa jua risiko tanpa menyalahkan pihak doctor. Saya bersetuju.Alhamdulillah
. Anak dapat diselamatkan akhirnya dengan izin Allah dankini dia telah dipindahkan ke wad biasa. Dia telah pulih hampir 80% dansudah mampu untuk memanggil saya BAPAK bila saya disisi.Iklas? Ketika anak dalam keadaan sedemikian segala harta, motor besar,kereta dan semua yang ada di dalam dunia ini tidak bernilai lagi. hampir3hari saya tak makan langsung dan air mata sentiasa berlinangan, sayaseolahhilang malu dan tak bernyawa.
Azah? tolong pastikan jangan ada walaupun satu botol minyak-minyak yangdibeli direct dari penjual tepi jalan, penjual rumah ke rumah, pemberiandari jiran dan sebagainya?
kerana mungkin ianya akan membunuh anak kitasebab kita sendiri pun tak tahu isi kandungannya.
Tergerak hati saya untuk memberitahu awak dengan harapan pengajaran inidapat membantu anak orang lain dari menjadi mangsa MINYAK seperti anaksaya.Terima kasih

3 comments:

Mrs.R @ Emi said...

minyak angin?minyak cap kapak ke ape?

Elyn said...

haah penah bace email ni tp x tau la mnyk cap ape ...... risau gak..... so skang berpada2 buh mnyk cap yuyi kat perut wafiq

eiNa said...

dia x cakap lak minyak apa.. tapi kalau minyak utk baby rasenye takpe kann... minyak kapak mmg le xleh..kan panas..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails