Wednesday, December 03, 2008

hurmmm..... =(

Aira masih lagi demam.. =(
suhu dia semalam 40-39-38..legar area tuh jerk...
pagi td tepaksa gak antar ke nurseri.. mama tak leh cuti slalu2... lagipun skang kena handle new requirement for travel assist...

biasanya Aira pas makan ubat...peluh je mcm dah ok..sekali panass balik badan dia...
ni 1st time dia demam panas cam nih..
arhhh... risaunye saya... Doctor bagi antibiotik, ubat demam pink, ubat batuk n ubat sesema...dan dapat ubat sumbat buntot tuh(kalau badan panas jugak).... tp me and enche dMint x berani nak sumbat dlm buntott dia.. kitorang bg ubat demam yg pink tu jek... ade gak Kool Fever.. pun x berani nak pakaikan..sebab ada baby pakai kool fever tuh ada kesan sampingan.. (kami nih penakut sebenarnya...) dah tu pakai cara tradisional jek.. tuam ngan handkecip basah... lap ketiak2..tempat yg panas...

hurrmm.. kengkawan...sesapa ada cara atau petua nak turunkan suhu demam?!

kalau x aku nak EL/MC jek.. tapi dah mmg xleh .. sbb aku kena take over Travel punya requirement.. mmg bz la pas nih sbb travel x freeze.. IT jek hold.. ok gak tuh.. new experience for me.. leh buat shared services plak...

arhhhh!!! resah~~gelisah~~ sigh...

Ya Allahh, berikanlah kesihatan yang baik kepada Aira.. Amin...
Aira, cepat sembuh tau.. mama ngan daddy rindu nak tengok Aira senyum..main jerit2... =(

15 comments:

Mrs.R @ Emi said...

kenapa xturun2 suhu tu?
takut kan kalo anak demam?
emily batok2 berkahak..sgt kesian dgr..sudah seminggu pon xbaik2 jgk..ubat xberkesan aaa

BabyIbu said...

kak ina..demam mcm ammar ritu kot..2,3 ari gak nak kebah..ubat kn ontime..kalau still panas..bg 4 jam sekali..kalau ok skit bg 6 jam sekali..cool fever tu tadok kesan..yana pakai towel..letak je atas kepala ammar sentiasa..lap2 badan die..ubat bontot ammar masuk sekali masa cecah 40..huhu..takut la ammar dmam lagi..aira cepat sembuh ye..Auntie cayang Aira..nanti leh main dengan Ammar..

eiNa said...

emi: tuh laa... aira nih batuk sket2 jek.. demam tak kebah.. tawakal jek anta nurseri ari nih..

yana: ubat buntot tu jolok je ke?! ishh.. kak ina seriauuuu nak jolok laa... nak masuk 7bulan mmg demam panas ke?Aira ni pun nak masuk 7bulan la tuh..

Aku Bukan Bidadari said...

hmm insyallah..nnti aira sembuh tuh, dia demam nk dapat akal baru kut.. jgn risau2 sgt yer.. Allah sentiasa melindungi baby2 nih..

letak jer cool fever..jgn byk dgr org ckp.. nnti byk benda x leh buat.. tiara letak jer cool fever tok mama n nek tok pun bagi..malah depa lagi tua..

Sue@MamaMaryam said...

hurmm km just tuam ngan air daun bunga raya/asam jawa jek.. cool fever tu letak klu dia tido..klu jag ax mo dia.. pastu tuam ngan air suam bukan air sejuk.. nanti lg naik panas badan.. mmg cepat turun tp suhu akan cepat gak naik.. tuam ngan air suam2 kuku..

ubat buntot plak km guna klu suhu dia 39++ bila betoi2 tpaksa pasalnya klu kasi ubat lambat jalan.. ubat buntit terus meresap kt usus dia.. ni dr yg bg nasihat.. maryam dl demam every month.. demam panas.. sampai km kena tanam pokok daun bunga raya...

jgn takut letak ubat buntot tu.. klu rasa x yakin ngan basahkan ngan air ..k.chik leh beli gel pelincir.. K.Y jelly kt farmasi jenama j&j .. insya-allah senang je nak mskkan...

maybe aira nak tumbuh gigi x? tu yg demam.. xpun nak ringankan badan..

yg penting basahkan selalu badan dia.. x pun mandikan ngan air suam..

jgn risau sgt ye.. pesan kt cikgu dia.. kena kerap basahkan badan.. n jgn tggu 8 jam br nak kasi ubat.. bgantung pd suhu dia.. klu perlu 6 jam dah leh bg ubat lg..

take care..

Elyn said...

emi u letak je kool fever tu kat badan gak....... i'allah cepat la sejuk bdn die...... cepat baik ek emily.... muah

mummyshasya said...

kak eina,asam jawa pun bleh kurangkan panas badan..masukkan asam jawa dalam air pastu ambek towel yang basah letak atas dahi dia..isyaallah panas badan dia leh kurang..

eiNa said...

tiara:nak letak kool fever tuh kena basahkan dulu ke benda alah tuh?! (xpenah try test.... macam ada jeli-jeli.. takut lakk..)

sue: kami tuam ngn ayaq suam2 kuku, tp xletak apa2, just ayaq suam ja.. balik nih leh cari daun bunga raya la.. jiran sebelah ada tanam..pesan juga kt cikgu dia.. rajin2 lap kan bdn...

elyn: huhuu.. u salah mama ngn anak ler.. emily ngan emi sehat2 jerk...

finaz: thank u.. thank u..

eiNa said...

update

tadi lunch p jenguk Aira kat nurseri dia,, tengah tdo.. suhu still 38.. dh pesan jugak mintak tlg tuamkan... tangan badan dh sejuk sikit..cuma kepala..belakang tengkuk stilll panass skt2..

Aku Bukan Bidadari said...

eina..tk yah tp makesure coolfever tu dok dlm petiais, kuarkan coolfever dan terus pakai

Elyn said...

hahahah eina sorry salah name.... conpius pasal time yg sama i bukak blog emi gak hiks.....

i mean aira cepat baik ek......

eiNa said...

eina: ohh..kena simpan dlm peti ais ke? keh keh keh.. sungguh kuno saya nih.. mashihh mashihh...


elyn: ahakss.. biase ler tuh..me pun kekadang kompiuss... kena list nih

emi-emily~~
elyn-wafiq~~
tiara-ayra~~
dilla-ziyyad~~
lin-sarah~~

yana , aza..haruslahh tahu kan..

btw.. Alhamdulillah... semalam Aira dh sihat sikit,dh nak senyum2..dan main2..kalau x muka masam jek.. cepat baik sayang mama, esok nak balik SP!!

Aku Bukan Bidadari said...

Eina..how's Aira?
maybe nak naik gigi kut? i ask tok mama yesterday..cheq mulut dia tgk..if x kebah lar demam tuh..

eiNa said...

tiara,.. smalam dah peluh2 sket,. but now im worried coz dh naik mcm ruam la plak... risau takut campak?! hurmm or may be panas badan sangat... esok dh balik kampung so mak abah leh tengok2 sama..

nak kata tumbuh gigi may be la kan, sebab dia asik duk isap jari..tonyoh2 gusi..gigit puting sangat..

Magnificent Moments of Life said...

eina, suppostry (ubat bontot) tu utk suhu 38.5 and above. tapi its very effective. memang seram nak masukkan tapi u have to if need. basahkan skit then masukkan.

Bila awak buat sponging, pakai towel better coz ia leh hold more water than the handkerchief.

Sabar k eina....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails