Monday, April 28, 2008

ade lagi?

aik?! kata last week nk start cuti ari ni...
apsal dtg keje lagi? hurmmm... betapa ghajinnye aku dtg keja even dh x larat...
sbnarnye mmg mls nk dtg pun... tp menggagahkan diri sendiri .. atleast smpai abih bulan 4 ni kan... so xde la lama sgt cuti (bleh save cuti utk lain2 kegunaan di masa akan datang)...

seperti yang dirancangkan... weekend lpas me and encik ibbi telah ke kelas antenatal anjuran azzahrah...
pepagi ahad tu... set jam cam ari2 kerja yg biasa.. bangun awal sekali... pgi sarapan nasik lemak best kat Ramal Junction tu... hurmm... ilangkan kempunan sblm aku bepantang...
sedap sgt nasik lemak tuu.. =) puas hati makan....dlm kul 8.45 tuh ktorang dah tercongok di azzahrah... pas register dpt Goodies beg dr enfagrow - (mcm2 ada dlm tu...ie pamplet, notebook, pen, sample susu etc)... pas mendaftar, ktorang amik tempat di belakang sekali.... kunun senang nk p toilet... nk bgn duduk... ramai jugak org2 yg dh amik tempat memasing..
kelas bermula sharp pkul 9.00am... oleh Dr. Noraini (Dr. check up aku gak ni..) dgn topic Pregnancy and delivery... bla bla bla... (byk laa die ceramah.. tp aku dh mls nk type)...
tp.. yg menarik perhatian aku... gambar2 yg die letakkan dlm slide show dia stage of labor...
ade 3 stage..
1st stage.. masa pembukaan serviks.. (0cm to 10cm)..
2nd stage.. mase baby nk kuar la kan...
3rd stage... masa baby dh kuar and proses nk kuarkan uri n nk repair merepair (jahit klu perlu)..
huuhhh.. masa nengok pic2 tuh... aku sgt teruja.. dan aku sebenarnya mcm intai jek pun... ekceli aku takut sbenarnya tengok gambar2 mcm tu.... heheee.. camane nih???

abih topic tu...sambung ngn epidural antara senyuman dan kesakitan! heee.. tajuk pun nk promote epidural.. =) mesti le die bg byk advantages guna epidural kan..
aku ckp ngn bi...kalau dh tgk aku sakit truk sgt tu.. bagi je la epidural... mmg la nak rasa sakit beranak camane kan.. tp begantung kepada keadaan.... =)

makan2 time.. mkn nasik ayam.. kre brunch kut (breakfst+lunch)...

smbg lak topic fiqh ( dlam mendidik baby bla bla bla.... )
lagi... lpas tu psl breast feeding.... =)
masa topic fiqh tu.. ustazah tu ade sebut psl mkan kurma.. abih je kelas, aku ajak ibbi pegi warta.. nk cr kurma.. heehee....
so kitorang pun beli kurma pas tu.. n jumpe plak my besh pren...merangkap x-housemate ibbi.. si Jamy.. lame ktorang xjumpe die...lepak2 kt pizza warta tuh.... pas tu petang balik meronda (eksesais bejalan2 di Jusco Equine ngn Giant Kinrara...)
smpai umah... keletihan yang teramat.... dicampur dengan kaki aku yang telah membengkak mcm kaki gajah...

aaar... lupe lak.. aku nk bagi 10 bntang besama A++ untuk ibbi sepanjang kelas antenatal tu... die xbenti2 menulis... buat nota.. rajin sungguh dia!!! smpai aku plak tetanya... B... tulis apa tak abih2 tu? hehee... rajin.. rajin.... aku? aku dengar jek.. rsa cam leh ingat suma la kan...hehee...

Thursday, April 24, 2008

alhamdulillah...

semalam aku mc...sakit jugak.. =)
tetiba je smlm dpt sesema.... tp x ler seteruk mana tapi... msa aku nk tahu yg aku pegnen dulu pun aku continuous sesema.. smpai ke 2 minggu sesema aku x baik2...
so.. bla smlm aku sesema..aku jadi cuak.. adekah itu menunjukkan baby dh nk on the way....
heheee... pandai2 je aku buat anasir sebegitu....
tapi xkisah la kan... so utk keselamatan... aku egi check kat azzahrah even appointment date aku adelh next monday... (ekceli mcm menyesal jugak sbb xpenah wat checkup kat gomen nih...)
tp dh telambat kalau aku nk buat check up kt gomen....
kebetulan Dr. Noraini masuk petang... aku pegi pagi.. haihh.. salah timing la plak.. pastu jumpa Dr.Fazlina la... ekceli xde masalah besar pun... cume aku je yg cuak... hahaaa...
cuak sbb tetiba sakit belakang.. ade mcm sumthing kuar..checeng tak lawass.... n Dr. Fazlina buat detail scan... baby besar cepat!! alamak.. bb dh 2.7 kg... di minggu ke 35... adekah baby akan membesar dengan jayanya sebelum dilahirkan???
atau adekah baby akan keluar awal 2-3minggu sbb kepala bb dh betul2 kt laluannye...
cume Dr. risaukan aku xlarat nk mempush baby je..
so.. caranya adalah banyak bejalan.. dr tu suh aku byk bejalan... tp.. cemana nk bejalan kalau dh xlarat nk begerak.. huuuhhh... jln2 p shopping laa nmpknye.. cara yg paling terbaik utk pujuk aku bejalan2... =)

ups.. rase contraction... adehh!!!

ps: alhamduliilahhh... yana dh selamat besalin.. aku sgt excited dan happy for her.. nama baby yana.. Mohd Ammar.. =) ..tahniah yana!!!
pss: Kinna/ Emi.. bile la plak turn kite kan??nyway.. semoga selamat semuanya!!!!

Monday, April 21, 2008

sekian, terima kasih..



ahahh... klu korang perasan..aku suke hapdet blog aku di setiap hari isnin saje..
tu kalau mood aku rajin la... klu mood aku tetibe rase menyampahnya nk blogging nih..
xpun bile aku bace blog org lain mcm besh je.. terus aku jadi mcm nak apdet cite2 aku jugak..
atau pun ble aku bace blog org lain ... aku rs mcm... apehal ko nk apdet mcm tu... mcm nk menunjuk2 je... xsuke la... (tp ikut suke org tu la kan die nk apdet cemana pun.. yg aku pegi bace klu xsuke sape suh kan..) hahaaa..

ok.. back to the subject..


akceli.. ari ni 21 april kan? mengikut kiraan Dr. due date aku adelah 21 May...
so... dr hari ini.. ngam-ngam jek 4minggu sblm baby melihat donia yg penuh pancaroba ni....
dan disebabkan aku mmg mkin hari makin x larat nk jln2 atau nk pegi memana...
weekend yg lepas kitorang lepak umah jerk....
tapi bosan la jugak sebenarnya kalau xde buat apa2 lgsg...
utk mengaktifkan hari aku..petang ahad tu aku ajak ibbi pegi jusco..
konon nak pegi jalan2 cuci mata jerk... tp mana bleh jadi... tpu laa klau naluri sopping aku xnk beli apa2 kan....
dlm xnak beli apa2 tu...aku dh men topup kan barang2 baby.. =D
dan jugak barang2 aku...
disebabkan ari tu aku salah beli matternity p*d.... pas baca majalah Pa&Ma yg tebaru ni..
baru aku kompiden nk beli jenis ape... then tmbh stock b*a, dan sepasukan dengannya...
tgk baju baby mcm ade yg design cantek2 je...
tp B dh x bg aku beli baju2 baby.. sbb dh byk sgt...


balik umah... susun2 beg baby... ngn beg aku... bru aku sedar..
sume baju baby ade dlm 20 pasang lebih..
romper saje ade 10 lai... baju tangan panjang.. baju tangan pendek... baju xde tangan... huhh...
banyak tu.... stokin bepasang2... mitten n booties ... barut...
haa.. barut pun MIL aku buatkan dlm 16 lai.. campur barut dr kakak2 aku... dlm 8 lai...
barut yg mase ktorang beli masa mula sblm tahu yg MIL nak buat byk sebegitu.... =D
dan... next check up adalah isnin depan... dan lagi... aku akan mula cuti next week jugak...

kepada kengkawan yg baik hati... aku mntak maahap kalau ada tekasar bahasa ngn korang ek...


almaklumla... nak berjuang lah katakan..
last but not least.. kepada rakan2 seibu yg bakal melahirkan... selamat berjaya kat korang jugak!!!

Monday, April 14, 2008

...suka duka kehidupan...

suka sangat2... weekend yang sangat best...
sebab...
1.
mak abah datang!! ho yeayy.... =D
khamis mlm p amik abah ngn mak kt hentian duta...
jumaat cuti.... layan mak ngan abah.. xpegi memana pun .. ktorang stay umah je.. sbb Ibbi keje n aku dh xlarat bwak kete.. xkan nk suh abah drive.. tp abah drive jugak pegi kedai kt depan umah tu... cari bahan2 nk masak tgh hari...
kelakar n susah jugak sbnarnye sbb ktorang xde freezer lagi..huhuuu.. so budget2 la nk masak apa n beli apa....
puas hati sbb dpt makan sambal tumis udang mak.
2 malam kak long n kak lang dtg tdo umah aku... meriah tesangat...
penuh ngn anak2 buah .. ye la...sekali derang bekumpul sepupu sepapat sume.. main tak hengat dunia...
n kebetulan jugak 12 hbln besday si aiman... buat mkn2 sket..
ahad pegi tgk umah kak lang yg baru siap... kt sepang nun.. pas tu hantar mak abah kt duta..
lepas derang balik .. abh sms aku.. abah ckp best dtg umah kak chik... nnt abah pi banyak hari ..boleh dok lama2..
heee... sukenye aku...=)

2.
pagi tadi kitorang check up baby...
1st time nmpk muka baby penuh..
bulat je tgk muke die.. (xleh nk ckp ikut muka sapa)...
tapi dan yang pastinya masa Dr. letak benda scan tu.. nmk baby tgh nganga mulut die.. =D
huhuu.. baby tgh senyum ke? ke baby nak sembang... n baby sangat aktif masa tu..
aku ckp ngn Dr. sll rasa benda bulat2 kt sini (aku tnjuk la kt perut aku tu..) then Dr pegi kat bhgn tu.. ghupenye tu lutut die.. wooo.. patut la rasa bulat jek.. n begerak gerak..
berat baby? somewhere around 2.3-2.7kg.. masa mula tgk 2.7kg.. tp xkan dah 2.7 sbb perut aku xsebesar mcm 2.7.. check2 lg dlm 2.3kg jek..
Dr. pesan anytime... aku kena stand by skang.. barang2 baby dh kene letak dlm beg.. sbb ikutkan baby dh turun.. kepala baby dh kt bawah.. insyallah segalanya selamat..
baby ok.. aku pun ok...

wish me all the best!! ok... =)

Monday, April 07, 2008

apdet jap..

takziah utk Su.. (Al-Fatihah... )
Last friday, masa tgh2 bz ptg tu dan xsedar pun dah nak balik (somewhere around 5.30)... tetiba dpt sms dr kaklong .. "Pak Cik -Raub meninggal dunia... "tekedu aku seketika... aku kol abah... abah tgh besiap-siap nak ke Raub katanya......Abah kata..kak long, kak lang ngan Amir nak pi Raub.. tapi... aku abah x bagi pi... sbb dgn keadaan aku sekarang mmg tak sesuai nak travel lagi dah....
dan malam Jumaat tuh ktorang ade makan2 kat Fatty Crab.. hurmm sedappp.. lama x makan ketam.. n aku mmg nak makan ketam , udang , sotong sepuas-puasnya before bepantang.. aku ni dah la hantu udang.. nak - nak sambal udang... =D ... (huwaaa... rindu sambai tumis udang mak aku!!!) ..xpa- weekend ni insyaallah mak nak mai umah.. yeayy!!! leh suh mak masak sambal udang!!



sabtu - aktiviti nya adalah... mendobi.. as usual ari sabtu ari membasuh untuk sepanjang minggu...petang tu x de pegi mana-mana.. just lepak2 kt umah.. tdo.. rehat...

ahad - ari ni tetiba nk makan Pijaa... pegi laa pija hat kt alamanda tuh.. tp kat sana aku rsa macam bukan kt Malaysia!!! huhhh.. smpai kan pelayan restoran segera macam tu pun menggunakan tenaga kerja pendatang asing!!! OMG... aku nk marah pun ada. dh laa belagak nak mampuss.. baru keje kt pijahat cam tu nk belagak... dah la tak reti nak amik order.. sll order kt pija hat kan leh tanda2 tick je kat menu tu.. nih mamat bangla yg bernama "MANOJ" tuu.. siap tulis kt belakang resit.. mcm amik order kat kedai mamak.. buduss nye.. pastu kat bhgn air tu... derang bekumpul ramai2...geng2 bangla.. lama pas tu..sorang demi sorang baru pekerja msia masuk.. tu pun tgk.. haihh... mcm muke budak2 yg xcukup tdo jek.. rambut ala2 xmandi 3 hari.. kesimpulannya masa aku makan kat pija hat tu, mulut aku xbenti mengomen!!!! nasib le sebelah meja aku ade satu family ngn bb nih yg cute.. tehibur jugak aku tgk baby cute tu.. ibu die lmbat suapkan roti jek.. die ketuk2 meja... pastu.. die paling kat meja aku die sengih... hishh.. nih geram nih.. dah tu.. die ckp.. "mamam".... "dapppp"... aku pun sengih jek. smbil angguk2....hehee...
<----- MAMAT BANGLA yg belagak!!

tu jek aktiviti aku wiken yg lepas... baby aku skang sgt2 aktif.. kdng2 tengah2 aku bz kt opis.. perut aku berombak sangat2... huhuuu..kadang terasa mcm die menonggeng dlm perut aku sbb bhgn ats perut tu kembung jekkk... secara kasarnya.. lebih kurang 5minggu lagi... due date mengikut percatura Dr pd 21 May.. =) adekah baby akan keluar melihat dunia awal ? adekah baby x sabar nak tengok ibu dan ayah dia mcamana ibu dn ayah x sabar nak tengok baby!! dan kitorang ade lagu khas utk baby.. =) ari2 sblum tdo dan bangun tdo ktorang nyanyi lagu baby... hehee...










Thursday, April 03, 2008

nasihat diterima

tettt teett... (kengkonon macam bunyi sms masuk la...)
"a'kum, tgh buat apa tu? kak chik sehat ka.... "

hee.. abah aku msg ghupanya... pukui 10.30 mlm.. ishh x tidoq lagi abah aku nih...

"wslm... baghu nk tdoq... alhamdulillah.. sehat.. abah x tdoq lagi ka? duk buat apa.... abh sehat.."

" sehat ... tp mcm besa la.. kaki lenguh2.. sakit2... "

tetiba rsa mls nya nk type sms ngn mata yang berat2 nih... baik aku call je terus....

sembang2 ngan abah..... mcm-mcm jugak la....

abah pesan, jaga kesihatan, jangan makan vitamin banyak2 sangat... takut nnt baby besar sangat... nnt x larat nak besalin.... heheeee.... sbb abah ckp badan aku kategori kecik.. so kalau baby besar nnt susah nak besalin.... heeeeee lagi....
pas tu mak cite.. jiran depan umah ktorang .. umo sebaya ngn aku.. kawin awal sket dr aku... dah selamat melahirkan baby girl... tapi... lama jugak die kat spital sbb baby lemas...
Dr ckp baby besar (3.2kg) ... n ibu die kecik (pun badan lebih kurang aku jerk....)
pas tu baby kene jaundis plak... erkk... gerun jugak aku dengar..

pas cakap tepon tu aku discuss ngn ibbi...
betul ke ekk.. klu makan vitamin banyak2 nnt baby besar...
susah nak besalin??!
takut la plak....
tapi Dr. xde cakap ape2 pun...
hurmmm.. ni makin cuak jugak nihh.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails