Wednesday, September 24, 2008

SeLaMat HaRi Raya

ish.. x sabaq sungguh aku nakberaya...
tak mau cakap banyak!
nak wish kat sume orang..





Monday, September 22, 2008

yeay.. yeeayy nak ghaya!!

macam biasa.. weekend aku yang sangat bz..
bz menshopping... target nak beli baju raya sepasang ja la kan.. (kononnn)...
tapi tejumpa pplak kurung pahang yang kaler pink yang sangat ayu.. ishh..
rugi tak beli nih.. dah la baby aira banyak baju kaler pink..
rembat jugak sepasang lagi.. yang bestnya baby aira la.. asal shopping ja.. dia mesti dapat baju.. geram sungguh aku tengok baju gaun gaun yang kembang2..
stakat ni aku dah beli 3 gaun kat Aira.. gaun saje ye.. belum skirt.. belum suar..hehee..
dah la anak dara tuh suka neghap.. pantang bagi lentang.. sat gi dia mesti guling ..
tapi tak gheti patah balik lagi,.. dah letih nangeh.. mintak simpati suh org angkat dia..
cemana laa dia nak guling2 ala ala industan kalau dah bergaun kembang.. kesiannya kat ibbi yang dapat sepasang baju ghaya ja..
tu pun puas pilih ada ja tak bekenan.. baju gheja laa.. bukan baju jalan la..
x sesuai la.. cerewet ngalahkan aku plak... :P
ishh tak sbr nak tgu hari jumaat nih.. sabtu sesudah sahur..
kami betolak.. nak elak traffic la kan.. dh ada baby nk jalan jauh ni risau gak aku..

dann.. aku dah bejaya buat kek batik... kekeeeke.. resepi diambil dr cik mazrah .. thank u yer cik.. sangat sedap kek batik itu.. walaupun pada mulanya aku tengok macam pelik je kan..
betul ke jadi.. apsal nampak mcm hudohh je ghupenye..
kena plak kondem ngn ibbi.. lagi lerr aku cuak kan.. takut x jadi neh... sekali dah rasa.. hurmm besh besh.. sedapp!! bley buat lagi..waaa.. nampaknya mood memasak aku makin bertambah...

jumaat lepas aku berjaya masak 3 jenis lauk even baru balik keje.. chong chieww chong chieeuuu beperang kat dapur suksess ..suksess.. Aira plak main ngn daddy die, senang laa aku nk beperang.. ekceli nih masak ni senang je... cuma aku yg mim alif lam sin sebelum nih... sekarang dah rajin tau... kalau aku dah rajin dari dulu mesti aku lagi terror skang kan.. tak pe.. tak pe.. usaha tangga kejayaan!! marilah memasak selalu...

Thursday, September 18, 2008

penin.. penin..

Aira Irdina Gebu! =D

haaaihhhh... perangai baru anak dara aku nih ialah memerut di subuh hari..
bukan subuh lagi.. pukul 3 -4 pagi.!! aduih ler... dah la kena bangun sahur kan.. baru tengah lajak tdo baru nak mimpi besh2.. alih alih.. dengar.. dia e ehh.. e ehh.. sekali tengokk .. haa bulat mata dia... duk senyum sorang2... smbil main2.. dah tu sembang2 lagi..
nak marah pun xjadi.. dia plak teman mama ngn daddy tdo...
sekali dengar ..brutt bruutt.. hohoo memerut rupenye anak dara aku nih.. =D
ape laa pepaagi buta buat projek.. buat le siang2 hari. ..
aku dah le letih.. ngantuk lagi tu... nak kena cuci muntott lagii... aiyaaa... Airaa.. Aira..
baru landing kejap.. dah alarm bunyi utk sahur.. nak sahur awal2 kul 3-4 pagi mmg jangan arap ler.. last2.. aku sahur meggie jek..huhuuu....
dah tu lagi.. skang dah pandai bebai.. ngantok sket pun nak bebai.. tdoq nak hebat.. nak dalam buai jek.. baru nk dodoi2 mana laghat den.. 7.3kg.. hampir seguni beras nak dikendong..ngehh ngehh...baru nak tepuk tepuk bg tdoq.. waaaaaaa... high pich dia bagi kat aku.. xde mula low pich dah... mau tak mau buai jugak aku campak dia...

ps: aku nak keja gomen.. tapi gomen pun skang byk politik..Anwar nak amik alih laa apa laaa...

pss: aku nak jadi cikgu.. heehh dah dapat peluang thn lepas, keadaan plak tak mengizinkan.. tak leh masuk KPLI kalau tgh peknen (time aku dpt tawaran aku pegnen 3bulan)

psss: aku nak keja swasta , mcm skang la.. kusangka kan, panas berpanjangan... rupanya gerimis di tengah hari...itu lah lumrah kehidupan... oleh itu..ghoja laa apa yang ada depan mata.. Allah dah aturkan rezeki orang tu kat situ..kat situ laa jugak dia ada.. nak bankrap ke AIG? sapa nak sponsor MU nanti? aku dengar ckp2 Msia xde effect sgt.. sbb tu derang byk transfer process ke Msia... tapi .. itu hanya cakap2.. klu AIG down.. for sure the whole world economy downla.. aiyakk.. depressed.. ehh.. tp janji bonus ade!!! x jadi depressed lor.. =D

psssssss:: baju ghaya x shopping lagi!! nak shopping baju ghaya jugakkk jugakk!!!

Friday, September 12, 2008

kurang kasih sayang?

sayang.. sedey...
napa sedey b?...
kurang kasih sayang..
erk.napa lak kurang kasih sayang...
ye laa... sayang asik ngn baby je..
hee.. jelesh ghupenye laki aku ngn anak sndiri.. =P

apa laa B nih.. B tetap di hati..Aira tetap di hati.. cuma.. Aira kena la bg pehatian lebey.. dia kan baby lagi..sayang tetap sayang B...

tp semenjak dua menjak nih sayang mmg geram kat B..
selalu B kena marah ngn sayang kan?
Siann B .. tapi tu laa..sapa suh B jimbettt??? hee..
tapi B baik jugak.. selalu tlg syg..heee kalau pepagi sahur syg tak larat..
B bangun tlg masak nasi..
B bangun buat susu baby..
tugas sayang jaga baby...
tugas B bancuh susu jaa..
sayang jugak kena buai baby kalau baby eh ehh malam2..letih tau.. tdo bangun tdo bangun.. baby pandai nak tdo buai ja skang.. tdo bawah xmo dah.. bepeluh2 belakang dia kalau kena tdo tilam...

umah ada 4 bijik bilik.. tp balik2 tido kat hall gak besh!! hahaa..
weekend depan sofa sampai!! yeayy...
leh lanyak sofa.. besh2..
memang la.. kalau dah pempuan tu.. pempuan la jiwanya..
teringin nak tukar curtain la.. nak sofa la.. nak beli perhiasan mcm2 la...
semangat nak sambut ghaya.. wal hal nyaa bukan ghaya di umah pun kan? WAJIB balik kampung ... dah tu plak, bukan la ghamai benar kawan2 aku kat sini nk mai beghaya.. tp tetap semangat BERAYA dengan rumah yang cantik.. hee...ishh kalau ghaya ni buat open house best gak.. dedulu janji nk buat house warming pun xbuat2.. ni kalau nak buat leh combine segala2 nih...

uohh..kepada B.. sayang mintak mahap k!! sll maghah2 B..besa la... emosi x stabil..
nnt sayang bayaq "utang" sama B...

Tuesday, September 09, 2008

nursery ke babysitter?

lepas satu.. satu...
sekarang nih.. aku kompiuss lak.. nak anta Aira ke nursery ke kat babysitter(shikin) ..
situasi nye begini...
Nursery tu baru 3 bulan aku anta.. n dalam 3 bulan nih dah 5 orang baby sitter betukar ganti.. bibik yang setia tu dh balik indon.. n baby sitter yang lain remaja2 melayu yang sangat mude...
tapi sejak ade sorang baby sitter baru nih..(xbaru sangat laa.. ade dlm 5 minggu dah ) die cam OK n sangat caring.. satu hari tu die tanya aku.. nape anta bb kat nursery.. nape x cari baby sitter ke pengasuh ke? die ckp nusery tu skang dh ramai baby.. skang dh ada 6 baby dengan 2 pengasuh yg silih berganti.. tak masuk dengan budak2 besar dlm setahun lagi... n derang jage baby lebih kurang je... DIA OFFER NAK JAGA AIRA .. hurmm.. maka aku kena la pikir2 positip ngan negatip nye.... skang ni aku sll gak check ngn dia aira ok ke kat sekolah? meragam x? nangish x? but.. sampai skang.. aku still xleh nak buat keputusan...
mmg la ok kan... baby sitter jaga.. atleast die leh bagi pehatian kat Aira jek..paling2 kalau die nak jaga ramai2 pun 3 org baby ke.. still manageable la kan...tapi nape aku still xleh nak buat keputusan ekk? haihhh... maybe sebab

  1. agak jauh dr umah aku.. skang dr umah ke nursery 5minit jek.. kalau kt nursery baru dlm 15-20minit...
  2. kurang yakin(mane tau baru jage sebulan pastu die nak cr keje lain ke plak kan)
  3. babysitter nih baru kawin.. n baru pindah.. aku agak fobia maybe jugak tepengaruh mcm dlm paper2 n dalam forum yg cite psl baby kene dera, mrh2 etc..

tapi ade gak positifnye.. setakat pemerhatian aku skang ni die nampak sangat caring dan baik..boleh bagi perhatian .. n jaga Aira mcm jaga anak sendiri.. aku pun xrisau sgt sbb tau mmg die jaga Aira sorang je.. so HOW? aku cakap ngn die,, nak gi tengok umah die dulu.. aku kan suke survey... nak tgk environment rumah... sesuwaaii ke idak.. selamat ke idak... aku tak janji la nak anta tp aku cakap kalau sume OK aku nak anta pas raya.. tp.. mcm mana nih smpai skang aku belum buat keputusan... =(

ps: pls bagi pendapat to me...

Thursday, September 04, 2008

meneghap!!

huhuu.. si anak dara aku dah bleh meneghap!! yeshh!!!
congrat beteii (ala-ala industan nye cakap)...
kejadian berlaku pada jam 6.lelebih petang semalam.. pas amik dia dr nursery... main2 jap ngn si gebu tuh... pas tu baru aku ke dapor... tinggal la dia sengsorang depan TV atas play gym die tuh.. ** Aira sangat suka tengok TV **... sambil2 masak apa yang patut.. ( huhh!! jangan tekejut ye.. aku dah mula suka memasak kengkawan... ) aku pun jenguk la anak dara tuh buat apa..jeng jeng jengg..sekali tengok bontot dia dh kat atas.. pas tu dengar sora mcm2 dah.. penat lah tuu..arr.. aaa.. phuhhh.. suma kuar.. meleleh leleh air liyurrr ... mama dengan pantas memberi semangat..lama jugak la duk meneghap... dh tengok die letih aku pun alih laa badan dia.. heeehee..
Aira.. Aira.. buah hati mama ngan daddy nihh...
ahad nih Aira 4 bulan.. berapa kg laa plak.. nak dukung lama2 memang harap maklum la kan..
baju raya shopping tak abih llagi.. tahun ni.. leh wat collection raya tuk Aira gak nih..
hurmm posa pun baghu 3 hari dah berangan nak ghaya!!!

Tuesday, September 02, 2008

hurmm.. kesan dari epidural kah itu?


khamis lepas gila2 aku sakit belakang... pagi2 anta baby cam biasa je.. xde tanda sakit2 lagi... sampai opis.. turun je keta.. tapp!!! pinggang aku macam kena ketuk dengan besi yang amat keras.. rasa tak boleh nak bediri tegak langsung.. jalan bongkok-bongkok dari kereta ke opis.. masuk opis duduk je.. nasib le kusi ni ade wheel yang bleh wheeelll sana..wheeeelll sini.. tapi tetap aku kena bangun sbb nak ke tandas kan? Memang terasa sakit yang teramat2.. tak leh nak describe ler... sebelum ni aku selalu jugak sakit belakang.. tapi tak le seteruk nih... Boss aku suh balik je.. pegi klinik.. tapi aku ni degil.. konon mcm leh bertahan laa kan.. tp sampai pkul 4 tu.. mmg tak daye lagi dah.. terus balik pegi klinik.. Doc. kate muscle bengkak... ( tu saintifik nye..) kalau org kampung kate.. urat dah masuk angin ler tu....disebabkan aku mmg xleh nak bangun atau berdiri tegak langsung.. jalan macam nenek yang bongkok tiga tu.. tesangat la sakitnya tauu!!!! huhhh.. aku diberi MC.. Jumaat memang tebaring satu hari..
x leh jadi nehh.. aku SMS kak long, nak kena mengurut gak nih.. Kak long pun mmg dah arrange kan aku ngn tok bidan sorang ni( kak bidan sbb die muda lagi)... masa aku besalin dulu.. tp masa tu aku operate ngn baby kunennn plak.. so cancel la appointment ngn kak bidan tu... kira dia mcm tau la history aku.. n dia mmg baik ngn kak long pun..
sabtu nye buat appointment mengurut... huhuuu.. menjerit2 aku masa dia urut tuh.. jenuh laa dia dok leterkan aku.. bukannya apa.. masa pantang tu.. aku

1. tak pakai stokin
2. banyak tededah dengan angin ( tdo bawah kipas rilek je.. kadang siap ekon)
3. tak makan jamu2 ( sbb masa tu baby kunen yg sangat panjang) --> aku x cite lagi pasal Aira kena kunen yang lama = 40 hari lebih sampai habis pantang die still ade kunen... sbbnya.. (panjang cite dia.. nanti2 la aku updet.. sedih sgt masa die kunen lama2 tuuu)...
4. tak pantang dengan betul2..
5. tak pantang betul2... lagi 8 kali...

sampai kan kak bidan tu sound aku suh makan balik jamu2 atau ubat2 yang aku beli dulu yang belum terusik tu... huwaaa... sakit badan dia ngurut.. tapi alhamdulilllah.. lepas 2 jam.. aku buleh duduk dan bangun dengan senang.. dh leh buat senaman lunjur lunjur kaki... banyak le daun2 dia bagi suh aku balik mandi.. hehee... maka.. aku kena la berpantang semula..
1. No ICE cube..
2. No makanan-makanan berangin....
3. makan ubat HPA
4. kena pegi ngurut sekali lagi...

adekah ini kesan dari epidural? hehh tapi aku rasa ramai amik epidural kan.. xkan korang x sakit pinggang cam aku kan.. mesti korang baik dan berpantang.. atau.. aku punya pinggang mmg kerorrr... sebelum ni pun aku mmg slalu sakit2 pinggang.. penah jatuh moto laa.. jatuh tangga la...

kesimpulannya.. jagelah kesihatan diri sbb masa kita sakit.. nak dukung baby pun tak leh.. sedih woo...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails