Wednesday, October 29, 2008

en3 caca merbaa...

personal life...

sengalnye aii...
"Mama ngan Aira..Aira ghimaihh aih..mama sengal nak gesel2 ngn pipi gebu Aira.. heeheee "


ni plak...ya.. this is faverett katun Aira....
n dia sangat suka lagu part ending time tu.. yang music saja..skang ring tone aku ngn hubby guna lagu ni la.. every time dia nangis me n my hubby bg dia dengar lagu ni from hp... nnt dia senyum.senyum...pastu mcm angguk angguk kepala..(macam pahamm je kan...)..kengkadang balik kja awal sempat lagi tengok sponge bob yang pukul 5.30 ptg tu kan....time ending nnt tangan dia kepak2....kakidia tendang tendang...hehee...besh beshh tengok Aira nari sponge bobb
working life?
i am tooooooo friiiiiii okey!! haihhhhhhhhhhh......is everyday like this ar, lalalaa... bapak bosan wei.. aku kan suke cabaran..suke keje byk..suke bz bz kan... ni sume dibekukan..mau bekuuu pala otak nih... laghat nak hapdet blog je kan....haihh ler.... ape kess?!! replacement pun beku.. projek baru pun beku.. ..sume beku... hari2.. berchit chat ngn team mates lorr... cite tuu..cite ni.. so far derang ni amat friendly la.. n hari2 ajar aku ckp kantonis.. hoisekkale.. mouuu waa.... yauuu.... eikk erkk sang... sip fann... mcm2 lagi lor...
ni pulak pic aku kat opish tengah buat "kolam nasik".. main beras2.. tak baiktau derang ni membazir beras...cuba bayangkan org miskin yg tak mampu bli beras... kta leh buat deco cam ni plak kan...ish ishh ishh....tu hasilnya..gambar merak.. merak begitu sinonim ngn india yekk... ntah ape la maksudnye..aku malas nk explore..
Friday ni plak ade halloween party... kena pakai ala ala ghost gitu.. kena cari costume...hishh.. x de keje aku nak pakai costume costume bagai ehh.. bukan budaya aku tau sambut halloween nihh... tak tau ehhh nak pakai apa..pakai jeans ngn tshirt dah le.. so aku xparticipate.. i kan org kampung..mane tau sambut2 halloween nih..mat saleh sambut la wei...
pas tu kan... sbb IT requirement dibekuukan.. maka, aku nyibuk2 jugak buat shared services, syok gak shared services nih tau.. requirement dia mcm call center, data entry, underwriting, tapi tak senang jugak wooo... sbb kena ada background insurance.. tp kalau call center ngan data entry tu kacang je lah...

social life..
ehh.. ni pic Ahad ari tu... yang kengkawan ai datang beraya umah ai tu...

ni Aira wif Shasha n Suffiya... Shasha looks very the caring... sayang adik gitu.. so Linda, cari adik satu!! ngeh ngehh.. suffiya lak..mcm kene senyumm ke?
x ramai pun xpe la.. janji leh eratkan silatulrahimm gituu....



ok la..sekian, en3 bosan dan caca merba aku untuk kali ini........

Tuesday, October 28, 2008

masak untuk makan...makan kena masak..

syiokknye weekend panjang2 kan... 3 hari pun rasa x puass...
apsal dipavali xde 2 ari public holidays arrhh???
...hishh..melampau lak aku.. nak cuti sendiri2... apply AL lor....
so, weekend nan indah lalu...

sabtu, aku telah menyakitkan buntot Aira dengan membawanye ke klinik utk di jabb... 5 bulan, last timbang aritu 7.8kg... pas tu yang sabtu tuu 8kg je.. naik 200g...2minggu naik 200g.. tp napa Aira mcm nampak susut jek.. may be sbb dia dah mula lasak..

sabtu kitorang membizikan diri dengan mengemas umah yang dh mcm tongkang pecah.. lipat baju yang menimbun..dobi baju for the whole week... mengemopp umah... hishh penat tauu... tapi puas hati tengok hasilnye.... mula la berangan angan lagi..kan best kalau ada umah sendiri... (bukan umah sewa).. leh decorate lawa2.. curtain indah indah... perabot cantik cantik.... ni umah sewa nak paku sebijikk pun pk 8 kali... .. tak besh...

ahadnye...dan seperti yang dirancang, walaupun tak ramai yang join... but still meriah... dengan kedatangan kengkawan, Linda wif shasha , kak anna wif suffiya, kak as wif adzriq ngn fit, n zizo...
mulanya suspen gak kalau reramai dtg, mak cik nih dah laa xpandai masak kan...stakat 2 3 org makan, berani la aku masak..tapi... hentamm aje laa masak sempoi2... takat2 spagethi tu leh la menggagahi diri.. tak kan nak jamu spagethi je.. sian kengkawan aku dr jauh2 datang.. tambah menu, buat nasik impit sket2... ngan kek batik dr resepi cik mazrah ari tu.. hehe.. seb baik menjadi sume masakan ai... kalau tak, malu denn.. dah le terorr bebenorr masaknye..
then follow derang pegi beraya di umah Linda.. kat umah linda, pes time makan mihun siam singapore, sedapp weii... aku suke kuah dia.. manis manis pedas gitu.. betambah pinggan la makan... pas lepak2 jap, tengok sundel bolong..tapi xdan habis sbb kitorang meneruskan destinasi ke umah Geetha, biasa laa, Aira kalau dah ngantokk dia kan kuat ngamuk.. asal ngantuk je ngamuk.. so bile ngamuk kena le gerak.. dah dpt tido sket dalam keta, sampai umah Geetha pun dia smbg tdo dia... umah Geetha, makan lagi!! nasik beriani ayam.. ni pun sedap.. kak anna ngan slumbernye taapau.. hehee.. sempoi la... selesai di umah Geetha, kami mengundurkan diri... sbbnye malam tu ada makan2 kat seksyen 8, BBB.... tapi sampai umah je sume dah keletihan.. kansell la pegi kt seksyen 8 tu....

seninn.. hari merehatkan diri.. tapi bosan la kan rehat je.... test masak2 pun best jugak.. since aku yang jahil memasak ni kena la pandai kan diri untuk memajukan diri sendiri.. ye tak? bukak buku masak masak yang kak lang adiah kan khas untukk aku.. selak2 .. hish... tom yam ni nampak cam sedapp jek.. Bi, tengahari makan tom yam naa... terus.. gegass aku pegi kedai runcit depan tu... beli2 barang... balik umah besilat didapur..dah tak irau Aira dah.. Aira syok main ngan daddy dia tuu.. senang laa aku nak masak... hasilnya... superb beb!! (kene la puji sendiri kan...) .. pas tu celur plak bihun... jadi bihun tom yam... heheee... pas ni lagi semangat den nak masak nihhh...

cepat la cuti panjang2... hari cuti jek leh masak macam2...

tapi kan... rasa macam diri ini sudah gemok!! sebabnye mukanya makin bolatt... huhuuu... tak mo gemukk.. nak diet!! nak diet!!! harus aku kena ingatkan diri sendiri... diet laa wahai cik azlina.. nanti baju2 suma x muat.. huhuu...

den masak2 ni nak suh laki den gemokk... bukan den yang gemok... tapi laki den ni susah sangat nak naik badannya..naik pun kat perut je.. cam ne tu?

cam ne nak dukung aira nnt ?cam ne?

Friday, October 24, 2008

HOW it could be?

lepas baca blog ni http://syazadina.blogspot.com .. sayu sangat rasa.. mmg saya xkenal tuan punya diri... blog pun baru sekali menjengah.. tapi.. hati ibu.. dapat saya rasa kesedihan mereka sekeluarga....

terus rasa nak balik!!

terus sms nurseri Aira, Shikin...
terus tanya Aira buat apa?
dah makan ? dah tido? ngamuk x nak tdo tadi?

sekali lagi aku dalam dilema.. babysitter? nurseri?
takut? risau? tak tauuu!!!!

citenye camni...

3 ari lepas aku lahirkan Aira, baru aku balik ke umah kat Puncak Jalil tu.. masa discharge tu.. tak nampak pun yang aira ade kunen.. dah balik umah, ari sabtu ade le kengkawan datang ziarah nengok Aira ngn mamanya .. masa tu tengok Aira asik tdo jek... letih agaknya anak mama ni travel dr Bangi ke Sri Kembangan (mcm jauh je bunyinya...)..

hari ke -4 (ahadnye)... dah nmpk mcm ada tanda2 kunen.. nmpk kulit die mcm ade sket kunen.. then dipekuatkan lagi dgn kedatangan cousin aku.. cakap nmpk cam kunen.. aku , mak n enche dmin dah cuak jugak.. sbb tatau nak buat cemana n kami prefer nak balik SP... tp aku kan operate...manaleh gerak banyak2 gitu...

hari ke5.. mak aku makin susah hati... aku? lagi la susah hati kan.. mana ada experience apa.. pastu.. enche demin bawak pegi klinik...kitorang xbawakpegi Azzahrah balik sbb geram... dah la charge mahal.. masa nak discharge tu xdak pun derang ckp baby nmpk mcm ada tanda2 nak kunen... so kami pun pegi klinik biasa.. Doc cakap.. ada kunen tu.. tapi biasa la.. x kritikal... then mak aku tanya, sbb aku ni operate, leh ka balik SP? jauh tu pejalanan.. takut gegar2 nnt tebertas plak perut... Doc cakap boleh ja... apa lagi... sampai ja umah.. enche demin pack2 barang.. terus segera gerak balik ke SP... mak aku ni tak konpiden klu dia sorang2.. kalau kt SP.. ramai ada.. abah ada, pak chaq ada, mak bapak mertua aku ada.. so ramai orang2 tua yang leh bagi petuua itu dan ini....sampai di SP.. perut aku memang cramp gila.. langsung tak leh nak duduk.. baring je.. makan pun besuap la...

hari ke 6.. enche demin pegi daftar Aira kat klinik kesihatan.. dgn segera nurse mai umah naik moto... mai ja umah.. dia tengok Aira.. dia suh bwk p klinik nak check darah..bapa bacaan bilirubin ke apa tah.. kali petama bacaan OK.. ada kunen tu tapi tahap x merbahaya...

aku rasa.. kena ulang alik ke klinik kesihatan tu ada la ...sampai 14 hari.. then derang dah suspect prolong jaundice... so kena refer kat Hospital Sultan Abd Halim... buat appointment ngan paed suma.. nasib baik.. bapak mertua aku tu dulu keja ngn hospital ..tp la nih dah pencen.. so dia still ada contact ngn org spital.. xyah tgu lama2.. terus masuk jumpa Doc ja..

kali pertama cek kat spital masa tu baby dah hari ke 14.. dia amik darah... nak cek kut kut hati dia x berfungsi ke.. sbb normally jaundis ni akan berkaitan ngn hati..kalau hati tak kuat nak buang bilirubin tuh.. sbb tu la jaundis dia lama.. banyak jugak darah Aira kena amik..cucuk kat tumit tu.. derang tak bagi ibu bapa masuk..tp,, bapak mentua aku masuk ..dia pun xberani tgk..sbb drh yang amik tu agak banyak.. satu picagari tu la.. sbb nak test lab tu..lab ni..
seminggu lepas tu.. hari ke 21 aku rasa.. pegi tengok result darah tu.. Alhamduliillah.. suma normal.. Hati Ok, paru2 OK, buah pinggang OK, sbb tu berat dia naik mcm biasa.. perkembangan pun cam biasa... tinggi naik, lilit kepala suma derang cek sbb takut la kan... then derang suh plak amik test air kencing..


<-- kecik je nih...

macam mana nak amik test air kencing baby?? rupanya derang abgi satu beg kecik.. yang khas tu tepek kat ***** .. so pas mandi.. terus kami buh benda tu tunggu dia kencing.. Doc pun pesan.. kalau leh biar dia kencing kat lampin.. sbb nk tengok air kencing dia kuning or x...
tak..kencing dia x kuning... kena kat lampin jernih je kaler... tapi kenapa dia masih ada kunen??
susah hati laa aku ngn mak aku nih.. satu SP la susah ati.. taman keladi vs taman orkid...
petua orang macam2 kami try.. bagi mandi air daun hujan panas, air buah keranda, air kucai, air kelapa... segala-galanya laaa... makan sengkuang cina.. mutiara cina,..susu kambing.. apa yang kami tak try..suma kami buat oo.. tapi ada jugak kuning tu...

yang pelik nya.. kenapa DOc tak admi babay kat spital?? aku pun pelik... kalau dah tau baby aku kunen prolong jaundis.. admit laa weii.. marah sebenarnya aku time tu..sedih tau.. mcm2 kami buat tapi tak ilang lagi kunen dia.. ayaq penawaq..ayaq jampi pun kami cuba...

<-- nampak kan muka dia.. mcm ada kuning2..

Doc cakap lagi.. ni kalau next check up, pas test airkencing, baby still ada kunen.. kta nak amik air tulang belakang!!! Oh my God!! tu yang paling aku takut sekali.. byk aku dengar org amik air tulang belakang pas tu ada yang jd sindrom down la.. macam2 kesan la.. tapi Doc cakap.. tu tepulang pada family... derang tak paksa.. sbb derang cakap.. baby everything OK.. hati OK. jantung OK, organ2 dalaman OK.. so x mungkin akan seteruk tu.. but still kami tak mo buat tu (amik air tulang belakang).. Doc tu cakap lagi.. "cuba stop breast feeding tengok..sbb mungkin baby kena KUNING SUSU IBU...dalam dunia ni 1%-2% saja baby kena kuning susu ibu..selalunya kuning biasa... kuning biasa tu laa.. yang kena banyakkan breast feed" (memang aku ingat part ni.. sbb Doc tu smbil dia cakap.. dia tengok tepat2 mata aku... slow je dia cakp.dia nak konpiden kan aku...

balik tu aku ngan mak aku pelik..sangat pelik.. macam tak pecaya ja cakap Doc.. aku pun buat research pasai kuning susu ibu n prolong jaundice.. mak aku kata.. xpa.. kta try stop breast feed.. huh.. nak stop bukan senang beb!!! nangis2 aku ngn mak aku tengok aira nangih rindu nenen dia.. tak leh tdo sampai ke siang...

then.. pas check up yang antar air kencing tu..hari ke 45.. dh abih pantang 44 ari dah pun.. aku ngn mak aku pun sangat konpiden yang Aira dah tak dak kunen lagi dah.. Doc mengesahkan Aira dah x kunen!! yeayy!! Alhamdulillah.. aku sangat2 besyukur.. xpa laa xleh minum susu ibu pun janji Aira sehat... balik tu terus aku buat kenuri .. sedekah pisang kat Masjid, gula-gula kat bebudak lorong tuh..
so.. kamu kamu sekalian... masa aku mengharungi saat saat getir dan suspen tu.. banyak aku dpt advice.. time ngandung.. jangan makan benda2 yang asid sangat..contohnya asam..aku dulu mmg feveret seeh asam tuu.. pastu jangan banyak makan mi kuning.. tu pun faveret mak cik gak.. mi rebus..mi kuah.. mi goreng.. sbb ada pewarna.. pas tu.. kalau berdarah O+.. jangan la amik epidural or bius banyak2.. dadah masuk dlm darah.. susah nk kuar.. ni kalau aku penagih ni msti aku ssh nk benti.. (hishh.. merepekk ja.. Nauzubillah..) mcm2 lagi la... pada aku.. pengalaman ni sangatt2 memberi aku pengajaran.. erti pengorbanan seorang ibu.. mcm mana mak aku pun berkorban untuk cucunya.. tak tdoq malam2 .. hurmm..

<--- aira dah sihat!! yeayyy....


Wednesday, October 22, 2008

Lagu Tema Aira.. =)


ngeee... saya sangat suka tengok Aira bila dia senyum.. saya sangat BANGGA dan BERSYUKUR dapat ANUGERAH yang terindah dari-NYA..

lagu tema .. kami nyanyi since baby dlm peyutt lagi..
MANA BABY.. MANA BABY..
BABY SINI.. BABY SINI...
APAKHABAR BABY?
BABY KHABAR BAIK...
BABY COMEL...
BABY PANDAI...
(nyanyi ikut lagu are you sleeping..are you sleeping.. brother john?)

pas tu lagi.. sblm tido sambil golek2 atas katil... sambil borak2 ngn enche demin..
kitorang slalu ckp mcm ni..,.
AMIK MATA sayang.. buh kat baby..
AMIK KENING sayang.. buh kat baby...
AMIK IDUNG abg.. buh kat baby...
AMIK MULUT sayang.. buh kat baby..
AMIK DAGU sayang.. buh kat baby...
AMIK PUTIH abang... buh kat baby....

ALHAMDULILLAH.... berkat cakap-cakap kitorang tetiap malam sblm tdo.. di makbul kan Allah.... tu dikira doa la jugak kan? cume idung baby tu ikut mama jugak.. jadi idung besar.. x mancung mcm daddy..
ape pun.. saya besyukur sangat baby sihat dan sempurna..

masa baby kuning dulu.. takuuuuttt sangat.. siap amik urine test Aira.. tinggal xamik air tulang belakang je.. (aku masih utang entry prolong jaundice).. then Doc. advice try stop breast feed.. memang siksa nak stop breast feed.. ye laa.. tengok die sedap je minum.. susu banyak.. xkan aku xmau bagi dia isap.. mak aku yang banyak bg semangat dan tolong,.. tiap2 malam Aira nangis x boleh tdo.. sbb kebiasaannya dia akan melekat kat nenen baru dia tdo... tp sbb ktorang nak cuba stopkan breast feed.. mak aku bawak dia tdo bilik belakang.. dengar dia nangis pun aku xleh tdo.. last2 me and my mom curi2 bagi .. dia minum sikit.. aku tarik puting balik...
mandi air daun segala daun dh bagi mandi..
sengkuang cina.. mutiara cinia.. air kelapa..suma kami try...
then masa last checkup (after stop breast feed ) .. mmg Aira dh tak de kuning lagi.. masa tu umo dia 45 hari.. perhh.. Doc ckp ni prolong jaundice... disebabkan aku bedarah O+.. then aku c-ser.. epidural, bius, pelbagai ubat dh msk dlm darah aku... n darah O+ mmg kuat.. susah nak ilang..

sbb tu laa.. AIra stop breast feed awal.. tak pe la.. sekurang2 nya Aira dpt rasa susu ibu jugak (nak sedap kan hati sendiri..)..sedey memang la sedey kan.. asalkan Aira sihat.. aku syukur sangat..
buatnya ada kesan sampingan pro long jaundice tu??? lagi SEDIH kan?

sbb tu aku bersyukur sangat Aira sihat ..alhamdulillah... =) tambah2 tengok pekembangan dia skang..pandai gelak2.. pandai main tuttttt chaaaakkk .. tuuttt chaaakkk...ngan daddy dia..pandai main cak cekuk udang gamit...


Aira ngan aksi side kick.... muka tak puas hati nih.. skang kalau lambat buat susu jaa... dia mengamukk.. ngantuk nak tdo pun kuat mengamuk... perangai kuat mengamuk nih aku tatau laa dia ikut sapa.. ikut mama dia kut.. peghongoiihh... bahasa kamus dia mungkin perengus..(xsure la kan)..


ni excited nak gi jalan2.. =)

Monday, October 20, 2008

en3 berangan-angan...

salary lom masuk.. but me start to write down my list to buy for this month ...

1 .sandal/shoe for work and jalan-jalan






2.ZA white light compact powder (dah tinggal serdak2 je bedak aku nih.. )




3. new hand bag (since when i admire white hand bag nih?)...





4. perfume dah ujung2 botol.. (erkk.. Bi, bley ka? )




hurmmm... tu barang2 besar.. barang2 umah.. barang2 baby..list die kecik je.. tulis kat note pad je.. list ni nak bagi enche demin nampak... kan kan... mane la tau kan.. kut kut durian runtuh kaa.. Aminnnnnnnn........
sbb recruitement slow down kan.. aku pun mcm rileks la sket.. siap plan2 cuti..
pas tu.. tambah features nih .. invited from ex-team-mate..
pas tu.. nak apdet aktiviti weeekend lpas.. tapi tunggu gambo dr enche demin.. al maklumlaa sini banyak sgt restriction nye... aku usyar gak bende nih..




usyar je la kan? saje cuci cuci mate.. since CHEBU aku yang semakin busuk tu macam2 dah perangai dia...

dan jugak benda nih...




hishh.. ni sume angan-angan me saje.. saje xde keje berangan-rangan la ai... :P


" KEEP YOUR EYES ON THE STARS AND YOUR FEET ON THE GROUND my dear Azlina.."


Thursday, October 16, 2008

cite saya..

kali ni saye nak cite pasal saye plak!

semalam kan.. x-bos saya kol saya.. kununn2 mcm nak tanya adekah saya akan kembali besama x-kampeni saya?! derang dh move to cyber.. saya pun cakap la.. xnak.. sbb skang saye dah selesa di sini..
recruitement kat sini amat bebeza dengan recruitement sana.. sana saya asyik streshh saja kan.. nak nak pulak tu.. x-bos saya tu jenis yang kijam... maklum laa dia bukan org Malaysia.. dtg sini cari duit.. bawak balik india sana berkoyan koyan.. mane tak nya, gaji sebulan 5 angka.. anak2 buah dia x sampai suku pun gaji dia tapi keja setengah nyawa.. saya dengar sekarang weekend pun derang kene keje! owhh!! tidakk!!! saya tidak sanggup utk keja di hari weekend.. kerana weekend saya amatla bermaknanya...

sejak ada si chumel itu.. saya tak sanggup berjauhan lama2.. hari hari dtg keja 8.30 (ekceli masukekje kul 8.00am tp saya saja masukkul 8.30).. balik sharp kul 5.30ptg... kul 6 saya dah leh golek2 besama si chumel saya..
sungguh bermakna masa saya sekarang!!

so, tak kan saya nak mencari susah lagi kan!?!

ekceli saya dah di permanent kan disini.. alhamdulillah.. lagi 2 minggu saya punya tarikh cukup 3 bulan probation period (28 Oct 08) , semalam saya dah buat appraisal dgn boss saya kat sini.. saspen gak saya sbb dengan keadaan ekonomi yang sebegini kan.. saya masih dlm probation so agak bahaya gitu... nak nak pulak isu kampeni saya ni satu dunia tahu... ekceli.. US site yang effect teruk.. Malaysia, dan Asia masih stabil.. susah la saya nak explain.. tapi hari2 saya baca paper dan dpt notification dari US still ok.. so kurang la sikit kerisauan nya.. sekarang ni nak cari keje susah.. nak nak HR ngn recruitement nih.. saya suka keje saya skang .. saya dah tak tension2 lagi.. tdo malam pun nyenyak jek.. dulu saya smpai termimpi2 laa memalam tingat keje.. saya suka keja skang jugak sbb sangat dekat ngan umah saya... tak perlu face traffic jammed.. jimat minyak..jimat parking.. hari2 datang keje pun saya ceria saja... harap2 masalah global ni x kan berlarutan.. target 6 bulan kut.. ala.. dulu masa saya keje main2 kat MAS tu pun derang mengalami masalah yang sama.. tp skang derang dah OK.. dah siap leh bagi bonus lagi..
oo.. saya dapat bonus ke ehh? hurmm.. mintak2 laa dapat.. banyak cita2 saya nak buat nih...

ok la...saya nak makan epal .. =D.. bf ngn epal.. mcm omputih la plak!! hihiii...

Monday, October 13, 2008

susu formula+nestum+bubur

sabtu pi cucuk Aira for 5mths nye..
Berat? sudah 7.8kg ini adik....
Tinggi? sudah 71cm...
bagus tul Aira time cucuk sikit pun x nangih...
siap angkat2 buntot dia.. cucuk ni 3 serangkai ke namanya.. tapi Dr cucuk seperate.. dia suh dtg lagi 2 minggu.. Kenape die seperate kan ek? Adakah untuk mengaut keuntungan??!!
Tpi dia cakap tu utk elakkan dr baby demam sbb cucuk yg 3 serangkai tuu mmg selalu baby demam nye.. aku ni pun iyekan aje laa...
Bukan baby saje kene cucuk.. Mamanye pun kene cucuk.. ini cucuk planning maa.. 3bulan sekali..huhuu.. cucuk cari penyakit.. kalau x cucuk nnt cepat lak Aira dapat adik..hahaa...
tapi aku kan c-ser mana leh pegnen lagi.. atleast 2 tahun...

petangnye gi umah Azza... Aira moody jek.. dah la baru kene cucuk..Mama bawak jalan2 plak.. Orang nak tdo pun x puas... sapa pegang jek dia buat muke cebek.. then terus huwaaaa...

Ahad operasi mendobi.. enche DeMint dengan baik hati tolong basuh baju dr pagi sampai ke tengah hari.. pas abis mendobi baru pegi open house umah kwn Bi..
petang tu kononnye nak p umah kak lang tp cuaca mendung aja.. tido pun sodapp...
bangun tdo.. aku merajinkan diri masak utk makan malam..

me dah test Aira dgn nestum beras + susu (tin kaler biru).. dan jugak nestum beras (tiin kaler hijau).. yang tin biru tu aku bancuh cam susu biase je, tp buat cam cair sket.. die minum sket je.. pastu x habis.. yg tin ijau tu.. aku campur ngn susu die.. 3 sudu susu + 2 sudu nestum.. habis di minum 1 shoot.. hoo... ni lagi sedap la kut.. monitor 2 hari tgk die nye poo poo cam biase .. tp memula tu amik lajak gak nak terannn..
Paed adviced dah blh cube bg makan.. masak bubur nasi sendiri lagi... letak carrot .. letak kentang... hurmm.. tp kalau nak yang macam tu.. aku prefer tunggu betul2 die turn to 6 monts.. lagi bape minggu jek pun kan... baru kompiden nak bagi makan..
makanan-makanan lain pun ade gak riki-riki.. hurmmm banyak la jugakk.. smpai aku kompius nak cube yg mana dulu.. orang dolu dolu bagi anak derang makan lenyek ubi atau pisang je kan.. tak pun biskut marrie.. kte skang nih sume dalam tin atau kotak jek.. pegi shopping complex.. baca laa satu satu kotak yang mana sesuai..
me tengah buat research pasal Susu Formula gak nih.. dah nak kena tukar susu Aira nih.. susu ape eh yg sesuai?
Any suggestion??! since dlm forum ramai sangat cite pasal Enfa .. nak jugak try.. sapa2 ada try susu nih?

ps: :YaWn... lately our site very cool and rilex.. datang keje at 8.30 going home at 5.30... lalaa.. syok gak keje cam nih.. lepak je..

Thursday, October 09, 2008

Solid Foods for baby

hurmm... lately aku tengok Aira selalu sumbat jari dia dlam mulut...
hisap jari tu mmg biasa la.. tapi kekadang sampai 2 2 tangan dia buh dlm mulut dia..
pagi tadi.. sambil aku besiap nk p opis.. sambil makan roti ..
skali tengok Aira tgh tengok aku... tenganga jek mulut dia..
mesti dlm hati dia.. sedapnya mama makan . ..
haihhh... kesian plak aku tengok..

mlm semalam my old fren dr sek ren (nearly 14 years tak jumpa) datang beraya.. dia pun ada baby boy, nama Fawwaz Hakim - lebey kurang sebaya(muda seminggu jerk dr Aira).. kitorang cite2 la pasal baby memasing.. baby dia.. still xleh menerap.. so die mcm risau.. tp baby die keras.. siap leh bediri tegak lagi.. thats y i told her.. lain baby lain development nyer....
Aira kekadang bediri cam lembik2 lagi.. mak aku ckp.. maybe sbb dia girl.. girl kan lomah lembut..and some more dia tak minum susu ibu.. =(
and dia sah start bg baby dia makan since Fawwaz umo 3 bulan lebih.. hurmm.. aku pun dah start bg Aira nestum 2-3 minggu lepas.. tp sometimes die punya t*hi tu macam keras dan kekadang mcm cair sgt.. kekadang elok jee.. kompius aku nak proceed bg nestum ke x?
atau nestum mana yang sesuai.. nestum beras tu ke? nestum beras + susu ke? atau ada makanan lain lagi yang lebih sesuai..

maka...
aku dengan gigiihnya buat research pasal makanan baby nih..

[credit to: http://www.wholesomebabyfood.com/solidfood4to6montholdbaby.htm]

"How much will your 4 month - 6 month old baby eat at his first meal?
You will probably only manage to have baby eat 1/2 of the tablespoon sized portion the very first times you begin solids. Don't fret if your baby does not "finish" a meal. Remember this is a new experience for your baby! As your baby becomes accustomed to eating solids, you will gradually increase the portion sizes. Remember, breast milk and/or infant formula are providing for the total nutrition of your baby at this stage! Read our
How Much Food Should My Baby Eat page for more information.
Many parents find their babies will push the food out of their mouths on the first few tries. This is normal however it may also indicate that your baby is not yet
ready for solid foods. Only you know your baby and will be able to decide if baby is truly ready for solids. "

Read our Solid Food Chart for the 4 - 6 month old baby below:
AGE/STAGE


The AAP recommends that an infant not be started on solid foods until after 6 months of age.
Many pediatricians still start babies on solids around 4 months of age.
This chart accommodates all ages and stages up to 12 months.


Four to Six (4-6) Months old
Try mixing together the foods that you have already introduced without allergies or reactions. Rice Cereal mixed with Bananas for example.

CEREALS
Rice
Barley
Oat

FRUITS
Apples
Bananas
Pears
Avocado

VEGGIES
Sweet Potatoes
Acorn/Butternut Squash
Green Beans

PROTEIN
None
DAIRY
None

so Aira? ready for solid foods? mari kite cube yekk...

Tuesday, October 07, 2008

Aira oH Aira!! =)

ari ni Aira 5months old... =)
pepagi nyanyi happy birthday kat dia...
senyum saja itu budak...
kembang-kembang hati aku bila tengok Aira senyum..
mangkit tidoq x nangih.. orang senyum dia terus balas senyuman...
tapi jangan time mula nak tdoq.. jenuh beperang... mata dah ngantuk tp nak main lagi..
kalau nampak orang lalu je.. kepak tangan bukan main laju suh orang dukung...
bila meneghap tu sesekali mcm dh nak angkat punggongg nya.. wahh.. cepat aira angkat muntot
yang berat tu.. cepat2 leh merangkak... x sabarnya aku nak tunggu Aira cepat besar.. =)

Aira macam Daddy ke?

Aira macam Mama ke?


Aira macam model x? posse seksi..angkat skirt sket...

Aira suke jegey mata dia bila nak amik gambar..

Aira angkat PEACE...

Aira ngn Wan...
Aira ngan sepupu2 nya....






Monday, October 06, 2008

raya dah abish ke?






besh sangat raya tawun ni...
mana pi bawak Aira..
sume tengok suma geram kat dia..
sume berebut nak dukung..
sume berebut nak cobet pipi...
sume berebut nak agah dia...
sume suka tengok dia senyum...
sume suka tengok dia yang chomel...

gambar manyak lagi.. nnt2 saya upload kan... =)













LinkWithin

Related Posts with Thumbnails