Friday, November 28, 2008

bahaya minyak angin?!

dapat nih dari email.. perkara belaku dah lama tahun 04, tapi mcm good information to share too....

Bahaya Minyak Angin! Parents Please Read!

Ini untuk pengetahuan awak dan bolehlah awak sampaikan atau pesan kepadakawan-kawan tanpa mengira kaum agar apa yang berlaku kepada anak sayatidakberulang kepada anak kawan-kawan kita dan juga umat manusia seluruhnya.Ahmad Tarmizi Ahmad Basri ( anak kesayangan saya yang kelima) 3 tahun.
17/08/04-Demam biasa dan dibawa ke klinik untuk perubatan
18/08/04-Masih deman dan perut kembong akibat tak selera makan kerana sakit tekak bengkak)
19/08/04-Saya kurang senang dengan kesihatan anak saya dan bawa diaberjumpa doktor pakar.

Setalah diperiksa soalan pertama yang doktortanyakepada saya serta isteri saya ialah??
ada sapu apa-apa minyak di perut?
bererti sebagai doktor dengan ilmukedoktorannya dia tahu bahawa puncanya adalah disebabkan minyak angin.Anak saya dimasukan ke wad.
Dia dalam keadaan koma tanpa membuka mata,berkata-kata, bergerak dan pernafasan pun dibantu dengan alat penafasanoksigen.
Darah, kencing diambil bagi tujuan pemeriksaan.

Keputusan pemeriksaan :Hati anak saya bengkak teruk disebabkan minyak angin telah menyerapmasukke dalam tubuhnya. Kencing anak saya juga mengandungi minyak tersebut.Kesemua saluran darah menghadapi kesukaran akibat minyak itu. Anak sayataksedarkan diri dan terus koma. Dia dibawa ke wad ICU dan dirawat oleh 6orang doctor, antara 6 orang doctor, 2 darinya adalah dari Jerman.Kedua belah kakinya ditebuk untuk memasukan ubat dan oksigen denganmengunakan tiub. Kedua tangan juga ditebuk untuk memasukan glukos dandarahKepala juga ditebuk di bahagian dahi untuk memasukan cecair ubat.Saya disuruh oleh pihak hospital untuk tandatangan hampir 7 keping documentuntuk membenarkan anak saya diselamatkan dengan apa jua risiko tanpa menyalahkan pihak doctor. Saya bersetuju.Alhamdulillah
. Anak dapat diselamatkan akhirnya dengan izin Allah dankini dia telah dipindahkan ke wad biasa. Dia telah pulih hampir 80% dansudah mampu untuk memanggil saya BAPAK bila saya disisi.Iklas? Ketika anak dalam keadaan sedemikian segala harta, motor besar,kereta dan semua yang ada di dalam dunia ini tidak bernilai lagi. hampir3hari saya tak makan langsung dan air mata sentiasa berlinangan, sayaseolahhilang malu dan tak bernyawa.
Azah? tolong pastikan jangan ada walaupun satu botol minyak-minyak yangdibeli direct dari penjual tepi jalan, penjual rumah ke rumah, pemberiandari jiran dan sebagainya?
kerana mungkin ianya akan membunuh anak kitasebab kita sendiri pun tak tahu isi kandungannya.
Tergerak hati saya untuk memberitahu awak dengan harapan pengajaran inidapat membantu anak orang lain dari menjadi mangsa MINYAK seperti anaksaya.Terima kasih

Thursday, November 27, 2008

tadi lunch...

makan kat old town kopitiam sri petaling .. ada besday my colleague (luckily ari nih dah gaji...klu x .. pepaham je la yekk).... aku makan... nasi lemak special... sedap..
aku makan nih tadi....

dedulu masa kat kampeni lama.. asek asek makan ala2 indian food .. nasi daun pisang.. nasi beriyani.. capati..papadom pedas... jumaat je pegi makan nasi daun pisang.. kat devis corner la..chadney marey la.. skang ni plak..asek2 makan ala ala chinese nya tempat plak..old kopitiam..kluang station.. hurmm bila la plak nak makan ala ala melayu nih? makan nasi berlauk.. ada sambal belacan..ada ulam ulam.. kena tgu majority melayu dulu eh?hurmm..


nasi daun pisang...

tu jerk apdet.. =D

jawap tagged lagi..

harinih mood saya OKEY!! =) maybe sebab dah khamis kan..esok jumaat kan, sudah tentu suke kan.. oleh itu saya merajinkan diri menjawap tag nih dari kak nani yg cool.. =)

1. If your lover betrayed you, what will your reaction be?
- hehh!! Hanging laa… pas tu sedih la jugakk sampai ati dia buat cam tuh!!


2. If you can have a dream to come true, what would it be?
- I never have a dream..come true…till the day that I found u…(laguu… yg pempuan reramai tuh..ape ke nama nya dh tak ingat..) // ok, jwpn yg sebenar.. nak duittttt banyak laa..suma org nak duit banyak2 kan..


3. Whose butt would you like to kick?
-napa nak kick butt orang plak? Buat masa skang saya tak de rasa nak kick sesapa… =)


4. What would you do with a billion dollars?
-banyak duit?! Wahh… tetiba mata jadi bulattt…memula nak abih kan loan kawin aritu.kekekeee.. loan segala loan ada, MARA/ FAMA (father mother)/ bank islam/bank rakyat/ card credit… pas tu nak beli ketta baru… nak beli lappy canggih… nak beli umah cantik.. nak beli macam2… nak beli shopping complex..


5. Will you fall in love with your bestfriend?
-Soklan menarik.. sbb aku ngn bestfriend aku nih sangat unik… aku kenal laki aku pun thru my bestfriend ok! =) mcm dia jadi org tengah la lebih kurang… ishhh tapi x menjawap pada soklan la plak…. Tentula la tidak penah fall in love ngn dia.. sbbnya dh sangat close…

6. Which is more blessed, loving someone or being loved by someone?
-Hurmm.. aku rasa being loved by someone la.. macam skang nih kan abg?~..hehee…


7. How long do you intend to wait for someone you really love?
-Lagi nak tunggu?! (hehh… aku dh tak mo ingat cita dulu la wei.. dulu 3tahun jugak aku sufferr..selamat tinggal JONGOS!! Kekee.. skang aku ada enche dMINT yang lagi besh tauu….)


8. If the person you secretly like is already attached, what would you do?
- x sesuwaii la soklan ni utk aku…:P


9. What do you pray each day for your loved one?
- permudahkan la segala urusan …. Murahkanlah rezeki..


10. What takes you down the fastest?
- hurmm.. aku ni SENSITIP… so banyak benda dan amat cepat bleh buat aku jadi down..susah nak describe…


11. How would you see yourself in ten years time?
- mama kpd (how many kids arr?)… dh jadi manager tau time nih!!


12. What do you really want at the moment of responding to this tag?
- main ngan AIRA!!!!


13. What kind of person do you think the person who tagged you is?
- caring… friendly…cool


14. Would you rather be single and rich or married but poor?
-hurmm… xde dalam list.. rich and married. :P


15. What’s the first thing you do when you wake up?
-lolokk bi.…..


16. What’s the character must have in your partner?
-jujur la… tahan dengan perangai aku..


17. If you fall in love with two people simultaneously, who would you pick?
-erkk.. tak penah la plak..


18. Would you forgive and forget no matter how horrible a thing the someone has done?
- tahh..


19. Do you prefer being single or having a relationship?
- hehh..dah sah sah aku dah kawin.. nk wat pe single lagi.. kawin best weii.. ari ari leh main kejar2 ….


20. Would you leave your family behind just to chase your dreams?
- hurm.. family first!but dependss lor..



Wednesday, November 26, 2008

B +VE !!

lately.. aku ashek terasa down jek...
apa nak jadi neh?! aku kena pk positive ni..
dulu kalau aku down aku suka banyakkan chatting.. chatting ngan kengkawan yang suka bagi semangat or nasihat kat aku.... bila kta share masalah ngn orang ..kta akan rasa cool sket kan..
tapi skang nak berchatting mmg la satu perkara yang mustahil.... chatting kut email tak sama maknanya dgn chatting kut YM.. hehehe..
mmgla dulu aku nih hantu YM.. sampaikan x-boss aku mmg tau sampai ja opis aku mmg akn online ym dulu.. ekekekee.. huhh!! sungguh aku merindui saat saat ber YM!!


apa motifnya aku buat entry kali nih?
xdak cita menarik untuk di ceritakan..
cuma mmg tak sabaq nak balik kampung!! yeshh lagi 9 hari ok!!
jumaat depan dh balik kampung.. yeayy.. =D
last balik masa ghaya posa tuh.. huhh.. lama sungguh tak balik..


lagi?!hurmm.. Aira dah boleh angkat badan dia.. sungguh teruja!!
aku laak yang teruja..
dia maintain jerk.. angkat badan.. goyang goyang.. tak larat landing balik.. hurmm cute sungguh anak mama nih.. sesekali angkat badan ..lonjak kedepan sket.. ermm bukan tahap merangkak lagi...aku rasa tahap "menyuloq"?!ataupun bahasa bakunya "mengesot" ke ni pun bahasa kedah jugak?! nnt mama upload gambar Aira tgh tonggeng tonggeng ehh.. =P


bebaru nih aku ada baaca satu artikel.. dulu(start 07 smpai skang la kan..) people always shift job ..and very easy to shift to another company .. increament pun minimum 15% from current salary... especially for technical people .. they can jump i.e from 3k to 5k easily... but.. next year.. if they want to shift job, they only can increase from 1% to 7% ONLY!!
aku rasa all recruiters out there for IT or non IT is already know about it... for non IT job.. like HR,Admin or Finance.. not so much different.. klu nk shift job naik setakat 200-300 from current salary itu adalah sangat OK. tpi tengok jugak kampeni mana ko nak jump tu kan.. jangan main redah jerk.... pada aku..kalau keja kat tempat sekarang dh stabil.. xyah la nak shift shift job buat masa sekarang.. sebab skang nih mmg byk kampeni control all the costing... n kalau korang baru je join,n tetiba plak kampeni ade mslh..derang nak retrench kan.. derang akan gunakan formula..LAST IN FIRST OUT (LIFO).. tingat plak programming C dulu..kekeke// FIFO laa LIFO lah...


tetiba.. terasa tak besh lagiii!.


walaubagaimanapunn.......... aku haruslah berpikiran POSITIF.. macam gambar nih.. kengkawan sebelah menyebelah dia dah mampusss...tapi dia still survive!! aku curik gambar nih dari sini.. hehe.. sorry arr johnny.. not informing u.. ;)


Monday, November 24, 2008

monday blues~~~

cheh!! hari hari pun mmg monday blues skang nih..
tapi petang ni aku nak balik cepat!!!
ade agenda tesendiri...
kengkawan.. doakan untuk aku okeh!!
doakan Tuhan permudahkan segala urusan buat aku...
amin ya rabbal amin..........

Friday, November 21, 2008

tagged lagi: pegnen time!

Di tagged pulak oleh my kezen ..sue mama maryam… nak tengok time kami pegnen la pulak.. =P


1. Berat sebelum mengandung
45 kg

2 .Berat terakhir mengandung sebelum bersalin
65kg .. naik dengan jayanya 20kg

3. Berat selepas abis pantang
50kg… pas tu bulan posa.. turun 48kg.. tapi skang naik balik ke 50kg…latest nih la.. 50 kg..berat ideal.. dan cun... dan seksi.. keh keh kehh.... (sile abaikain ayat ayat perasan saya)

4. Apa yang korang suke makan mase mengandungsuke makan?

Nasi lemak.. setiap pagi mesti brekpes nasik lemak.. nasik lemak sotong ke.. nasi lemak biasa ke..nasik lemak kerang ke.. tiap kali nak check up perut mesti kena brekpes nasik lemak dulu… malam lak.. nasik lemak ayam rempah ... sampai badan aku naik lemak2…. Mungkin bauu aroma nasi lemak tu menggiurkann kut..

5. Hospital mana anda bersalin?

memula kompius nak besalin kat spital putrajaya ke azzahrah ke annur ke.. last last pilih azzahrah… sebelum p spital time nk besalin tuh siapp tgk cindarella lagi.. laki aku dah suspen dah nih.. aku leh nk tgk tv dulu laa.. ekeeekee…

6. tunjukkan gambar anda masa pregnant.....at least 5 keping



saya yang chomot..


ni 7 bulan lebih,. gemukkan?!



ni plak kat umah rin, ngn aza n yana.. masa bapa bulan ekk korang? 7 kut kan?

ni plak time celebrate besday...bapa bulan tah nih...

hahaa.. nak tag sape lak nih...
Tiara..elyn..dilla... emy...lyn (mama sarah..)...aza..daan yana!! jum tengok balik rupa anda ketika pegnen dulu....

Thursday, November 20, 2008

i wonder how.. i wonder why..

Yesterday you told me 'bout the blue blue sky
And all that i can see is just a yellow lemon-tree
I'm turning my head up and down
I'm turning turning turning turning turning around
And all that i can see is just another lemon-tree.....

sigh....
no mood to blogging about wonderful things.. about happiness...
just starting to worry.. a bit worry.. and scary also.. why?
because of the global issues , economy crisis..
am i affected? yes i am..
why?
because i work in US company..
this year not so affected .. but next year.. sureness...
its not only in US company, now it come to Asia also.. even Japan feel it now.. S'pore... most of IT people who work in spore now start applying job in msia back..
even for e*s, d#l, #p, and so on... n outsourcing company also affected..
banking industry also... last few days ctbank retrenched 53000 ppl around the world.. ctbank is 1 of the largest bank as well... hurmmm... means all industries will kena tempias...

People say it happens in a 10-year-cycle, whether you are just a fresh graduate or a senior manager, having the chance to go through what the company is going through now is a life experience to learn and grow.
last 10 year.. i was in form 5.. took SPM.. n still remember that my school had to cancel 1 of seminar during school holiday because of no fund!! n now.. after 10 year.. i have to go through it as a worker.. as an employee...

"We hope it will not happen but looking at the other countries, this is already happening. We have to be prepared to address it," Human Resource Minister Datuk S. Subramaniam said today. read more

Wednesday, November 19, 2008

menan Aira...

ni pulak.. tagged dari mamanya Ayra Rahadatul... nak tengok menan Aira eh...
maka dengan GAGAH SKUDI nyer aku ngn daddy dia semalam amik picture mainan2 Aira..


Aira x banyak menan.. daddy kate skang Aira byk main ngn mama ngn daddy jek..
hhuhuuuu... cian Aira.. tp menan yang ada skang pun dia x laghat men..




here u go..


1.Playgym - cap mydear..

Aira paling suka main kat playgym dia ... suma benda dia dah explore kat matt tuh.. yang gantung2... suma dah touching touching.. siap dia tampar2 lagi benda tuh.. yang ada cemin dia belek.. (pempuan..dr kecik dh mmg suka belek cemin..)... yang bleh geget dia sumbat dlm mulut..yang bunyi konyok konyok kertas dia begustii ngn benda tuh.. hurmm... (since dia dah explore suma part.. nampak macam boring je kan daddy.. apa kata kta beli menan lainnn plak!!!) =)


2.soft toy kura-kura cap Anakku


3. teether yang tak best.. (lupa cap apa.nak cari teether baghu laa...)


4. buku AnMum cap anmum.. buku ni leh sentuh2 kat objek.. Aira paling suka pegang apple tuh..kain baldu...


5. rattle cap tollyjoy.. ni pun Aira suka gak.. suka goncang sekuat hati.. kalau mama ngan daddy dia buat bunyii "pecapp pecappp pecapppp" nnt dia akan goyang tangan ngn benda alah tuh sekuat hatiii sambil menyengih sampai telinga....


6. soft toy cookie monster.. dia suka main bijik mata cookie nih... kadang siap geget2..



nihh.. gmbar dedulu...

ni masa 3bulan lebih. sangat chubby :P




ni tengah mengkonyotkan part bunyi ketas konyot konyot...

artikel nih aku tak ingat jumpa kat website mana.. just save dlm pdf... pasal info baby development ngn toy yang suitable dgn age derang... nampak kut ehh..?? x nampak korang zooommmm la sendirikk... :P


okeh.. sesapa pemurah nak belikan pemenan kat Aira.. silela.. :P
nak tag sape lagi ni?!. xde kut...

saya suka 8 tapi dapat 7..

TAGGED lagi(kenapa 7 bukan 8.. saya suka 8..)

7 ciri wanita/lelaki idaman anda
1. kurus (tick tapi skang kena gemukkan sket yer..)
2. ensem (tick… kalau org ckp xensem pun aku ckp ensem )
3. tinggi (hurmm.. tinggi la sket dr aku..)
4. putih ( erkk supaya my kids putih laa..)
5. lovely
6. baik ati..

7. xkedekut or x bekira…

7 wanita/lelaki yang pernah anda minati sepanjang hidup
1. Yusry KRU … hahaa
2. Justin Timberlake..hahaa lagi
3. Awal Ashaari…
4. mamat sc comp yang muka dia ala2 Justin… (ermm mzrh ingat tak name die ..bdk kelantan tuh…ai lupe lak plak namenye!!)
5. xdee dahh…!

6. ? xtau

7 perasaan sekiranya keluar dengan seseorang yang anda minati**
1. nerbess weih…
2. malu xmalu sangat la.. slumber redah jerk…
3. xpenah control cun..
4. ala ala gedik pun ade gak…

5. mesti la happy
6. suspen suspen sket…
7. hati bebunga bunga..


7 tempat istimewa yang ingin dilawati bersama pasangan anda**
1. tanah suci Mekkah.. sambil menunaikan Ibadah..
2. Langkawi (byk kali dh plan nak pi, xleh leh pi lagi ni..)
3. Tokyo?
4. Ausie…
5. Pulau .. sume pulau yang cantik..
6. Korea pun lawa gak kan?!
7. Taj Mahal kut.. ( aku dpt model Taj Mahal mase first time rekrut org India..hihihii..kelakar pun ade gak.. candidate tu siap bwk sourvenier kt aku le plak..)


7 barangan/sesuatu istimewa yang mungkin akan anda hadiahkan pada pasangan anda
1. henpon
2. moto EX5 (tdi pagi dia tepon kata nak p keja ngn moto sbb asyik jammed aja.. tetiba suh aku beli kat dia EX5 baghu!! Arhh.. ampeh tui..)
3. Kasut adidas
4. perfume
5. gheta baghu since che hi asyik busuk ja..
6. boxer.. (leh aku tumpang sama..)
7. indulgence ajee bleh x bee?


7 tajuk lagu yang akan anda nyanyikan untuk pasangan anda**
1. aku ini..adalah dirimu… (ringtone bila laki aku tepon, duulu kini dan selamanya) : SATU~dewa
2.pastikan engkau dengan aku…jgn ada cinta lain..: PASTIKAN~SN
3. Accidentally in love.. (OST Shrek 2)

4. Laskar Cinta ~ Dewa
5. Cinta Datang Lagi ~ Dina
aler… x cukup T U J U H.. sbb aku xpandai nyanyi..


7 mangsa seterusnya
1. Linda
2. Kak Nani
3. Mazrah
4. hailmi aka emi
5. darkwan.. (ko berhibernate ke skang)
6. yani (ko jarang jawap TAG tapi aku TAG jugak!)
7. uhh.. sape yang rajin jawap TAG..

Sebab skang dan akan datang saya x berapa SEBOK… maka saya telah jawap TAG yang memerlukan bepk sejenak.. emi, saye dah buat.. =P..
Tiara, Tag awak panjang sangat, kena byk pikir plak tuh.. so makan masa sket ye…Tag menan baby blum siap.. gambarr blum sampai..

Tuesday, November 18, 2008

desktop - ni pun nak tag?!

its seems like very boring if im not update my blog..hehee..( dah ketagih ler plakk )

but i have nothing to update lorrr... (actually got tag from Tiara about menan Aira)..

keep it for tomorrow update yer =)

what is your DESKTOP background? bleh tak ni pun nak buat TAG??? heheee

buat le wei.. dalam PC memasing sure ade desktop background kan..xkesah le PC kampeni ke.. PC sendiri ke.. LAPTOP kampeni ke..LAPTOP seniri ke kan kan....( sambil sambil angkat kening.. mcm Aira buat nehh.. =) )

ai tau.. u all memang sporting..so this tag goes to sape sape je la.. saye tak pakse.. tapi kalau xsebok apesalahnya layankan en3 nih....

...dan... ni la desktop background saye... =)

Monday, November 17, 2008

february vs november

apekah kaitan 2 bulan di atas?

hehee...kaitannya.. projek bulan Febuary... hasilnya bulan November...

tak paham lagi ke?

aiyaak.. kan Febuary bulan chenta kan.. ade valentine lagi kan... ape bagai sume...

makenye... projek di bulan Febuary hasil bulan November la.. hehee... projek apa?

tu la.. projek yang memakan masa 40 minggu atau 9 bulan....kekeee...

paham dah kan?

bukannya apa.. bulan 11 nih... tetiap minggu ade celebrate birthday! penat la makan kek.. cheese cake, blueberry, indulgence.. jelly cake.. series.. tetiap minggu.. minggu lepas 3 kali kuar celebrate birthday .. (abih duit aku..tiap kali kuar makan ..dutch..pastu makan hebat2...) hehhh..

so.. kepada sume orang2..kawan2.. yang sambut besday bulan 11... happy birthday... =)

ps: entry merepek... yang sangat merepek...



Diaper Bag AiRa....

wohh.. telah di tag oleh dilla, apakah yang ada dalam Diaper Bag Aira?
sebelum tu.. meh saya nak story kan alkesahnya

nampakkan Diaper beg Anakku tu kan.. memula
shopping barang2 baby... kami dgn excitednya membeli beg anakku tuh, bukan murah weii.. mahai la.. RM 59.90 tauu.. pas tu la nih menyesaii.. menyesai sbb GUNA HANYA SEKALI!!.. masa nak besalin.. buh barang2 baby pi spital.. sekali tu je guna..
napa x guna dah sekarang? Kerana....rasa sangat x convenience.. besaq... berat... x besh.. x cun.. pengajarannya kengkawan.. masa nak beli pikir laa dulu betui2.. ekceli aku cari beg Anakku yang galas belakang tu.. mcm beg pack tu... tp xdak.. ada jenih nih ja.. tapi sekarang.... amatlah menyesal....huhuu.. ada sesapa nak beli 2nd hand? akak juai murah je.. hehee.. xpun akakk buat present kat mak long la.. atau kat sesapa la.. baru sekali pakai..masih baru .. =D

okey, bebalik pada beg diaper Aira skang..ni beg yang digunakan sekarang... Percuma dari AzZahrah.. xyah beli mahai mahai... jumm kita tengok apa ada?! =)




- pampers 3
- baju spare (romper)
- handkecip..
- botol air (air masak suam)
- tupperware susu 3 bilik
- botol susu spare
- menan.. (optional)
- toiletteries set (bedak ngan baby wipes ngan minyak nona roguy)


.. benti makan mee goreng japp... sedap woo.... pandai gak aku masak eh.. hehee.. ni laa org tak reti masak bila dh masak suma dia nak riak!! :P bek pi kat aku la kan... aku mengaku apaa aku xpandai masak.. tp aku ada inisiatif nak majukan diri!! yeahh!! mari belajar masak besama saya setiap ahad jam 12 tengahari.. hehee... =)

ok.. sambung diaper bag Aira..


mari menyumbat dlm beg...


so.. ni la beg diaper Aira kalau nak p jenjalan, everytime nak p jenjalan tengok destinasi gak...lama ke..kejap ke... kalau p umah kak long kt bangi tuh... saya angkutt sekali ngn bakul toiletteries.. bakul susu..n boyan...
kalau p sekolah (Nurseri) lain plak Diaper beg nya.. next entry saya buat beg sekolah Aira plak ehh... syok gak apdet ape dalam beg sekolah dia....

ps: ekceli saya memang tengah mengushar ushar beg diaper yang sangat convenience dan murah dan cun dan senang di bawak... hurmm....

Friday, November 14, 2008

kena tag dan men-tag kembali..

di tagged oleh kak nani:

1. take a recent picture of you or take a picture of yourself right now.
-(right now??? tak leh nk upload gambar la kak..amik bleh tp xleh upload.. so ni picture pagi tadi sebelum dtg opis.. di upload dan di send oleh enche demin ke email saye dulu...PALING RECENT!! ) tapi gambar sekeluarga la plak..heheee :p

2.Don't change your clothes, don't fix your hair...just take a picture.
-(pepagi nak p keja muka comel la lagii...)



3.Post that picture with NO editing.
-(x edit pun, resize jek.. besar sgt..)



4. Post these instructions with your picture.
-(ni kan dah post....)



Tag 10 people to do this
1. yana ibu ammar
2. dilla ibu ziyyad
3. tiara ibu ayra
4. elyn ibu wafiq
5. emy ibu emily
6. finaz ibu shasha
7. azza ibu ayrill
8. irises =)
9. darkwan (wan gelap)... haha...lariiii TM
10. sumaaa yang nak amik tag nih, silekan....!!


Thursday, November 13, 2008

yawning

"yawn...."

"yawn......."

"yawwwwnnnnnnnn...."

letihnya ari nih.. mantuk...semalam bb bangun main main pkul 3am...
adehh laaa.. aku xlayan pun sangat dia main.. dia main sorang2 jek.. daddy dia pun xlayan,
kami sesama letih dan mantuk... dia bleh plak bangun ajak2 main.. berakk la....
dah puas main baru e ehh... nak tdo.. tukar pampers.. terus campak dlm buaii...
nangeh la plak bila org tak layan dia....
last2 bahu aku jugak sakit.. sambil baring sambil buai dia.. pagi neh bangun lemah je badan...
tetiba aku rasa.. bleh tak satu malam aku tdo ngan amann damaii... nyenyak.. sedar2 je dh pagi hari, bukan pkul 2-3 pagi??

Tuhan, tabah kan laa hati hambamu ini...

Wednesday, November 12, 2008

t0m0tnya dia... =P

lepas main..kta makan lak ehh baby...

aktiviti sabtu ahad aku skang mmg sangat berharga.. syiok woo.. kalau x p memana pun xpa sbb kat umah dah penuh ngn aktiviti..

tapi rasenye.. mmg bejalan punya la.. ada jaa nak beli.. paling2 p Giant Kinrara .. atau Jusco equine.. atau Alamanda.. atau ..hurmm tu ja laa yang sll duk pi.. (nak p midvalley tp mencik time cari parking.. nk p 1 utama.. jaushh le sangat.. nak p KLCC... lagi laa jausshhh.. parking??lagi la mahaii.. )

ok bebalik pada baby tomott punya cita...



makan time.. bekpes cum lunch equal to brunch ... Aira makan dumex rice+carrot .. suka sangat dia.. (ekceli aku ade wat video lagi tauu.. )..tp disebabkan computer ini adalah gheta kampeni.. maka tidaklahh sewenang -wenangnya aku leh upload memacamm.. (huwaaaaaaa .. ni yang tingin nak pakai lappy nih) ...




kalau dapat tengok videonya Aira buat buble buble.. siap bebuihh mulutt nyaa... hehhh nakal sungguh anak mama nihh....


nak lagi.. nak lagii.. 3 scoope tu pun kekadang tak abihh..

skang Aira dah makan this solid food....
-yang beras nye (tin ijau) i tasted tak shedap sangat...
-yang beras+susu (tin biru) also tasted... quite OK..nyumm nyumm (klu korang nak tauuu... setin seminggu OK!.. sebab ktorang campur ngn susu jugak every time buat susu masukkan 2 scoope)... mane tak shehatt si Aira tuu...
-and also Dumex Nutrakids rice cereal + carrot.. try google cr gmbar tak dak la plak.. n this cereal nak beli pun susah... 5kali aku pegi shopping complex sekali je dapat beli.. biasanya xde stock .. atau mmg jenis ni x ramai guna.. i tasted this one also.. hurmm shedapp.. manis...
yang peliknya kenapa x banyak di pasaran?
cuba gak nak try Heinz.. tp hehe.. harap maklum, ai x tau cara2 nak guna, sebab tengok dia mcm pekat sangat.. ada yg kata campur ngn air suam jerk.. tp tatau laa belum cuba lagi..may be weekend ni ke..weekend depan ke...
byk lagi ni nak try biskut farley laa.. erkk belum bubur yang ai masak sendirik lagi.. lalaa...
makan Aira.. jangan x makan.. baru sehat...


Tuesday, November 11, 2008

Aira @ playgym!

mari bemain ... =)



suma benda nak pegang... paling suka bahagian yang ada bunyi buunyi cam kertas konyok tu.. (ps:dilla, ziyyad nangis lagi x dengar bunyi2 konyok tuh)




"mama.. dah penat main...." sambil buat muka manja dia... n cikgu kat nurseri dia cakap, Aira mmg manja .... nak orang belai2 jek... kalau orang ckp kuat sikit dh pandai cebik muka nak nangis..


yahh!! got my energy back!! tengook apa tu Aira? sampai naik juling mata tuh.. hehee..

kalau aku sengsorang kat umah, enche demin lum sampai lagi.. nk masak air ke, nak masak nasik ke, buat susu ke.... bagi je Aira main dlm playgym dia neh.. senyap la dia.. tapi xleh tinggal lelama.. nnt dia gostan... sampai ke sliding door dah.. letak atas toto/kapet kejap je turun bawah..

playgym nih aku beli time mydear sale tawun lepas... ngn playpen, atleast playgym tu beguna la sangat kan..playpen tuh? bila plak nak pakai? asek tdo buaijek.. nanti dah besaq playpen dah x celuih.. erkk.. skang me n enche demin nekad nak ajar baby tdo bawah balik... semalam dah test tapi 2minit pun x sampai pusing kiri pusing kanan.. rimas semacam ja.. letak dlm buai x sampai 5 kali ayun.. senyap sunyi sepi tido.. pagi tu try angkat letak bwh.. pun sama.. pusing kanan pusing kiri.. hempas tangan..hempas kaki.. mata pun bukak... nak kena berusaha lebih gigihh nih.. utk pastikan x ketagih ngan boyannn sangat...

Monday, November 10, 2008

i am FAT or am i FAT?

PS: AMARAN!! entry ini adalah entry perasan dan ke-poyo-an yang teramat sangat dan jugak tidak ada kena mengena dengan sesiapa juaa... :) kalau rasa xnak baca, sila tekan butang x di atas pepenjuru tetingkap sebelah kanan! Sekian!

saya sudah g.e.m.0.k!!
sebab muka saya semakin bulat!!
sebab baju saya yang fit-fit semakin fit!!
sebab bila saya jalan banyak-banyak saya sudah mengah!!
sebab saya rasa saya makan sangat banyak lately!!
adakah saya gemOk?

berat saya semasa "anak dara" amatlah ramping nya.. waa.. rindu saya nak kembali ke zaman kerampingan... :P .. penah saya hanya seberat 40kg! masa tu saya 23 tahun .. suma ingat saya baru tingkatan 4!!
.... ohh suka nyaa... umor dah 23 tapi masa tu org cakap macam baru abih PMR.. kekeeke... peh tu berat saya betambah.. sedikit demi sedikit.. masa saya nak kawein... berat saya paling ideal.. 45kg...pun masa ni orang ingat saya baru umo 21!! (ishh.. nampak muda sangat ke saya ni....) sampaikan orang ingat saya kawin muda sebabnya asben saya pun nampak muda!!
pas tu masa saya lepas kawin.. dan dpat tahu yg saya dah pegnen berat saya betambah ke 50kg! dan betambah dan betambah dan betambahh sehingga Aira dilahirkan.. paling berat masa tu ialah 65kg last checkup sebelum Aira di lahirkan...

pas Aira kuar dari perut saya.. berat saya 55kg.. saya diet lagi.. sampai abih pantang berat saya 50 kg plak.. pastu bulan puasa telah menyebabkan saya ilang berat badan lagi.. sehingga 48kg pulak..
...tapi... sekarang!!! saya telah betambah berat lagi... !!! 2minggu lepas saya timbang.. oh!! sudah 50kilo!! takutt... takut.. :P
bukannye apa.. konon saya nak mantain 50kg jerk paling berat.. maklumlaa.. enche demin tu kocikk jerk.. berat pun 47.5kg jek.. kalau saya berat sangat plak nanti.. dah tak seimbang!!
tu laa enche demin.. saya suh makan banyak2 tkut gemukk plak.. dia pulak yang sebut takut gemuk...hishhh nak jugak saya tumbukk perut dia yang kecik tuh...
skang pun orang ingat saya baru 25tahun!!! Wahh!! bangganya saya!! (ishh riak plak..sat sat..nak riak sket jek)..ada kawan2 kat sini tak pecaya yang saya sudah ada baby sorang.. derang ingat im single but i'm not single tau!!..
ekceli orang2 di sekeliling kata, berat saya sekarang adalah ideal.. dan ada jugak yang kata saya masih under weight! hurmm... pada saya mungkin saya gemOk sebab saya xpenah seberat neh.. tapi sebenarnya.. ini adalah berat biasa.. OK la kan, nnt tak larat plak nak angkat baby Aira yang nampak lagi besar dari mamanya.. =P..

tapi saya masih jaga pemakanan saya.. lunch sya makan nasi separuhjerk, malam plak kadang makan makanan rapu..nugget ke..drummet ke.. tak makan ke...tapi klu saya xmakan, nnt saya "kebuluran" plak...

adakah size badan yang menampakkan kita muda? atau sememangnya saya sentiasa kelihatan muda.. (plis.. jgn muntah)ehhe..

mode: slippy after had lunch.. zzZzzz

Saturday, November 08, 2008

hallo....weennn

normally.. every Friday suma org akan jadi lazy...... but happy and excitedd!!! of coz la.. everyone cant wait for the weekend maa...

last week my company (i mean kampeni sya bekerja..) ada buat halloween party... ramai laa jugak yang participate.. pakai pakaian beragam aka costume hantu...

ai x le participate kan.. ai x pandai halloween halloween nih.. but my team mate.. menang lor.... ada costume yg betul2 menakutkan..and even mekap very the real cam hantu.. ade plak lawakk jek.. mcm badut pun ada... but they all very supporting mehh.. ai loike....

so far environment di sini not so boring.. every week will have activities... n next week they organized dancing class/competition.. then waiting for annual dinner also will be something like Malaysia Idol (n remindme to emerio idol.. congrats to Cik Linda yang berjaya menyanyi mcm Dato' SN...)...

ermm new US president, Barrack Obama;what is he going to do with this comp. huhuu.. wait n see lor..

scary? when u looked face to face it will be more scared!

queieng to see CEO... for trick or treat!
this is the winner.. the way he walked.. is really scared...

n dis is the penyibuk2 hantu...
memeriah kan keadaan.. in our building je we all wearing this party eye.. kat next building sume buang..see the door behind also got spider web.. decoration ala ala halloween la.. who did it? aku lerr tu .. di paksa mehh..kene deco deco plak.. nasib kat HR room jek.. siap gantung skeleton lagi kt pantry.. n that evening we all keje dlm gelap.. konon nak mengidupkan suasana kehantuan la..

Friday, November 07, 2008

HaPPy 6 mon my dear!!

Aira dah sehat!! yeayy.. yeayy pulak... Alhamdulillah.. Amin...
Senang hati mama ngan daddy tengok Aira dah sihat ... dah main main.. dah sembang sembang...

Yeayy lagi sekali!!! .. Aira sudah 6 bulan... macam macam dah Aira pandai..dan macam macam ragamnya...

-Aira sangat suka mandi.. kalau bg dia mandi.. senyum melengeh...

-Aira pantang letak dia kt bwah.. terus pusing pusing.. guling gulin...

-Aira dah pandai gostan.. laju jek dia gostan.. suka sgt tengok bila dia nak gostan.. angkat badan tinggi tinggi.. then tolak kebelakang... mmg baby akan gostan dulu ke sebelum ke depan?

-Dh mcm macam bunyi keluar.. abbuwahh... abaababaa.. mamaamaa.. baby talking..

- Kalau jalan2 senang je dia tdo.. duk dlm stroller pun boleh tdo..x meragam lgsg... tapi kalau dlm rumah jenuh bebuaii....

- Aira dah makan solid food di Nurseri nya... kakak tu ckp dia suapkan Aira 3scoope susu tu mmg abih.. (tpi di umah xabih pun.. abih di sembur comot-comot jek)

- Aira will switch to new formula.. ntah la.. baru ni try beli Lactogen step 2, ngan dupro stage 2, belum cuba minum lagi.. tgu weekend la senang nak pantau dia nya pooo pooo... kalau x elok tukar lain plak.. anyone got any suggestion?

- Rambut dah lebat.. tp bahagian depan jek.. yang belakang still gondolll.. ni pun sape ade petua nak lebatkan rambut di belakang.. (orang tua cakap makan bantal).. rambut makan bantal ke bantal makan rambut ke ai pun x sure...

hurmm dan lain lain yang mungkin x hapdet di sini... =)

dah 6 bulan tu..mula laa aku memikirkan bila dia setahun.. =P mule la berangannak celebrate besday setahun nnt nak buat apa sume kan.. =D


ps: gambar di atas telah dianiaya oleh daddy nya.. mama balik dr keja kemarin, sampai depan pintu jek terus mama gelak.. gelak guling guling.. xleh benti.. then MMS kat wan, kat mak long, kat mak ngah, kat mak lang..pendek kata suma adik beradik la.. suma marah+lucu..kata kami buat aira cam mainan @ anak patung..kekeeekee....
abah kata"apasall laa hampa anaya anak hampa jadi macam charli caplin tuu.. tapi cucu wan tetap comel.."
mak long kata" ghambut aira dah panjang, pesaipa hang sikat rambut belah tengah camtu"
mak lang kata" laa..lawak la muka aira camtu..nanti mak lang p cuci buat kenang kenangan.."
dan.. everytime aku tengok gambar nih.. mesti aku gelak.. my dear Aira.. mama sayang Aira sangat..love u so much!! Aira laa penghibur hati mama dan daddy... we love u so muchhh dear... muahh muahh muahh...
pada daddy.. nakal noo daddy nih..mama xdak buat mcm2 kat Aira ek.. anyway.. daddy mmg besh!! boleh jaga baby sowang2.. mandikan baby.. buat susu.. boleh di harap la.. boleh la tinggal kat daddy lagi bila mama nak p Jusco sensorang.... hehee...muahhhh kat daddy jugakk!!

Wednesday, November 05, 2008

mama+aira demam la pulak....

senin..badan dah lemah2... sendi dah lenguh lenguh..tulang dah mcm sengal sengal...
ish..simptom nak selsema nih...seram sejuk je.. besin tak benti...since sabtu lagi ekceli duk besin2 nih...dan kompem..
petang tu aku di serang demam + sesema...huhuu b4 balik umah singgah klinik Tan & Mano, amek ubat... susah tul panel A*A nih..sikit sangat klenekk nye..kalau I*G... banyak sket panel.. dh setel amik ubat, terus balik umah amik Aira.. hurmm baru je kul 5.30, awal lagi....
main2 ngn Aira...(tp dlm hati..ishh kang jangkit plak kat Aira nih...) belasahlahh...janji dpt men ngan Aira... =)

mlm tu..tetiba... Aira nangis2 ..letak dlm buai nangis2 mcm tekejut tekejut.. cuakk dah aku.. xpenah penah dia nangis cam tu.. buai buai sampai dia tetido.. rupenye... badan die dah suam suam dah.. adehh ni laa kesannya.. menyesal aku main2 ngan dia..gomoi2 dia bagai td..sbb dia suke gelak ngekek ngekek.. tu yang aku suka gomoi2 dia.. kalau gomoi kat leher ke ..kat ketiak ke..bila dia geli..kekekeeke jerk.. =)

natijahnya..
Selasa aku EL.. sbb aku masih lagi lemah2 bdn dan Aira bdan dia macam suam suam jek.. standby gak ubat demam ...
petang Daddy balik keja.. baru bwk gi klinik tedekat.. klinik tu kitorang baru find out yg die pun panel A*A dan dekat ngan Jusco Equine tu.. xjauh sangat la dr umah dr kitorang nak p klinik zalfah yg kat Bangi nunn....ekceli xde la teruk sangat Aira demam.. leh sembang2 lagi.. senyum lagi.. yang aku sangat suka.. patient2 lain kat klinik tu ramai yg tegur Aira.. since tu klinik kanak2.. ramai emak2 dan bapak2 besama anak2 mereka yg kurang sihat.. ada satu fmily nih derang tgu kat kusi ujung sana.. tp nmpk Aira n kami sefamily derang dtg dekat kitowang sbb kecumelan Aira..hehee.. (mama tumpang glamour)...
akak tu dtg, pegang2 pipi dia.. tanya sapa nama.. panggil2 dia..Aira pun apa lg.. pantang org tegur.. senyum sengih je dia...orang ckp, baby slalunye bila nak betukar bulan atau nak pandai buat sesuatu dia buat perangai.. agaknya Aira ni nak naik 6 bulan (this friday) .. tu kut dia demam.. xpun nak tumbuh gigi.. dh nmpk bayang2 gigi kat gusi dah tu... xpun nak pandai merangkak.. sbb skang angkat tengkuk dan badan dh tinggi... dah pusiing2 360 degree... xpun nak pandai cakap!!
yes..Aira dh pandai cakap .. dia dh pandai panggil Mama!!! tengok aku je.. ma ma ..ma maa.... bahagienyee rasa!! =) daddy? daddy dia tatau sebut lagi... dia pandai ckp ba baa..abba.. abbaa.. so daddy? wanna change now to abah from daddy? thehee...
bila dah amik ubat tu, siksanya skang nk bg dia makan ubat.. dia tau je org nak bg dia ubaat... tutup mulut rapat... agah2 pun senyum x bukak mulut..kalau x, mulut tu nganga jek.. upah susu pun xmauu... bila dah bejaya bukak mulut dia ketap gusii..kuat lak tu.. tadi pagi aku test sua jari...huhuu.. leh tahann nih.. blum ada gigi lagi..nnt kalau dh ada gigi..
ni ai x sabar nk tgu lunch.. lari balik jap tgk baby.. Ari ni turn daddy EL.. mls la nak antar Aira kat nurseri klu badan die suam2... nnt derang buat x endah jek.. kesian Aira... takpe la kitorang sacrify for Aira.. takat ponteng keje sorang sari tu.. ape lah sangat ye..huhuu.. hari ni baik la tu anak mama... pagi td dh bepeluh2 badan dah...
k la.. nnt ade cita ai apdet yek..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails