Tuesday, April 28, 2009

..TaG...

Tag dr yanadzul..ke"rajinan" mama...

1) bila terakhir anda cuci toilet?
Lalaalaa… skip bleh?!!! 2 minggu lepas kut toilet ada 3bijik yang guna 1 saja.. so yang 1 tu saja laa yang selalu di cuci kan..lagi 2 bijik tu kalau ada tetamu nak mai baru di bersihkan walaupun xkotoq..

2)pencuci apa yg anda guna?
Ajax color purple… apa ek. Lavender jugak kot.. kantoi lagi..

3) dalam 1 minggu berapa kali anda mop lantai?kenapa?
Ni scope of work daddy.. sbb mama banyak keja lain dah…=P kantoi ...

4)apa tugasan terakhir anda sebelum menjelang malam?
Assume sebelum menjelan malam ialah lpas balik keja dr kul 6 smpai 8mlm..
Sapu sampah.. main dengan Aira..masak bubur Aira, masak nasik..kekadang lauk apa2 simple masak kicap ka sardin ka..kekadang bli lauk saje..sambil tengok Matahari…

5) apa menu hidangan makan malam anda yg paling simple?
Maggie goreng..pun bukan mama yang goreng…hahaa kantoi kesekian kalinya.. =P

6)minuman selalu anda buat waktu pagi?
Err..susu kat Aira sebotoi..

7)sebelum tidur apa yg anda suka lakukan?
Main ngan Aira.. main ngan daddy…

8)harus menjawab tag yg tertera nama di bawah..
Semua kengkawan mama yang sudi buat….

Hahahaa.. terserahlaahh ke mim alif lam sin mama.. penat tau working mom nih.. balik umah byk keja umah nak kena follow up lagi.. ni baru anak
sorang wei… tu pun dah tegagai nak menguruskan umah…
thank you so muchh tak tehingga buat encik demin yang sentiasa tolong bini dia walaupun selalu pottt pett pott pettt jugak.. I lebiuuu… =P
- - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - ----
Tag by mama adam plak..

1.Nama Timangan anda:

-->eina, azlina

2.Anda seorang yang:
-->baik(ceceee...), pendiam, cerewet, comel dan cute(hahaa..).. etc etc etc

3.Insan teristimewa??Describekan dia terlalu Istimewa di mata anda:
-->My lovely lace… hehee.. my lovely enche dmint..

4.Lagu kesukaan anda:
-->Banyakk sangat kot… tp yg paling best skang ialah wonder pets?! heeehe.

5.Makanan kesukaan anda:
-->udang… udang.. udang… sambai udang, udang goreng… udang lagi…

6.Warna kesukaan anda:
-->biru,pink , hitam

7.Tiga benda mesti ada dlm beg anda:

-->hp, purse, note book

8.Kali terakhir masa anda menangis & kenapa:
-->Er.. xingat la plak…

9.Tag 6 rakan anda:
1.mazrah
2.emi
3.kak nani
4. yanadzul
5. sape2 yang rajin jugak.. tq

Monday, April 27, 2009

...bila mama xdak...


bye bye.... Aira nak p jalan2..
hahaaa.. kononn.... pi jalan2 ek.. nak jalan pun ketaq-ketaq lagi.. :P ni ialah aktiviti Aira masa mama xdak.. duk ngan daddy dua beranak depa.. main keta mama eikk.. ingat kan tolong basuh keta mama besh la jugak...



eeii.. gerammmm dah lama pegang stereng tapi keta tak jalan2 pun lagi...apaaa nii!! ni nak geramm nii....


ni di satu haari yang lain.. pun mama xdak jugak..mama p peksa apa ntah...
pun baby duk ngan daddy dua beranak.. mama tak suka tucengg sbb mama geliiii bulu dia n mama mmg anti tuceng laaa..daddy plak suka sgt tuceng.. jiran sebelah ada tuceng..pepagi Aira intai tuceng jiran sebelah... hurmm... tengok tuceng dari jauh ajaa tauu...

weekend lepas.. xdak aktiviti menarik..just lepaking di umah saje... sambil mendobi baju dan cabut rumput di halaman yang dah jadi macam hutan... tp ttp pegi cri pampers Aira yg dh kehabisan stock...agak tekejut Drypers di Giant Kinrara yg L72 kping tu beharga 40 lebih? tekejut aku.. xjadik nak amik.. then pi servey Tesco Puchong plak.. ok la.. 34hengget.. tpi abih la plak... pelik plak aku...biasanya aku beli pampers paling mahai pun 34 hengget la kan.. Ahadnya pi survey kat Care4 alamanda...pun 34 hengget..pun dah habis!!!!! tension mama...
tp banyak kali gak beli time 32 hengget je.. bila plak nak ada sale drypers nih.. kalau beli harga normal 34x2= 68 hengget...adeeii.. nk pakai CD?? uhh.. mama sangat mim alif lam sin...baju pun basuh seminggu sekali...haihh....

then, cita susu plak..Aira skang minum susu Enfapro besa yang kaler pink tu..satu kotak 34 hengget.. satu bulan Aira minum 5-6 kotak.... ermm.. 34x 6= 204.. so, susu sajo dah 200 lebih sebulan...nak tunggu Aira setahun then nak try susu lain plak.. yg lebih murah? dan berkhasiat? any ideas.dugro ke nestle ke apa saja yg bleh seppp sket...* tu laa kelebihan org bf ni kan? bleh jimat kat susu..

minggu ni wan ngan tok ngan mak ngah mai!! yeay.... mama dh amik cuti 30hb ni.. bwak wan p PPUM check up ngn mak lang..

iskh..lagi 2minggu Aira nak setahun nih..kek dh order... planning dh ada....tp Aira skang buat perangai tak mau kat orang plak.. tau nak melekat jd kanggaroo saja.. jenuh laa mama.. ngn mak long dia pun xmau... ngan cikgu taska pun xmau.. cengeng sungguh....

smalam demam plak anak dara mama tuu.. pagi ni buat perangai tak mo p taska,...panjat mama xmo dukung ngn cikgu intan dia.. td sms dah ok, dh makan bubur dah..dah buli orang plak..aiyak anak dara aku tu lasak sungguh.. muka cam baby boy ... ganaz...

ok la till now... selamat hari pekerja.. (waa...advance sungguh....)

Thursday, April 23, 2009

...award...

yeay... i dapat anugerah!!
EMPLOYEE OF THE QUARTER ( LAST QUARTER 2008 - oct 2008 to Jan 2009)
Xpenah dpt employee of the month ke employee of the year ke..
last tuesday, we had a quarterly meeting besala.. apdet apa nk jadi... apa dah jadi... gedebuk gedebak.. ada award award..ada makan makan..
tetiba time award.. Recruitement Team dpt employee of the quarter.. tegezut I tau... tak sangka u... dpt laa sedikit token dr kampeni yg tgh berjimat cermat ni kan.. Alhamdulillah..
dh la kena naik stage.. aku ngan sempoinya aritu pakai selipar saja.. hahaaa..sungguh tak macam HR.. malehh la nak pakai kasut or sandal bagai..pasai pepagi kena jalan jauh dr tmpat parking.. dah 2 kali TPM nih clamp keta aku.. hampeh sungguh... bebalik kepada anugerah yang aku dapat tu.. terasa la semangat keja bekobar kobar balik.. even sesema batuk smpai nk muntah pun di gagahi mai keja.. tp mc gak semalam..half day mc.. ari ni kunun nak mc.. tp byk nk follow up plak.mana laa tau kut next quarter dpt lagi kan.. hehhh... ok la sket2 .. xdak mood nak cita panjang.. otak tgh pening.. tekak ghasa peghit.. bleh tdoq best ni..

Monday, April 20, 2009

...hobi baru...



ni hobi baru Aira...jeng jeng .. bemain dengan peti ais..

pantang org pi dekat peti ais.. dengan lajunya.. dia merangkak mcm tgh lumba F1.. dia dulu sampai kat peti ais..

kadang mama ngan daddy saja jaa usik...bukak pintu peti ais... then elok Aira nk smpai kami cepat2 tutup peti ais...huhuu..padan muka Aira.. :P

tu..konon nak bukak sendiri la tu.. macam kuat je nak bukak peti ais sendiri.. :P






ni plak daddy Aira punya favorite cartoon..


Wonder Pets..wonder pets kami datang...

membantu anak gajah dalam kesusahan..

kami tak besar..dan kami tak kuat..

bila bekerjasama kerja jadi mudah...

Yeayyy..Wonder Pets..Yeay!!!!!



Apa yang penting?!....

bekerjasama.....

Apa yang penting?!....

bekerjasama.....



hahaaa... akhirnya mama pun terjebak sekali dengan kartun anak anak haiwan nih...

sapa tak penah tgk? sila bukak TV 9 setiap hari jam 2 petang (er..ke 2.30 ?) tak sure la plak..


so, selain dr sponge bob..wonder pets jugak adalah kegemaran Aira skang nih.. :D

dh pandai tgk tv..kalau tgk tv tu melanguttt ja..kadang smpai tak kejip mata dia..


Tuesday, April 14, 2009

..Aira "mengemas"...

... mari bercerita dengan Aira..
kali ni Aira nk tunjuk kat kawan kawan camne Aira tolong mama Aira kemas..mama kan malas ...
memula tengok apa perlu di buat.. mana satu nak mula dulu nih.. oke.. kita amik yang dekat untuk capai di tangan..


amik satu..buang bawah..amik satu..buang bawah....

dah..semua dah kat bawah.. what is next?

check apa benda...iiee..banyak nya barang mama, buku apa nih? oo..buku budget mama..kekekeee

apa lagi nak buat nii?!!
mama: muka nakal ye..nanti mama harpp Aira

spot check handbag mama laaa pulak..
Mama:yang kotak ijau tu bukan mama bawak p keje eik.. tu baby yang main tau...

yeayy!! muka orang puas hati dapat "kemas" ...



tengok baju Aira nih..apaa laa mama ni baju dh tak dak butang pun bagi Aira pakai..
cian Aira..baju tdo pun mama x beli eih.. er... besday Aira dh nak dekat ni..Aira xnak wat wishlist ke?hihiiiii

Thursday, April 09, 2009

...flashback...

Tag pasal AIRA lagi.. hehe.. mama memang suka kalau kena Tag pasal Aira nih..kali ni di tag by mama aqish

Tag nyer berbunyi begini :

1) Letakkan Gambar Anak yg baru lahir. Gambar kalo boleh mestilah gambar yang msh dalam wad maknanya gambar anak hari PERTAMA.






sungguh berbeza sekali dengan sekarang...


2) Letakkan butir ini :

Nama penuh : AIRA IRDINA BINTI ADZMI IDHAM
Nama Panggilan : BABY, AIRA
Jantina : PEREMPUAN
Tarikh Lahir : 7 MAY 2008
Tempat Lahir : HOSPITAL AZZAHRAH,BANGI
Berat Lahir : 2.95kg
Cara Kelahiran : CSEARIAN

3) last sekali... apakah harapan korang pada anak ini.. dan korang nak anak ini jadi apa besar nanti... dan KENAPA..?senang kan....??

Harapan Mama… sentiasa sihat... menjadi good girl.. bijak, cerdik pandai

Bila besar nanti mama nak aira jadi Doctor kalau xdapat jadi Doctor doctor untuk kanak2 dan jugak untuk mama nanti.. untuk kanak2 KENAPA? sbb ingat masa aira kena ulang alik p hospital pasal jaundis dia dulu tuu.. huhuuu kesiann sangat…


* Nak tag balik kepada semua mama-mama esp Tiara, Emi, Elyn, Dilla, Yana, Azza, Jiey... err.. semua mama..

Tuesday, April 07, 2009

...11...

tara.... saya sudah 11 bulan tau!!!


see... saya sepah2 kan ubat..paling xsuka makan ubat..iiyaarkk... saya cekap memancut ubat keluar dr mulut saya....



dan hari ini Aira 11 bulan dah....

milestone nya...
. paham apa orang cakap..Aira bak mama (kalau dia pegang sumthing then dia akan bg kat kta..) ..
. main puk amai2... lenggang lenggang kangkung... cuk cuk pin... gimme 5...
. belajar bediri sendiri tak mau orang pegang..
. kalau nk susu..nnt dia sebut nennneenn neennnenn....
. kalau kta pretend nangis or buat buat sedih ke..nnt dia pun nangishh jugak..dah paham emosi..
. kalau kta marah.. HARPPP!! nnt dia cebikkk n nangis jugak.. dah tu kalau time dia nak melawan balik..apa barang kat tangan dia semua dia baling... kecik2 dah pandai melawan nih....
. makan macam2 dah.. roti n cheese..nasib xde gigi saja kalau x lagi banyak laa benda nak makan...
. kalau nmpk org main..dia pun excited nak tegur.. aihh....aihhhh.... aritu masa kat care4 , tgh ktaorang tgu daddy bayar groceries.. mama ngan aira lepak kat luar...then ada satu budak nih tgh agah2 main tut cak ngan adik dia yg lebih kurang Aira umur dia.. sekali Aira yg gelak mengekek tgk kakak tuu duk agah2 adik dia..sibuk nak main sama... apa daa.... :P

ermm....berdasarkan panduan kat blog
mama qaisara... rasanya Aira dah bleh mencapai piawaian umur 11bulan nih.. Alhamdulillah... =)

tapi...bab gigi ... mmg ler saya risau kan sbb dh 11bulan nya blum ada gigi.. tp masa jumpa Dr.Fazliyana aritu...dia ckp, lagi bagus...sbb gusi boleh jd kuat.. n nnt gigi lambat rosak.. ye la jugak kan.. tpi sya nak jugak Aira cepat2 tumbuh gigi....

so,lagi sebulan Aira dah pun setahun..sya ada gak survey kek utk birthday Aira nnt.. n Insyallah saya akan buat majlis kecil-kecilan... tak sabar nak buat 1st birthday... =)

Monday, April 06, 2009

...batuk kahak & food poisoning & nurse...

sabtu - aku sebagai Nurse separuh masa..
memandangkan Aira dan daddy nya tak sehat, mama telah berjaya menjadi bionic woman dan menjadi misi yang sungguh tabah..
pagi.. bawak Aira dan daddy p klinik, daddy kena cirit birit sampai muntah2..lembik terus laki cek.. kesian aku tengok.. Aira pulak batuk yang makin teruk..

kat klinik aku la kena uruskan registration mereka berdua.. mana nak dukung Aira lagi..nasib daddy masih mampu bejalan wlupun slow motion..

jumpa Dr. Fazliyana - Aira kena nebulizer( buh gas tu..), sbb kahaknya banyak sangat dan batuk pun dh lama ..Dr. tanya aku ada sedara mara lelah ke? erkh.. suspen dah sbb kitorang setakat ni Alhamdulillah satu family tak dak yang lelah... mungkin sbb Aira batuk dah lama.. dan kahak terlalu banyak.. dia mana nak reti buang kahak kan? masa buh gas memula kat idung tu..relax je anak mama nih. siap goyang2 kaki... pegang2 tangan..tp bila dh lama sket.. dah rimas.. nangis smpai satu klinik dengar sora dia..
balik dr klinik.. masa bubur untuk 2 orang pesakit mama..
tp dedua xlalu makan..mama jer yg makan.. ampeh!!
petang dh kuat sikit.. Aira baru nk makan roti... daddy smpai ke sudah x makan..makan keluar balik..kut atas dan kut bawah...
kebetulan abah mai untuk pi checkup Jantung kat PPUM , so abah duk umah k.lang.. kami pun pi laa umah k.lang jugak...aku jugak yang memandu..dr puncak jalil ke kota warisan tuh..seb baik straightttttttt saja jalannya...aku skang ni malam2 xberapa kompiden nak drive..kami kuar le awal sket sblm maghrib...dlm kul 6 gitu..sekali ujan punya le lebat...tegagai gagai eden nak drive nye.. ingat nak bemalam umah k.lang jugak, tp disebabkan 2 pesakit yang memerlukan keselesaan..lepas dinner kami balik gak ke umah...daddy la yang drive sbb dah lewat sangat...

Ahadnye.. Aira dh aktif balik.. daddy pun dah sihat sikit... Alhamdulillah...
er.. tapi still kahak banyak lagi.. ada x sesapa ibu-ibu..mama yang ada petua cemana nak buat dengan kahak nih?

dalam duk google2 petua batuk berkahak nih.. ni salah satu nya..nak buatkan baby tido nyenyak kalau malam2 batuk...

Use Vicks Vaporub.. (slalu aku sapu di dada dan di belakang baby..tak penah lak sapu di tapak kaki n pakaikan stokin..pas ni leh buat la...)
To stop night time coughing in a child (or adult as we found out personally), put Vicks Vaporub generously on the bottom of the feet at bedtime then cover with socks.Even persistent, heavy, deep coughing will stop in about 5 minutes and stay stopped for many, many hours of relief.
Works 100% of the time and is more effective in children than even very strong prescriptions cough medicines. In addition it is extremely soothing and comforting and they will sleep soundly.I heard the head of the Canada Research Council describe these findings on behalf of their scientists when they were investigating the effectiveness and usage of prescription cough medicines in children as compared to alternative therapies like accupressure. I Just happened to tune in A.M.Radio and picked up this guy talking about why cough medicines in kids often do more harm than good due to the chemical makeup of these strong drugs so, I listened.It was a surprising finding and found to be more effective than prescribed medicines for children at bedtime, and in addition, it has a soothing and calming effect on sick children who then went on to sleep soundly.Lolly tried it on herself when she had a very deep constant and persistent cough a few weeks ago and it worked 100%! She said that it felt like a warm blanket had enveloped her. Her coughing stopped in a few minutes and believe me, this was a deep, incredibly annoying, every few seconds uncontrollable cough, and she slept cough free for hours every night that she used it.So, if you have children, pass it on, if you end up sick, try it yourself and you will be absolutely amazed by the effect.

ermm... sharing is caring ryte?

thanks in advance...

Friday, April 03, 2009

...OT di malam Jumaat...

huarghh... menguap sebesar besar mulut neh..
ngantuk nye ari ni.. mana tak nya,semalam kan malam jemaat.. buat overtime ler..
overtime nye ialah Aira tak leh tdoq.. tengah2 tdoq batuk sampai muntah muntah...
nafas pun dh bunyi kahak.. geramm nya kat kahak tu.. mcm nak korek bg muntah n kuarkan semua kahak dia..

bila x sehat, Aira mula la merengek n merap.. tdo tak nyenyak.. kejap2 batuk.. pastu dia marahkan batuk tu ..dia nangis.. kalau la ada alat yang bleh kuarkan kahak.. nak saja aku beli..
asyik batuk saja Aira.. mmg duk Nurseri ni, ini laa bahana nya.. senang sangat dpt penyakit.. ntah bila Aira nk dpt baby sitter yg lebih baik ntah... cian anak mama nih...
tetiap bulan mesti dpt penyakit.. x sesema.. batuk.. x batuk ...demam.. x demam.. idung berair.. tensiiii tengok mcm tu..
tp time dia sehat.. mama laa paling happy sebab... dia aktif main.. makan pun beselera.. tpi time dia sakit.. mama laa yang paling susah hati.. makan pun xlalu (Aira xlalu makan..mama makan cam biasa saja..) nak bagi dia makan skang punya la susah..

rasa nak saja transfer kan batuk Aira kat mama.. boleh x cam tu?!

Wednesday, April 01, 2009

...eRRrr...

mAPRIL fool? korang celebrate ke April fool nih?
aku ingat zaman zaman sekolah memang aku buat naya kat orang.. (nakal sebenarnya aku nih...) nampak jaa diam diam ubi... tapi skang dah tak dah..dah matured laaa kengkonon kan...

err pertama.. lately aku selalu berasa bosan...
bosan nak datang keja..
bosan.. bosan nak buat keja..
risau gak bila dah start bosan ngan keja nih..
cemana nak motivate kan diri balik nih!!!

err ke dua... tingin gak nak tukar lay out blog nih.. tgk blog kengkawan bloggers lain best jek layout derang.. azza pun nak tukar layout dia..
err ke tiga.... muka Aira sama ke ngan muka daddy? Aira ikut mama ke ikut daddy ekk?! ke ikut muka dia sendiri sendiri.. hehee...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails