Wednesday, May 20, 2009

...biar....

gambar bebicara....

kek Aira ...1st cake...


Aira cut the cake... senyum suka sbb orang ramai nyanyi sambil tepuk tgn...


Aira ngan kawan2.. sembang ngan Airyll tuh.. :P



Airyll lagi pandai posing... Aira tgu jek.. =D ... camera kwn hubby pun ade byk gambar Airyll..kekeeke...

mama.. jum pi jalan2.. asyik duk umah jek....
ni masa Aira mandi sungai tekala ngn fmily mak lang...upss... sengih besaq sangat.. nmpk gusi saje laa Aira...




still gayat nak lepas tangan... kalau lepas smbil bediri dpt beberapa saat jek..pastu kedepekkkk duduk balik....



ok.. tu jek.. since bz n curi2 apdet dr opish..makanya apdet tak memberangsangkan...

Monday, May 18, 2009

...mana nak cari?...

tak sabar nak tunggu 23 nih sbb nak p sunway lagoon..yeeay!!! thanks to azza yang dah buaat entry pasal sunway lagoon nih..
mama plak yg over excited..hehee.. kampeni daddy buat family day kat sunway lagoon...jadiklaa...
dh lama mama tingin nak p sunway lagoon nih tp daddy asyik postpone jerk..
dr time becinta sampai dah kawin..dah ada baby plak.. skang Aira pun dh besar.. bleh laa diajak bemandi manda...
sebagai pesiapan kononnye sabtu lepas nk p cr pelampung ngan swimming suit tp daddy nye keja la plak.. balik dah petang makanya aktiviti ari sabtu dibawa ke hari ahad...
susah gak nak cr swimming suit utk baby ni kan?
aritu ada tgkk emily pakai swimming suit , u beli kat mana emi? any ideas mommies sume??
puas mama cari tp x ketemu itu baju mandi utk kanak2 perempuan...atau last2 aira mandi pakai romper saje..kekeee
pelampung jumpa di Giant.. yg mcm bentuk bot tuh.. cute.. tp mama belum try test tiup lagi sbb rasa cam xmampu nak tiup saja..

then.. mama belum cucuk setahun utk Aira.. kekee.. bagi la Aira sehat lama sket, ni baru ada selera nak makan balik, dh kena cucuk plakk.. skang Aira dh pandai memilih ..kalau suapkan dia dr bekas makanan dia,sudu dia..tak mo oke... eksyen!! tpi kalau mama suap dr bekas mama (pinggan mama makan).. n sudu org dewasa makan..laju jaa dia makan.. padahal makanan same jek.. nasi plus sup sayur,tpi..kalau dia dah kenyang.. mula la main.. kadang siap korekkk dr mulut dia.. geram jee ..

ps: masih menunggu gambar2 time besday AiIra..huwaa bile laa dpt upload nihhh...

Thursday, May 14, 2009

...gatal tangan...

orang cakap gatal tangan kanan ..nak dapat duit...
orang cakap gatal tangan kiri... nak keluarkan duit...
kalau gatal kedua dua belah tangan...nak apa ek?

hahaa.. nak ubah template kut.. sungguh gatal tangan aku nak ubah template blog nih..
cam dah bosan ngan template lama tuh...pastuh tejumpa template yang meriah nih...maybe dah ramai guna template ni kan..tpi xkesah..saya suke!! sbb nampak cantekk... =P
ade color merah..hitam ... putih.. yg penting background font itam...merah ..hitam ..putih..daddynya feveret color...
okes... sekian hapdet gatal tangan saya.. :P

ps: harap harap template ni betahan lama la sket...

Monday, May 11, 2009

...cerita wiken...

salam muhibbah...

1stly.. thank u kepada kengkawan yang datang ke majlis birthday Aira petang sabtu lpas.. Alhamdulillah sumenye bejalan lancar... even pepagi tu aku kelam kabut sket sbb aku ngan daddy aje membuat pesiapannya....
masak pun simple jek...maklumlerr first time buat majlis sendiri..
kalau ada yang tekurang tu harap dimaafkan yek...gambar pun xsempat nak amik..
nasib kawan daddy dtg n gan camera .. tp kena tunggu la jugak..
camera aku.. ampehh.. mntak tlg sil tlg amik sekali tgk gambar besepah jek.. hurmm xpela.. gmbr kek pun x snap.. ark!! kelam kabut jugak aku nih... :p
masa org ramai nyanyi besday kat Aira dia siap senyum simpul smbil tepuk2 tangan jek.. hehee..
Aira mood sangat baik hari tu mama kasik A++.. selalu Aira sgt susah nak dekat ngan orang yang dia xkenal.. tp mood hari tu baik je.. =)
ps: Azza, nnt tlg fwdkan gmbr eik... tq..


2ndly.... ahadnye kami pegi mandi sungai di Sungai Tekala.. first time jugak bawak Aira ke sungai..memula mcm tak kompiden je nak pegi ke tempat2 cam tu kan.. dah ade anak kecik ni biasaler byk bende kene pk.. tp rasanye tak pe kut since kami pegi kat tmpat org ramai n bukan nak masuk kedalammm sangat pun... so...kak lang dh tunggu kat sana.. bwk bekalan apa yg patut kami pun ke sungai... dh petang jugak pun..sbb last minute planning, lepas lunch baru plan..sekali tgk ada org bwk baby yang lagiiii kecikk dr Aira.. ada yang mcm baru pas pantang pun ada... pelik plak aku.. berani btul derang bawak baby kat tempat2 cam tu eik..Aira suka betul mandi sungai... memula letak kaki cejukk..pastu dh lama sket pegang dia mcm dia nak berenang tu.. menjerit excited kemain.. pas ni kena cari pelampong lahh....senang sket nak bwk dia mandi kat mana2...
ps: syok gak mandi sungai nih....pasni bleh bwk Aira mndi sungai lagi...


3rdly... pas ni blog ni agak susah nak diupdate ngan gambar.. =(
sebabnya daddy base kat HQ so ssh nak transfer gambar..n mama mmg kompem tak leh punya...semenjak 2 minggu pas, kampeni nih macam lagi strict kan penggunaan intenet.. lagi byk derang block... selamat ler blog ni masih bleh login... nak update pun kena curi2..huhuu...n bile dh curi2 update cincai boncaii la hasilnye..
gambar monthly Aira pun still stuck kat 10months..

4thly.. next week nak bawak Aira p cucuk yg setahun tu..apeke nama nya xingat..ahakk.. bekobar kitorang nk panggil adik kat Aira..tp asyik tesasyull jek jadinye baby...hehee continue panggil baby je la eih daddy.. since baby still baby to mama ..

.... what a boring monday.. wish that i can sleep and rest at home ...

Friday, May 08, 2009

...adik....

Aira yang setahun...

mama daddy azam xnak panggil baby lagi dah ...nak tukar panggil adik plak... =)

apekah milestone adik?
- adik blum boleh jalan.. huhuu..adik ni behati hati sangat.. takut sangat bediri..duk tonggeng tonggeng je..kalau bediri sambil meniti boleh laa....
- adik belum ade gigi.. ni pun mama dah risau ni.. mmg la lambat tumbuh gigi lambat luruhnya nnt..ni dah setahun pun bllum ada gigi..duk nmpk bayang2je.. kurang kalsium kah anak mama nih?sape ade petua nak cepatkan tumbuh gigi...
- adik kurang selera skang ni.... makan nak makanan orang besar...kalau mama ngan daddy makan dia pun dtg..mama suap nasi buh kicap je..kadang cubit2 lauk apa yg ktorang makan.. bubur nasik dah tak pandang apatah lagi nestum...
- adik kuat bebai.. apa tak dapat yang dia nak nangeh sekuat hati..kadang ayaq mata tak keluar pun...cett nipu nye nangih.. dah dapat dia senyum..hehh perangai sapa laa nih...
- adik suka main menan yang mama belikan..kadang sampai meleleh ayaq liyuq dia nak buh menan dlm lubang yg betul tu....

apa pun mama harap adik sentiasa sihat selalu.. teringat masa adik baru lahir dulu.. kena demam kuning prolong jaundis... sampai hampir kena amik air tulang belakang laa... kalau tak,tak tahu laa mama apa nak jadi.. masa tu mcm2 bermain di pikiran.. sbb tu mama tetap bersyukur apa pun yang terjadi..biarpun lambat tumbuh gigi biarpun lambat bejalan...mama akan tetap bersabar menunggu perkembangan adik...

...selamat hari ibu..


Selamat hari ibu to all ibu,mama, mak, mummy....
and especially to my mak
mak,kak chik sayang mak ....

Thursday, May 07, 2009

...Aira is 1....

Aira Irdina...
selamat hari lahir sayang...
Mama dan daddy doakan Aira sihat sentiasa, cergas, cerdas dan ceria selalu..
Mama dan daddy sayang Aira sangat-sangat...
Aira budak bushuk mama...
Sayang Aira sangat-sangat!!!
lebiuuuuuuuu....
muahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!
Happy 1st birthday baby...

ps: ni auto publish...saya away... bercuti lagi..celebrate Aira nye besday and prepare ape2 yang patut untuk 9 may ni ..........
actually dah draft sket punya panjang untuk entry special nih..tp xjadik publish le plak..
banyak nak kongsi panglaman niih... mungkin sya akan buat backdated entry.. insyaAllah..

Wednesday, May 06, 2009

...hingus keluar ikut telinga?..

korang penah dengar hingus kuar ikut telinga tak???

ekceli malam marin dlm tgh tdo...Aira nangehh kuat sesangat... aku ingatkan dia sakit prut ke..kembung ke...aku sapuu la minyak angin bagai... dukung2 pun nangihh lagi.. buh buai... then baru dia leh lena...

paginya tu..tgh aku nak siap2 kan dia pegi taska nampak mcm lendir kaler ijau kuar dr tinga Aira..macam hingus tuu..
erkk.. cuak gila aku..
siap2 sume tu terus ajak daddy p klinik..mama amik half day daddy plak masuk lepas p klinik kul 11 lebih la baru settle...

Doctor kata..tu adalah KAHAK.. kan Aira batuk dah lama kan.. batuk berkahak yang tak ilang ilang...doc cakap kuman kahak dah naik ke telinga tengah .. arhh!!! tension mama dengar.. ghisau nye.. balik umah keja duk belek tinga Aira.. ubat titik 4 jam sekali..
pastu antibiotik kena abih kan dlm masa 7 hari...

dan pagi ni..mama tengok tinga Aira dah kering..Alhamdulillah.. batuk dah kurang sket..tp kahak bunyi lagi!!! haihh...tension la... sapa tau klinik mana bagi ubat powerrrrr gile utk ilangkan kahak nih? tak panel a.i.a pun xpe la... mama kuarkan duit sendiri pun xpe... janji Aira dah tak batuk kahak lagi dah.......

anak dara kecik tu lak skang ni perangai ngengada makin menjadi.. asal ada mama ngan daddy ngan suma dia xmau dekat..weekend lepas wan ..tok..mak ngah mai pun susah nak main or dukung2 dia..orang kata separate anxiety ka?
tak tau la... tp org xkenal ssh sket dia nak mau...
harap2 masa besday nnt mood Aira baik yer...
er..kengkawan blogger nak datang harap dapatinform or btau saya eik..almaklumla ni
1st time buat majlis.. takut nnt tak cukup makanan ke.. xcukup tempat ke.. esok baru nak start ngemas umah..suspen ada..cuak ada...nervous pun ada... excited lagi la.. :D

Monday, May 04, 2009

...sila-sila....

Salam kengkawan...


birthday Aira dh nak dekat!!


7 May ni Aira pun setahun.....


kengkawan....


mai la umah mama Aira sabtu ni 09-05-09 pkul 4 petang smpai 6petang..


umah Aira di Taman Puncak Jalil..jalan 2/23, no 11....





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails