Tuesday, June 30, 2009

...kehilangan .. Al-Fatihah...

aku x dapat bayangkan perasaan orang yang baru "kehilangan" ..
semalam.. 1 of my gud friend masa sek teknik + KMK + UTM ( means dr sekolah smpai ke U kami sama) baru saja kehilangan zuriat yang pertama..
Shuhada dan Zack yang kehilangan anak lelaki pertama mereka bernama Mohd Luqmannul Hakim. Aku yg dh lama x contact Shue suddenly dpt sms informed dia baru kehilangan anak dia.. agak tekejut jugak..
Takziah buat Shue + Zack... Al-fatihah...
ps: aku sangat2 bersyukur sbb aku dpt mengandungkan Aira selama 9 bulan dan selamat melahirkan si dia dengan sihat,sempurna, comel, bijak.. ALHAMDULILLAH....
semoga Allah sentiasa melindungi dan berkati kami sekeluarga..

Monday, June 29, 2009

..dah pindah...



officially kami dh pindah umah weekend lepas.. sangat2 penat.. (mcm aku je yg byk angkat brg..padahal jadik mandor jek..)
thanx a trillion..to Amey n abah.. yg aku import dr SP utk tlg kami pindah.. hehe..
memang laa memenat kan badan bab2 pindah ni.. bemula dengan sabtu cuci umah.. mop dan sapu bagai..
pas tu angkut mengangkut...
kami pinjam van abah yg ada kt kak lang..
angkut dgn van barang2 kecik (tak kecik pun sumbat gak..) mcm rak tv, kabinet dapor 2bijik.. seb baik mesin basuh ngan peti ais tak muat..



sabtu malam dh tdo umah baru.. semua tdo bawah je.. sbb bilik xdak kipas lagi..
ahad.. baru call lori.. lori 2 tan.. penuh jugak lori tu.. dengan sofa, meja makan,almari,katil... ingat kan dh angkut brg ngan van sikit2 lori satu tan pun muat, rupanya banyak jugak barang2 aku... kalau x angkut ngan van aku rasa lori 3 tan pun penuh apa....
petang plak pasang astro..


gedebuk-gedebak semua.. kos nak pindah (walaupun dekat dan hanya rumah sewa) RM keluar mcm paip air yang pecah..sungguh laju sekali..
kos lori..kos astro.. deposit umah.. peralatan tambahan (kipas master bedroom xdak..) ampeh!! aku aim nak buh air cond jek..tp tunggu dulu sat..


mcm mls dh nk pindah2 lepas nih.. harap2 tuan umah ni x sebok nak jual umah dia..klu nak jual pun kami sanggup nak beli jjugak.. dan mmg pun kami plan nak beli.. dan harap2 dia pun nak jual jugak..tpi bukan dlm masa tedekat laa kut.. (fulus blum ckup)...


double storey 20x70 dengan sewa sebulan RM 600.00 ... hurmmm ok la kan.. umah besar 2tingkat.. mula la aku becadang nak sewa bilik atas kat orang tp mana mungkin En Dmint setuju.. x bebas laa kami nak berdrama.. nak bergusti.. nak berguling klu ada penyewa lain.. ye x?


owner umah PUJ 2 advice beli time skang.. even kak ivy our agent pun ckp skang masa tebaik kalau nak beli umah.. installment bln2 kat bank pun lebih kurang sama ngan kami byr sewa so die advice baik je beli...n market value kat PUJ pun skang not bad.. dekat Puchong, dekat Putrajaya.. dekat Cyber dan paling penting dekat ngan TPM (mcm lamaa je aku nk kja kt sini) ... Insyaallah...


environment area umah baru nih agak sunyi..sebelah kanan ada jiran (melayu) tp xnampak batang idung pun lagi..sebelah kiri umah kosong..(parking free utk Che Hi).. mlm2 tdo aman jek rasa..xde bunyi keta moto lalu.. tp... takut gak sbb byk umah blum berpenghuni..


ps: kengkawan kalau nak cari umah aku kali nih pun senang jugak.. ikut simpang Petronas kt Playground tuh pastu simpang petama belah kiri..pas tu kiri lagi then terus jek..umah betul2 dpan signboard jln .. :P sure x sesat punye..

Wednesday, June 24, 2009

...3 langkah pertama...

yeshh!!!
at last...
semalam dalam pukul 8 lebih...
Aira telah bejaya MENGORAK LANGKAH...
sebanyak 3 tapak... =)
jadi la kan... sikit2 lama lama terrror laa tu.. biar lambat asal selamat...
chaiyokk Aira..teharu plak mama tengok Aira dh bleh bejalan..
wlupun baru 3 langkah harus mama bangga dengan Aira..
wan kata beli apa2 hadiah bagi kat Aira..
ok, petang ni jugak mama singgah Giant beli apa2 kat Aira bagi hadiah eh..

Monday, June 22, 2009

..Aira pun "packing" gak..

jum tengok apa Aira buat bla mama sebok mengemas..


memula dia pun nak masuk dlm kotak...


yeayy..dah masuk!!! =D

alamakk..ada paparazzi tgh amik gambar..kantoi nih...


dan hasil selepas mama ngan daddy buat x layan kt Aira...
pas ni sapa nak kena kemas balik?!!

ps:cam anak kucing plak duk dlm kotak tuh.. :P

Friday, June 19, 2009

..CeRia!! sbb hari Jumaat...

selamat hari Jumaat!!

taraaa....layan muka Aira plak laa..
hihii..gambar lama baru nk hapdet.. masa "pecutian" d SDMC....
tgk muka Aira yg gumbira!! tu hari last dh bleh discharge dah..ceria jek dia..


smbil buat muka geram..ketap bibir..bak kata kak nani cam hero tamil?! duhh.... mentang la dulu time peknen ku dikelilingi mamat2 yg mmg dr India sana...ex-boss pun sama.. seb baik kulit xikut kaler depa kalau dak mak haiii.. astaghfirullah.. huhu..
syukur alhamdulillah Aira comel mcm mama ngan daddy!! (perasan comel sesekali xpa la ...)

ni sapa sakit ni? mama yang keletihan sbb malam2 tdo xpuas ..tdo kongsi single bed ngan baby..kekee..seb baik mama slim bleh share katil ngan baby....
happy weekend all!! weekend nih Aira nak tlg mama packing barang..next week masuk umah baru dah... yeay yeayy..
mesti sume org dh ada plan nak wat apa weekend nih kan.. weekend adalah hari yg ditunggu-tunggu oleh suma org!!!


Thursday, June 18, 2009

..birth control - macam mana??..parut c-zer! ...

aku dpt nih dr email.. mula la cuak bila baca kesan kesan amik inject nih..
ekceli akunye menstrual dah lama x datang...Aira dh setahun nih seingat aku baru 2 kali dtg tu pun sikitt sesangat.. pelik laa.. koompius pun ada.. takut.. risau suma ada..cane nak control eik..? aku nye next appointment 11 july nih.. nak smbg cucuk ke atau nak tukar kaedah lain?
nak makan pil.. nnt tebabas jugak.. nak manually .. cam bahaya jerk... er...
korang buat cemana ?
dah tu plak parut c-sear aku sgt menakutkan.. masa kak liza ngurut pun dia tekejut tgk aku nya parut..parut c-sear korang cane? smooth ke atau beketul eik? takut gak aku mana tau nnt time pegnen parut tu terbertas plak ke.. hishh naya tu... parut aku timbul cam parut hidup tu..err..mmg mcm tu ke parutnya??...
kalau lama2 x mai pun tak elok jugak..mana pi darah kotor2 tu suma??

PASS THIS ON EVEN IF YOU DO NOT USE IT
Recently this past week, Nicole Dishuk (age31...newly graduated student with a doctoral degree about to start her new career as a Doctor....) was flown into a nearby hospital, because she passed out. They found a blood clot in her neck, and immediately took her by helicopter to the ER to operate. By the time they removed the right half of her skull to relieve the pressure on her brain; the clot had spread to her brain causing severe damage. Since last Wednesday night, she was battling... they induced her into a coma to stop the blood flow, they operated 3 times... Finally, they saidthere was nothing left that they could do... they found multiple clots in the left side of her brain... the swelling wouldn't stop, and she wason life support... She died at 4:30 yesterday. She leaves behind ahusband, a 2yr old Brandon and a 4yr old Justin...

The CAUSE of DEATH -
they found was a birth control she was taking that allows you to only have your period 3 times a year... They said it interrupts life's menstrual cycle, andalthough it is FDA approved... shouldn't be - So to the women in my address book - I ask you to boycott this product & deal with your period once a month - so you can live the rest of the months that your life has instore for you. *Please send this to every woman you know - you may save someone's life... Remember, you have a CYCLE for a reason!

The name of this new birth control pill is LYBREL . If you go to Lybrel.com http:www.//lybrel .com/
you will find at least 26 pages of information regarding this drug. The second birth control pill is, SEASONIQUE . If you go to the website of,
Seasonique.com http://seasonique.com/ , you will find 43 pages of information regarding this drug. The warnings and side effects regarding both pills are horrible. Please, please forward this information to as many daughters AND sons, co-workers, friends and relatives. Several lives have already been changed.

Wednesday, June 17, 2009

...kisah Aira Irdina..

update cita Aira

1.miss gg yang pemalu

telah mula munculkan dirinya... yaa...
memang miss gigi tu sangat pemalu.. dia kuar sikit sangat..nmpk mcm butir beras jek baru.. tpi 3 batang sekali gus... 2 dibawah 1 di atas.. yang di atas nih.. mak oiii besaqq yang amat..memang pakej daddy..gigi besaq ghumah..hahaaa..akhirnya muncul jugak kauu wahai miss gigi yang pemalu.... setelah 13bulan baru kau muncul yeak...


2. MMR...
sudah diberi sabtu yang lalu..alang2 pegi SDMC utk followup checkup batuk ari tuh... dan.. bukan main gumbira lagi hati mama sbb Aira 100% sudah recover dr batuk yang jahat..dan kahak yang hina... hurmm jangan cuba kau serang Aira ku lagi okey... sekaligus cucuk MMR.. nangeh belum kena jarum lagi dah bising satu bilik Doc... tp bila jarum kena peha dia senyap la plak.. paastu main bear kat bilik Dr. Ali tuh...seb baik x kena bayaran... tq 2 a.*.a kerana mengcover bayaran spital...


3. dan bertukar susu ke ENfagrow A+ perisa HOney..
tanpa jelir lidah mahupun buat buat tak lalu..dengan sepantas habis sebotol di sedutnya..tak smpai 5 minit 7Oz di tunggangnya.. perhh..sedap rupanya perisa honey enfa + nih eik,,mama sedut gak try test rasa dia.. alaamatnya betambah laa bajet untuk susu Aira kemudian hari...

4. pemakanan..
Alhamdulillah...makan dh mcm orang besar2.. nak suap sendiri.. kena bg dia satu mangkuk utk diketuk2.. dan disepah2 semangkuk lagi mama suap...

5. berat naik 300gram dr masa masuk wad arituh
9.0kg now 9.3kg...
tinggi 75cm? tinggi ke dia? ke so so only...

6. bejalan?
huhuuu belum ... bediri tegak smbil lenggang lenggang kangkung..tepuk amai2... cak cekuk dang gamit...tp suh melangkah terus dia duduk...

7. bercakap..
nih best... mama tanya - Aira nak susu? nakkkk...-
-Aira nak mamam.. nanakk...
- Aira mandi.. naaakkk....
-panggil deddeyy..
- bear is her favourite soft toys.. besepah kalau kta kata mana bear..dia pi amik suma bear dia bagi kat kta..
-tuuu..tuu.. smbil tunjuk jari halus dia ke arah apa2 benda yang dia nk suh kta tngok.. contoh: nmpak miaaww jiran sebelah.. tuuu..tuu smbil ngan excited nya tunjuk cat tuh..
- kalau kta panggil Aira.... nnt dia jawap "appeee" bunyi kasar gila mcm org mrah..

8. ada bantal busyuk noww..
nak tdo kena bgi booster dia tuh..nnt dia gomol2 ngan bantal peluk pastu buat gerammmm...

9. pepagi klu org sebok nk p keja tuh dia pun kaluttt sama naik..
tmbah skang pepagi mama mandikan dia dulu..dia siap tunggu depan pintu nak kuar sekali.. tpi bila antar p nuseri tak mo masuk nuseri..umpan ngan bantal busukk baru mau....

10. hurmm... AIRA IRDINA adalah pengubat hati, penghibur hati, pengarang jantung.. mama n daddy..

HELLOO all...masa ni Aira kat sunway lagoon time family day daddy nye kampeni tuh..Aira sleepy tapi mama ajak begambar.. Aira nk tangkap camera ... Aira kurus sket kan..pp dah tak bam bam...

Tuesday, June 16, 2009

..berpantang kali ke 2...

Alhamdulillah.. jumaat lepas kak long selamat melahirkan baby girl!!
lepas 3 hero dia dapat n last one dia dpt girl..
n baby nama Auni Nasuha .. pic? nan ado.. ado dlm hensepon saja..

bebalik kepada kak long yang mmg tgh berpantang dan berurut kan .... aku menumpang satu badan berurut ngan kak liza(kak bidan).. sbb nye?

mak cik kan sakit belakang sokmo -sokmo.. masa kak liza ngurut aku tu..membebel aje dia... dia marah kata aku x bepantang betul2... abih urat2 dh masuk angin..memang pun..aku sndiri slalu rasa sakit sini sana.. padan muka sendiri..apa lagi..kena laa "bepantang"sekali lagi...
tp xde la pantang teruk cam org baru pas beranak tuh... pantang aku ..kena mandi air daun2 aja..memacam jenis daun aku kena mandi..siap letak halia lagi.. pas tu kena minum air daun inai dengan buah manjakani?! ya allah.. pahittt bedengungg..... pas telan ayaq tuh terus aku makan choclate... hhuhuu.. dah tu plak.. kena makan ubat apa namanya mas cotek?! hehee.. ekceli masa aku dlm pantang dulu beli ubat utk pas besalin..
HPA apa ka namanya.. tp hampehh..masih elok didalam kotak.. bleh juai balik pun.. x bukak pun kotak tu..napa aku x makan ..seperti sedia maklum Aira prolong jaundis..kesahnya nnt kesan kat baby plak.. biaq mak dia sakit takpa..so since Aira dh setaun lebih..mak dia plak yg dah start sakit sana sini.. kena laa makan ubat balik...
er..tanya gak kak liza psl bidadari tuh.. dia cakap bidadari tak leh continuous makan tkt nnt kering la plak...hurmm... pulak dahh... tatau la.. mcm2 cara nk jaga badan nih..
upss.. jugak kak long sponsor (pinjam) korset dia.. tak kan la aku nak bebarut balik kan.. cam x sesuai nak p keja nak bebarut..korset la pilihannya.. hehh,...pasti lepas ni aku lagi slimmmm..hahaa.. (sendiri perasan).. selamat tinggal lemak di perut.. sebelum pakai korset tu elok sapu losyen halia mustajab tuh.. berangin je rasa..

ps: boring kan entry x bergambar.. sabar..sabar.. nnt dh pindah umah baru akan diusahakan mendapat sebijik lappy untukku................

Friday, June 12, 2009

.. i locked my car key in the car...



phewww....
kejadian ni terjadi semalam iaitu hari khamis...
pagi tu aku dh smpai agak lewat dlm kul 9.00 cam tu dan as usual bila lambat sure kelam kabut kan, dah la tu parking sikit punya baik kat depan loading bay .. hanya beberapa langkah saja smpai ke depan pintu opis.. ahh gasak..
kalau kena clamp RM50 boleh consider aku bayar parking fee utk TPM nih sbb dah beberapa bulan aku xbayar parking..sume illegal parking aja..
disebabkan kelam kabutan aku.. smpai je dpan opis..mati enjin amik handbag.. tekan centralize lock door tutup pintu... tanpa aku sedari aku tak amik kunci dr stereng!!!! chisss bedebah sungguh!!!
tak ingat langsung langsung...smpai laa dh pukul 5.15 (smpai lambat balik awai..)
besiap nak balik dh ni.. amik handbag cam biasa cek kunci kete kat mana..simpan enpon..


aik.. mana kunci keta aku!!! punggah satu beg.. alamak.. xde!!!
terus kuar opis pi kat keta..
jeng jeng.. kunci aku bergayutan di stereng itu... dengan kilaun lagi sbb key chain aku glow in the dark kan...


haihhh... cam na nak buat ni!! bantuan ..bantuan...
mintak tlg Wan..dak finance..dh dia pun ada appointment petang tu..xleh tlg..masa aku mntak tlg dia dh dlm keta pun..ok la xpe..=(
pas tu kebetulan si shanker lalu mamat ni jarang aku becakap ngan dia..tp sbb aku dh ala ala desperate terus aku tegur dia...
pulun laa dia nk korek tingkap bagai..dia kata dia perlukan bantuan..
aku teringat madhi.. tp dia off plak hari nih.. farid dh pi US plak smlm.. heh..dak laki melayu kt opis nih berapa kerat la sangat.. then tingat khairul..huhh seb baik khairul on duty ari nih..
dia mai naik EX5 dengan sebatang kayu mcm kayu pembaris tu!! siap bawak senjata....
sedang dia tlg kodek2 pintu dan tingkap tu aku telepon En. Dmin...
huhu.. macam mana dia nak mai antaq kunci dia duk kt KLCC lagi nunn exhibition xabih lagi.. aku tanya ingat dak kunci spare tang mana.. seb baik dia baru kemas..dia ckp dlm lemari baju celah2 baju.. ada 2 spare key.. satu che bu keta aku..satu che hi..keta dia..
urmm..so cane nak balik!? sure time ni dh mula nak jem dah..
kebetulan si khairul tu td mai tmpat parking aku dgn EX5!!
slumber jek aku tanya dia..tu moto U eik..
dia cakap ha ah.. nak balik umah amik spare key ke?
tu la.. rasa cam nak balik amik spare key jek.
umah kt mana dia tnya..
dekat jek.. taman puncak jalil tu hah..
hah amik la .. dia pun amik helmet n bagi kunci kat aku..
aku masuk opis balik amik handbag dan terusss jadi minah rempit!!!
phehh.. lama gila dah aku tak bawak moto nih... sejak dpt che bu dh 3thn dan kawiin setahun lebih ..aku rasa ni la aku pegang handle moto balik.. tp dulu kan aku minah rempit gitu..manakan mungkin aku lupa skill bwk moto..ekekeke.. pecut laa balik umah dlm 10 min dh smpai umah..
elok aku smpai umah amik spare key tu..aku check hp.. si shankar n khairul msg ... "Azlina, kunci dh bleh bukak..elok u kuar simpang enterprise 2 ni dh bleh bukak.."...

chet.!!! penat aku merempit alih alih kunci dah bukak la plak...
ok la..aku pun merempit balik ke opis... pulangkan moto n pi la tgk che bu aku......
huhuu.. getah tingkap dh tekopek sket.. aishehh...
tp nsb baik central lock still function...
hurmmmmmm...
itula ceritanya aku kunci keta dan tinggalkan kunci dlm keta...apaa punya turrrrrr da!!!!!!

aira: tu la mama... lain kali jangan suka amalkan tinggal kunci keta kat dlm keta.. happp mama sket!!!


Wednesday, June 10, 2009

..sleepy..

i am sleepy.. i am sleepy...
what to do?..what to do?....

huarghh... *yawning with a big mouth... hahaa... ngantuk laa sesangat..time lunch nih take nap sikijap...
ekceli dah 2 malam aira mangkit tgh mlm main2 sembang2... mula nangess dulu nak susu..dah dpt susu dia celik mata ajak sembang la plak.. siap tunjuk2 lampu lagi.. adeyyy... pagi td 2 kali dia mangkit.. pukui 2 ngan pukui 4 lebih.. kalau mangkit nak main x ajak orang xpa gak.. nih nak ajak mama main sama..
tingat semalam masa nak tdo kan dia around 10pm.. memula main la kami dua beranak daddy blum sampai lagi..daddy sebok ngan OGA(oil n gas exhibition ke ape tah) kat KLCC nuh.. dah main2 penat nak dodoikan dia smbil tepuk2 buntot dia.. sekali aku plak yang telelapp dulu dr dia.. sedaq2 dia duk tepuk dada mama.. kuat tuh..tu yg sedaq..hehee.. bukan mama yg tepuk Aira suh aira do.. aira yang dodoikan mama smpai mama do dulu.....
kalau malam ni aira nak ajak mama main around 4.30 ok gak... bleh mama ajak aira teman mama sahur..kekekee..

okei la.. nk melelapkan mate jap....

Monday, June 08, 2009

...BeaR...




pic from googlee aje.. original pic nnt eik..


thanks to aunty tiara.. sampai courier adiah kat aira..
aira sangat suka minnie mouse pillow tuh..
siap gomol-gomolann ngan bantal tuh...
ekceli dah snap picture tp as usual mengalami kesukaran untuk transfer gambar .. nnt dh dpt gambar saye publish bantal Ayra kasi kat Aira eik... TQVM .. =D





so.. Aira is 13 months now..makin cerdik dan paham apa orang cakap... Alhamdulillah..
dh bleh paham apa mama cakap..siap bleh buli suh amik barang la..
contoh: baby.. mama nak tuu.. (sambil tunjuk remote astro).. nnt dia pun p merangkak dan amik bagi kat kta.. baby mama nak handphone.. dia pun p amik...



tak pun bila kta cakap Bear?! mana bear.. terus p kat menan2 dia sambil kuarkan suma teddy bear yang dia ada.. so far Aira dah ada 6 biji teddy bear..dr yang kecik sampai ke besar... paling dia suka teddy bear aunty tomme kasik masa time kenuri mazrah arituhh.... sebab bulu2 dia yg gebu..slalu dia buat sayanggg bear....sambil peluk dan buat geram kat bear..






Alhamdulillah sejak baik dr batuk teruk aritu makan dah berselera balik..

mama plak tgh survey nak tukar susu apa yg elok untuk Aira..dh try 2 jenis..2 -2 dia reject.. satu dia x minum pun.. luah jek..satu lagik dia minum tp pas tu cherry berry plak.. saya beli yang perisa honey coz honey good for dia punya paru2... still survey lagi.. any recommendation sapa2 yang dah tukar susu anak for 1 year plus.... hurmm...

Aktiviti weekend baru nih tak buat apa pun since aira masih dlm kategori quarantine... sabtu antar mak kat stesyen duta.. then pegi umah kak long kat BBB jap.. petang duk lepak umah ja.. ahad pun tiduran pagi petang operasi mengemas sbb nk pndah .. penat rupenya mengemas bila anak dara kecik tu tak tdoq.. kita lipat baju dia pun sibuk "lipat sama" dah tu siap masuk dalam kotak tuh.. cabaran sungguh!! kalau nk ngemas malam2 kirim salam jek la..sbb usually kul 10 ke atas mata saya pun dah mcm kena gam..so cane nak kemas malam2.. tgu weekend aje laa nmpk gayanya...

Friday, June 05, 2009

..Babyibu-giveaway :-leanalittleshopcom

haaahaa.. 1st time masuk contest.. (tengok orang len masuk ocntest aku pun tingin la jugak..)



sebab apa tgh surfing tgk menan2 konon nak beli online kan untuk aira...sekali teringat plak yang yana buat contest nih.. agak dah basi jugak contest ni hope tak telambat ye yana.. untuk buat adiah belated besday Aira pun buleh.... :P


since kenal ngan yana nih dari zaman UTM .. maka banyak jugak le kenangan kami.. selalunya aku duk melepak dekat bilik yana time nak exam or ada assignment.. maklum laa yana ni pandai tau korang....sbb tu dia sambung belajar smpai PHD dah... bilik dia laaa jadi port study group or assignment besama... kitorang still contact dan masa pegnen pun kebetulan lebih kurang sama je.. Ammar keluar 2 minggu awal dari Aira.. so masa bepantang pun kitorang slalu ber sms tanya pekembangan memasing sampai la skang.. ermm tpi dh lama jugak tak jumpa yana nih last masa Rin besalin ari tu ekk... hurmm.. tu serba sikit cite pasal yana...gambar ni pun time kitorang tgh menggemukkan diiri.. me, azza n yana




sedang surfing beberapa blog , website dan seangkatan dengannya akhirnya jumpa la http://leanalittleshop.com/estore/index.php hurmm.. memacam ada dalam nih...sume toys dia bekaitanngan education..bagus nih untuk baby development... konon kan mama xde masa nak menshopping mainan Aira...dah tu kalau ada yang bekenan kualiti plak tak best.. tak pun dah last stock.. so tak boleh pilih ..tapi kalau online nih syok jamu mata ... ..


sedang duk melayari http://leanalittleshop.com/estore/woodenchunkypuzzle-c-169.html?infoBox2=0 memacam sungguh aku bekenan.. nak order memacam tuh macam tamak laa plak kan.. puzzle dia pun memacam aku tengok n menarik..memang rambang dah bijik mata nih.. tak tau nak pilih mana satu... heee hee... tapi yang penting website leana nih sangat simple and user friendly.. senang nak tengok...


toys rattle




toys giraffe..


ni adalah adiah yang ditawarkan.. err 2 jerk ye.. macam tipis jek peluang aku nak menang adiah utk aira nih..kekekee...


err.. tu je kot entry contest saya yang pertama... merepek dan abaikan segala penggunaan bahasa pustaka dan ejaan kamus dewan ok.. =)

Aira yang excited di play gym dia...
ps: aunty yana, mama Aira leh menang ke kalau buat entry macam nih? ok la kan aunty.. hopefully mama dpt sagu hati pun bleh laa... yang penting boleh tambah koleksi mainan Aira!!! yeayy...

Thursday, June 04, 2009

...rambliing...


arkk..baru pukul 2.30pm... ade lagi 2jam lebih nih untuk balik umah n lagi 4 jam lebih utk bebuka puasa...yeshh!! hari ni hari pertama aku berjaya puasa..selalu niat je nak posa memacam halangan ada... alhamdulillah dah separuh ari nih.. :)

tingat zman aku kecik2 posa dulu.. siap kena bawak spray air atau towel basah untuk basahkan badan sket2... kekeeekee.. dedulu lemak x banyak.. mmg laa asyik letih n tak larat jerk..

nak ikutkan banyak ari lagi nih aku kena posa.. insyaallah mulai ari ni aku akan posa setiap hari isnin dan khamis... hehhh azam begitu kuat... (orang lain dah lama mula..aku baru tehegeh hegeh nak mula posa..)


hari ni jugak aku dah pow kotak Dell dr opish..habuan untuk packing barang2 nak pindah end of dis month... baru dok pikir mana nak cari kotak..sekali nmpk cleaner tu usung 4bijik kotak nak p buang..uishh jgn buang dik..kotak ni elook benorr nak buat packing barang2 akak nak pindah nnt.. maka.. penuh laa keta aku ngan kotak computer tuhh..malehh nak bukak kecik2 so biar dia berkotak siap..start weekend nih aku kena packing slow slow dah.. lebih kurang 3 minggu saja lagi.. aku pun mcm dh tak sabar gak nak duk umah baru tuh.. cantik umah dia..hari2 berangan nak decorate cane.. kalaulahh tu umah kami sendiri.. mana laa tau lagi 2thn Dato' tu offer nak jual umah tu..insyaallah aku nak beli.. :)
ps: gambar di atas tak de kena mengena ngan entry hari ni yang super merepek di kala lapar... tu gambar masa kitorang p sunway lagoon fmily day arituh.. malangnya ive made stupid mistake iaitu tak bawak suar pendek untuk enche Dmint..huhuu.. sampai skang dia duk ungkitttt apsal tetinggai suar dia.. dia hanya leh bejinak jinak ngan air dari atas permukaan air saja sedangkan aku bersuka ria dalam pool..
to daddy: nnt mama bawak daddy p PD plak naa.. kta mandi manda kat sana.. jgn majuk lama2 n jangan leerrrr ungkitt lelama.. nnt mama upah bawak p PD>. . =P

Wednesday, June 03, 2009

...Aira dan fobia...


ni masa saya 5 bulan.. bam bam kan saye? mama saya winduu sangat time saya bam bam cenggini..pp saya slalu jadi mangsa gomolan.........tu kaki tu siap buat flying kick tuh.. skang saya dh slim.. mama cakap saya slim supaya cepat leh jalan.. tak berat buntot tp saya baru leh bediri tegak aje..xberani nak menapak lagi..hee... saya ni takut jatuh..skang pun saya cam fobia ngan orang2 yang saya tak kenal..suma orang jahat..suka buat saya..sakitkan saya..cubit saya... oh yaa.. mama mesti tak cita lagi kat kawan2 saya kan? maklumlaa mama bzzz...
actually sblum saya masuk sepital tu.. saya kena CUBITT sekali lagi kat nursey tau!!! huhh... sampai lebam pp saya tau... mama amik gambar dlm hp tapi mama tak dpt transfer dlm pc..mama sound jek umi taska tuh.. derang kata mane ade cubit... bla bla.. pastu skang mama dah tak antar kat taska tu lagi dah... mama memang dah band n benci gilaaa kat taska tu...lalu depan taska tu pun tak mau.. saya pun xsuka ngan pengasuh2 taska tu..every 3bulan tukar pengasuuh..saya baru sesuaikan diri ngan pengasuh baru pastu dahh kena tukar orang lain.. pening saya.. sbb tu saya fobia ngan orang yang saya tak kenal.. saya rasa mereka suma suka sakitkan saya... saya percayakan mama ngan daddy saya saje... hurmm kesian saye kan?!!
saya nak happy happy macam kawan2 jugak.. x takut dengan orang...
cemana ekk nak buat bagi saya tak fobia ngan orang??

Tuesday, June 02, 2009

..apekah bronchiotis?...

alkisahnya sebelum Aira admitted kt SDMC tuh..saye dah p check up kat klinik biasa 2x.. batuk masih belum berkurangan.. kahak mcm bunyi lagi banyak..so Doc klinik biasa advice suh refer ke specialist.. specialist mana ktorang nk tuju nih... SDMC ke PPUM ke Sunway medical ke... call my colleague tanya kampeni cover spital mana and apa prosedur suma.. so mama buat keputusan pegi SDMC jek..

pegi SDMC register ngan penuh suspen... then Dr. Ali Azman check .. terus dia cakap
"very very bad".. i have to admitted ur daughter nih.. ade sesape athma dlm family..
mama: xde.. husband pun ckp xde...
Doc: resdung?
mama: resdung ade la.. abah saya dulu resdung..skang dah x..
dOC: Kahak dia dah banyak sangat.. around lung.. and dengar sangat ketat.. so better kta buat fisio dengan suction n neb dia la..
then doctor suh pi buat neb kat bilik rawatan A..dia bagi tau Airar nih bronchiotis peringkat awal..insyaallah bleh baik cepat.. so settle admission suma then baru masuk wad.. wad kanak kanak full house... so ktorang dpt wad biase .. single room n mama bleh tumpang tdo ngn aira.. :P

after 2 days Aira getting better.. Doc pun happy ngan pekembangan Aira.. tp still nak pantau keadaan dia.. then dah hari ke 4 Doc bagi green light Aira bleh balik.. ALhamdulillah.. skang Aira getting better...


yang syoknya skang dia pandai plak belakon.. amik mask untuk neb dia tuh buh kat idung... then buat2 nafas...tak pun amik penutup botol susu.. then belakon kena neb.. heeehee nakal sungguh anak mama nih..

since saya pun curios..apa benda la bronchiotis nih..slalu dengar tp tak berapa nak jelas... google sat apakah bronchiotis...banyak laa info saye tgk dlm intenet nih.. pasal apa tu bronchitis cara pencegahan dan rawatan.. secara ringkasnya...
Penyakit Bronkitis atau Bronchiolitis adalah penyakit yang sering berlaku dikalangan kanak-kanak berusia dibawah setahun. Untuk pengetahuan , penyakit ini selalunya disebabkan oleh jangkitan virus.
Walau bagaimanapun, penyakit ini tidak selalunya berulang. Dalam masa yang sama, kanak-kanak juga boleh dijangkiti virus yang boleh menyebabkan wheezing seperti bronchitis. Keadaan seperti ini dikenali sebagai Viral Induced Wheezing. Jika ada sejarah keluarga yang menghidap lelah, paru-paru anak akan jadi lebih sensitif dan lebih mudah menghadapi masalah ini.
Jika anak-anak dijaga di pusat asuhan harian atau nurseri mereka akan lebih mudah dijangkiti masalah ini. Oleh yang demikian anak anda hendaklah menjauhi persekitaran yang berhabuk. Ini bermakna mereka tidak boleh dekat dengan permaidani kerana permaidani mengumpul habuk. Anda juga perlu menjauhkan anak anda daripada perokok.Selain dari itu, untuk mengelakkan anak daripada mengalami masalah bronchitis atau bronchiotis janganlah sesekali menyimpan haiwan peliharaan seperti kucing di dalam rumah. ....

ps:nasib baik saya xsuka meoww.... tp umah saya ade carpet kecik aje..better tukar carpet tu dgn tikar buluh la kan..hurmm... bytheway... saya kena start operasi mengemas dah ni sbb we need to moooveeeeee......... another new house... PUJ 7 plak.. mcm tingin nak beli umah tu jugak sbb very nice...double story jugak..suma dah tile and besar sket dr umah skang.. nnt sya update issue kami kena pindah!!

Monday, June 01, 2009

..dah discharge dari SDMC...



salam suma...
setelah 5 hari berkampung di SJMC...finally ari sabtu Aira discharge dr hospital... sepanjang-panjang aku kat hospital tu..rasa geram yang membuak2 terhadap si pengasuh taska dia.. sebab doctor cakap Aira kena bronchitis... (jangkitan paru-paru)....disebabkan kemungkinan minum susu yang dah basi.. persekitaran yang tak bersih dan tak dijaga dengan baik atau kurang perhatian...


kat SJMC...every 3hours kena nebulizer dia.... then satu hari dua kali kena buat suction itu kahak.. waktu suction tu mama sangat kesian dekat dia.. even dah bedung dia ngan blanket n dipegang 3 orang Aira still kuat lagi memberontak.. mama tak sampai hati tengok sebnarnye tapi demi anak..mama beranikan diri saja...

so after this, Aira kena quarantine... tak leh pegi tmpat orang ramai selama 2 minggu... tak leh mandi sejuk sangat , tak leh minum susu dah sejuk..

kawan2 Aira.. doakan Aira sihat-sihat ekkk...Aira dah susut badan dia.. skang tinggal 9.0kg saje..huhuu.. dulu Aira sangat gebu okeh.. nak dukung pun xlarat... mama doakan Aira sentiasa sihat dan ceria.......... mama n daddy love Aira so much!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails