Friday, January 08, 2010

bibik part 2: mula buat hal..

bibik saya kali ni betul-betul mencabar kesabaran saya.

Semalam lepas balik keja , saya cakap dia Achik tak yah masak la.. saya masak nanti. (Sebab saya dan encik Dmint dah tak larat nak makanan berminyak yang sangat minyak). Ok.. tak de apa..saya rasa dia lagi suka, sebab tak yah masak kan.. dia boleh tengok tv dengan tenang saja.
Bila saya masuk dapur jek.. maashaAllah beminyak gila dan melekit dan licin.. hati saya panas jek. Masa tu saya suh dia bawak Aira pegi jalan2 petang .. Saya layan cerita Cinta Balqis sambil kat dapur..dari dapur saya bleh nampak TV kan. so senang keja nak masak sambil tengok tv. Lepas masak, masa tu dah pukul 7 lebih .. dia pun dah sudah solat maghrib,giliran saya pulak naik sbb encik Dmint belum balik..saya tinggal Aira ngan dia kat bawah. Turun dari mandi dan solat saya pun sedia untuk dinner. Saya makan dengan Aira dan Haras (budak yang achik mengasuh jugak semalam mak dia ada hal amik lambat sikit) . Lepas makan saya cakap kat Achik "Achik ..NANTI TOLOONG mop lantai" lantai beminyak takut nnt Aira dan HAras jatuh. Tu je saya cakap. Pastu saya basuh pinggan dan duduk depan tgk berita.

Lepas tu achik tu mangkit dan buat muka bebai sambil baling lap kaki hempas2 depan saya.. Saya diam lagi sambil melayan Aira dan Haras. Elok dia habis mop dia join tengok tv dengan saya. Pas tu pertengkaran bermula:-

Achik: Eina bayar orang taska dulu berapa?!
Aku: Kenapa? (dalam hati aku dah agak dah dia ni nak cari pasal)

Achik: Orang melayu ni kadang2 MENGADA-NGADA.. dah ada orang gaji nak suruh itu ini..

* berdesupp darah aku.. dengan spontan aku rasa muka aku dah merah kalau org nmpk sure dah berasap dah..

Aku: Achik kalau xnak mop tadi , tak yah mop pun tak pa. Saya cakap tadi Tolong dan nanti..maksud nya nnt kalau achik tak de keje ke.. achik dah lapang ke tolong la mop lantai dapur,, bukan saya suh sekarang..

Achik: Achik tahu keja achik.. waktu Aira tido achik mop , basuh baju, sapu sampah..

Aku: Achik, saya tak kata achik tak buat kerja pun,, saya kata dapur tu berminyak. ni 1st time saya mintak tolong achik..ada saya penah suruh achik buat macam2.. sebelum ni x de kan?!! achik balik Gombak saya buat semua tau.. dulu achik takde saya bleh buat semua.achik balik Gombak achik ingat sya tak buat ke..saya mop tangga2.. mop dapur tau.. Saya amik achik untuk jaga Aira ja.. Aira sekarang pun dah manja ngan Achik. Ni baru sekali saya mintak tolong..tu pun bukan sya bagi arahan..

*intonasi aku yg agak tinggi dan sedikit sebak mcm nak nangis. dlm hati aku sabar.. saabar. aku kesian aira nih...

Achik: tak de la, orang melayu ni tu la,dah ada orang gaji mengada-ngada..

AKu: saya mengada2 ke achik?!!!

dia diam sampai 5-10 minit aku pun malas nak betengkar lagi ..aku bukak tv kuat2..Aira dan Haras ketakutan tgk aku macam tu..sat tu..dia pun naik atas..

lantak kau la.. aku ckp mcm tu pun nak nangis ke nak apa ke.. dlm 15 min aku rasa lepas dia solat isyak dia pun turun balik..

aku buat tak tau smbil layan Cucu Betong.. smpai mak Haras datang amik. Habis cucu betong aku naik atas layyan Aira dlam bilik.

Aira tdo..aku main laptop wlupun tak de intenet aku draft entry kat words dulu.. sbb aku tak tahan ..tak tau nak luahkan kat sapa..aku luah kat words..
dlm kul 11 lebih baru encik Dmint balik.. tgh duk draft cita pasal bibik aku terus stop.. mengadu kat dia.. legaa hati aku lepas tu...dekat kul 1 baru aku leh tdo..

pagi tadi aku ngan encik Dmint bangun tdo..pastu terus buat part memasing.. encik Dmint basuh botol susu mlm tdi (biasa mlm aira minum susu 3 botol)... then lepas tu bibik nak basuh baju..aku cakap.. achik tak yah basuh baju saya la. mlm ni saya balik saya basuh..
Achik tolong jaga aira bebaik je .. keje umah lain saya buat...
dia buat air pagi tadi pun kami tak sentuh pun..

hurmm.. setelah 3 bulan... mula buat perangai kan!?
actually before ni ada kes handphone dia.. tpi saya malas nak cita..sbb saya anggap dia orang tua kan, tak pandai guna handphone cecanggih.. so saya ignore la perasaan bodoh dia tu..

er.. to Lily Lotus.. sy tau bibik saya baik ngan mak awak..hehe..tetapi nak buat cemana kan..
orang dr sana tu saya rasa perangai derang suma sama je kut..baik tua or muda ..mcm lupa asal usul..simpan dlm intenet je cite saya ni eh.. =D

21 comments:

5577 said...

ya Allah.. sabarnye eina n hubby...
bleh bibik tu question mcm tu kan, aduhai.. n eina masih leh jwb ngan bahasa yg baik..

mmg laa taska charge lebih kurang mcm gaji dia kan,n tak buat keje rumah kite.. tp kat taska, diorg sediakan mkn minum, tmpt tdo, mainan & beberapa org penjaga utk jaga budak2 tu kan.. ++

ni dia.. kite bg mkn minum, tempat tgl, brg2 lg.. tgk tv free lg..
nak question mcm2 plak..

aduhai.. susah2 mcm ni kan..
kesian eina&dmint..
hrp2 bibik tu akan sedar laa nnti..

Mrs.R @ Emi said...

sakitnyer atiiiiiiii

Mrs.R @ Emi said...

sakitnyer atiiiiiiii

eiNa said...

Farah: tu la..saya sabar je la..dugaan..

Emi: mmg sakit hati jugak mula tu..ni dah cool dah sket.. :)

BabyIbu said...

ya allah geramnya! kalau yana tak tahu nak jawab camne..mesti suh muks je sound..huhu..sakit hati betulla..yana kalau ingat kisah bibik yana dulu pun masih sakit hati..takpe kak eina..tahan jap asalkan die jaga aira elok..huhu

Anasfadilah said...

having a maid is like having a teenager in the house

ada susah,tak ada pun susah

apa tindakan eina lepas ni?

menyakitkan hati je acik tu

5577 said...

tulaa.. betul jugak, sbb kite pikirkan kebaikan anak kite kan..
kang dia taknak jaga aira pun susah gak kan..

farah ngan maid baru ni pun, majoriti keje rumah farah buat lg.. suruh dia sikit2 je, n mintak pegang aqilah jap je time nak mkn..

mummy_adam said...

sakit nyer hati i.. tp diorg nie mmg mcm tu, cakap mcm nak kena lempang..

maid ena pun mcm2 tp ena lagi mcm2 dari dia..hahahaa.. kdg2 tolerate n xkisah because of adam jer.. kalau x, mmg ku halau jer.. kalau nk cite pasal maid nie, boley buat novel 500pgs belum tentu cukup kan.. mcm2 hal..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sakit hati plak baca pasal maid ko neh.sesedap mulut dia jer.nak kena cili macam drama cinta balqis mcm mak biah buat tu ker aper.huhuhu

eiNa said...

yana: takat ni tahan lagi la kut..

dilla: lepasni mmg x nak bagi dia buat keja umah sangat la.. basuh baju ke,mop ke,sapu sampah ke kalau bleh biar eina buat sndiri..

farah studio: aa ah..nak buat camtu gak la.

ena: hikss ..tu la mls nk citer pasal maid nih..tp smlm mmg mencabar kesabaran betul..

elis: weh..aku tak berani la nk cili cam tu sat gi aku pi keja dia cili aira plak..

lin muhamad said...

eee awat bibik eina ni teruk sgt.dirog ni mmgla..mmg tak sedar dirila..mcm bibik maklang kitala..mcm2 dia kutuk mak sedara kita tu..tapi nasib kita ni jenis tak suka nk menyampai,aku malas nk amik pot.saba je la eina eh..

Elyn said...

hamboiiiii siap ckp org melayu ni mengada2. seb baik i takde kat situ. kalo ada mau gak kene tetak tu. opss sorry eina teremo plak kalo bab maid ni!!!

eiNa said...

lin: tengah sabar nih lin.. :) harap2 balik keja petang ni dah hilang marah dah..

Elyn: tu yang i bengang gile tu.. siap kata org melayu ngada2.. aduihh...tebakar hati nih..

MeL said...

eh eh! kurang ajar punye maid. klu i jd u mmg meletop on the spot. naik lemak plak dia, xsedar diri. geram i baca!

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

aaaakkk..takutnya nak amek bibik pandai ckap pandai lawan ni..pasni takut dia dendam..bawak lari aira plak..isk..

Diyana Zulkifli said...

huhu.ala...takutnye..demand sial bibik aira neh.susah tu,klu dia dah set mind dia,dia ngasuh aira je..kite nk mnta tlg skit yg len pun..dia dah berkira..bibik kak eina org mn ek?

Jiey^Mien said...

Takkan nak bia jer Eina, naik lemak plak dia..

Bibik Jiey plak, ari2 mop lantai smpi floor cleaner tu kejap je abis..
Jawabnya, mmg kami pki yang cap tesco or carrefour jer.. murah!

lily lotus said...

ehh ly tak pernah citer pun apa2 eina citer pasal maid kat blog ni kat mak ly..trust me kay.

actually ly tau dah perangai dia since kerja dengan zack kool jiran eina tu..kekadang dia jalan2 depan rumah pun mak ly saja taknak klua..hehe..sebab kalau layan dia sembang sampai sudah takleh wat kerja..so kalau mak ly free baru klua gi layan dia..

tapi my heroes mmg suka sangat dengan ur lil girl..kalau lama tak nampak abang tanya mana baby girl tu nenek..hehe

anyway, pasal ur maid tu selagi eina boleh tahan oklah..kalau terlebih sudah pepaham jerlah kan apa eina patut buat..cuma harap2 dia faham maksud eina & boleh jernihkan salah faham tu..take care :)

This is .... said...

waduh, payah jugak ye dengan karenah orang gaji ni..

mzrh said...

woh, boleh tahan gak acik tu ye. sabar ye eina... kite doakan segalanya dipermudahkan untuk eina, termasuklah dipermudahkan untuk bersabar. :D

mrsharis said...

salam kenal/ziarah..

pas baca entry u ni saya jadi takut lak nk amik maid..saya n hubby dh plan nk amik maid since saya dh disahkan mengandung anak ke 3 ni. Takut laaa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails