Thursday, June 24, 2010

walaupun lepas 6 TAHUN c-sect..

ingat tak entry yang aku cakap nak pi tengok opismate yang sekarang tengah bed rest peknen tuh..
aku dh pegi visit dia hari selasa tu..wakil employer lah kununnya..

ok, series aku tak tipu... aku letak nama dia "Si S" la yek.. Si S nih bersalin kan anak  dia yang 1st tu c-sect pada 6 tahun yang lepas besamaan tahun 2004. Sekarang anak dia yang sulung tuh dah tadika dah pun.. maka Si S pun peknen 2nd baby.. masa early pregnancy Si S ok lagi.. tp bila masuk 2nd trimester, bayi berumur 5 bulan lebih kurang, dah besar kan.. Si S mula rasa sakit..
"azlina.. sakit nya macam orang gesel2 di dalam perut tuh. nak baring tak boleh, nak duduk lagi la tak boleh.. blablablaa.."  aku pun imagine bukan2 dah..

Si S pegi hospital untuk check up.. kat hospital, doctor suspect jahitan sebelah dalam sudah terbukak!! aiyokk.. scan2 nampak jahitan macam renggang.. belum bukak tapi sudah renggang.. huhh.. aku yang dengar ni.. dah terasa ngilu dan duk la usap bekas jahitan kat perut aku nih.. skang Si S dah masuk minggu ke 32, doctor memang tak bagi dia gerak banyak la.. dan 2nd baby ni pun Si S kena c-sect jugak.. sebab kalau Si S deliver normal, time dia push tu. mungkin jahitan sebelah dalam perut tu akan terbertas.. yang sebelah luar ok, cantik je jahitan dia.. Si S tunjuk sikit kat aku..lagi cantik dari jahitan aku rasanya..

aku yang dengaq ni punya la ngeri..  hurm padan la Doc. advice suh gap sikit kan.. takut benda2 macam ni jadi la.. walaupun dah 6 tahun masih boleh jadi.. tp ade jugak yang tak sampai 2 tahun ok jek kan!? kan donat?! hurmm ape2 pun rezeki dari Allah.. tapi Si S ni bukan muslim dowhh.. tah la.. tapi yang pasti aku fobia ..sebab parut aku ni kekadang gatal gila especially kalau pas makan yang ada ikan2 sikit.. (kopok ikan la slalunya tak pun laksa)..

ps: korang yang penah c-sect, agak2 berapa thn baru berani nak pegnen balik? ke takkisah.. anak kan rezeki Allah.. :P

12 comments:

Farah said...

Saya punye pon gatal2 lagi ni kalau makan seafood.

hmm tunggu afif 3 tahunla baru berani :D

MeL MikaiL said...

eiiiii ngerinya eina! tulah scarylah nk pregnant 2nd time after csect ni kn..ada gk yg csect gap anad setahun je ishhhk!

kinna said...

cousin sy bersalin sm sy utk anak 2nd (anak 1st pon lahir lebih kurang zulfa) dan dia c-sect utk dua2 baby..ikut nasib la kot..huhu ngeri..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

member aku c-sect selamba ajer anak tak sampai setahun beranak balik yang kedua.hebat tak hebat.x sempat katanya.aku? tunggu nuha 4 thn.aku kdg2 rs gak gatal kat parut tu.

Farah . 5577 said...

ya Allah.. ngerinye.. kesian nye kwn eina tu.. takuttt!

tgk pada org kot kan..
farah first ngan Nadhrah pun csect.. gap 2thn, erm kirenye Nadhrah masuk 2thn++, br dpt adik Aqilah.. Aqilah farah bersalin normal..

Elyn said...

ayokkk ngeri i baca tau!!! ngilu tuuuuu

mekchu said...

kurang2 kena gap 3 thn baru bleh pegnen blk.. tp selamat je yg pegnen rapat tu.. tp ni 1st time dgr dah 6 thn pun bleh cam tu..

syukur najmi keluar ikut pintu.. tp lom ada rezeki nak menambah pulak..

eiNa said...

farah: gatal gaks ek.. 3 thn tu ok la kan.. =)

Mel: tu la.. ade yg gap 1thn pun ok.. maybe doc si s ni tak terror kut..

kinna: rezeki dan nasib dia..=)

eiNa said...

elis: aku pun bajet 3-4 thn baru nk 2nd kut..

farah: yeps.. i pun rasa begantung pada orang.. n doctornye juugak kan? maybe@!

elyn: haha... i siap duk usap2 bekas parut cser tuh haa...

mekchu: wahh..bleh la bagi adik kat najmi nih..kuang kuang kuang..'

... tapi mungkin jugak sbb faktor size badan kut.. coz kwn aku ni badan agak besar gak la.bleh tahan gemoks nye.. maybe la kan..

alyyani said...

erk, takut nye. ngilu dgr. tp pelik gak ek lepas 6 tahun masih bole ripened jahitan eh. agaknye masa 1st tuh doktor stapler kot. eh bole ke gitu? tp rezeki masing2 kot eh. macam kes sy tu so far ok. tp tu la, better gap at least 3 tahun :)

Diyana Zulkifli said...

yaya.jangan ikut donut,kak ina.sgt berisiko.huhu.nasib tk jadi pe2 je.donut dulu peknenkan ali,dlm bln2 terakhir sblum branak wajib jumpe gynae selang 1 mggu.gile letih.

donut serik.utk yg ketiga,tnggu mia ali masuk tadika dl.and disbbkan mungkin itu kali terakhir dah sblum tutup kilang forever[mmg ada yg bulih beranak 4 kali c sec tapi yg sebetulnya limit 3 org ja..risiko rahim pecah yg ke 4 tu klu nak try jugok...],jadik donut dah request ateng nak relaks sikit beranak di private..hoho.

ann @ hatiberbunga said...

ann, anak 1st, c-sect. tp Asyraf tu, x smpai umu setahun, dlm umo 10 bln gitu, Ann dah termengandung lg. mmg kena bebel la ngan misi n doc. huhu..
tp alhamdulillah, suma ok.. wpun sbnrnya Ann part2 pantang ni mmg kureng skit. huhu..

maybe lain org, lain bahagiannya kot.. nk komen byk2, menda alah tu kt dalam. mmg sgt susah la cakap apa, kan.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails