Sunday, January 31, 2010

@ DeSa WaTeR PaRK

yeahuuu... finally mama ngan daddy bawak Aira mandi pool gak.Destinasi yang dipilih ialah Desa Water Park, KL...sbb nombor satu dekat je ngan umah 15 minit dah sampai..sbb no 2.. affordable, orang dewasa RM 20.00 sorang and budak2 below 2.5" free.. actually Aira lebih 2.5" tapi nasib Aira baik sbb kami smpai awal.. :)

Kul 10 lebih kmi dh sampai depan nih.. senang parking sbb orang pun tak ramai lagi.. nak cri pot lepak pun senang.. sampai2 nampak air ja Aira dh excited . salin baju terus lari ke kolam.. xdan daddy nk pi top up angin pelampung dia.. dia dah berendam....



Jum layan gambar Aira mama ngan daddy nyebuk gak mandi-manda ...





muka budak baru tukaq baju mandi..pastu ajak mama berendam.. daddy turun sekali pi main boya plak..kami lepak kat kolam yang 0.3 meter jek..situ redup sikit dan banyak pemainan.. ada cendawan hujan.. ada gelongsor ngan ada boya banyak...


time mandi bawah cendawan nih aira takut sbb air dia kuat..peluk mama erat jek.. pastu daddy bawak naik gelongsor plak.. habih naik gelongsor pi balik kolam tadi yang ada boya.. Aira syok naik gelongsor butterfly sbb rendah jek pastu dia bleh naik sndiri..



2 jam lebih kami anak beranak bekubang dalam nih.. for me..amatla berbaloi-baloi.. baru 40 hinggit ja pastu leh main selama mana suka.. dan mcm2 kemudahan ada.. environment dia pun besih jugak.. n bilik air dia aku rasa lagi bersih dr bilik air snwy lagun.. :P.. thanx Lin bagi idea dm entry nih.. :)



dah hampir kul 1 lebih baru kami naik..tu pun Aira nak main lagi..tpi kulit tangan dia sampai dah kecut..heehee.. mulut tu dah biru dah.. nak gak main air lagi.. sbb dia pun dh letih dan sejuk aku bawak naik pun x marah.. lepas dah siap n kuuar dr Desa water park jek tak sampai main road lagi Aira dah tido tenganga...heheee letih sangat la tu..





ni balik umah tgk muka dia dh sun burn..ahhaaha.. temasuk la muka mama jugak..ehh..tetiba spek mata aku jadi warna hitam plak kan.. rasa glamour sekejap..:P actually tu spek photogray..klu kena matahari nnt dia bertukar jadi gelap dengan sendiri.. tupun 60% jek itam dia...

bye2 desa water park.. we will come again next time.. :P

Thursday, January 28, 2010

bila nak pi nih?..

mama.. cepat la!! bila nak bawak Aira pi kolamm nih? Aira dah tak larat berenang didarat nih?

cam ni laa Aira..tetiap hari duk atas pelampung.. kami curi2 sorok pun dia leh jumpa.
okeh.. disebabkan next weekend adalah mama cuti panjang, dady amik cuti.. sempena dgn besday mama perhatian...saya nak hadiah !!!! ...hahaaha ...juga besamaan harri wilayah itu 1st Feb.....
maka akan haruslah aku bawak anak dara aku pi berenang.. mak dia pun nak berenang jugak hahaahaa....



tak sedar org amik gambar dia nih.. punya khusyukk tgk tv.

dah sedaq..baru pose!! ahaks.. cumell la anak mama nih!!

Tuesday, January 26, 2010

tak jadi..

salam takziah...(untuk semua yang baru kehilangan..) temasuk nenek dmint yang baru meninggal last Saturday pukul 9.45pagi...

pagi sabtu..dalam pkul 11 lebih.. aku duk besiap nak bwk Aira pi Jusco Equine..tetiba ayah Dmint call, kebetulan Dmint plak pi keja (ada hal ) tetinggal hp dia kat umah..sbb tgk ayah yg call aku angkat la..kalau budak2 pejabat dia sure aku xlayan dah.
Then ayah ckp nenek meninggal.. cemana nk contact Dmint?
handphone dia ada kt umah.
call opis xdak org angkat..
dekat 2jam gak baru aku dpt contact dia..tu pun aku baru terpikir nak email outlook dia.
Dlm sengah jam dia pun smpai umah...(tp dia ckp dia xdak kat opis pun)..
cuma secara kebetulan dia balik sbb dh tensen dgn boss dia..

sementara tunggu dia tu aku dh pun pack baju..ngam2 dia balik dlm kul 1 lebih tuh terus kami cabut ke SP...

abiss..plan aku seperti entry sblm ni tak jadi.. mandi kolam ka..besday party ka..satu pun xpi..
kebetulan plak sabtu tuh besday si Haras yg bibik tuh ngasuh sekali dengan besday Akeem ank kawan aku yg dh lama xjumpa..

tu la kan..kita hanya merancang.. Allah s.w.t yang menentukan...

Friday, January 22, 2010

it's Friday...hepi wiken .. =)



saya tak sabar tunggu wiken ..wlupun xsempat register gath 1st anny MBP...

ahahaa... padan muka sndiri sape suh jarang masuk mombloggerplanet nye blog kan...
huhuuu alih2 dah tutup dah tarikh register... kuang kuang kuang...sekali lagi padan muke diri sendiri...debushh!!



planning wiken saya so far...

1. pasang katil balik.. (ni enche dmint nye scope)

2. besday party akeem - lestari perdana jek..

3. pencarian meja laptop.. dh tak larat riba dah...
4. plan nak bawak aira pegi mandi-manda.. sian dia tetiap malam duk atas pelampung smbil action bemandi-manda... pelampung tuh dia pi amik sndiri dr dlm stor , siap bwk naik bilik tdo dah pelampung tu.. tahap gian habis nk mandi kolam / sungai la neh..


*any idea mana nk bwak mek kecik tuh? kak lang cakap putrajaya ada public swimming pool..tp tak tahu la ramai mana umat manusia nya kan.. nk pi ke sungai enche Dmint x berapa interested unless pegi ngan fmly members lain bagi ramai2... ke umah sape2 ade swimming pool..leh kami pi tumpang berendam..hahahaa...


Thursday, January 21, 2010

rambut..

Humph... ingat ada streamyx kat umah dh syiokk duk update..rupenye bosan gak yek nk update memalam time xde mood...lagi best kalau layan tv time nih... atau sya masih perlu ejas time lagi...
layann gambar Aira "ayu" sekeping... amat payah nak ikat or sepitt rambut dia... dpt sat jek pun jadi la...pastu dia tarikkkkk baekk punya smpai rambut pun cabut...ape daa... tak cun sungguh anak mama nehh..

Monday, January 18, 2010

..study ke tu?~..



chewahh.. konon study la yek.. conteng2 jek la mama...
aira skang dh susut sket arr badan dia..
makan kureng... susu je nak..

skang ni sebelum tdo sure buli aira..
aira..cat mane cat.. eeyauu... sambil wat sora halusss tuh
pastu bird?! tiittt tiittt tiittt...
lizard... cakk cakk...
dog.. aukkk sekali jek aukk dia..
cow... moooo...
kambing (sebut goat xpahamm..) mekkkk ..kambing aira bunyi mekkk.. hahaaa
duck.. quekk..

ps: nak cari buku animal tuk aira lah.. dah lama x beli buku aira.. mainan pun dah lama x beli..
round tempat mainan xde idea nk beli mainan utk umur dia... any idea?

Thursday, January 14, 2010

karipap..

Dalam keadaan sejuk dingin beku opis ku ini..Add Image



tetiba teringat akan karipap panas.. makan bersama teh tarik..
perhhh memang sedap..


ps: kenapa tetiba aku mcm craving erhh?? jengg jeng....


review produk jap..

okeh, saya mmg tak pandai nak buat review-review ni.. tapi saya just nak share produk yang saya baru gunakan.. saya pun mcm mommies lain asyik letih..penat..ngantuk.. sakit belakang tak payah cite la.. time tdo jek tak rasa..the moment celik mata terus rasa sakit belakang tu..

dan saya agak "kam- siyapp"(melayu cakap bekira jugak la..) dlm bab2 nak beli apa2 barang.. saya akan baca testi orang beberapa kali dan bukan satu blog saja saya baca.. saya terjah beberapa blog yang jual benda yang sama dan siap google jugak.. supaya saya tak nak menyesal


so, saya pun mencuba satu produk nih.. cocoa collagen power plus.. mula impression saya betul ke mende alah nih.. buatnya tak ok membazir duit jek.. saya gamble jugak beli yang 10 paket saja.. baru RM 20 kan..


kenapa saya pilih cocoa collagen ?

1. sebab saya tak berapa gemar makan pil2 dan ubat2.. (penakut ubat jugak sebenarnya ai nih!! heheee)
sebab pagi2 memang saya akan minum air nescaffe ke teh ke ape ke..so baik saya minum cocoa collagen nih.. bleh menambahkan tenaga jugak!

2. tummit kaki saya yang amat buruk!! saya tak suka pakai kasut apatah lagi stokin..maka tumit kaki saya kematu dan pecah.. sungguh huduh.. =(

3. bila dah beranak tu..kte punya br*ast sure dah x mantopp kan.. saya pun teringin memantapkan semula

4. begitu jugak dengan pinggul saya yang makin melebar.. series.. jeans sayaa dulu 27 jek..skang dh 29..gile melebar.. pas tuh saya pun nak balik ke shape asal la kan ke 27

5. saya sll xde mood bila saya penat.. cepat capekkk la.. pukul 9 saya dah ngantuk tau..kekadang tu gagahh jek smpai pukul 10 sbb saya nk tgk tv..

tu antara sebab kenapa saya memerlukan sesuatu untuk mengembalikan saya yang dlu. ada orang cakap collagen nih untuk nampak muda.. tpi saya bukan nak nampak muda sbb saya memang nampak muda pun kan..hikss... :P
saya nak pulihkan masalah2 saya tu saja..


dan hasilnya selepas beberapa paket saya dah bedal...

1. tak malas nak amik sbb ni digantikan dengan nescaffe atau sarapan pagi saya
2. tumit saya dah licin beb.. hari2 tanya En.Dmint..daddy..tumit mama lembut x?!! ngeee..
3. pinggul saya pun mcm dh "bounce" back.. ahakss.. seblum nu kan macam gelebeh2 jek..hahaa..jeans yang 29 tu mcm dh loose sikit...ade can try jeans 27 balik tpi maybe tunggu paha reshape balik, mmg nmpk peha saya dh kurus sikit..tak macam drumstick sgt dah..
4. bre*st saya plak mcm dh nk nnampk tegang jugak laa.. maybe ni makan lama sket baru nak effect
5. pkul 12 mlm saya masih tak bleh tdo lagi..duk terkebil2.. mula duk kacau En Dmint plak.sll dia kacau saya.. skang saya duk kacau dia..:P


ni laa ghupernye cocoa collagen power plus yang saya amik tu.. saya baru nak berjinak2 jadi agen kepada kakak2 saya dulu..kengkawan yang nak cuba test try tengok pun boleh..jangan malu2.. sila bertanya..malu bertanya nnt jadi macam saya..asyik letih dan hari2 komplen tumit keras kematu.. bre*st xmantopp.. mun*ut tak pejal.. skang dah tak rasa sgt macam tu.. :P
En.Dmint pun ckp nampak muka saya dah cerah skit.. =)


mahuuu detail sila email saya :)

Monday, January 11, 2010

streamyx ohh streamyx,.

agaknya mmg lembap ke proses nak buh streamyx kat umah ni yek?!
boleh plak tempat yang saya register tu tak tahu umah saya pakai vendor mana untuk pasang tepon land line.. aduh.. bleh pulak dia suruh saya tanya jiran2 saya nombor rujukan aka nombor telefon umah.. adoii sabar je la.. dah 2 minggu habuk pun taraak... line phone umah pun x de lagi.. pastu nnt nk tgu activate lagi.. agak2 berapa la yaa normally pemasangan streamyx nih mengambil masa?

Friday, January 08, 2010

bibik part 2: mula buat hal..

bibik saya kali ni betul-betul mencabar kesabaran saya.

Semalam lepas balik keja , saya cakap dia Achik tak yah masak la.. saya masak nanti. (Sebab saya dan encik Dmint dah tak larat nak makanan berminyak yang sangat minyak). Ok.. tak de apa..saya rasa dia lagi suka, sebab tak yah masak kan.. dia boleh tengok tv dengan tenang saja.
Bila saya masuk dapur jek.. maashaAllah beminyak gila dan melekit dan licin.. hati saya panas jek. Masa tu saya suh dia bawak Aira pegi jalan2 petang .. Saya layan cerita Cinta Balqis sambil kat dapur..dari dapur saya bleh nampak TV kan. so senang keja nak masak sambil tengok tv. Lepas masak, masa tu dah pukul 7 lebih .. dia pun dah sudah solat maghrib,giliran saya pulak naik sbb encik Dmint belum balik..saya tinggal Aira ngan dia kat bawah. Turun dari mandi dan solat saya pun sedia untuk dinner. Saya makan dengan Aira dan Haras (budak yang achik mengasuh jugak semalam mak dia ada hal amik lambat sikit) . Lepas makan saya cakap kat Achik "Achik ..NANTI TOLOONG mop lantai" lantai beminyak takut nnt Aira dan HAras jatuh. Tu je saya cakap. Pastu saya basuh pinggan dan duduk depan tgk berita.

Lepas tu achik tu mangkit dan buat muka bebai sambil baling lap kaki hempas2 depan saya.. Saya diam lagi sambil melayan Aira dan Haras. Elok dia habis mop dia join tengok tv dengan saya. Pas tu pertengkaran bermula:-

Achik: Eina bayar orang taska dulu berapa?!
Aku: Kenapa? (dalam hati aku dah agak dah dia ni nak cari pasal)

Achik: Orang melayu ni kadang2 MENGADA-NGADA.. dah ada orang gaji nak suruh itu ini..

* berdesupp darah aku.. dengan spontan aku rasa muka aku dah merah kalau org nmpk sure dah berasap dah..

Aku: Achik kalau xnak mop tadi , tak yah mop pun tak pa. Saya cakap tadi Tolong dan nanti..maksud nya nnt kalau achik tak de keje ke.. achik dah lapang ke tolong la mop lantai dapur,, bukan saya suh sekarang..

Achik: Achik tahu keja achik.. waktu Aira tido achik mop , basuh baju, sapu sampah..

Aku: Achik, saya tak kata achik tak buat kerja pun,, saya kata dapur tu berminyak. ni 1st time saya mintak tolong achik..ada saya penah suruh achik buat macam2.. sebelum ni x de kan?!! achik balik Gombak saya buat semua tau.. dulu achik takde saya bleh buat semua.achik balik Gombak achik ingat sya tak buat ke..saya mop tangga2.. mop dapur tau.. Saya amik achik untuk jaga Aira ja.. Aira sekarang pun dah manja ngan Achik. Ni baru sekali saya mintak tolong..tu pun bukan sya bagi arahan..

*intonasi aku yg agak tinggi dan sedikit sebak mcm nak nangis. dlm hati aku sabar.. saabar. aku kesian aira nih...

Achik: tak de la, orang melayu ni tu la,dah ada orang gaji mengada-ngada..

AKu: saya mengada2 ke achik?!!!

dia diam sampai 5-10 minit aku pun malas nak betengkar lagi ..aku bukak tv kuat2..Aira dan Haras ketakutan tgk aku macam tu..sat tu..dia pun naik atas..

lantak kau la.. aku ckp mcm tu pun nak nangis ke nak apa ke.. dlm 15 min aku rasa lepas dia solat isyak dia pun turun balik..

aku buat tak tau smbil layan Cucu Betong.. smpai mak Haras datang amik. Habis cucu betong aku naik atas layyan Aira dlam bilik.

Aira tdo..aku main laptop wlupun tak de intenet aku draft entry kat words dulu.. sbb aku tak tahan ..tak tau nak luahkan kat sapa..aku luah kat words..
dlm kul 11 lebih baru encik Dmint balik.. tgh duk draft cita pasal bibik aku terus stop.. mengadu kat dia.. legaa hati aku lepas tu...dekat kul 1 baru aku leh tdo..

pagi tadi aku ngan encik Dmint bangun tdo..pastu terus buat part memasing.. encik Dmint basuh botol susu mlm tdi (biasa mlm aira minum susu 3 botol)... then lepas tu bibik nak basuh baju..aku cakap.. achik tak yah basuh baju saya la. mlm ni saya balik saya basuh..
Achik tolong jaga aira bebaik je .. keje umah lain saya buat...
dia buat air pagi tadi pun kami tak sentuh pun..

hurmm.. setelah 3 bulan... mula buat perangai kan!?
actually before ni ada kes handphone dia.. tpi saya malas nak cita..sbb saya anggap dia orang tua kan, tak pandai guna handphone cecanggih.. so saya ignore la perasaan bodoh dia tu..

er.. to Lily Lotus.. sy tau bibik saya baik ngan mak awak..hehe..tetapi nak buat cemana kan..
orang dr sana tu saya rasa perangai derang suma sama je kut..baik tua or muda ..mcm lupa asal usul..simpan dlm intenet je cite saya ni eh.. =D

Thursday, January 07, 2010

20 bulan sudah..


hari ni si dia kecil ini sudah 20 bulan..lagi 4 bulan 24 bulan bersamaan 2 tahun ooo...

cepatnye rasa.. nak upload gambar baru pun xde ..
tunggu laa intenet pasang kt umah nnt..
sampai jemu laa korang tgk muka anak dara kecik saya tuh...


kejap betul masa..saya baru duk terasa suspen teringat bila dpt tahu sya peknen..
pas tu buat preparation nak ada baby..
suspen nak beranak..
tetiba dia dah nak masuk 2 tahun.. huhuuu..

Monday, January 04, 2010

all out!!

salam tahun baru 2010...

kalau Aira .. salam 1 Malaysia!! nanti dia angkat jari dia buat no 1.. cute.. =)

cuti 3 hari kami punya aktiviti biasa2 jek..
jumaat pagi hanta bibik balik Gombak.. balik umah konon2 nk relaks..tpi memandangkan lantai dapur berminyak.. hurmm baik aku mopp sendirik saja.. ( aku tak sampai hati laa nak suruh org tua tu mop..)
ada satu hari tu..lantai dapur gile sticky..bejalan licin yaa amat.. (dia pakai selipar didapur ..so dia tak rasa beminyak tuh!).. aku bising2 kat Aira..Aira..bebaik jalan lantai minyak2...dua tiga kali aku duk ngomel cam tu diapun amik mop..mop.. tapi.. sbb dia pakai selipar jadinya dia tak rasa kesan selepas dan sebelum mop.. sekali lagi aku malas nak bising..nnt dia merajuk plak.. so bila dia tak dak aku buat la kan..
aku rearrange kedudukan dapur balik.. n mop sepuas2 nya..
untuk sedapkan hati sendiri..aku anggap macam eksesaiss saja.. ahahaa..
n aku pikir positip.. nenek x larat nak buat..
aku hire dia pun untuk ngasuh Aira.. so kurang laa sikit marah tu...

sabtu nye aktiviti menghabiskan duit.. shopping barang rumah pas tu mlm nye pegi makan nasik lemak antarabangsa kat kampung baru, KL.. sedap aku suka nasik lemak dia.. n sambal sotong dia..ermm nmpk nya aktiviti mlm2 pas ni kalau boring leh ajak daddy makan nasik lemak antarabangsa lagi la.. Aira pun suka..

ahad kami pi round KL lagi n petang tu p daftar streamyx kat jusco equine.. hurm aku xsempat register yg promotion tuh ..xpela..janjii dh register.. yeayy... nmpknya pas ni harus laa blog aku akan jadi lebih aktif.. dan lepas tu bleh la nk buat business on9 ke kan.. or nak buat part time job ke..

ok.. sekian dulu entry pertama di alam 2010.. masih panjang pejalanan 2010 nih..

ps: kedah maju 2010~~ hihiiii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails