Wednesday, March 31, 2010

hurreyy...

My parent is here..abah ada follow up check up at PPUM, mak plak nak teman abah n tengok my sista yang akan berlepas ke Jeddah mid of April.. amey plak tengah cari keje n nak kena pegi interview , ngah plak nak ke Darul Syifa’ Bangi.. so.. bekumpul kami sekeluarga..long n lang memang  di KL-Selangor saja.. so complete.. bleh amik gambar family nih.. ehehe… bukan selalu bleh gather2 ni..biasanya kalau raya ade jek yang tak de.. kekadang turn balik umah mertua memasing..so payah nak kumpul ramai2.. nasib kami 5 beradik ni 3 di KL, 2 di SP.. yg adik aku plak kalau dpt keje area KL jadi la 4 di KL.. 1 di SP.. ..


Ps: update gumbira…Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan saya, Insyaallah Aira dah dapat nenek baru.. Aira mesti suka sebab selalu dia main ngan abang2 ni..petang ni nak balik awal.. since mak abah ada di umah pastu nak pegi umah nenek baru Aira.. =) ..time kasih ly

Tuesday, March 30, 2010

down with fever..

yep... after my hubby got fever, he passed to her luvly daughter..
sampai sekrang anak dara saya demam +selsemma+batuk.
monday i was on MC bcoz they had transferred the virus to me..uhh..siap migraine laa.. (tapi still leh online fb..)
then, anak dara tecik demam sudah kebah, tinggal batuk dan selsema sahaja...lama jugak la aira xkena demam +batuk +selsema nih.. siap complete pakej...
batuk tu yang buat aku risau sket..sebabnya berkahak.. n know the history of Aira punya batuk memang ngeri... sebab asal ade kahak je nnt berlanjutan.. mintak2 la cepat sembuh.. tak mau masuk spital dah..kesian woo tengok dia kena neb dlu2..


ps: bibik bagi hint nak cari keje lain yang gajinya RM600 sebulan.. hurmm aku cakap.. kalau acik nak gaji manyak, saya memang tak mampu la acik..umah saya pun x banyak keje sangat, setakat tu jek saya mampu.. kalau acik nak jugak. cari la tmpat lain..nak wat cemana..acik ni tamak yang nak duit banyak..
aira !?! hurmm tepaksa la saya cari bbsitter plak.. taska ?adalah pilihan yang ke seratus ...
pss: dlu elok2 jaga budak besar yang dh pandai cakap acik ketuk2 pale dia..kan budak tu dh ngaduk kt mak dia.. sape yg cari pasal..acikk jugak... ni acik nk suh saya amik budak baru.. baby bwh 6bulan memang saya xberapa gemar, nak budak besar tak dapat2 lagi..so.. salah saya keR??

Monday, March 29, 2010

masak2 di hujung minggu

acara masak memasak di rumah my sista-k.lang.. sebabnya aku la tetiba nak makan ikan masak stim kan.. tpi nak buat sorang2 tak terror sangat.. pastu plak yg nak makan tu sorang jek, mcm tak berbaloi  la plak..so kami ke umah lang dan gunakan segala perkakasan dan peralatan dan bahan yang ada di umah dia..ikan jek aku beli -- tu pun suh k.lang pi beli dulu..lelain sayur hiasan suma dr k.lang..

alamak..gambar preparation xde la plak..
1st time ni masak stim ni.. orang lain mungkin masak stim ni sambil pejam mata jek kan.. tpi pada aku yang memang buta terror  masak2 nih.. rasa bangga jugak laa kan.. hahaaha..

nk resepi?! sori..tak berapa nak ingat la plak.. aku try (untuk rujukan aku di masa hadapan) ecewah!!

bahan2.
1. ikan siakap (apa2 ikan pun bleh)
2. halia, bawang merah, serai, brokoli, carrot, daun saderi, (tingat wonderpets), tomato, cabai melaka , asam keping
3. garam,serbuk rencah knorr pasti sedapp
4. sos tiram

cara2.
1. letakkan ikan dalam bekas loyang
2. stim cara canggih , kuali besar, pastu letak tungku yg bersih n letakkan loyang atas tungku tu..
3. masukkan air dalam kuali besar, bukak la api kan...
4. amik ikan yang dlm loyang tadi, masukkan bahan-bahan no 2 ke dalam loyang..sapu sos tiram atas ikan tu sket2..
5. masak.. senang n simple..kalau nak ade kuah sikit, tambah la air sket ke dalam loyang td..

siapp untuk di makan. ohh sungguh tak pandai aku tulis resepi rupanya...lantak la janji aku paham kan..kalau tak paham masuk saja myresepi.com hahahaa...

ni la hasilnya.. memang sedap..hurmm pasti akan dicuba lagi...


lepas makan, yang tinggal hanyalah tulang temulang ikan saja.. hehee.. delicioussaass..

Saturday, March 27, 2010

beautiful jugak...

1.Thank and link the person that gave you the award
thanks to eliss bg award kat aku.. beautiful blog katanya.. ehehe... rupenye byk gak aku duk sibuk komen kat blog ko eh..wlupun yg ke 15..ahaha..

2.Pass this award to 15 other bloggers you've recently discovered and think are fantastic:
ena -mummy adam ; mel - mummy mika ; elyn - mummy wafiq ; tiara - mama ayra ; donat - mama damia n ali ; yana - ibu ammar ; azza - mama ayrill ; farah - mama afif ; lin - mama sara ;emi - mama emily ; jiey - mama Ian; dilla - mama inas ; yanadzul -mama batrisya; lin -mama husna ; kinna - mama zulfa

3. Contact them and tell them that they've won the award.
sile dapatkan award anda kawan2..

4. State 7 things about yourself:
adehh 7 things kah? aku tengah pk
1. simple
2. nice okeh..
3. suka berangan nak macam2...hahaa..  
4. mudah kesian kat orang
5. suka bejalan
6. suka shopping
7. suka perabihh duit..hhahaha...

dah.. ehh rasa mcm dah penah buat tag/award nih dulu2..

Friday, March 26, 2010

demam..

budak tecik nih demam..kemarin daddy dia demam sket..MC..duk umah , sekali main2 ngan Aira... jangkit laa plak kat Aira...petang aku balik keje rasa badan dah dedar2.. dah lama gak Aira tak demam..

demam nak boleh akal apa eh Aira.. nak becakap agaknye..skrg bukan main dia poott pet... apa kta cakap pandai ajuk.. gajah..tp jadi "aa yahhh". lampu jadi"mamm phuu..." "chiihhh" *ma kasih.. :P

tadi call bibik cakap Aira dah ok..dah main makan suma..so tak perlu la saya balik time lunch!!

ps: selamat berhujung minggu sumer..

Wednesday, March 24, 2010

..tazkirah...

"hidup dengan apa yang kita mampu..bukan dengan apa yang kita mahu..."


tu jek.. :P
malas nak update pepanjang.. hehehe..


ps: bibik bagi rosak TV plak..aduihhaaii.. seb baik tak jahanam terus..kalau x mau aku potong gaji dia 3 bulan berturut2 buat beli TV baru....

Tuesday, March 23, 2010

bersesak-sesak di lautan manusia...

wiken kami yang agak berserabut.. :P
sabtu pagi melayan aira di umah, kebetulan in law saya ada di umah.. petang bawak pegi putrajaya tengok hot air ballon.. orang adalah sangattttt ramai.. siap parking belapis.. ada satu mamat bodo kayu parking block jalan keluar pas tu tak tinggal no hp or at least tak yah tarik handbrake so that org bleh tolak .. ni dia dah block jalan keluar jenuh orang duk menunggu dia.. nasib kami baik, sbb kami parking di tepi sekali dan boleh cabut batang tiang yang di tengah2 laluan untuk keluar.. * aisehh saya x snap gambar.. tak boleh declare blogger tegar* sbb kalau blogger tegar sure akan snap dn hapdet kan.. so saya belum ke tahap itu...

ahad plan nak bergath2gether ngan yana,azza, and reen terbantut apabila in law saya kata nak balik petang (pas zohor).. haihh.. saya dah tarik muka agak muncung didepan hubby saya... hurmm dah lama tak jumpa ammar n ayrill ,,(last adalah masa pegi cameron bulan 10/11 tu..) Iman plak sempat lambai dalam kete je sabtu tu dekat putrajaya....tu pun ntah rin perasan ke x,. sbb dalam kete kan.. huhuhuu

ok la.. jum tengok gambar aira tgk beyon.. kami x masuk pun ke booth2 lain..pulak tu kami pi dah lewat petang.. kul 6 lebih bru sampai.. kul 7 lebih dah gerak balik...

masih dalam kete..mencari parking,memang bersesak2..

snap dari jauh.. nampak jeans levis..

close up dekat sket...baru nampak banyak rupenye "beyonn..."


time ni jeans levis dh jatuh ke tanah..nak naik bellon kuning ngan dark vader star wars tuh..(tapi lambat gila nk tunggu, azan maghrib dh berkumandang..)

sempat snap time api tengah "fire" dalam belon..


aira leka tengok benda lain.. (muka mama yang letih pegang aira..) kena bedukung sebab kalau lepas nnt dia hilang di tengah lautan manusia..

tu jek gambar kami amik..  :P

Saturday, March 20, 2010

Biyyakk...

aira.. buat apa tu??

biiyaakk... (sambil duduk nonggeng depan tv;..)

aira... dah belum?!

biiyaakkk.. (sambil kerut2 muka terann..)

aira...mama busukk neh...


dahh...jommm....


nak pengsan bau biyyak aira.. :P

Friday, March 19, 2010

miscarriage ..atau keguguran..

bukan cite pasal saya..tapi just nak share info..mungkin topik ni agak sensitif tapi saya hanya nak berkongsi pendapat.. pagi tadi tengah breakfast  ngn ofice mate saya..borak2 pasal anak, pregnancy and miscarriage ni..

rupanya pantang miscarriage ni lagi susah rupanya dari pantang beranak.. dan untuk get pregnancy after miscarriage pun kena hati2... kena gap few months untuk pastikan dalaman dah sedia and mental juga dah sedia.. before pragnan atau plan nak pragnan kena makan folic asid dan banyakkan nutritien diet dan kurangkan cafein jugak...

banyak sebab yang saya dengar boleh mengakibatkan miscarreage ni antaranya tekanan kerja, kesihatan tak mengizinkan dan sebab fizikal yang mana kita pun tak tahu keadaan dalaman rahim kta..dulu2 time saya anak dara gadis..setiap kali saya datang period, senggugut mengalahkan orang nak beranak!! series.. beberapa kali saya hampir pitam kerana senggugut yang teramat sangat.. yang paling saya ingat time saya praktikal kat MPSP.. saya sampai pengsan di ofis., dan kawan saya tlg hantar saya balik rumah dengan kereta MPSP..huhuu.. lepas tu plak masa saya dalam kelas MIS ,time tu lacturer tengah becakap n saya duduk agak depan besama ngan kwn saya mazrah... tetiba muka saya pucat dan saya peluh sejuk.. saya tengah menahan sakit masa tu.. sampai lacturer stop n tanya saya ok ke x? hurmm..ok..back to the point.. orang cakap, sapa yang setiap kali period mengalami senggugut teruk mungkin akan susah nak pregnan n susah nak beranak jugak n kemungkinan senang gugur jugak.. tapi alhamdulillah saya berjaya melepasi fasa pragnancy cuma sedikit masalah ketika nak deliver Aira..sebab bukaan sangat kecil.. dan Doc kata tulang pelviks saya keras dan kecik..sebab tu susah nak bukak *tapi pinggul saya besar* doc tipu kah!?

bebalik kepada kisah gugur , ofismate saya dia penah keguguran masa kandungan dah 6 bulan,.. dah besar, dan dah mempunyai anggota badan yang lain.. dia cakap dia tak sedar pun yang anaknya dah meninggal ..sebab dia ingat anaknya memang tak aktif.. tapi bila dah masuk hari ke dua..anak tak aktif dia dah risau, kemudian hari ketiga dia rasa perut dia makin kecil dan menurun..terus dia ke hospital.. Doc cek dan bitau yang anak dia dah meninggal 2 hari lalu... :(  memang sedih.. sebab dia sendiri tak perasan ketiadaan anak dia yang berada di dalam rahimnya sendiri.. dan itu bukan keguguran pertama dia.. dah 2 kali dia penah gugur.. lpas tu, dia mintak nasihat doc kalau pragnan lagi macam mana nak buat sebab rahim dia tak kuat.. so doc advice suruh "angkat" kedudukan rahim dan ikat.. syaa pun tak faham macam mana nak angkat dan ikat rahim..mungkin hanya Doc saja tau cemana nak buat..

terus saya teringat sorang lagi kwn sekolah saya, yang juga baru kehilangan anak selepas kandungan kedua.. kandungan pertama gugur masa 2bulan dan kandungan kedua hingga usia 5/6bulan...kemudian lahir kerana rahim tak cukup kuat.. .. n berat baru 600gram sampai berat ke 900gram..namun, Allah lebih menyayangi anak dia , anak dia telah kembali ke rahmatullah masa berusia 38 hari dengan berat 900gram.. (punca meninggal dia btau,premature baby dan lung enfection)..punca dia lahir baby awal pun pasal rahim dia xcukup kuat..

ni baru cerita kawan2 terdekat saya keguguran pun saya dah sedih..kalau saya sendiri ,.tak tahu la macam mana perasaan saya.. yang penting, sokongan dari orang tersayang..husband, ibubapa dan kawan...kepada kawan2 ..waktu 1st trimester..jaga diri baik2..jangan makan benda masam2 or tajam cam nenas ke,coke ke..apa2 je yang tajam...masa ni fragile sangat.. n makan jugak folic asid..
ok la.. tu je cite saya nak share.. selamat hari jumaat semua... happy wikennn!! =)

Wednesday, March 17, 2010

hobi saya...

Nama saya Aira Irdina. Saya berumur 1 tahun 10 bulan. Hobi saya ialah "mmaaaiiinnn".
Saya suka main dengan komputer kecik saya, saya  tekan abc ikut suka hati. Kadang-kadang bila saya geram, saya akan pijak2 saja komputer saya.



Saya juga suka tolong mama saya di dapur. Bila mama saya sibuk memasak.. saya pun akan sibuk memunggah pekakasan dapur mama saya. Saya boleh jadi kreatif dengan main mainan buatan sendiri.. tengok saya susun jadi rumah pangsa.. hahahaa padan muka mama saya kena susun balik lepas tu.
saya jugak sangat sayang dengan bear2 saya.. sejak mama belikan stroller kecik untuk saya, hari2 saya bawak bear saya pusing2 dalam rumah.

saya memang sangat suka manthi (mandi)...  bila mama saya balik keja n nak mandi malam, saya memang sibuk nak mantiii ... kalau mama saya tak bagi manthii saya akan menangis sekuat hati sampai mama saya bagi saya mainn air jugak..
setiap hujung minggu, mama saya pasti bawak saya ke Giant kinrara untuk bagi saya main playground...sebab setiap kali lalu di depan playground atau taman atau taska yang ada mainan terus saya nak maaaiinnn...

Sekian,
aiyaa.. (aira)

Tuesday, March 16, 2010

pelik dan curious nih..tolong...

salam..korang penah dengar  or tahu tak bila address b.l.o.g.s.p.o.t kita di buang s akan ke satu page yang sama saja.. saya dah cuba dan semua url bs kawan2 blogger lain pun sama..
cuba try tengok..(yana,azza donat..k.eina guna korang nyer link as contoh yek..)

a3lina.blogspot.com ke a3lina.blogpot.com
azzamoro.blogspot.com ke azzamoro.blogpot.com
babyibu.blogspot.com ke babyibu.blogpot.com
diyanazulkifli.blogspot.com ke diyanazulkifli.blogpot.com
dan lain2..

sama jek dia pegi ke main page itu... hurmm.. ke memang dah lama benda ni or saya jer yang baru tahu?!
Astaghfirullahalazim... terus saya rasa macam nak tukar ke .com or wordpress or tak yah ada blog dah..

Sunday, March 14, 2010

photoshoot giveaway bersama Moon

First sekali saya nak ucapkan tima kasih kat sis moon yang telah lanjuttkan tempoh giveaway nye ini... =)
atleast saya bleh try jugak even saya tau saya tak sepower peserta2 lain kan.. even saya hanyalah silent reader saje.. ai kan pemalu!!! hahaha

Asalnya saya tengah cari2 gambar nak di jadikan wall deco untuk  buat frame lah kononnya kan.. tapi belek punya belek folder gambar saya ni, rasa cam tak de pun gambar yang cantik untuk letak dalam frame dan gantung dekat dinding.. =( sedih sebab banyak gambar yang saya amik ade je yang tak best nya..
tengok plak kak moon extend giveaway ni..harus saya mencuba.... =)

syarat pun senang sbb sebelum ni pun saya mmg dah jadi follower kak moon ..tinggal nak buat entry saje dengan menyambung ayat ni...

Saya tingin sangat nak berPS kerana... saya nak ada gambar family yang cantik-cantik untuk dijadikan perhiasan sebagai wall deco umah saya, sekarang ni dinding umah saya kosong saja dan saya sangat teringin menghias dinding dengan gambar2 family yang vogue da vass sebab saya tau kak moon memang pandai amik gambar dan hasil ps kak moon sure akan membuatkan saya terasa sayalah yang paling cantik, dan husband saya yang paling ensem dengan anak saya yang tercomel akan terpampang di dinding umah saya dari hasil kreatif kak mooon......

Seriesly saya suka tengok hasil photoshoot yang cantik2.. sebab saya tak pandai amik gambar.. huhuhuu.
tengok snap dari moon sejuk jek rasa.... tak caya cuba tengok nih dari blog moon

cantikkan?? ada banyak lagi gambar yang saya sangat adore.. hurmm harap2 saya dapat posing camnih dan bleh la saya simpan gambar yang cantik2 dan jadikan wall deco nanti!! =)

sape lum join ..sempat lagi sampai 19 march ni..

jalan-jalan ke Nilai 3...

kami ke nilai 3 lagi...  sejak kak lang duk di salak tinggi neh... kerap jugak laa kami jalan2 cari pasai di nilai..
ada ja teringat teringin nak beli.. dah alang-alang semalam tdo di umah lang, kami pun ke nilai 3 lagi...
bajet nak beli frame ayat2 quran.. so kak lang bawak p kedai yg dia dh slalu sgt pi.. kira cam rekemen customer la kan...

so hasil pencarian.. dapat la frame nih.. set ALLAH .. MUHAMMAD dan ayat Qursi.. 3 set nih RM 55.00 jek..kalau pegi time cuti sekolah or pi kedai yang tak kenal dengan aku yang tak berapa pandai tawar-menawar ni sure jadi mahal.. sbb harga asal set Allah-Muhammad pun dah 35..campur ayat Qursi pun 35.. dh 70 ringgit... tapi kami dapat dengan harga 55 hengget saja!!



hasilnya....

tak lupa Aira pun pandai shopping dan berjaya meng-pow mama dengan beli stroller untuk bear2 dia..  begilir dia bawak bear2 dia pusing2 dalam umah...



ps: nasib la dia tak duduk sama atas stroller tuh..kalau tak, tak dan nak tahan 24jam dah ranap... ehh..stroller ni pun sama cam mily -  nye kan..

Thursday, March 11, 2010

BENGANG!!~~

saya tengah bengang... arghh!!
sakit kepala berlanjutan adalah stress dengan kerja yang semakin NTAHAPAPA.. dan saya rasa gelap sahaja!!!

hurmm i really need a vacation... =(

Sunday, March 07, 2010

1 tahun 10bulan sudah,,...

 she is 1 year 10 months now.. =)
cepat betul masa belalu..
lagi 2 bulan dah 2 tahun..pheeww..besaq dah anak mama ni..

so far hers developments at her stage memang on track..
cakap pun dah few words... tapi pemalu yang amatt... anak dara sejati..

mama memang favourite words  dia.
diiy pat titt.. klu cakap tepon ngan daddy tu ja dia suh.. suh daddy balik cepat..
kalau tengok gambar tok..panggil "tokk.."
 tunjuk wan.. "wannnn"
 nampak pak long.. "pak wongg"..
sepupu dia yg kecik tuh nama auni.. jadi "aneyy" ..
kakak jadi "tak" ..  abang jadi "bang"..
mandii.. pantang nampak air
beg.. usung handbag mama..
barney..siap kena  beli pekakasan barney dah ni.. dari botol air, botol susu, bear kecik barney....aduihh
maenn.. setiap kali jumpa atau nampak playground
pakai kasut kiri kanan dah pandai..
nak pakai suar sendiri ..bukak suar tak mau..pakai je nak sndiri.

leh nyanyi yg best... a b shii.. aii.. oo..
eya eya yii.. ( old mc donald had a farm.. e-i-e-i-o)..
baarrneey ai yuu...

yang best lagi.. pantang nampak bendera malaysia sure jari tunjuk 1..
kalau dalam keta tetiba dia tunjuk jari telunjuk nombor satu tu.. cari la kiri kanan..samada ada bendera malaysia atau ada logo 1 malaysia.. hehehe..

paham la bila kta becakap ngan dia.. dah boleh suruh macam2.. :P
bab mengada2 tu x larat nak citer.. huhu..
dah tak takut ngan orang sangat dah..cuma masih pemalu jek..


ps: mama tengah buat planning n bajet for aira nye birthday ni.. =)

Thursday, March 04, 2010

t0wn*h.a.ll+CNY+lion dance..

last week company aku ade twnhll n CNY celebration..
ada lion dance..dungg dungg cheyy.. 1st time tengok live dari mula sampai habis..before ni tgk sikit2 kat shopping mall jek..

dedulu aku mmg suka immitate lion dance nih.. siap belakon lagi dengan arwah sepupu aku..die jadi kepala aku jadi ekor..usung towel atau selimut.. panjat2 tangga...dari kecik sampai besar rasanya aku mmg minat ngn lion dance.. :P

jum tengok lion dance jum.. pictures je la eh..video slow..n putus2..huhuuu
  
baru start...panjat2 tiang...


lion dance "kacau" aku..mentang2 laa aku duk amik gambar dia..dia mai "terkam" aku plak...



ehh..dah la sikit2.. nk upload suma banyak tu..

ps: penyakit M sangat besar lepas lunch nih....

Tuesday, March 02, 2010

jum..jum...ebohh...

wiken lepas  hanyalah aktiviti biasa2 saja... pegi makan meatballs kat ikea besama2 geng ex-eM*rio yg still keep in touch..then pegi jum hebuhh d next day.. dan bawak aira pegi main kat playground..

meatballs ikea yang sedap dengan mayonis sosnya yang yummeeyhh...

ke jum jum hebohh...
tengok mulut anak dara aku yang cekcii,,,
,hihihi.. suasana panas ya amat..kami merayap seround jek..tu pun muka masing2 dah ketat dan kelat.. kutip belon untuk aira jek..
gambar tepaksa di hitam putih kan kerana muka aku dh bepeluh seh... huhh..

begambar kat keta tv3 jek..huhuhuu... xdenye nak p beposing tgh2 panas..ni pon jumpa keta tv3 on d way nak p parking.. sbb dari tak de gambar langsung posing je la kat tv3 punye keta nih...

balik terus zass singgah ke Gi*nt knrara..sbb favourite aira adalah maeenn.. maka untuk menggembirakan hati anak kesayangan.. kami bawak dia main kat gnt tu.. sejuk dan selesa.. daddy baca paper mama main ngan aira.. memang besh..


ps: best mengedit gambar pakai photoscape ..macam-macam boleh buat..  =)

Monday, March 01, 2010

kolam ...

jum layan aira mandi kolam depan umah... excited sungguh dia..bangun pepagi terus nk "lam.."
nasib baik jumpa kolam yg kecik nih..x payah nak tiup or pam... just bukak n masukkan air jek..
harga hanya RM 14.90 beli di tesco puchong..

tak sempat nak isi air..dia dah ready nak berkubang dah...

tangan kembang ,konon nak buat peace.. mulut je sebut thishh... jari kuar sampai 5...

tak mau sudah mandi.. takut nak biar dia berendam lama2.. sat gi selsema ka.. batuk ka.. setakat patut padan jek bagi dia berendam.. bila nak suh berenti mahu menangis tak hingat....

tengok la nih..siap posing aksi seksi lagi.. ala-ala model kolam renang lagi..sapa ajar dia posing cam neh tatau la... lawak la aira neh...

alamakk..paparazii amik gambar saya..tak de privaacy langsung la ..org nak mandi kolam ni..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails