Thursday, December 22, 2011

^_^

Dear Semua,

It has been a month since my last update... bukan bemaksud aku melupakan blog ni, dah 6 tahun kottt riwayat blog nih.. kalau x pun atleast seminggu sekali aku mesti update jugak walaupun yang bacanya hanya seketul dua ketul kengkawan... anyway.. terima kasih sebab masih sudi singgah ke kisah blog aku yang tak seberapa nih.. ( wahh emo la plak.. )


Update kisah aku....
So far kehidupan aku Alhamdulillah, dan sempena di hujung tahun ni kalau nak recap balik segala azam berazam tahun2 lalu tuh.. hurmm tah laaa.. mcm banyak je yang tak berapa nak tercapai...  azam yang terbesar ofcoz nak ada umah sendiri.. tpi kriteria umah yang aku nak tuh susah la nak match dengan budget aku...huhuu.. tapi xper, insyallah sabar dan teruskan mencari, ada rezeki x kemana pun.. =)
kerje? so far so good... xde dah stress yg tah apa2.. nak stress pun bab keja.. balik umah dah rileks.. cuma pejalanan tu agak meletihkan.. but as long as im happy , so aku tak kisah sangat..
mabuk2... Alhamdulillah dah xde sangat muntah2.. muka pun dah berisi sikit.. selera makan pun dah ON yek... teringin segala ... nak cucuq jagung la.. nak laksam la.. dan yang sebenaqnya nak makan masakan maakkkkk..huhuu... x sabaq nak balik kampung eh...

Update kisah Aira Irdina
Aira next year will be 4 years.. dh lama free diapers.. n sekarang tgh train (ala-ala orentasi) nk ke Tadika for 4 years old.. since Taska dia ada cawangan untuk tadika jugak.. so aku take option untuk ke DE sebab teacher2 kat taska dan tadika pun dah kenal Aira.. n derang pun tau Aira ni pemaluuuu sangat orangnye.. (macam mama dia.. lalalaaa...)  tpi baru sehari ke Tadika DE, esoknya nak ke Taska DE pulak.. hahaa pening2.. hopefully dah seminggu nanti , by the time new year dia pun dah okey nak ke Tadika... alaa.. tadika pun bukan yang betul2 belajar mcm budak 5-6 tahun tuh.. still yang belajar 3 jam.. tdo n bangun petang ade colour2 or belajar lagi about 1 hour.. so tak stress sangat kottt....
dan sangat excited nak jadi kakak.. hari2 balik keje.. dia nak kiss perut aku n tanya bila adik nak kuar.. adik kecik saja.. bila adik nak kuar.. duk ulang je soklan2 yang sama....

Update kisah adik..
now dah 15++ weeks .. dan buat pertama kalinya aku pegi check up kat klinik kerajaan yerk..
but still ade check up kat klinik biasa ..  stand by sebab kalau nk besalin hosp. kerajaan kena la ada buku pink yek.. masa register 1st time .. nurse tanye gak.. anak pertama ke.. sbb aku cakap 1st time buat buku pink.. tpi segala temuduga dan layanan nurse di kkm setakat ni memuaskan hati dan mesra pelanggan... walaupun kena menunggu lama... dan manusia adalah ramai.. OK la kan.. untuk kemudian hari ..


tetiba.. mood malas sudah mari.. malas nak upload apa2 pics dan malas nak sambung mengarang!!!
ok , till then... happy new year in advance all... =P

Monday, November 21, 2011

updated..

ellloo...ello....
Alhamdulillah , aku dah makin sihat... 
3minggu lepas memang flat gile.. muntah x behenti2... Aira dan daddy jadi nurse .. tolong gosok2 belakang ... 
raya haji pun tak macam raya... kebetulan pulak aku compulsory leave seminggu.. memang berehat bersungguh2...kalau x jenuh MC la mak cik neh...
check up ke-2 last week berat turun 2kg to 46kg  akibat muntah2...
scan dan Alhamdulillah... baby dalam keadaan baik.. baru 4.3 cm dah form bentuk kepala, dan dah dengar bunyi hearbeat dia... woohooo.. Aira tanya tu ape mama? kehkehkhe... baliik umah kitorang tunjuk gambar scan dia plak... kan main suka die...
aku rasa so far tak de la ngidam yang pelik2.. cuma tetiba teringat nak makan tuu.. nak makan ni.. yang memang senang di cari.. 

bab makan pulak, still kena slow2.. kadang tu mmg tak makan langsung.. tah lerr.. tekak macam tak leh nak telan jek.. tapi kalau breakfast aku laju.. kadang sampai 2 bungkus nasi lemak... lunch pulak tak leh tengok nasik.. setakat bihun sup tu ok la..

since aku  keje ngn bank group dapatler merasa matternity leave 3 bulan.. =D
yippiee.... best2.. due bulan June.. 3 bulan tu  raya aku pun cover jugak la.. seronottt...
dan cover for matternity cost jugak.. Alhamdulillah... 
time Aira dulu kesian sangat.. baru 60 hari lebih dh kena duduk taska.. sedih betul.. tpi rezeki Aira lain pulak... umah dekat ngn ofis..suke2 hati jek aku balik lunch hour pi tengok dia... rezeki anak2 memasing punya bahagian...yang penting mama dan daddy akan berusaha untuk beri yang terbaik... 

citer bab Kakak Aira pulak.. kalau tanya Aira nak adik ape..
Aira nak adik girl.. sebab Aira girl.. hohoo.. mama nak boy mcm mane?
Alaaa... girl pun boleh.. boy pun boleh.. jawapan selamat.. :P
dan banyak cakap weh.. potpetpotpettt  tak larat layan..kekadang tu siap tanya aku.. "mama faham tak aira cakap ni? "... macam mana kita cakap ngan dia macam tuu laa dia cakap dengan kita okey...


last but not least.. dah lama x upload gambar Aira.. merempit dengan skuter tok .. 

ps: harap2 mood nak update blog akan datang balik ye.. banyak aktiviti tak terupdate... sebagai kenang-kenangan di masa akan datang... sedar tak sedar dah 6 tahun blog aku ni.. dari zaman bujang sampai dah nak ber-anak 2... banyak memori dalam ni ye... ^_^ tetiba jadi touching neh.. huhuuu..


Tuesday, October 25, 2011

ALAHAI oh ALAHAN!

alahan aku kali ni adalah super teruk...
aku dapat tahu aku pregnent adalah minggu ke 4..
lepas 2-3 hari lambat period, terus aku beli clear blue.. dan hasilnya memang double line...
the next day, pegi confirm dengan doc.. ALhamdulillah.. kompem dah 4 minggu..
masa tu aku dengan gumbiranya.. cakap kat daddy.. tgk mama agresive jek daddy.. aktif .. memang xde tanda2 loya...kuat ja mama kan..:P

tapi....


masuk minggu ke 5.. nahh haiii.. mule la sickness aku.. dan sickness adalah di sebelah petang..
nasik xlalu langsung...
pagi jek makanan leh digest.. lunch dan dinner sekadar 2-3 suap sajek.
air masak xleh nak telan..
bau2 -an memang menikam kalbu...
muntah dan loya di sebelah  petang /malam...
dan air liyur sendiri x bleh telan jugak.. (sama mcm time Aira.. )
walaupun duk muntah2..
tapikan.. orang dah nampak aku yg makin mengembang..huhuuuu...

paling teruk semalam.. balik keje jek keluar keter terus flat..
badan panas giler.. Daddy la yang tengok2 kan Aira..
aku terbaring je di bilik belakang...

tekak teringin nak makan memacam..
tapi tak lalu..
rasa nak nasi lemak sambal sotong yg sedap..
rasa nak ketam masak pedas..
rasa nak otak2 kempas...
rasa nak macam2..
hehh napsuuu sungguh =D

sekarang baru 7 weeks...cepatla berlalu 1st trimester ni.. huhuu.

Wednesday, October 19, 2011

bersedia untuk gemuk?!

yaa.... bersedialah wahai norazlina haron untuk gemok tanpa rasa bersalah!!!
time Aira aku naik nearly 20kgs... dr 46kg ke 65kg...
sekarang... dari 48kg ... lets see... huhuuu

Tuesday, October 11, 2011

Jeng..jeng..jeng....double line...

sapa punya tuuuu??? 

nampakk ka line dia?

Monday, October 03, 2011

chiken pox la plak...

memula naik biji macam ni di perut dia.. 
aku tatau apa benda..
pas tu.. naik di dada plak..
pun aku belum pasti apa kah ia...

bila dah naik kat kaki..
aku mula syak..
campak kah ini?

yaa.. ni la rupenya chiken pox aka campak...
Aira Irdina menjadi mangsanya...
kesiann dia.. 
tpi dia maintain je. (untuk setakat hari ni la..)

baru hari ke 3...
dah penuh satu badan..
ada yang dah terpecah...

masih boleh hepi-hepi..

ceria... budak kena chiken pox nih...

kena pantang makan.. dan tak boleh goreng2...
any idea apa lagi boleh bagi makan yaa...


Saturday, September 24, 2011

Raya Part 3, 4 , 5 dan seterusnya

bila dah last minute.. apdet borong la nampaknya...
ni pegi tgk movie di hari raya ke 3...
tgk cite hantu bonceng..
1st time bawak Aira masuk wayang...
kut die takut.. rupanya die excited..


sebelum tgk movie ... adik2 ipar aku pekena tutti fruti dulu...



dan masuk panggung...
aira.. "mama kenapa gelap?"... "ada  tiv besar la..
'


nak upload gambar lagi tpi slow ya amat... 

karipap-karipap .....

dah habis kecoh karipap-karipap cinta..
kita tengok Aira buat karipap ngn atok plak...

seronok dia dapat uli tepung karipap ..
kalau dah femfuan tu.. femfuan jugak la kan...
nak memasak jugak..



ade sapa2 nak order karipap cik puan aira tak.. hehe

Monday, September 12, 2011

Raya Part 2...

mee kari di pagi raya...
familymertua saya..



and the ladies...

and the boys..




and cik puan Aira irdina di petang hari raya ke 2

and keluarga kecik saya..

bertiga lagi.... tahun depan cemana ?
besaq2 duk atas dukung lagi...

seronok dpt naik moto vespa..

aaaa.. dah abih kut citer raya... cita raya berikutnya adalah 1st time bawak Aira pi tengok wayang.. 

Friday, September 09, 2011

Raya Part 1..

pepagi subuh di rumah Taman keladi.. pas mandi siap2 breakfast ke taman orkid..
sebab sepatutnya tahun ni raya pertama giliran my hubby.. makanya sebelum sembahyang raya..kami ke taman orkid..
best jugak dapat orang dekat2 nih.. takyah nak susah hati raya jauh2 dari mak abah..

kami serba kelabu..

'
mintak maaf mama...

mintak maaf daddy...

tengah hari di taman keladi plak...



bile daddy nak gemuk skit nih...


dan gambar di sebelah family asben plak...
tunggu next episode... 
:D 
baru entry banyak sket bulan nih..hehee


Sunday, September 04, 2011

habih dah cuti2 raya

seronok eh cuti raya..
ini adalah cuti raya paling panjang  untuk aku...
dah ler baru jek kompem bulan 6, dah tu lajak amik cuti macam senior staff..
hahahaaa... ader aku kesah? yang penting cuti approved awai lagi...
tapi tahun depan macam tak berapa cun jek nak lajak cuti panjang cenggini..
tak pe tahun depan kita tengok cite tahun depan lak yer...

so, dahh puas korang beraya? aku Alhamdulillah... semuanya bersederhana saja.. ecewahhh...
nak cite panjang2 pun dah tak lalu deh...
meh tengok gambar dulu la yek...

orang tengah sibuk wat ketupat, dia pun sibukk jugak...
aku kat belakang sebuk pasang langsir dan mengemop dan mengemas..
tugas memasak kakak-kakak aku ngan mak ...



daddy nak kacau rendang gak,.. masak rendang ayam turki lagi.. 


pak lang(b.i.l) sibuk gak masak...

abg man dan pak chaq bakar lemang tepi umah

lemang siap di bakarrr.. until 4.00am..
project lemang abg. fadzil mastermind nyer... 

sambungan cita di pagi raya...
ps: nanti sambung lagi.. =)

Thursday, August 25, 2011

... ehh.. dah nak balik kampung....nak bagi kad raye jugak laa...

zuppp zappp zuuppp zappp...
tetiba dah penghujung puasa..
tetiba dah nak balik kampung...
arini last keje.. esok pepagi dh balik SP...
kengkawan..sile la amik kad raya... =)


Monday, August 22, 2011

main tepi pagar ja...


kawan baik Aira sekarang...Afiq nama dia.. sorang di rumah sini..sorang lagi di rumah sebelah...
Asal sape keluar mesti panggil...
kadang Afiq panggill ..Airaa.....
kadang Aira panggil Afiq...
kalau tengok derang dua orang main or bersembang ... best jek..
keluarkan mainan masing2.. tapi sorang duk sebelah sini..sorang duk sebelah sana...
best kan?~

Saturday, August 20, 2011

bebuka puasa beramai-ramai....

seronok.. sebab dah lama tak jumpa kengkawan x-utm nih.. 
acara bebuka puasa secara potluck nih memang seronok dan tak membazir..
thank you kepada tuan rumah ye ... 
last 2 years.. thn 2009 buat kat umah aku..  last year xde rasenye sbb memasing sibuk .. and tahun ni di rumah Rin di Taman Pristana kat Sungai Buluh...
Lapang gila umah rin.. senang kanak2 ribena tu nak berlari... 
memasing dah pandai main... dan dah pandai berebut...


tempat kejadian: rumah rin
acara: bebuka puasa - potluck..
menu: macam2 ada... dari nasik berlauk, ke spageti ke kuih muih...
makan kenyang sampai tak larat nak bangun yek...


group pictures... 

aku geram tengok Alyff nih.. hurmmm...

ni sume tengah nangis.. Aira tak nak bagi strawbery Iman kat Sarah... Ammar tak nak duduk diam2... hahaha

okeh.. Aira  ngan Ammar jugak..
(siap dah bersalin baju tidur lagi hah aira..)

okey guys.. nanti kite jumpe lagi... ;)

Wednesday, August 17, 2011

Happy anniversary dear....


4 years and counting...
Semoga kekal bahagia selalu...
Dimurahkan rezeki dariNya...
i Love u sayang....

Saturday, August 06, 2011

puasa tahun ini...

rasanya masih tak terlambat kan aku nak wish selamat berpuasa kepada semua...
dah 6 hari berlalu... semoga Ramadhan kali ni lebih berkat dan bermakna...

posa baru 6 hari dah pikir baju raya tak?
kami dah...ngeee.. siap dan soping  pun...''
tema apa korang tahun nih? aku rasa tahun ni baju banyak yang ala-ala kaftan tu.. tapi aku tak minat..
baju kurung jugak aku cari.. tak kisah la kurung moden, kurung pahang.. janji baju kurung...
Aira pun dah pandai pilih baju sendiri..
selagi dia tak cakap "CANTIK" jangan la beli.. kalau tak dia tak kan pakai...


bulan puasa kali ni aku letih sikit la..
dulu habis keja terus shoot balik umah..tak sampai 15 minit dah sampai..
tapi sekarang 2 jam beb... sejam lebih aku duk tecongok kat pantai dalam ke npe tuh.. huhuu..
elok sampai umah dah pukul 7...
nasib encik demin boleh di harap...
sampai jek nasik dah siap masak.. lauk pauk dah siap beli..
tinggal nak hidangkan aja...
nak masak? huhhh.. memang TIDAK la di hari bekerja..
sahur? apatah lagi kan,.. =P
weekend cam ni baru ada harapan nak masak ke nak cuba resepi ker...
tapi masaakkkaahhh? hehee

Tuesday, July 26, 2011

rumah ohh rumah...

dah lama saya tak merepek-repek..
actually kami  tengah servey rumah area2 PUJ nih..
2 tahun lepas, owner rumah sewa lama offer nak beli tak umah yang kami sewa tuh..
tapi sebab rasa masing2 belum stabil.. baru nak develop career.. pas tu baru plak kawin..baru pulak ada anak..baru nak idup orang "lama" kata...

kami pun cakap TAK NAK...
pada masa tu.. harga rumah tu adalah RM180k untuk rumah 2 tingkat 11x65 , mengadap main road, deretan kedai, dekat surau , dekat playground, depan umah xde rumah.. senang parking..dan area bumi lot plak..!!


gambar pertama umah lama.. masa ni baru servey umah nak sewa..  tenant lain tak keluar rumah lagi..

masuk rumah pun kosong gila.. ye la.. lepas kawin, kami tinggal sementara di rumah kak long kat Bandar Baru Bangi.. lepas 4 bulan kawin, baru kami pindah ke PUJ... beli barang2 basic saje..langsir pun import dari mak.. hahaha..
setahun kami tinggal di PUJ2 tu.. then owner nak jual.. 



memang tak de apa..kalau orang nak datang umah pun segan .. tapi Alhamdulillah... pelahan-lahan kami beli barang.. sikit2..  kiranya masa nak pindah dr PUJ2 ke PUJ7 ni.. satu lori yang 2tan jugak laa....

sedar tak sedar. dah 2 tahun kami di umah PUJ7 nih.. mula la teringat kalau owner ni nak jual cemana? sebab market value area ni mencanak2 naik nyer.... tpi mungkin tak jugak kot.. sebab owner ni memang baik giler.. duit sewa bulan2 ni kire cam income untuk wife die jek.. cuma beharap dia x naikkan sewa la kan..sebab kami jek masih kekal dengan harga sewa lama.. tapi sampai bila nak menyewa kan???

haihh... sayangnyer umah sekarang.. kalau mintak beli mau harga dah 300k lebih nih.. adeyaii... s t r e s s....







Tuesday, July 19, 2011

pesta flora dan cahaya ke nama dia?

ni aktiviti 2 minggu sudah ye.. event dah abih baru tehegeh-hegeh nak cita.. 
busy+ malas.. ;p
kitorang pegi malam perasmian.. malam 9hb July yek.. tengah orang sibuk ke KL kononnya perhimpunan ber.sih kami sekeluarga ke Putrajaya.. lagi berpaedah!!!



 maka bunga api nya sangat meriah... 
siap besila di depan tasik..
 terpaku tengok bunga api yang cantik2... sebab pakai camera cikai jek gambar tak power..
tapi tetap puas hati sebab dapat tengok bunga api ..
mula Aira agak takut dengan bunga api sebab bunyi yang  kuat dan cahaya dia macam jatuh ke arah dia..
tapi lama-lama dia yang paling suka.. 
ada yang sempat buat video lagi...
tah berapa riban la kerajaan abis kan untuk bunga api nih kan? 

 lepas perasmian bunga api tuh, ada la pertunjukan  bot.. bot2 bercahaya..
sebab dah banyak minggu aku pun dah lupa bot yang mana..aku try refresh yekk...

bot dr tourism malaysia..

bot dr perbadanan putrajaya..

bot dr brunei..

dr iCITY...

dr Genting Group..

dr YTL Group.. (kot..)

Pahang...

PERLIS..


AIR ASIA.. yang 3 kali u-turn sbab lampu tak nyala semua... kesian aku tgk.. agaknya derang kena atas udara jek kot.. bila masuk air x cukup power.. :P
Putrajaya Cruise..

oh.. si cantik manis..

si cantik manis yang sedih tak dapat lampu kelip2..

si cantik manis cekak pinggang dekat daddy sebab daddy tak mo cari lampu kelip2...

 dan closing ada bunga api lagi...

debushhh....debushhh....

kami tunggu sampai habis.. tak pe sesekali memeriahkan acara cam ni.. 
dah la FOC.. dekat Putrajaya jek pun... so malam tu memang enjoy..
Aira balik siap nyanyi2 lagu Malaysia dan bunyi sound effect bunga  api...

note: lagi 2 minggu nak puasa nih.. dah abis ganti belum? aku tengah buat marathon puasa nih...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails