Tuesday, July 26, 2011

rumah ohh rumah...

dah lama saya tak merepek-repek..
actually kami  tengah servey rumah area2 PUJ nih..
2 tahun lepas, owner rumah sewa lama offer nak beli tak umah yang kami sewa tuh..
tapi sebab rasa masing2 belum stabil.. baru nak develop career.. pas tu baru plak kawin..baru pulak ada anak..baru nak idup orang "lama" kata...

kami pun cakap TAK NAK...
pada masa tu.. harga rumah tu adalah RM180k untuk rumah 2 tingkat 11x65 , mengadap main road, deretan kedai, dekat surau , dekat playground, depan umah xde rumah.. senang parking..dan area bumi lot plak..!!


gambar pertama umah lama.. masa ni baru servey umah nak sewa..  tenant lain tak keluar rumah lagi..

masuk rumah pun kosong gila.. ye la.. lepas kawin, kami tinggal sementara di rumah kak long kat Bandar Baru Bangi.. lepas 4 bulan kawin, baru kami pindah ke PUJ... beli barang2 basic saje..langsir pun import dari mak.. hahaha..
setahun kami tinggal di PUJ2 tu.. then owner nak jual.. 



memang tak de apa..kalau orang nak datang umah pun segan .. tapi Alhamdulillah... pelahan-lahan kami beli barang.. sikit2..  kiranya masa nak pindah dr PUJ2 ke PUJ7 ni.. satu lori yang 2tan jugak laa....

sedar tak sedar. dah 2 tahun kami di umah PUJ7 nih.. mula la teringat kalau owner ni nak jual cemana? sebab market value area ni mencanak2 naik nyer.... tpi mungkin tak jugak kot.. sebab owner ni memang baik giler.. duit sewa bulan2 ni kire cam income untuk wife die jek.. cuma beharap dia x naikkan sewa la kan..sebab kami jek masih kekal dengan harga sewa lama.. tapi sampai bila nak menyewa kan???

haihh... sayangnyer umah sekarang.. kalau mintak beli mau harga dah 300k lebih nih.. adeyaii... s t r e s s....







7 comments:

MamaAimy said...

Hi Ina,

Kami beli rumah di PUJ 8/9. 20 x 70, berdepan dgn kedai, dpn rumah xde rumah lain...beli awal tahun 2010. rumah baru siap tapi beli ats org sbb owner tu x jd nk duduk. Proses tukar nama amik masa setahun. Dpt kunci bulan 4 2011(mcm2 masalah sbb kena brurusan dgn developer lama yg dh bangkrap (TALAM). Nasib semua tu lowyer yg settlekan. Harga beli 245k... 2 bln lepas kwn survey kwsan tu hrga dh jd 280k - 300k.

Klu ina nk survey pegilah tgk...tp x taulah ader kosong lg x... klu dtg dr SIRIM... terus lg lepas ESSO coner kiri... terus sampai nmpk deretan kedai... rmh belah kiri belakang kedai2 tu...

Rumah tu kami dah sewakan dkt org. x duduk sbb jauh nk antr anak dkt mak. tgu anak besar sikit.

-slu jd silent reader je...tp bila dh komen panjang bebenor... :)

mazrah said...

rase nak datang rumah kamu je.. tapi bile ntah la. :(

mazrah said...

rase nak datang rumah kamu je.. tapi bile ntah la. :(

eiNa said...

hai mama aimy,

weekend lepas ada jugak jalan2 area PUJ9 dan 8.. ade gak amik no phone agent2 tu...tp kebanyakan non bumi lot dan price 280k...sekarang masih mencari2 lagi.. makin lama tunggu makin tinggi harga naik..
untung aimy beli masa harga masih berpatutan kan.. bile pindah nnt bejiran la kite.. :)

eiNa said...

mazrah, raya nanti kamu raya selangor ke JB.. alaa.. kalo tak raya pun kalau balik selangor singgah jek umah kite.. windduuuu sama kamu dan tingin nak tengok hadif yang makin bolat... =)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

eliss beli rumah second area bukit raja klang rm175K bulan 5 hr tu. skang ni, kat situ naik sampai 230K. padahal rumah teres setingkat ajer.seb baik beli awal2 :)

Diyana said...

huhu.donut n ateng pejam mata je kak beli dr owner hr tu..dlm masa nak settle rumah tu.sungguh2 takut tak cukup kan.tp itula..maybe rezeki anak2,bolehla nak survive.tp rumah kat kulim la kan,semi d setingkat rm110 k je..itu yg berani beli kereta 1 lagi plak. klu dok kl ka mcm kak ina..hmm..samala rsnye..takut tgk harga rumah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails