Friday, March 23, 2012

set bersalin yang mana?

aku dah masuk 3rd trimester - 28 weeks..
as usual berat adalah sangat memberangsangkan.. now dah 57kg... naik 4kg sekaligus yerk..
 huhuu.. satu pencapaian amat "membanggakan.."  pengsannn nak slim balik nanti..

barang2 baby.. baru start "warming up" beli.. konon tunggu vitamin B baru nak shopping sakan.. insyaallah awal bulan 4 aku nak settle brg2 bb.. sebab nnt bila dah masuk bln 5 kompem aku tak larat jalan.. sekarang pun ibarat kenderaan berat bergerak.. heheee...

set bersalin mana yg sesuai yek? nak tanya kengkawan yg sudi bagi idea..
masa Aira honestly aku tak makan aper2 pun.. tapi Alhamdulillah badan turun tapi memang ada kesan sampingan which is aku selalu sakit belakang (mungkinkah sebab dulu aku amik epidural??) ... dan kesan2 sampingan lain mcm cepat letih ... tapi gap 4thn sebelum pregnant kembali buat aku dah lupa sakit2 sampingan lain... time Aira aku tak amik ape2 sbb Aira dlu prolong jaundis.. dan aku c-sect .. tah la.. aku pun pelik nape aku x serius amalkan makan jamu2 tuh.. aku just suh husband aku belikan apa2 saje set besalin n dia bawak balik HPA set.. yang aku guna tak sampai 1/4 pun... terukkann???
Tapi kali ni aku bernekad nak pantang bebetul dan nak amalkan apa segala yang sepatutnya.. so.. highly appreciate kepada kengkawan yang sudi bagi cadangan.. (kalau bleh aku nak set yang ada sekali dengan bengkung).. aku ada gak survey2 dr blogwalking and kengkawan lain, tapi nak jugak dengar pendapat lain...

gender adik.. Doc cakap XY...Alhamdulillah dan Insyaallah.. aminnnn....

7 comments:

azzamoro said...

kak ina, gune nona roguy. recommended!!!

XY tu boy eh kak ina? congratssss hehe

nnti b4 kak ina n yana bersalin, jom lepak same2

NoRaiNi aHMaD said...

jom la try set bersalin shaklee.. boleh makan as soon as selepas bersalin, anak ada kuning pn tak de masala boleh terus on makan :)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. said...

ain recommend Amway Tropical Herbs..harga dlm 200 lbh, lengkap semua termasuk bengkung..alhamdulillah, lepas pantang dulu, berat ain turun sampai 52kg, dr 70kg..hehehe..tapi kene disiplin laa.. :)

anyway, take care ye kak ina.. :)

mzrh said...

ello eina,
kite dulu pun tak pakai sangat set bersalin. cuma berurut & minum air daun2 tu - semua mak bidan buatkn. tapi dulu kite beli jugak leesa formula sbb akak2 kat opis ni recommend - tapi tak pakai pun, cuma lepas pantang tu kite makan pil perawan dia jek. bagus gak.

err, mcm tak membantu. tapi kite rase yg penting lepas bersalin kene berurut. ;)

kinna said...

sy suggest amway tropical herbs cam ain rekomen..mmg sgt2 best especially tea dia..bengkung pon ada, minyak urut dan myk baby pon ada skali. siap ada rempah ratus utk mandian dan basuh v***** (sementara blk kampung, leh la pakai yg ni dulu).

ms zulfa pakai amway. masa amani, sy pakai ambar kenanga. ok jugak tp lagi best amway la kot..

eiNa said...

azza: orite.. bleh jmpe baby aryssa same!! yeayy..

tq sume. Insyaallah rasanya nak beli amway kot..

lily lotus said...

eee kejapnya dah masuk 7 months :) lily lagi satu barang baby pun tak beli...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails