Thursday, June 14, 2012

Cerita bersalin adik Azriq Irfan

Alhamdulillah.. Azriq Irfan selamat melihat dunia pada 29 May 2012 pada jam1.39pm di Pusat Rawatan Islam Azzahrah, Bandar Baru Bangi .


Cerita bersalin adik memang penuh tragis... takkan aku lupa .. Memang aku banned hospital ser.dang lepas nih..

25 May 2012.. - Jumaat
Since aku dh selalu rasa contraction dan kepala baby memang dh engaged (mengikut kata doc).. aku pun dpat MC 3 hari  dari hari rabu.. So, Jumaat tu mmg aku duduk di rumah sambil menghabiskan masa melayan mukabuku yang aku syok dok baca status orang yang tak penat mengupdate waima derang nak p toilet sekali pun .. =P

Tetiba, aku rasa ada cam cecair kuar.. aku p check kt toilet then ada cam lendir koko tuh.. terus aku sms hubby inform.. masa tu baru kul 10.00am.. pas tu terasa lak cam contraction makin lama makin mengeras..
disebabkan tak mau tersalah.. aku ngn hubby decide pegi check kt Klinik biasa dulu.. Klinik ni mmg aku sll pegi scan baby n mmg masa memula detect pregnant pun aku gi klinik perdana ni n dah biasa dengan Doctor Hanie tu.. Doc Hanie check n dia cakap a ah.. ade contraction and pelvik pun dah lembut.. tpi  bukaan baru 1cm.. dia suh monitor kalau makin kerap pegi la ke hospital terus...

Hubby terus cancel pegi keje ari tu stand by dengan aku..takut nak terberanak plak kan.. selang beberapa jam, dalam pkul 2 lebih aku makin rasa contraction tu makin kuat... kerass jek perut aku.. haihh takkan la nak tunggu lagi.kita bukannya reti kan.. maka kami zasss ke hospital ser.dang..  sampai di HS.. agak lama tunggu misi nak cari CTG anakk aku nih.. sampai 4 orang cuba detect heartbeat dia tapi TAK JUMPA>..
korang jangan buat aku nerves.. tah2.. korang yang tak reti kot.. dlm 15minit camtu baru dpt kesan heartbeat bb.. derang cakap bb tdo.. sbb tu ssh nk jumpa..aku agak pelik disitu.. selalu jantung bb kan bunyi kuat... klu check up kt KKM tu  ngn ultrasound bunyi cam ketapi laju jerk...
Bila Doc datang check.. doc cakap ..OOoo bukan lagi nak besalin.. ni false alarm.. ader orang sampai 3-4 hari baru boleh besalin.. okey fine.. KAMI BALIK.... dengan perasaan was-was jugak...

26 May 2012- Sabtu
Macam biasa... takde sakit..memang betul la kot false alarm.. dan siang tu aku ke Nilai 3 jalan2 lagi ngan kak ngah, mak n abah.. malam tu kami bawak ke iCITY lagi.. tp sampai i CT aku rasa contraction balik.perut ngeras jek.. so aku decide duduk di old town sajek...

27 May 2012- Ahad
Masih maintain.. tak kemana-mana.. hanya di rumah dan rutin weekend seperti biasa.. xde laplak rasa sakit or contractionpun.. tapi malam tu sakit la plak..

28 May 2012 - Isnin
MC dah habis.. tpi aku xberani nak gi opis since tak tau apa akan tejadi.. kebetulan mak dah ada di umah.. so decided to EL saja.. duduk di rumah sambil menanti kalau2 apa tejadi..

29 May 2012 - Selasa
4.30 pagi - sakitnya perut.. asyik ulang alik toilet . terasa cam akan something tejadi hari tu..
6.30pagi - air ketuban dah pecah.. hurmm sikit jek baru..
kejutkan daddy mandi, kejutkan Aira pegi sekolah, pukul 7 lebih pegi hospital ser.dang
8.00 lebih - belum ada sesiapa entertaint.. kain aku dah basah ..air dah macam pili bocor..basah lencun..
lama menunggu  misi-misi ni pasang CTG n nak tunggu cek bukaan..dh pukul 10 baru ada doc yg datang cek bukaaan. masa tu kain aku dah mcm boleh perah kot.. surprisingly doctor check baru 1cm.. contraction bukan main dah..
10.00 lebih - doctor panggil hubby. (ada satu lagi pasangan yang kena panggil).. doc cakap,, "mintak maaf , hospital kami penuh, takde katil, even yang dah bersalin semalam pun belum naik wad.. memandangkan puan baru bukaan 1cm dan baby OK, kami akan rujuk puan ke HKL or Hosp Kajang,, kami sediakan ambulan, so puan decide nak ke HKL or Kajang..." aku ngn hubby like WHAT THE ^%#$$%.. aku ngan kain dah lencun..sakit lagi mau korang nak transfer aku ke sana sini.. even aku dah explain history aku time Aira memang lambat bukak and end up kena operate sebab takut baby lemas.. So aku assume , adik kali ni pun macam tu.. nak nak air memang dh banyak keluar.. Aku terus bagitau hubby aku nak ke Azzahrah,, since selalu jugak follow up check up kat Azzahrah so aku rasa takde masalah nak ke sana n doctor pun kenal kitorang n tau history aku time Aira.. yang masalah ialah duit sbb maybe aku kena c-sect jugak..so besedialah RM...

kul 11.00lebih - baru dapat release letter dr hosp. ser,dang terus hubby aku pecut naik keta sendiri ke azzahrah..takyah la naik ambulan bagai, buang karan... sampai kat azzahrah.. cek CTG baby.. Alhamdulilah masih aktif dan kuat..
Doctor Noraini datang, n discuss ngn kitorang which is bukaan masih 1cm.. dan kedudukan kepala baby agak terdongak.. so memang 50-50 if nak try normal.. aku pk.. kalau dh 50-50 dari aku sakit tpi belum tentu leh normal, baik la aku c-sect terus.. even doctor offer nk induce pun aku xnak sbb kalau induce pun if xbukak jugak tetap operate kan. so aku decide operate terus..hubby pun agreed and terus doctor decide ok.. pukul 1.00pm kita operate...

daddy uruskan urusan admission ke wad, misi tukarkan baju, n buat apa yang patut.. yang kelakar lepas jek masuk ubat nk berak tuh.. aku terus memecut ke toilet nk berak.. sbb mmg aku duk tahan berak pun.. selesai sumenya,, pkul 1.00pm misi datang, OK puan kita ke bilik bedah..

pukul 1.00pm dlm bilik bedah, sedar lagi doctor bagi ubat half bius.. baring di katil nampak lampu bulat2 macam dalm citer House.. makin lama, doc suh cuba angkat kaki..langsung tak terangkat.
pastu, hubby masuk dengan uniform cam doctor bedah jugak.. Doctor Noraini pun mulakan operasi..dengar dia bismillah..aku tak henti2 istighfar dan baca doa nabi yunus.. takut la wei.. pastu terasa doc tolak perut..sikit-sikit-sikit-- dan dengar Doctor Noraini cakap "Allahuakbar-Allahuakbar.. sambil dengar suara baby nangis.." hukhukk menitis air mata aku.. misi dukung bawak tunjuk ni baby kamu..baby boy.. aku pun angguk kepala saja,.. dan lepas tu terus tak sedarkan diri..doctor tengah menjahit.... aku ditidurkan...

InsyaAllah to be continued after baby dah operate..


AZRIQ IRFAN BIN ADZMI IDHAM
29 MAY 2012 



15 comments:

MamaAimy said...

Firstly...tahniah ats kelahiran azriq... seriau nya baca cte ni... mcm byk cte seram...hehe...

sy bln 9 ni due...harap dipermudahkan lahh...

alyyani said...

congrats eina sepasang sudah, agak tragis disitu, aduhai... takpe2 yg penting baby selamat and comel sungguh mcm kakak dia. :)

lily lotus said...

congrates again eina :) sedap nama adik ayra...hehe, nanti dah balik sini nak terjah lagilah. haritu tak berani nak pegang, takut kacau dia tidur. selamat berpantang!

Elyn Sani said...

alhamdulillah. tahniah eina dh sepasang pun.

eiNa said...

mama aimy: thank you ..=)

eiNa said...

alya: thanks..sangat tragis .. dan "pangkah" sudah hospital itu..

eiNa said...

lily: tq lily..lily pun gud luck eh.. dh xlame tu..

eiNa said...

elyn: thanx elyn..

LiTtLe^m3 said...

congrats eina... so cuti bersalin 90 hari ye?

eiNa said...

baiti: thanks.. a ah.. 90 hari sempat cuti raya ..

Eliss Mie said...

wah tahniah. dah cukup sepasang :) lama bleh rehat ni..harp2 dpt boboiboy jugak !

maz said...

stressnye bace bab hospital serdang tu!!

Tapi, alhamdulillah Azriq Irfan dah selamat kuar dah :)

eina, 90 hari? aaaaaaa jelessss!!!

ehm, tetiba I berdebar.. huhu..

mazrah said...

aiseh, apesal dia kuar maz aje?
itu ialah mazrah yek. :D

~MommyAida~ said...

Singgah Sini..Salam Kenal..Saya pon dah serik dengan hosp Serdang since 1st baby hari tu..so second baby ni try option lain plak..InsyaALLAH kli ni pg private..Tahniah ye..dah dpt sepasang dh..

fyza ismail said...

betol hospital serdang mmg sy akan band, nurse semua kurang ajar lg 1 yg jaga kaunter kat wad bersalin depan tu sgt kurang ajar. biar la spend duit sikit dari kita di layan mcm hape tah. cukup la pengalaman anak pertama kat sana

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails