Wednesday, May 06, 2009

...hingus keluar ikut telinga?..

korang penah dengar hingus kuar ikut telinga tak???

ekceli malam marin dlm tgh tdo...Aira nangehh kuat sesangat... aku ingatkan dia sakit prut ke..kembung ke...aku sapuu la minyak angin bagai... dukung2 pun nangihh lagi.. buh buai... then baru dia leh lena...

paginya tu..tgh aku nak siap2 kan dia pegi taska nampak mcm lendir kaler ijau kuar dr tinga Aira..macam hingus tuu..
erkk.. cuak gila aku..
siap2 sume tu terus ajak daddy p klinik..mama amik half day daddy plak masuk lepas p klinik kul 11 lebih la baru settle...

Doctor kata..tu adalah KAHAK.. kan Aira batuk dah lama kan.. batuk berkahak yang tak ilang ilang...doc cakap kuman kahak dah naik ke telinga tengah .. arhh!!! tension mama dengar.. ghisau nye.. balik umah keja duk belek tinga Aira.. ubat titik 4 jam sekali..
pastu antibiotik kena abih kan dlm masa 7 hari...

dan pagi ni..mama tengok tinga Aira dah kering..Alhamdulillah.. batuk dah kurang sket..tp kahak bunyi lagi!!! haihh...tension la... sapa tau klinik mana bagi ubat powerrrrr gile utk ilangkan kahak nih? tak panel a.i.a pun xpe la... mama kuarkan duit sendiri pun xpe... janji Aira dah tak batuk kahak lagi dah.......

anak dara kecik tu lak skang ni perangai ngengada makin menjadi.. asal ada mama ngan daddy ngan suma dia xmau dekat..weekend lepas wan ..tok..mak ngah mai pun susah nak main or dukung2 dia..orang kata separate anxiety ka?
tak tau la... tp org xkenal ssh sket dia nak mau...
harap2 masa besday nnt mood Aira baik yer...
er..kengkawan blogger nak datang harap dapatinform or btau saya eik..almaklumla ni
1st time buat majlis.. takut nnt tak cukup makanan ke.. xcukup tempat ke.. esok baru nak start ngemas umah..suspen ada..cuak ada...nervous pun ada... excited lagi la.. :D

9 comments:

DYLA said...

sy tak tahu nak kurangkan kahak tu mcm ne. tp sy mmg risau kalau anak/baby kene sesema batuk. yg kahak kuar ikut telinga, 1st time sy dgr.

tp ari tu, anak sy sesema ngan batuk, sy sapu vicks children tu kat tapak kaki, then pakaikan stokin masa tido malam. alhamdulilah, hilang sesema ngan batuk.

moga ayra cpt sembuh dari kahak tu k.

(oh ya, ini pengalaman kwn sy, anak dia batuk lama tak hilang2, doc suh dia tukar susu. sblm ni minum susu lembu, tukar ke soy base.alhamdulilah, batuk baik. tp kalau ayra susu bdn, keep on continue la)

Anasfadilah said...

kak emma ada bagi saya satu link untuk hilangkan kahak ni,dia macam gel,baby boleh makan.

nanti saya cari link tu

hopefully Aira cepat sembuh,jahat neh kahak.kacau je aira.

memang separation anxiety dasyat gak bila anak dah besar

Ziyyad sekarang ni selalu nangis kalau kena tinggal kat pengasuh dia...tu pengasuh jaga dari kecik tu,nangis jugak..nak mama dia saja..adoyaii

Elyn said...

erk kuar ikut tinge betui 1st time dgr!! haah eina saya pun buat cam dyla tu kalo Wafiq ceceme... sapu vicks kat tapak kaki n pakaikan socks..... alhamdullillah mujarab!!

eiNa said...

dyla: sya pun 1st time jadi n tengok n dengar..
penah buat..letak vicks n pakaikan socks... maybe saya buat tak selalu kut..lepas ni kena buat kerap la..

dila: ziyyad pun xsuka orng len eik.. nnt dah jumpa link tu btau eik.. thank u in advance... =)

elyn: tu la.. pas ni tetiap malam nak sapu kan vicks n pakaikan stokin..

mummy_adam said...

last week pun adam batuk n berkahak..tp alhamdulillah dh baik..
ubat tu dr klinik an-nur, ubat for batuk n kahak..sgt sesuai utk adam..try lah..nnt i chk nama ubat tu..
pastu sma lah cam dyla n kak elyn sapu vicks kat dada, belakang, leher..

adam pun sama separation anxiety nyer sekarang sgt dasyat..

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

isk damia pun tgh demam batuk kahak skrg nih..keja bawak pi klinik tukaq ubat..

Magnificent Moments of Life said...

eina, bawak pegi specialist. Pantai medical ada one doctor paedatric - Dr Chin, hes good.

or traditional plak, gi kedai sinseh, mintak dia ubat utk batuk kahak. itu ialah hempedu ular in powder form. awak bancuh dgn air panas suam, then bagi baby. the kahak will kuar ikut berak. itulah parent saya pun recommendation. saya kecik pun makan hempedu ular ni sampailah ke sasha.

eiNa said...

hempedu ular eik.. takutnye dengar... nnt sya try..tenkiu Linda..

Emma said...

Anak sy pon 2-3 ari selsema..then smlm tetiba ade batuk n kahak. Pagi td dia bgun tdo tengok mcm ade kerak kat telinga..sy basahkan kapas n lap..tengok mcm hingus/ kahak..risaunye. Tunggu papa dia balik nak bwk pegi balik klinik..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails