Friday, October 15, 2010

rezeki...

Allah yang tentukan..kita berusaha..kita ikhtiar.. tapi, penah dak dengar orang kata " tak baik tolak rezeki, nanti susah nak dapat balik"...

aku tak percaya, sebab aku lagi yakin yang rezeki Allah s.w.t yang berikan....

aku nak luahkan perasaan gundah gulana aku .. time kasih kalau sudi baca, tak sudi pi blah main jauh2..

situasi 1:
aku dapat tawaran kerja dari syarikat m-n-c, yg ada more than 3000 staff, benefits yang banyak, tak diragui siap ada housing loan, work scope yang aku suka, increament 40%, cuti pun banyak dan lain2..
walaupun beria-ia aku sonok nak join, tapi last minute aku berubah fikiran. hanya kerana 3 perkara :

1.  location - tempat sesak
2.  masa -kalau dah ofice di tempat yang sesak, secara tak langsung.. juga akan impact kan masa kta..pegi keje pukul 7am, belum tentu 7pm ada di rumah
3. parking - sekarang parking reserve parking, murah kat sana parking jadi double dan jauh.
so end up.. aku decline walaupun masih berat hati, (dan sekarang macam regret plak...)

tapi, masa aku decline offer tu.. kampeni sekarang memang counter offer aku jugak so... -aku stay-  
Situasi 2:
 tak sampai sebulan.. aku dapat satu lagi offer, pun dari m-n-c, kat c.j lagi... benefit kurang sikit dari 1st offer, dan kurang sket dari current, tpi basic ttp ada increament.. mula aku dah excited jugak, tpi 10% hati aku tak sedap. aku buat background search.. aku found out. kampeni tu wlupun m-n-c tp, management adalah level ah kow and ah boon sdn bhd.. laauusy gilerr..  tambah pulak ex-staff aku ada sana, macam2 dia cite ngan aku.. again aku decline offer

situasi sekarang:
aku memang masih kat kampeni lama , tapi bukan lagi a-ai-ji, sebab dah transfer ke c-i , so management dah lain, boss dah lain, reporting manager jugak lain.. opis pun dah berubah wajah.. .. dan work scope aku juga dah berubah...
tapi... kenapa aku sibuk nak tukar kerja lagi?????
kalau bab location memang sampai pencen aku sanggup keje sini..

banyak faktor yang aku nak resign.. n actually bukan aku sorang saje...

reasons of it....
1. boss
2. environment
3. politik
4. incompliance.
5. tak happy
6. boss
7. environment
8. politik
9. incompliance
10. tak happy
ulang sampai 100x...


so.. sekarang aku tengah tunggu result lagi 2 kampeni... 1 di c.j dan 1 di p.j, tpi yang p.j tu aku dah macam tawar hati dah..
dan lagi 2 incoming interview.. jga 1 di cj dan 1 di KL..

harapan dan doa aku mana2 satu kalau dapat, aku xpk banyak.. coz m-n-c benefit mana2 sama, paling minimum macam yang skang pun aku dah hepii.. janji insurans cover untuk family...

Alhamdulillah, position aku skang memang tgh hangat di pasaran.. sementara aku boleh demand dan "laku" baik aku take the opportunity... kengkawan yang sudi doakan aku.. sempena hari Jumaat, doakan laaa aku dimurahkan rezeki dan pintu rezeki  sentiasa terbuka luas...doa untuk kita semua.. AMINNN....

8 comments:

lt. col. dop mustang said...

amin ....

Mrs.R @ Emi said...

amin...
dpt keje baru jgn lupe banje kami :)

alyyani said...

insyaAllah rezeki yang betul2 u nak akan dtg jua... :)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. said...

kak ina..yg kat pj tu adakah A*S? kalau dr umah kak ina, mmg sesak laa kan?hmm..xpelah kak ina, betul tu..rezeki ade kat memana..insyaAllah..teruskan mencari..adelah rezeki akak tu nnt..good luck eh? :)

Elyn said...

amin... i doakan yg terbaik utk u!!

Salina Inzaghi said...

amin...mmg kita berhak utk mencari yg terbaik utk diri kita...apa yg kita rasa baik utk diri kita tak semestinya baik pada pendapat org lain...sendiri punya life, sendiri mau ingat la...takyah la nk terikut2 sgt ngan org...yg penting kepentingan diri dan keluarga terjaga ;)
sila baca blog yani cik kiah yg bertajuk "Kerja and Family" heheh kami dh bincang pasal ni dulu

eiNa said...

tq kawan2 doakan besama... :)

otak3suku said...

bestnya kao eina...aku masih di sini...setia...aummm..!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails