Wednesday, January 19, 2011

Aira dan potty-train

since Aira dah 2 tahun 8 bulan... lagi  4 bulan dh nak 3 tahun. aku pun try potty train dia..
start malam dalam beberapa jam.. balik keja.. tak pakaikan pampers...
dua jam pertama ok.. tak kencing lagi..
sekali asik aku duk melayan fb n blogwalking.. tetibaa...

mama.. baby tencing.. bashahh dah... 
aduihh.. kn mama dah pesan, kaalau nak kencing bagi tau mama.. potpet laa aku sebab kena buat keja tambahan.. bermop la pulak malam2..


kali kedua.. di hari sabtu..
kompiden la Aira bleh bagi tau since dia sendiri volunteer tak mau pakai pampers..

nanti baby tencing baby bagi tau mamaa yaaa... 
ok...aku pun pecayaa la dia..

dah agak setengah jam.. aku tanya..
aira nak kencinng tak..

tak yaa.. beyumm tencing...


setengah jam berikutnya..
dah nak kencing tak?

beyumm yaa... nak main ni.. (sambil duk main umah ngan bear dia...)
ok la.. lambat lagi kut nak thesheng...
aku smbil sidai baju, sapu sampah..etc..

tetiba.. dengar suara daddy dia macam guruh dah!!

AIRA... awat tak habaq nak kencing.. pot pet pot pet..


misi... GAGAL... 


tapi kekadang bila time pakai pampers pandai pulak cakap nak tencing.. bukak pampers duk kering lagi pampers tuh...

kesimpulannya kena la pakai pampers lagi..pampers size XL dah tak muat, nak pakai XXL jenuh la mama... huhuu..


ps: Aira masih lagi bahasakan diri baby.. kekadang tatak,, kekadang Aiyaa

6 comments:

mekchu said...

kena baca tips kat belog mekchu ni cane nak jadi kan anak diapers free.. hehehe... paling tak larat kalo nak kena mop tu.. adoiii...

ptg ni ada entry pasal pencapaian mi-cah dlm misi potty train.. hehehe.. jom share..

kinna said...

sy pon tgh train zulfa...sm la, doh kencing dlm toilet takmo..bila kita tgh sibuk (fb dan blog ;p) dia kencing kat lantai..last wik satu hari 3-4 kali mop lantai..eiii!!!

Elyn said...

keke part nak mengemop tu yang payah sikit. i pun lom start lai . igt next week nk mule la....

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku blom lagi.pelan2 kayuh la.hehehe

alyyani said...

ingat nak start esok. kena gulung semua carpet and tikar. then org cakap pakai kan sua panjang so tak la menceceh pee diorg kat lantai. hehe.. gud luck to us! :D

Safinaz said...

dengan anak-anak ni kita kena bnyk sabar,mmg bnyk dugaan utk toilet train ni...teruskan usaha k.ina insyaallah berjaya...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails