Tuesday, September 02, 2008

hurmm.. kesan dari epidural kah itu?


khamis lepas gila2 aku sakit belakang... pagi2 anta baby cam biasa je.. xde tanda sakit2 lagi... sampai opis.. turun je keta.. tapp!!! pinggang aku macam kena ketuk dengan besi yang amat keras.. rasa tak boleh nak bediri tegak langsung.. jalan bongkok-bongkok dari kereta ke opis.. masuk opis duduk je.. nasib le kusi ni ade wheel yang bleh wheeelll sana..wheeeelll sini.. tapi tetap aku kena bangun sbb nak ke tandas kan? Memang terasa sakit yang teramat2.. tak leh nak describe ler... sebelum ni aku selalu jugak sakit belakang.. tapi tak le seteruk nih... Boss aku suh balik je.. pegi klinik.. tapi aku ni degil.. konon mcm leh bertahan laa kan.. tp sampai pkul 4 tu.. mmg tak daye lagi dah.. terus balik pegi klinik.. Doc. kate muscle bengkak... ( tu saintifik nye..) kalau org kampung kate.. urat dah masuk angin ler tu....disebabkan aku mmg xleh nak bangun atau berdiri tegak langsung.. jalan macam nenek yang bongkok tiga tu.. tesangat la sakitnya tauu!!!! huhhh.. aku diberi MC.. Jumaat memang tebaring satu hari..
x leh jadi nehh.. aku SMS kak long, nak kena mengurut gak nih.. Kak long pun mmg dah arrange kan aku ngn tok bidan sorang ni( kak bidan sbb die muda lagi)... masa aku besalin dulu.. tp masa tu aku operate ngn baby kunennn plak.. so cancel la appointment ngn kak bidan tu... kira dia mcm tau la history aku.. n dia mmg baik ngn kak long pun..
sabtu nye buat appointment mengurut... huhuuu.. menjerit2 aku masa dia urut tuh.. jenuh laa dia dok leterkan aku.. bukannya apa.. masa pantang tu.. aku

1. tak pakai stokin
2. banyak tededah dengan angin ( tdo bawah kipas rilek je.. kadang siap ekon)
3. tak makan jamu2 ( sbb masa tu baby kunen yg sangat panjang) --> aku x cite lagi pasal Aira kena kunen yang lama = 40 hari lebih sampai habis pantang die still ade kunen... sbbnya.. (panjang cite dia.. nanti2 la aku updet.. sedih sgt masa die kunen lama2 tuuu)...
4. tak pantang dengan betul2..
5. tak pantang betul2... lagi 8 kali...

sampai kan kak bidan tu sound aku suh makan balik jamu2 atau ubat2 yang aku beli dulu yang belum terusik tu... huwaaa... sakit badan dia ngurut.. tapi alhamdulilllah.. lepas 2 jam.. aku buleh duduk dan bangun dengan senang.. dh leh buat senaman lunjur lunjur kaki... banyak le daun2 dia bagi suh aku balik mandi.. hehee... maka.. aku kena la berpantang semula..
1. No ICE cube..
2. No makanan-makanan berangin....
3. makan ubat HPA
4. kena pegi ngurut sekali lagi...

adekah ini kesan dari epidural? hehh tapi aku rasa ramai amik epidural kan.. xkan korang x sakit pinggang cam aku kan.. mesti korang baik dan berpantang.. atau.. aku punya pinggang mmg kerorrr... sebelum ni pun aku mmg slalu sakit2 pinggang.. penah jatuh moto laa.. jatuh tangga la...

kesimpulannya.. jagelah kesihatan diri sbb masa kita sakit.. nak dukung baby pun tak leh.. sedih woo...

5 comments:

cik mzrh said...

uii... teruknye kamu kena... lepas ni kena jaga semua2 ok.

PuteriSatu said...

akak rasa..tak de kene mengena ngan epidural sakit belakang nih...sebab mak sedara akak yang lum kawin pun penah kena sakit belakang cam ni....biasala dah ada anak ni...badan dah season sikit kan...akak pun pernah kena cam ni...dr kata maybe kurang bersenam....n banyak kan minum susu...

aida said...

hi..
me pon tak pantang betul2.. eh masa pantang tu panas giler lah! camna org boleh pakai sweater & stokin ??

dop said...

senam lunjur kaki?

kah kah kah kah kah. mcm sampai je.

Nazneen Shafika said...
This comment has been removed by the author.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails