Wednesday, March 11, 2009

rashes @ chicken pox @measles @ cacar air

ari sabtu lepas, Aira demam.. badan dia jdi bintik2 mcm nak kata chicken pox pun tak.. rashes pun tak... tapi bintik2 tu mcm jerawat dan dalam dia mcm ada air bisa..

mama bawak Aira p klinik..memula doc kata tu rashes... bagi ubat utk rashes.. balik umah.. makin banyak plak naik..smpai ke kaki... tanya tok ngan wan, tok kata mcm cacar air aka chiken pox.. then ahad tu aira merap nangis je.. kesian mama tengok aira.. segera pantas, sms tok nasib baik isnin cuti lagi, so tok mai dr sp naik bas.. tolong jaga kan aira..

dan dah 3 hari Aira tak lalu makan, bagi nestum xnak, bagi bubur nasik tak nak.. dia makan biskut pun sket2 ja..perut dah kempis dah anak mama nih.. so bila buat susu sulam dengan nestum sket...Alhamdulillah.. sekarang rashes atau apa2 saja.. dah hilang dah kecut.. parut pun makin ilang.. (mama risau nnt Aira x chumel..hehe..) nasib kat muka xjadi.. byk jadi kat bahu..n kat tangan je..

alkisahnya..mama dukuung Aira, then aira nak susu, mama dengan machonya tunduk sambil dukung Aira...masa nak bangun tu.. paapp.. pinggang mama meletup.. huhuu.. again.. my back...
kali ni nak jalan pun x leh tegak.. ari isnin mak sampai mak tolong urutkan .. selasa (marin) p opis jugak.. then pegi klinik.. Doc tu suh p Sunway Medical Center utk x-ray..sbb dia cakap bengkak semacam saja.. mama dah panic.. call daddy.. daddy balik bwak mama p SMC.. dh register suma.. suspen la plak mama... (takut pun ada).. lama2 ..try bediri tegak..jalan slow2.. mcm dah ok sket..ajak daddy balik.. hehee... appointment kul 2.. kul 1 suku kami cabut balik..petang tu dlm kul 4..spital call nape x jumpa doc..nnt bahaya blablablaaa...mama cakap.. saya dah baik ..saya dh bleh jalan... xpe cik...nanti saya berurut saja.. ari ni saya dah ok sket, bleh jalan mcm biasa... kalau tak.. nnt hubby saya nyanyi..nenek..nenek..si bongkok tiga...
ps: gambar di bawah tak de kena mengena dengan en3 ari ni..
dan ni plak gambar Aira tengah main ngan keta baru dia.. dh tak layan walker dah..mcm laa bleh gerakkan keta tu sendiri..hehe..dh mcm budak besar dh anak mama nih.....





aira geram tengok gambar kawin mama ngan daddy.. mesti dia cakap.. apa nih posing2 tak bawak Aira sama.. hehee...

7 comments:

Aku Bukan Bidadari said...

Eina, epidural insyallah x der kesan.. tpi kita ni after beranak mmg kena jg tulang belakang.. xkira yg pakai epidural ke tk..tiara pakai epidural..
pi wat check up , tkut slip disc..

bahaya tau, pinggang nak pakai lama..

take care my dear

azzamoro said...

wah..ayra pun ade push car mcm airyll. nanti kite leh lumbe same2 okie..hehe

Elyn said...

haah eina kalo sakit belakang jgn lengah2 jumpe dr nnt tkt slip disc tau cam tiara ckp..... aira dh ade kete la!!!!

yaNadzuL said...

preg anak sulung start sakit belakang..sampai preg anak ke 2..
lanih dah takda..

rupanya2 bekas main netball dulu..tak penah urut sampai sekarang..bahaya btul..

seb baik tok bidan tu handal..tapiii dia urut..demam sat..

Magnificent Moments of Life said...

EINA, take care tau.... sakit pinggang jgn main2, coz it can get worse.

Salina Inzaghi said...

tu la tu...patut pegi je check..just in case..kdg2 sakit ni dia pandai men semunyik2...kang tetiba bleh muncul balik

eiNa said...

tiara: saya ni penakut nak jumpa Doc nak2 lagi kena x-ray..hehee...insyaallah p wat xray kat PPUM.. my sis keja situ..so ketakutan tu boleh dikurangkan..

Ayrill: kalau branni jum ar race..(cewahh Aira macam terror jek)

Elyn: hehee... baik la.. saya akan buat checkup..


yanadzul: tu la.. urut mmg best..

Linda: thank u... nnt saye pegi check..

kak nani: baiklah.. saya akan check bebtul..insyallah weekend nih..

bak kata Tiara, pinggang nak pakai lama.. harus ada service yang bagus.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails