Monday, April 06, 2009

...batuk kahak & food poisoning & nurse...

sabtu - aku sebagai Nurse separuh masa..
memandangkan Aira dan daddy nya tak sehat, mama telah berjaya menjadi bionic woman dan menjadi misi yang sungguh tabah..
pagi.. bawak Aira dan daddy p klinik, daddy kena cirit birit sampai muntah2..lembik terus laki cek.. kesian aku tengok.. Aira pulak batuk yang makin teruk..

kat klinik aku la kena uruskan registration mereka berdua.. mana nak dukung Aira lagi..nasib daddy masih mampu bejalan wlupun slow motion..

jumpa Dr. Fazliyana - Aira kena nebulizer( buh gas tu..), sbb kahaknya banyak sangat dan batuk pun dh lama ..Dr. tanya aku ada sedara mara lelah ke? erkh.. suspen dah sbb kitorang setakat ni Alhamdulillah satu family tak dak yang lelah... mungkin sbb Aira batuk dah lama.. dan kahak terlalu banyak.. dia mana nak reti buang kahak kan? masa buh gas memula kat idung tu..relax je anak mama nih. siap goyang2 kaki... pegang2 tangan..tp bila dh lama sket.. dah rimas.. nangis smpai satu klinik dengar sora dia..
balik dr klinik.. masa bubur untuk 2 orang pesakit mama..
tp dedua xlalu makan..mama jer yg makan.. ampeh!!
petang dh kuat sikit.. Aira baru nk makan roti... daddy smpai ke sudah x makan..makan keluar balik..kut atas dan kut bawah...
kebetulan abah mai untuk pi checkup Jantung kat PPUM , so abah duk umah k.lang.. kami pun pi laa umah k.lang jugak...aku jugak yang memandu..dr puncak jalil ke kota warisan tuh..seb baik straightttttttt saja jalannya...aku skang ni malam2 xberapa kompiden nak drive..kami kuar le awal sket sblm maghrib...dlm kul 6 gitu..sekali ujan punya le lebat...tegagai gagai eden nak drive nye.. ingat nak bemalam umah k.lang jugak, tp disebabkan 2 pesakit yang memerlukan keselesaan..lepas dinner kami balik gak ke umah...daddy la yang drive sbb dah lewat sangat...

Ahadnye.. Aira dh aktif balik.. daddy pun dah sihat sikit... Alhamdulillah...
er.. tapi still kahak banyak lagi.. ada x sesapa ibu-ibu..mama yang ada petua cemana nak buat dengan kahak nih?

dalam duk google2 petua batuk berkahak nih.. ni salah satu nya..nak buatkan baby tido nyenyak kalau malam2 batuk...

Use Vicks Vaporub.. (slalu aku sapu di dada dan di belakang baby..tak penah lak sapu di tapak kaki n pakaikan stokin..pas ni leh buat la...)
To stop night time coughing in a child (or adult as we found out personally), put Vicks Vaporub generously on the bottom of the feet at bedtime then cover with socks.Even persistent, heavy, deep coughing will stop in about 5 minutes and stay stopped for many, many hours of relief.
Works 100% of the time and is more effective in children than even very strong prescriptions cough medicines. In addition it is extremely soothing and comforting and they will sleep soundly.I heard the head of the Canada Research Council describe these findings on behalf of their scientists when they were investigating the effectiveness and usage of prescription cough medicines in children as compared to alternative therapies like accupressure. I Just happened to tune in A.M.Radio and picked up this guy talking about why cough medicines in kids often do more harm than good due to the chemical makeup of these strong drugs so, I listened.It was a surprising finding and found to be more effective than prescribed medicines for children at bedtime, and in addition, it has a soothing and calming effect on sick children who then went on to sleep soundly.Lolly tried it on herself when she had a very deep constant and persistent cough a few weeks ago and it worked 100%! She said that it felt like a warm blanket had enveloped her. Her coughing stopped in a few minutes and believe me, this was a deep, incredibly annoying, every few seconds uncontrollable cough, and she slept cough free for hours every night that she used it.So, if you have children, pass it on, if you end up sick, try it yourself and you will be absolutely amazed by the effect.

ermm... sharing is caring ryte?

thanks in advance...

6 comments:

Aku Bukan Bidadari said...

sekarang ni ramai sgt baby demam+batuk+selesema kan.. dh 3 minggu tiara x bw ayra kuar2 jalan2..

Elyn said...

ayooo sian nye dedua org lam umah sakit!!! wafiq pun ceceme ni!!

eiNa said...

tiara: itu arr pasal..kesian tgk dia batuk2 tu...tp jalan2 dh kurangkan sikit..

elyn: cian..wafiq pun cecema eih...derang sakit kta yang susah hati kan..

azzamoro said...

kesiannye ayra... airyll doakan ayra cepat sembuh..hehe

Yana said...

salam kak eina..ammar pun batuk selsema..kahak banyak..yana pergi klinik dr chua kat sini..die kasi ubat batuk..bila makan ubat tu..nanti ammar akan muntahkan kahak..

eiNa said...

thanks azza n ayrill..

yana!! welcome back.. :) syioknya p sydney.. Dr.Chua tu dekat kotadamansara ka? klinik nama apa ekk..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails