Friday, November 13, 2009

Maid -part I

Ok sebelum tu saya nak cita, cemana saya leh dapat maid. Ramai yang tetanya cepatnya saya dapat maid. Actually maid saya tu adalah maid jiran saya yang lari tu. Tak yah la cita panjang napa dia lari kan. =)

Tapi sebelum saya kompem nak amik maid saya tu, of coz saya inform jiran saya, saya sms dia cakap kata saya no choice dah, cikgu taska tu pun smpai dah surrender tak sanggup tengok Aira nangis.
Kebetulan maid tu sendiri call dan msg saya tanya Aira cemana. Saya offer dia mai keja ngan saya, sesi negotiate bermula.. Maid saya setuju.
Jiran saya reply msg saya cakap, dia tak kisah sbb memang next year dia tak nak pakai maid lagi dah, or maybe start cuti sekolah ni pun dia dh nak anta anak dia balik kampung dah. Kesimpulannya saya pun pegi amik maid saya di Gombak.

Maid saya ni dah berusia 50 lebih, baya mak saya. Pengalaman dia pun dah banyak. Katanya dia duk di Malaysia ni dh 25 tahun lebih, start dari gaji RM200 sebulan. (Skang dia dah demand RM500-600 sebulan. ) Umur Aira plak sebaya ngan umur cucu dia, slalu saya pesan dia sayang Aira mcm syg cucu dia..dia pun cakap tgk Aira tingat cucu dia. So, saya harap dia jaga Aira dengan ikhlas. Pulak tu, ujung bulan ni ada kakak kat PUJ 2 akan anta anak dia untuk maid saya jaga. So,maid saya akan jaga 2 org budak. Takde la saya pun beban sangat nak bayar maid 600 sebulanl. Share ngan kakak PUJ 2 tu.. pasal permit saya ada tanya dia, dia kata sbb dia umo dh 50 lebih dh tak leh buat permit keje.. jadinya dia dtg atas permit lawatan (kut?) saya tak pasti.

Minggu Pertama -
overall OK.
Pagi2 saya turun, dh tesedia bfast di atas meja,
Malam lepas sya makan malam, dia baru makan n kemas meja n basuh pinggan mangkuk.
Tapi dah kebiasaan saya akan basuh pinggan mangkuk sendiri.
Baju pun bebasuh dan belipat
Rumah tejaga la sket, bermop n besapu atas bawah.
Bilik air bersental.. slalu sya basuh bilik air saya jek so bilik air bawah n bilik air extra tak penah guna .
Petang2 saya call, tanya nak masak apa,pasal umah saya tak banyak bahan masakan (saya kan malas masak).. kadang2 saya beli sayur seikat dua. since dah ada maid saya rasa lepas ni saya dah boleh beli bekalan sayur2 or udang/ayam selalu.

Hope minggu2 seterusnya akan bejalan lancar.

Aminnnnn

10 comments:

mzrh said...

eina, hopefully, semuanya ok..n takde masalah lagi & semua org happy.. :)

eiNa said...

mzrh: Insyaallah.. begitulah hendaknya! Aminnn...

Elyn said...

wow template baru!! cantik!!

eina i'allah kalo dpt maid yg dh berumur camni dierang rajin kerja. so aii pun nk cr yg dh berumur sikit.....

Lin said...

kak eina,
ade maid ni kena tutup mata sblah kiri n bukak mata sebelah kanan..
klu die buat kesalahan kecik tk yh la nk marah gila2 mcm dia mencurik...asalkn rumah kemas+aira terbela..tp jgn smpi dia naik lemak plk tk hormat kite..gap tuh mesti ada..kdg2,dpt maid ni nasib2..ade yg baik..ade yg tk baik..harap2 aira dpt maid yg baik..... muaahhhh!muahhhhhhh!utk aira..hehe

eiNa said...

ELyn: menyahut cabaran u la!!
I'allah ..i pun hope everything Ok..

Lin:seb baik tak tutup 2-2 mata kan.. klu dak golap donia.. I'allah harap baik2 semua.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

harap-harap ok laa dier jaga aira..Insya Allah...

Farah said...

alhamdulillah mudah je kak eina dpt maid.

eiNa said...

elis: amin.. tq doa kan yg baik2...

Farah:rezeki la Farah.. :)

azzamoro said...

nak tumpang airyll skali boleh tak. hehehehhe

eiNa said...

Azza meh la anta.. bleh main ngan aira sesama.. dkat jek ngn tpm tu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails