Friday, January 09, 2009

kena cubit?

kemarin dulu (2 hari lepas) amik Aira dari taska dia..
mak aii.. anak mama nih dah macam tepung gombak dah pun.. penuh bedak satu muka. putih melepak.. sampai ke telinga bedak nya...
pastu ada kesan air mata..mama buat2 tegur "alaa... cian anak mama nangis.. kenapa nangis.." dah tu bibik tu cakap.. "bukan nangis.. susu tumpah(meleleh kt pipi).. dalam hati aku.. cehh... susu tumpah ape mendanya... tak kan susu tumpah kiri kanan pipi.. ok xpa, balik umah dulu...
sampai umah.. lap la muka Aira.. sapu bedak elok elok balik.. ..

tetiba.. aku nampak kesan lebam kat pipi Aira belah kanan..
hehh!!!! ni mcm kena cuubit ja nih.. lebam nak ijau tu.. ni sakit ni cubit nih.. aku try usik2 pipi dia.. pegang jaa..dia ehh ehh.. agaknya dia ngadu kat aku kut..mama.. pipi Aira sakit.. cam tu la kut kan.. sampai ke hari ni kesan lebam tu ada lagi... aku mmg syak Aira kena cubit nya.. tatau la cubit geram ke cubit marah ke kan ..
Aira nih orang slalu geram..pastu cubit2 pipi dia... tapi kalau cubit geram xkan la sampai lebam??.. hati aku kuat mengatakan sebab cubit marah!
Maklumla.. Aira skang pantang kena tinggal sengsorang.. mama nak ke dapur kejap pun dia nangis.. nak p buat susu pun nangis..asyik nak bekepit je...

pas tu pagi tadi.. buat petama kalinya.. aku anta Aira, Aira paling muka dari bibik tuu.. selalu kalau orang nak dukung dia.. dia suka aja..ketih ketih kaki..kepak kepak tangan sambil tesenyum.. pagi tadi.. bibik nak sua amik dukung dia.. dia paling muka.. adehh.. tapi bibik amik la jugak.. nak masuk pagar tu Aira tengok mama... macam nak datang kat mama... masuk je dalam rumah.. aku dengar Aira nangis.. sekuat-kuatnya plak tu..
aku jadi sebak !!terus...dalam keta call enche Dmint.. "abg, tadi syg antaq Aira.. dia nangis.. tak penah2 dia nangis.. ari ni dia nangis.. " sambil teresak-esak aku lak yang nangis.. Aira dah besar.. dia tau dia kena tinggal.. dia nak selalu ngn mama ngan daddy je... ballik ni balik awal p amik Aira.. esok weekend kan kta banyak masa ngn Aira..daddy pujuk aku balik.....
ok, aku tenang balik sikit.. drive sampai opis dah sebok keje bleh la tak ingat kan sangat tapi...

... sampai sekarang.. aku masih tengiang ngiang dengaq sora Aira nangis tadi.... =(

15 comments:

Puan Suhana said...

ala siannyer aira...sy yg baca pun terasa sebaknya.. hurmm k.chik kena perati betoi2 la..takut bibik tu buat something plak.... hati2 sebelum kena... budak klu dia x suka dia akan nangis.. maryam yg dah besar pun gitu.. kena ada syak sket..

Elyn said...

aduh sedih nyer..... kite tkt je jgn la bibik tu cam cite pengasuh mereng!!!! cuba la tye pada bibik tu kalo die x puas hati ngan aira.....

Anasfadilah said...

cuba tanya bibik tu baik2...

kesian aira lebam pipinye yg gebu itu

eiNa said...

Su: tu la.. padahal sebelum ni dia OK je..

Elyn: nauzubillah.. kalau bibik tu cam pengasuh mereng tu mau pengsan saya.. tanya gak.. biasala. Aira nih cengeng.. tak leh org tinggal dia sengsorang.. takut tu je la..

Dila: before ni bibik lain yg jaga baby .. skang bibik lain plak.. dah tu.. baby dah 10orang.. sure derang tensen kalau baby nangis2 tu...


me: saya nak cari pengasuh!!! =(
aim saya ari ni nak p kedai runcit kat depan nii nak sembang2 ngn org tu kut ada sesapa nak ngasuh budak ke kan..

Mrs.R @ Emi said...

tanya bibik tu..ada x cubit aira?
at least die tau kita peratikan dia..sian aira..

Aku Bukan Bidadari said...

EINA.. adehhh.. tiara tetiba sedih gak.. nak nangis + pilu jer rasa.. isk..

eiNa said...

emi: a ahh..petang ni nak tanya elok2 ngan bibik tuh...

tiara: bukan bleh kan dengar anak kta nangis dalam dukung orang len.. =(

Elyn said...

eina saya bkn nk tkt kan eina ckp pasal kes pengasuh mereng tu ek sorry....

tp aritu wafiq pun x le kene tinggal.... dh MIL i marah2. tp sebabkan tu cucu sendiri die x le la nk buat apa2.... so better eina tye baik2 n bincang ngan bibik tu... another choice cr pengasuh lainnnn .... sabar ek!!!

MeL said...

e eh..boleh cubit2 plak smpai. tye bibik tu asal lebam pipi aira tu? tye baik2, tkt kang dia dendam plak. eii klu mika dia wat cmtu, time tu jgk i tanye mintak jwapan (gila garang mommynyer kan)

eiNa said...

elyn: thank u 4 the advice.. mmg tak sabar nak balik dah nih!!! nak tanya bibik tu.. nak carik pengasuh lain susah la plak kan..

Mel:ekceli takut gak nak tanya kat bibik tu takut dia jaga Aira lebih kurang je plak nnt.. hurmm susah susah..

NuRuL DhiA said...

huh, cian nye kena cubit. better u siasat la, takut plak skrg ni kan mcm2 kes.

Jiey^Mien said...

Adoiii.. Dilema betul jd working mother ni kan.. Siyan Aira.. Kecik2lagi dah kena.. Baby bukannya tau apa..

eiNa said...

ermm,... saya tak tau nak tanya cemana kat bibik tuh!!! haihh... sebab saya takut nnt bibik tu simpan dendam..serba salah saya nak tanya... =(

Magnificent Moments of Life said...

eina, nak saya tolong belasah bibik tu tak? Just tell me...

Eina, cuba awak tanya bibik tu bebaik coz klau dia tahu yg awak akan perasan, next time in future dia brani nak buat lagi.

eiNa said...

kawan-kawan...

pagi tadi saya dah tanya bibik tu,saya tanya mcm sembang2 ja... saya kata Aira skang lasak, suma dia explore sejak dh jadi combatt girl nih.. pastu bibik tu pun bukak cita, Aira mmg lasak dan "nakal" dia kacau buaian baby yang tengah tdo.. (baru bleh merangkak dah kacau orang lain Aira nih..nanti dah boleh jalan tah buli orang apa)...
then bibik tu cita kawan2 sebaya Aira, Fareez dan Shafiq pun selalu main sama2.. Fareez tu saya dah jumpa..mmg sehat sesangat.. bibik tu kata, mungkin Fareez cekau muka Aira, kalau sakit mesti Aira nangis.. tapi dia tak nangis plak..

apepun.. saya dah pesan kat bibik tu, kalau jadi apa2 bagi tau la saya...kut jatuh ka, terhantuk ka... jangan la diam saja.. =)

saya harap perkara yang sama tak berulang lagi...

pada kengkawan yang nasihatkan saya dan concern psl Aira, tima kasih suma!!!
lebiu ol lahh!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails