Wednesday, April 14, 2010

punca sembelit..

selalunya klau sembelit budak2 nak bagi makan apekah?

pics pakcik gugle.

sebab semalam dah nak tdo ni, mata dah ngantuk sangat ni..tapi nak "biyyakkk".. sambil nanges sungguh n kuat la... pastu sejak dah pandai cakap ni, kalau dia sakit lagi kesian aku tengok.
 
"atett..." sambil nangis.."nak baat..." (padahal sakit peyut nak biyak) aira knew that everytime sakit kena makan ubat boleh baik. so bila dia sakit perut dia nak makan ubat!!
aku pun belakon laa bagi ubat, tak pasal2 suap ubat demam (sikit jek).. dh makan ubat tapi perut dia memulas lagi agaknya. aku sapu minyak angin, dia ok sikit..pastu nangis lagi.. "minyakk.." suh tak kat perut dia..sambil nanges "atett.." huhuuu..  sadis tengok dia sakit perut sampai macam tu.dah usap2 perut dia ngan segala mak nenek minyak, minyak gamat-minyak telon, vicks semua aku spu..baru dia boleh tdo..
 
aku pelik napa tetiba aira sakit prut sembelit plak, sedangkan sebelum ni dia xpenah ada masalah nak biyak..dan rupa2nya bila aku tengok peti ais, air epal yang pagi sebelum aku datang keje ada lagi separuh botol bila malamnye tinggal secawan saje, so aku suspect agaknya aira minum air epal tu banyak sangat.. budak2 mana leh minum air epal jus camtu sekali..haihh~~bila aku tanya bibik pagi tadi bagi air epal tu kat aira ke. terus dia melenting siap cekak pinggang dekat aku okeh!! kata "mano adoo acikk bagi air dalam peti sejuk tu" hurmm kalau aira tak minuum sapa minum yek sampai nak habis air.minum aku tak kisah, minumla..tapi jangan la bagi aira minum segelen sampai ..perut dia kecik lagi dohh...  

11 comments:

alyyani said...

sian aira, dah ok ke dia sekarang? heeheh cam sama je dgn nia. tapi kalau berak dia mintak bantal dia dia nak peluk sambil meneran. lawak pulak.

lin said...

cuba eina kasi aira mkn prune..senang nk popo..

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

try bg buah prune atau perah sket je limau/oren dlm 2-3 sudu kasi aira minum...

insya-Allah ok nanti... kalau teruk sgt br p farmasi beli ubat yg picit kt lubang muntot...sket je tau dlm 1-2 titik..just utk kuar kepala taik yg keras tu je...

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

opsss lupa nak ckp..ganas tol bibik k.cik tu... masa km nak sampai pun dia kuar tau.. dia bgtau hangpa suma p bangi.. lepas tu x kenal km beria ajak masuk... bahaya tu k.cik...

eiNa said...

alya: pagi tadi ok la tgk, sebab belum rasa nak biyak agaknya.. aira kalau nak biyak dia tonggeng2 jek..semalam sampai menggelupur atett..

Lin: prune yng sunshine tu pun bleh la kut yek..

sue: balik ni bru nk bli prune/pisang. bibik tuh memang ganas.. selalu jek hempas2 barang.. adehh.. series kami pun dah tak tahan ngan dia.

MeL MikaiL said...

try bg aira makan sunsweet..so far it works on mika. atau u bg duphalac syrup beli kat farmasi or hospital..

Elyn said...

lor sian nyer.... wafiq plak so far ssh nk nmpk stool die berketul hheheh opss sori ter cite tang ni lak!!

liza said...

wafiy plak kalau sembelit..dia minum vitagen..oklaa pastu,btw,eina..garangnya maid u

eiNa said...

Mel: thnx for sharing the info.. balik i beli buah prune sunsweet tuh..

Elyn: aira pun xpenah susah biyak,agaknya minum epal jus banyak sangat la kut.

Liza: Vitagen pun ok eh.. vitagen mmg fav aira tp dh xde stock di umah..maid lagi garang dari majikan..how? :P

mummy_adam said...

adam kalau sembelit i selalu bg makan grape sure lawas.. trylah..

churalliya said...

uisshh.. dpt bayangkan aksi bibik smbil cekak pinggang tu.. nmpk makin kecik je kan.. najmi pun pernah meragam mlm sbb ptg tu dia minum vitegen abis 1 botol.. mungkin betul aira dah minum jus epal tu.. sikit x pe.. jgn byk sgt

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails